Δέκα τρόποι και μερικά χρήσιμα tips για να μαγειρέψεις αυγά

Δέκα τρόποι και μερικά χρήσιμα tips για να μαγειρέψεις αυγά Facebook Twitter
Ένας απ' τους καλύτερους τρόπους να αναδειχτεί ένα μεγάλο φρέσκο αυγό είναι απλώς να βράσει μέσα στο κέλυφός του.
0

1.

To βραστό

Ένας απ' τους καλύτερους τρόπους να αναδειχτεί ένα μεγάλο φρέσκο αυγό είναι απλώς να βράσει μέσα στο κέλυφός του. Η διαδικασία είναι απλή, αλλά ταυτόχρονα περίπλοκη. Ο βασικός κανόνας «5 λεπτά για μελάτο, 8 για σφιχτό» αλλάζει ανάλογα με το μέγεθός του, ενώ τα debates είναι πολλά: έχεις καλύτερα και πιο αξιόπιστα αποτελέσματα αν ξεκινήσεις με βραστό ή κρύο νερό;

Στο τέλος του βρασμού, όταν βουτήξεις τα αυγά σε κρύο νερό για να σταματήσεις τον βρασμό, είναι όντως χρήσιμο να αλατίσεις το νερό; Κατά βάθος, ούτε ένα αυγό δεν ξέρουμε να βράσουμε.

2.

Στο τηγάνι

Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Το μόνο πράγμα που πρέπει οπωσδήποτε να θυμηθείς είναι να αφήσεις το τηγάνι να ζεσταθεί καλά, σχεδόν να κάψει. Ρίχνεις το ελαιόλαδο, περιμένεις λίγα δευτερόλεπτα και σπας μέσα το αυγό. Όσο πιο δραματικός ο ήχος που ακολουθεί, τόσο πιο τραγανές οι άκρες. Η σπάτουλα σιλικόνης θα σε διευκολύνει αρκετά.

Δέκα τρόποι και μερικά χρήσιμα tips για να μαγειρέψεις αυγά Facebook Twitter
Με το τηγάνι τα πράγματα είναι απλά. Ρίχνεις το ελαιόλαδο, περιμένεις λίγα δευτερόλεπτα και σπας μέσα το αυγό.

3.

To ποσέ

Το πιο ινσταγκραμικό και εκλεπτυσμένο από τα αυγά, το αυγό ποσέ, πάει σχεδόν με όλα. Αν κάτσει πάνω σε φρυγανισμένο αγγλικό μάφιν με ποιοτικό ζαμπόν και καλυφθεί με πλούσια ποσότητα ολαντέζ (benedict), η μέρα δύσκολα θα πάει στραβά.

Οι τεχνικές για να το πετύχεις είναι διάφορες και σίγουρα θα χρειαστούν κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες μέχρι να τις κατακτήσεις. Χωρίς εξαιρετικά φρέσκα αυγά, μην το επιχειρήσεις καν.

4.

Scrambled

Για βελούδινη υφή, τα «χτυπητά» αυγά θέλουν χαμηλή θερμοκρασία και χρόνο, διαφορετικά το αποτέλεσμα μοιάζει με παραψημένη ομελέτα σε κομματάκια.

Tips: α) Δείξε εγκράτεια στο πρώτο βήμα, στο χτύπημα των αυγών. Μόλις ο κρόκος αναμειχθεί με το ασπράδι, σταμάτα. β) Αντί να τελειώσεις τα αυγά στην κατσαρόλα, λίγο πριν σου φανούν έτοιμα, βγάλ' τα απ' τη φωτιά και σκέπασε το σκεύος με καπάκι. Ο εγκλωβισμένος ατμός θα τα σταθεροποιήσει και θα τους δώσει ακόμα πιο κρεμώδες αποτέλεσμα.

Δέκα τρόποι και μερικά χρήσιμα tips για να μαγειρέψεις αυγά Facebook Twitter
Για βελούδινη υφή, τα «χτυπητά» αυγά θέλουν χαμηλή θερμοκρασία και χρόνο.

5.

Shakshuka

Στο διάσημο ανατολίτικο πρωινό τα αυγά μαγειρεύονται ποσέ. Το ποσάρισμα, αντί να γίνει σε νερό, συμβαίνει μέσα σε μια μυρωδάτη, σκορδάτη και καυτερή σάλτσα ντομάτας με κύμινο, πάπρικα και καγιέν. Μπορείς την εμπλουτίσεις με φέτα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

6.

Pancakes

Σύμφωνοι, τα pancakes δεν είναι ατόφιο αυγό, αλλά είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για πρωινό, σπάζοντας ένα-δύο. Βρες μια καλή συνταγή (η Martha Stewart και οι «New York Times» έχουν καλές) και κόλλα την στο ψυγείο για τα πρωινά του Σαββατοκύριακου.

Σοκολάτα, φρούτα ή ένα μικρό κομμάτι βούτυρο στην κορυφή αρκούν, αλλά το καλοψημένο μπέικον με σιρόπι σφενδάμου είναι το topping που κερδίζει.

7.

Ομελέτα

Ομελέτα ίσον γαλλική ομελέτα. Σε αυτό το πιάτο το ροδοκοκκίνισμα είναι δείγμα ότι τα αυγά έχουν μαγειρευτεί παραπάνω απ' όσο χρειάζεται. Γι' ακόμη μία φορά, στόχος είναι να σεβαστείς το αυγό.

Λίγο περισσότερο μετάξι, λίγο λιγότερο σφουγγάρι, όσον αφορά την υφή. Η τεχνική της Julia Child έχει πάθος, βούτυρο (εννοείται), ταχύτητα, υψηλή θερμοκρασία και μετράει και για πρωινή άσκηση.

Δέκα τρόποι και μερικά χρήσιμα tips για να μαγειρέψεις αυγά Facebook Twitter
Ομελέτα ίσον γαλλική ομελέτα.

8.

Καγιανάς

Ο καγιανάς είναι όλο το ελληνικό καλοκαίρι σε ένα πιάτο. Μαζί με λίγο καλό ψωμί για βούτηγμα γίνεται brunch εξαιρετικό. Τα υλικά του, ως γνωστόν, είναι ελάχιστα και μάλλον εκεί κρύβεται και η νοστιμιά του.

Οι ώριμες, γλυκές ντομάτες με την πιο διακριτική οξύτητα ταιριάζουν με τρόπο πραγματικά μοναδικό με την πλούσια γεύση των αυγών. Ελάχιστο σκόρδο και ίσως λίγη πιπεριά κέρατο είναι οι προσθήκες που επιτρέπονται.

9.

En cocotte

Αυτή η τεχνική δεν έχει άγχος, ούτε λάδια να πετάγονται πάνω σου πριν προλάβεις καν να πιεις καφέ. Σπας κάθε αυγό μέσα σε ατομικά ράμεκιν. Προσθέτεις λίγο βούτυρο ή λάδι, αλάτι, πιπέρι και, αν θες, λίγη κρέμα γάλακτος.

Από κει και πέρα, μπορείς να αυτοσχεδιάσεις με μυρωδικά, μανιτάρια, κρεμμύδι και ό,τι άλλο έχεις όρεξη. Τα ράμεκιν τοποθετούνται σε ταψί γεμάτο μέχρι τη μέση με νερό και μπαίνουν στον φούρνο.

10.

Πειραματικό

Το φουσκωμένο αυγό (puffed egg) είναι μια- κατά λάθος-εφεύρεση του David Chang που αντλεί έμπνευση από τη γιαπωνέζικη ομελέτα tamagoyaki. Σε όψη μοιάζει με σύννεφο και με έναν τρόπο συνδυάζει την ομελέτα με το αυγό ποσέ (και λίγη έξτρα χημεία).

Τα αυγά, αφού χτυπηθούν, αναμειγνύονται με κάποιον ζελατινοποιητικό παράγοντα, περνιούνται από σιφόν (συσκευή που «γεμίζει» με πεπιεσμένο αέριο και συνήθως χρησιμοποιείται για την παρασκευή ανθρακούχου νερού με διοξείδιο του άνθρακα και για σαντιγί) και βράζονται σε ζωμό μπέικον.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ