Τέσσερα εστιατόρια που δοκιμάσαμε αυτή την εβδομάδα

Τέσσερα εστιατόρια που δοκιμάσαμε αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
0
Τέσσερα εστιατόρια που δοκιμάσαμε αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Παντοπωλείο Κυρ Αρίστος


Συνήθως η επιχειρηματική διάσταση ενός εστιατορίου δεν αφορά καθόλου τον επισκέπτη του, ο οποίος, λογικά, αδιαφορεί για τις back office δραστηριότητες και ενδιαφέρεται για το τι θα γευτεί, την εξυπηρέτηση που θα δεχθεί και τι θα πληρώσει. Όμως, όταν η ομάδα των ανθρώπων που στήνει έναν χώρο, από τη διοίκηση και την επιλογή του concept έως τη διακόσμηση και την ποιότητα του φαγητού, έχει δώσει με επιτυχία τις εξετάσεις της και αυτό το γνωρίζει καλά το κοινό, τότε η υπογραφή της σε μια νέα δουλειά είναι σαφώς κίνητρο για να της εμπιστευθεί κανείς τις πολύτιμες στιγμές του της διασκέδασης και χαλάρωσης γύρω από ένα τραπέζι. Τις σκέψεις αυτές κάνω πίνοντας χαλαρά το τσιπουράκι μου, συνοδεία ανάλογων μεζέδων στο «Παντοπωλείο Κυρ Αρίστος» στο Νέο Φάληρο, το οποίο αποτελεί μέρος του μοναδικού για την Αθήνα μοντέλου ανάπτυξης εστιατορίων κοινής ιδιοκτησίας που περιλαμβάνει, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 50 μέτρων μεταξύ τους, κεμπαπτζίδικο, ντελιβεράδικο, ψαράδικο, μακαρονάδικο, παντοπωλείο-ουζερί και οσονούπω το burger stake εστιατόριο «Χονδρός Λιγνός». Στο «Παντοπωλείο», λοιπόν, η ομάδα του «Κυρ Αρίστου» έκανε για άλλη μια φορά εξαιρετική δουλειά, τόσο με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος όσο και με την επιλογή των μεζέδων που θα φθάσουν στο πιάτο σου. Η βιτρίνα-ψυγείο ξεχειλίζει από τυριά και αλλαντικά που σε ταξιδεύουν σε διάφορες ελληνικές γωνιές. Μια παλιά ζυγαριά σε στέλνει πίσω στον χρόνο και δίπλα στα ράφια φιγουράρουν ελληνικά προϊόντα. Στο ξύλινο τραπεζάκι με το λευκό μάρμαρο και τα βασιλικά να μοσχοβολούν ολόγυρα προσγειώνονται πιατάκια με μεζεκλίκια. Ο Μανώλης, ο μαέστρος του μαγαζιού, φροντίζει οι μεζέδες να έρχονται με ωραία σειρά στο τραπέζι. Καλοφτιαγμένη μελιτζανοσαλάτα που έχει καπνιστεί στα κάρβουνα (€3,30), χειροποίητα σπιτικά ντολμαδάκια (€4) μια μπουκιά, παστουρμαδοπιτάκια (€4) λαχταριστά με τραγανό φύλλο και δροσερή σαλάτα πράσινη με κουλούρι Θεσσαλονίκης, φέτες παστράμι και ντοματίνια (€4,90), να σου παίρνει την κάψα. Η επιλογή από τα ζεστά πιάτα που προτείνει ο κατάλογος με σουτζούκια, λουκάνικα και σύγκλινο είναι δύσκολη. Τελικά, δοκιμάσαμε σουτζούκι με αυγά μάτια (€4,90). Βουτάς την μπουκιά από το χωριάτικο ψωμί στο αυγό και νιώθεις την οικεία γεύση. Το κασέρι Μυτιλήνης ΠΟΠ από αιγοπρόβειο γάλα με την πλούσια γεύση ήταν ό,τι έπρεπε για να συνοδεύσει το τελευταίο ποτηράκι. Θα φύγεις με τη γλύκα της σπιτικής καρυδόπιτας από τα χεράκια της κυρίας Σοφίας, που θα σ' τη σερβίρει με αγάπη και η ανταμοιβή της είναι η χαρά από την ωραία γεύση που ζωγραφίζεται στα πρόσωπα. Μεγάλη και με καλές επιλογές είναι η λίστα με τα ούζα και τα τσίπουρα, ενώ υπάρχουν και λίγες ετικέτες κρασιού. Στο «Παντοπωλείο Κυρ Αρίστος» θα σε αγκαλιάσει η νοσταλγικότητα και θα αφεθείς χαλαρά στις απλές παραδοσιακές γεύσεις που μιλάνε στο είναι σου.

«Παντοπωλείο Κυρ Αρίστος», Ζησιμοπούλου 97, Π. Φάληρο, 210 9886644

 

Τέσσερα εστιατόρια που δοκιμάσαμε αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Baron
 

Οι all day χώροι είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στον τομέα της εστίασης. Είναι απαιτητικοί σε ό,τι αφορά την τοποθεσία που οφείλει να είναι σε κεντρικό σημείο, το μέγεθός τους, τη διακόσμηση, που πρέπει να είναι συμβατή με διάφορες ώρες και διαθέσεις, το προσωπικό, που πρέπει να καλύπτει σχεδόν 20ωρη λειτουργία, και, βεβαίως, την ποικιλία αυτών που σερβίρονται, που εκκινούν από έναν απλό καφέ, προχωρούν σε πρωινό και σνακ, φτάνουν σε μεσημεριανό και βραδινό και καταλήγουν σε ποτό. Η απόλυτη ισορροπία όλων αυτών που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία του χώρου είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Το Baron στη Γλυφάδα, που λειτουργεί σε έναν χώρο με πολύχρονη, all day, παράδοση, αλλά πλήρως ανανεωμένο, δείχνει να έχει κερδίσει το στοίχημα της εδραίωσής του, αφού έχει αποκτήσει φανατικό κοινό που γεμίζει τη μεγάλη του σάλα όλες τις ώρες λειτουργίας του. Το άνετο περιβάλλον του, με τις διακοσμητικές παρεμβάσεις του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Χαδιού, που παίζει με το ξύλο και τις αναφορές σε νεοϋορκέζικο στυλ, σε κερδίζει εύκολα και σου δίνει την αφορμή να χαλαρώσεις.


Όμως, όταν έρχεται η ώρα του φαγητού, το Baron σου αποκαλύπτει πραγματικά τη δύναμή του, αφού ό,τι δοκιμάσεις θα σου δώσει αμέσως την αίσθηση πως είναι πολλά κλικ παραπάνω απ' όσα αναμένεις από έναν all day χώρο. Η επιλογή των υλικών, η εξαιρετική παρουσίαση των πιάτων, οι καλοδουλεμένες γεύσεις, η σεμνή δημιουργικότητα και το σέρβις παραπέμπουν σε ένα εστιατόριο με αξιώσεις. Όταν, μάλιστα, δεις και το ολοκαίνουργιο, ειδικό green menu, φτιαγμένο και υπογεγραμμένο από διατροφολόγο, τότε πείθεσαι ότι εδώ το φαγητό είναι μια σοβαρή υπόθεση.


Στην κουζίνα, τον πρώτο λόγο έχει ο ικανός σεφ Θοδωρής Αφεντάκης, ο οποίος δείχνει να είναι παθιασμένος με το φαγητό και αυτό το αντιλαμβάνεσαι από τις πρώτες κουβέντες του και το επιβεβαιώνεις όταν δεις και δοκιμάσεις τα πιάτα του. Το ταρτάρ τόνου πάνω σε γουακαμόλε συνδυάζεται ιδανικά με ρόδι, ανθό αλατιού και φύτρες (€14). Ωραία παρουσίαση του πιάτου και σε κάθε μπουκιά ανακαλύπτεις το παιχνίδι των υφών και της ευχάριστης γεύσης. Ακολουθεί μια χορταστική πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και άνυδρα ντοματίνια που συνοδεύει βινεγκρέτ από ταχίνι και μέλι, ενώ στην κορυφή φιγουράρουν νοστιμότατα και ζουμερά μπιφτεκάκια γαλοπούλας (€12,50). Προσπεράσαμε τις προτάσεις του μενού με πίτσες και μπέργκερ και δοκιμάσαμε από τα ζυμαρικά τις πένες με τόνο, ελιές, ντομάτα και σχοινόπρασο με μια ελαφριά σάλτσα που ο σεφ είχε αρωματίσει με εξωτικό yuzu (€14). Το ζυμαρικό ήταν σωστά βρασμένο και του ταίριαζε η ανάλαφρη σάλτσα που δεν το έπνιγε. Από τα κυρίως, το μπουτάκι από κοτόπουλο σε τραγανή κρούστα, ψιλοκομμένο πάνω σε καπνιστό γιαούρτι που συνοδευόταν από ζωηρόχρωμα πράσινα φασόλια edamame και κύβους ντομάτας και δίπλα αραχνοΰφαντες ψητές πιτούλες ήταν ωραία ιδέα (€11). Ζουμερό το κοτόπουλο, απογειώνεται η νοστιμιά του από το καπνιστό γιαούρτι και δένει με την αναπάντεχη συνοδεία του πιάτου. Ωραία ψημένη ήρθε η ταλιάτα Black Angus, που τη συνόδευε εξαιρετικό ριζότο ρόκας ενισχυμένο με φλοίδες παρμεζάνας, πράσινα φύλλα ρόκας και ντοματίνια (€21). Ένα πιάτο χορταστικό που αποζημιώνει όσους αγαπούν το κρέας. Σημαντική είναι και η συμβολή του chef pâtissier Γιάννη Καλδάνη. Το μπανόφι (€7) που δοκίμασα από τα χέρια του, που ως ιδέα έχει γίνει της μόδας τώρα τελευταία, είχε τη δική του προσωπικότητα τόσο στην εμφάνιση όσο και στην εκτέλεση και, τελικά, στη γεύση.


Ωστόσο, πέρα από τον πλούσιο κατάλογο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το green menu που έχει επιμεληθεί ο γνωστός διατροφολόγος Δημήτρης Πέππας. Επτά πιάτα με υλικά και συνδυασμούς με υγιεινή προσέγγιση για όσους θέλουν να διατηρήσουν τη φόρμα τους, χωρίς να στερηθούν τις νόστιμες γεύσεις. Ωραία ιδέα και τα tips για τη διατροφική αξία των πιάτων. Θα δοκιμάσεις μακαρόνια χωρίς γλουτένη με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό αλλά και μπέργκερ σολομού με κινόα και βιολογικό ψωμί. Το Baron δείχνει ότι ξέρει να κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού του.

Baron, Μεταξά 30 & Ζησιμοπούλου, Γλυφάδα, 210 8940116.

Τέσσερα εστιατόρια που δοκιμάσαμε αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Tomoe

Το Tomoe με την ιαπωνική κουζίνα, έπειτα από έναν χρόνο παρουσίας στα βόρεια προάστια, συνεχίζει με φρέσκες προτάσεις στο μενού. Ο γνωστός σεφ Χρόνης Δαμαλάς και η ομάδα του επιλέγουν τις καλύτερες πρώτες ύλες και προτείνουν να πάρουμε γεύση από χτένια σοτέ και μανιτάρια σιτάκε, μαριναρισμένες γαρίδες στο τηγάνι με ginger sesame paste συνοδεία ζεστού sake αλλά και το hit, που είναι το εξαιρετικής ποιότητας kobe που εισάγεται απευθείας από τη Ν. Ιαπωνία. Πρόκειται για ένα εκλεκτό κρέας που στην πυρά αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη τεχνική και μας αποζημιώνει με τη μοναδική γεύση του. Το Tomoe για τις Κυριακές προτείνει και παιδικό μενού με 11 ευρώ, που θα φέρει την οικογένεια κοντά. Οι προτάσεις του μενού περιλαμβάνουν από σουσάκι με βραστή γαριδούλα ή μπουκίτσες γαριδούλας ποπκόρν μέχρι σουβλάκι κοτόπουλο με σαλτσούλα τεριγιάκι και θα μυήσουν και τα παιδιά στα γευστικά μονοπάτια της γιαπωνέζικης κουζίνας.

Τomoe, Γορτυνίας 11 & Δαγκλή, Κηφισιά, 210 8013553

Τέσσερα εστιατόρια που δοκιμάσαμε αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
La Suite Lounge

Ένας παλιός καλός γνώριμος επανέρχεται στο γαστρονομικό σκηνικό της Αθήνας. Ο σεφ Jérôme Serres, βραβευμένος με 3 αστέρια Michelin, με μεγάλη θητεία σε σημαντικά αθηναϊκά εστιατόρια, υπογράφει το μενού του εστιατόριου La Suite Lounge του St.George Lycabettus, που θα τρέχει μέχρι το τέλος του 2015. H άφιξη του Jerome γίνεται και με αφορμή των 40 χρόνων λειτουργίας του ξενοδοχείου St. George Lycabettus. Το menu degustation τριών πιάτων με ένα ποτήρι σαμπάνια θα προσφέρεται στην τιμή των 40 ευρώ το άτομο για το βράδυ, ενώ το μεσημεριανό μενού με ένα ποτήρι κρασί στα 20 ευρώ το άτομο.

La Suite Lounge, Κλεομένους 2, Κολωνάκι, 210 7416000


 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ