Η Ασία γιορτάζει στην Αθήνα

Η Ασία γιορτάζει στην Αθήνα Facebook Twitter
Νikkei
0

Ραντεβού με την εξωτική κομψότητα δίνεις στο ολοκαίνουργιο εστιατόριο Nikkei στην καρδιά του Κολωνακίου. Ο χώρος σε ταξιδεύει στο μακρινό Περού με τοπικά υφαντά που είναι σαν να υφαίνονται σε έναν «αόρατο» αργαλειό και σε υποδέχονται στο έμπα του μαγαζιού. Ο αρχιτέκτων Γιώργος Παντελούκας έστησε ένα όμορφο σκηνικό με καναπέδες και περουβιανές μαξιλάρες, ψηλά τραπέζια από κορμό δέντρου και παιχνιδιάρικη γοητευτική μπάρα. Ένα υπέροχο σύμπαν που απογειώνει ο εσωτερικός κήπος, ο οποίος καταλαμβάνει το πίσω μέρος της μπάρας, με δέντρα και εξωτικά φυτά σε μπλε φόντο. Αισθάνεσαι όμορφα και θέλεις να το κάνεις στέκι σου. Το διαπιστώνεις από τις νεανικές παρέες που βράδυ καθημερινής κατακλύζουν τον νέο χώρο με εντυπωσιακά κοκτέιλ στο χέρι, τα οποία έχουν την υπογραφή του Σπύρου Κερκύρα, άφθονα χαμόγελα και καλή διάθεση. Η κεφάτη ατμόσφαιρα μου θύμισε εποχές προ κρίσης. Πράγματι, σε πείσμα της ζόρικης εποχής, υπάρχουν άνθρωποι της εστίασης, όπως ο Γιάννης Μωράκης και ο Γιώργος Μελισσάρης, αισιόδοξοι, που τολμούν νέα επιχειρηματικά ανοίγματα. Έχει ενδιαφέρον να χαζεύεις την ανοιχτή κουζίνα, όπου ο σεφ Θάνος Στασινός και η ομάδα του ετοιμάζουν με προσήλωση πιάτα περουβιανά που παντρεύονται με ιαπωνικά fusion στοιχεία. Η κουζίνα Νikkei εξυψώθηκε με το εστιατόριο Pakta στη Βαρκελώνη των αδερφών Adria και αμέσως αγαπήθηκε και διαδόθηκε. Εκεί βρέθηκε και ο σεφ Θάνος Στασινός για να μυηθεί στα μυστικά της και να μας τη σερβίρει στο καινούργιο Νikkei. Εδώ θα παραδοθείς στη γοητεία των ceviche, των tiraditos και των tataki. Το μενού δεν είναι φλύαρο και σε βάζει στη φιλοσοφία της κουζίνας, ξεκινώντας με ceviche λαυράκι με καλαμπόκι και γλυκοπατάτα σε χυμό από λάιμ και μίριν (€10,50). Η σαλάτα κινόα συνδυάζεται με τη δροσιά του μάνγκο και απογειώνεται με τις πιπεριές τσέρι (€11,50). Στο τραπέζι-κορμό δέντρου προσγειώνεται το πιάτο tiradito με μυλοκόπι κομμένο αριστοτεχνικά, το οποίο αγκαλιάζει τη βελούδινη σάρκα του λάιμ και ενισχύεται με περουβιανή καυτερή πιπεριά rocoto, που έχει σχήμα καμπανούλας, και μάνγκο που ισορροπεί την ένταση (€13). Από τα ορεκτικά, τιμήσαμε τα Gyoza γεμιστά με ιβηρικό χοιρινό σε soya dashi σος (€11,50) που έγιναν στον ατμό και μετά πέρασαν από ελαφρύ σοτάρισμα – γευστικές μπουκιές που τρώγονται βουλιμικά. Το εναλλακτικό Bao Ban με ιβηρική papada (€10,75) έχει σουξέ γιατί βλέπω τα πιάτο να κυκλοφορεί σε πολλά τραπέζια. Πρόκειται για αφράτα, χειροποίητα ψωμάκια που γίνονται στον ατμό, γεμιστά με χαμόν papada, και προσφέρουν ακαταμάχητη γεύση. Από τα κυρίως, το πιάτο Pork Βelly Ιberico (€18,50), που σιγομαγειρεύεται για 12 ώρες, είναι για πολύ μερακλήδες που θα εκτιμήσουν την πληθωρική γεύση και τη νοστιμιά από το λιπάκι του. Καλοφτιαγμένο ήρθε και το μοσχαρίσιο κιλότο με περουβιανές κίτρινες πιπεριές aji amarillo και σιναπόσπορο (€21) που συνόδευαν γλυκοπατάτα πικάντικη και λατινοαμερικάνικη πατάτα γιούκα διπλοτηγανισμένη. Γλυκός επίλογος με Namelaka valrhona (€9) καραμέλα και λευκή σοκολάτα, που χαρίζουν προκλητική γεύση. Το εστιατόριο Νikkei προσφέρει μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία σε ένα περιβάλλον που σε κερδίζει και σε κατακτά με τη φιλοξενία του.

☛ Νikkei, Λεβέντη 3, Κολωνάκι, 210 7239366

Η Ασία γιορτάζει στην Αθήνα Facebook Twitter
Μελάνι


Δεν τη λες παραδοσιακή αλλά ούτε και μοντέρνα, είναι απλή, αλλά ασυναγώνιστη σε όλα εκείνα τα μαγειρέματα με τα οποία καταπιάνεται τέσσερα χρόνια και βάλε. Ο λόγος για την ψαροταβέρνα Μελάνι στα Βριλήσσια, που την τρέχει με αγάπη και γνώση ο Γιώργος Οικονόμου. Το μεράκι του Γιώργου θα το ανακαλύψεις σε μικρές λεπτομέρειες, όπως το αλάτι που έρχεται στο τραπέζι και το μαζεύει μόνος του από τα βράχια της Κύθνου, η ρίγανη που η ευωδιά της σπάει μύτες και τη συλλέγει από το Μαντούδι της Εύβοιας. Το θέμα «ψάρι και θαλασσινά» το κατέχει πολύ καλά, αφού είναι ο ίδιος δεινός ψαράς. Ο Γιώργος δεν έχει σπουδάσει την τέχνη της μαγειρικής, τελείωσε Οικονομικά στο πανεπιστήμιο. «Δεν μεγάλωσα σε σπίτι όπου η μαγειρική ήταν στην πρώτη γραμμή», λέει και συνεχίζει, «μου άρεσε να αναζητώ τη φρέσκια ύλη και να πειραματίζομαι στην κουζίνα με τα θαλασσινά και τα ψάρια που έβγαζα μόνος μου». Στον κατάλογο μην αναζητήσεις πιάτα εξεζητημένα, όλα είναι απλά και γνωστά. Μεζέδες κλασικοί, φτιαγμένοι όμως με φροντίδα, που πείθουν ότι υπάρχει η προσωπική σφραγίδα του εστιάτορα. Θα το καταλάβεις από τις πρώτες μπουκιές που προσφέρει το καρπάτσιο φρέσκιας γαρίδας από τη Χαλκιδική, «ντυμένο» με σταγόνες ελαιόλαδο και λεμόνι, ραντισμένο με αλάτι και φρέσκο πιπέρι (€9). Ένα μετάξι η γαρίδα στο στόμα, που άφηνε ανεξίτηλα τα αρώματα του ελαιόλαδου και του λεμονιού και απογείωνε ο κόκκος αληθινού θαλασσινού αλατιού. Τόσο απλά αλλά και τόσο γευστικά, που η παρέα το τίμησε με όρεξη στο ξεκίνημα. Η βραδιά βγάζει έναν καλοκαιρινό απόηχο, είναι γλυκιά και της ταιριάζουν οι θαλασσινοί μεζέδες. Μια πληθωρική χωριάτικη σαλάτα (€7) προσγειώνεται στο τραπέζι με κριθαροκουλούρα και μπόλικη ξινομυζήθρα στην κορυφή, ανοίγοντας την κουίντα για την παρέλαση των θαλασσινών πιάτων που ακολούθησαν. Καλοφτιαγμένα ήρθαν τα αχνιστά μύδια με ούζο και θυμάρι (€10) που σε βάζουν στον πειρασμό να βουτάς την μπουκιά σου από το χωριάτικο ψωμί που έχει έρθει από τα Βίλια στο ζουμάκι τους, όπου το ούζο «ακούγεται». Ακολουθεί το φρέσκο γεμιστό καλαμάρι (€14,50) που μοσχοβολάει πριν ακόμη καθίσει η πιατέλα στο τραπέζι. Τα πιρούνια πήραν φωτιά και τα παρατεταμένα «μμμ» ήταν η καλύτερη επιβεβαίωση για τον μάγειρα. Η γλύκα τού ιδανικά ψημένου καλαμαριού συναντούσε τη γέμιση από ντομάτα, γραβιέρα Σφακιών, γαρίδα, άνηθο, κρεμμύδι ξερό και φρέσκο, πιπεριά πράσινη και κίτρινη και μια ιδέα σκόρδο. Το κρεσέντο νοστιμιάς συνεχίστηκε με τη σουπιά, μαγειρεμένη με μελάνι, φρέσκο κρεμμυδάκι, μάραθο, κόλιανδρο, άνηθο και κόκκινη πιπεριά (€8). Αν και είχαμε σκάσει, αποδείχθηκε ότι ήταν δύσκολο να αντισταθούμε στον γεμάτο αυτοπεποίθηση κιτρινόπτερο τόνο (€11) από τα νερά της Κύθνου, ελάχιστα ψημένο, με ζουμερή σάρκα και νόστιμη συνοδεία από μανιτάρια σοταρισμένα σε κρασί, κρεμμύδι, λίγο σκόρδο, πιπέρι και δίπλα τραγανά φύλλα πιπεράτης ρόκας και ντοματίνια. Το Μελάνι είναι ένα φροντισμένο ψαρομαγάζο της γειτονιάς που δεν κάνει εκπτώσεις στην πρώτη ύλη κι έχει γευστικές επιδόσεις που σε κερδίζουν. Στο Μελάνι καταφέρνουν, με τη φιλόξενη διάθεση και τις ορεκτικές γεύσεις τους, να χαρίσουν την αίσθηση της καλής ζωής και όταν κάποιος από την παρέα πιάσει την κιθάρα, τότε δεν χάνουν την ευκαιρία να δηλώσουν συμμετοχή στο κέφι.
☛ Μελάνι, Εθνικής Αντιστάσεως 26, Βριλήσσια, 210 6847026

Η Ασία γιορτάζει στην Αθήνα Facebook Twitter
Βασίλαινας


Η χειμερινή σεζόν βρίσκει το εξαιρετικό ιστορικό εστιατόριο του Βασίλαινα στον Πειραιά –το πρώτο εστιατόριο που καθιέρωσε από το 1928 το menu degustation στην Ελλάδα– με καινούργιο σεφ στην κουζίνα. Ο Ρενάτο Μεκόλι, έπειτα από πέντε χρόνια γόνιμης συνεργασίας με τον ιδιοκτήτη Θανάση Βασίλαινα, παραδίδει τα ηνία στον Άνταμ Κοντοβά, έναν σεφ που έχει θητεύσει στο πλευρό του Γιάννη Μπαξεβάνη, έχει μαγειρέψει στην κουζίνα του Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, για 2 χρόνια βρέθηκε να μαγειρεύει στην Ιρλανδία και μέχρι πριν πάρει τη μεταγραφή δούλευε ως sous-chef του Jean-Charles Metayer στο εστιατόριο Premiere του Athenaeum Intercontinental. Ο Θανάσης Βασίλαινας περιμένει από τον νέο σεφ στην κουζίνα του «να συνεχίσει στη ρότα που έχουμε με ελληνικές πρώτες ύλες και σύγχρονη ελληνική μαγειρική, βάζοντας τη δική του σφραγίδα στο μενού». Αναμένουμε τα καινούργια πιάτα να κάνουν το ντεμπούτο τους στο τέλος του μήνα.
☛ Βασίλαινας, Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 210 4612457

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ