Οι τάσεις στα κοκτέιλ, από τον bartender και ιδιοκτήτη του Bar42, Χρήστο Χουσέα

Οι τάσεις στα κοκτέιλ, από τον bartender και ιδιοκτήτη του Bar42, Χρήστο Χουσέα Facebook Twitter
0
Οι τάσεις στα κοκτέιλ, από τον bartender και ιδιοκτήτη του Bar42, Χρήστο Χουσέα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η τεχνογνωσία του καλού κοκτέιλ περνά στο απλό ποτό. Οι επαγγελματίες έχουν τη γνώση και πλέον τη χρησιμοποιούν και σε ένα απλό ποτό. Εκλείπει σιγά-σιγά το «wow factor» και αυτό που θα μείνει είναι το να πηγαίνεις σε ένα μπαρ και να πίνεις ένα τζιν τόνικ πολύ ιδιαίτερο.


Sustainable Bars / Bottled Cocktails

Δημοφιλής τάση στα cocktail bars του εξωτερικού, η οποία έρχεται σταδιακά και στη χώρα μας. Τα μπαρ φροντίζουν πλέον να μην πετούν τίποτε από τις πρώτες ύλες τους. Για παράδειγμα, η φλούδα ενός lime που μόλις έχει στυφτεί δεν πετιέται, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσει ένα μείγμα ή για γαρνίρισμα.

Επίσης, πολλά κοκτέιλ εμφιαλώνονται πλέον. Αυτό επιτρέπει στον bartender να δημιουργήσει ένα κοκτέιλ με ακριβείς αναλογίες στα συστατικά, καθώς επίσης και να περιορίσει την οποιαδήποτε φύρα κατά την παρασκευή του. Το κυριότερο ωστόσο είναι η ελαχιστοποίηση της χρήσης πάγου. Εμφιαλώνοντας ένα κοκτέιλ, παραλείπεται ουσιαστικά το βήμα της ανάδευσης με πάγο, που έπειτα πετιέται. Κατά την παρασκευή του κοκτέιλ, επίσης, ο bartender μπορεί να υπολογίσει αυτό που θα έπαιρνε το κοκτέιλ σε νερό από τη χρήση του πάγου (περίπου το 10-15% του όγκου) και αντ' αυτού να χρησιμοποιήσει ένα άλλο υλικό, είτε αρωματισμένο νερό είτε κάποιο άλλο συστατικό. Έτσι, στον πελάτη προσφέρεται ένα κοκτέιλ με μεγαλύτερη σταθερότητα.


Multi layering

Στο πλαίσιο του sustainability εμπίπτει και το multi layering. Για παράδειγμα, από ένα σταφύλι μπορεί να φτιάξει κανείς ένα κοκτέιλ χρησιμοποιώντας όχι μόνο τον χυμό αλλά και τη φλούδα του, ακόμα και το κουκούτσι του. Μεγάλο trend, επίσης, αυτήν τη στιγμή είναι το αλάτι, καθώς και τα πιο botanical κοκτέιλ.Ακόμη, τάση θεωρούνται τα Low ABV κοκτέιλ, που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, καθώς και τα mocktails, κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ, τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα γευστικά από ένα κανονικό κοκτέιλ, αν συνδυαστούν έξυπνα τα σωστά υλικά.


Τελευταία παίζουν πολύ και τα local ingredients

Μια ακόμη τάση είναι να επιλέγει ο καταναλωτής τα συστατικά του κοκτέιλ του. Οι κατάλογοι των cocktail bars θα προσαρμοστούν στο νέο αυτό μοντέλο, δίνοντας στον πελάτη επιλογές στη σύνθεση του κοκτέιλ του.
Αθηναϊκά μπαρ που αγκαλιάζουν πολλές από τις παραπάνω τάσεις, σύμφωνα με τον Χρήστο Χουσέα, εκτός φυσικά από το ίδιο το 42, είναι τα: Baba Au Rum, Gin Joint, Clumsies.

Οι τάσεις στα κοκτέιλ, από τον bartender και ιδιοκτήτη του Bar42, Χρήστο Χουσέα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Χρήστος Χουσέας προτείνει:

Derby Daiquiri (the 42 way)

Υλικά
45 ml homemade rum blend
(Plantation Guyana, Plantation Jamaica, Angostura 1824, El Dorado 15)

30 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι

15 ml φρεσκοστυμμένος χυμός lime

15 ml σπιτικό σιρόπι φρουκτόζης 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ