Ποιο είναι το ιδανικό brunch; 4 food bloggers απαντούν

Ποιο είναι το ιδανικό brunch; 4 food bloggers απαντούν Facebook Twitter
Δεν χρειάζεται πλέον να είναι Κυριακή, να έχεις κάνει κράτηση, να υπογράφει το μενού ένας σεφ, να αλλάξεις τρεις περιοχές και να περιμένεις μία ώρα σε ουρά για να φας το τέλειο brunch.
0

Μαριλού Παντάκη (Madame Ginger)

madameginger.com, #EatLikeALocal

Το brunch σημαίνει καλοκαίρι στο νησί

Έχω σταματήσει να brunchάρω εδώ και πολλά χρόνια στην Αθήνα (ναι, κάποτε το brunch ήταν τόσο hot, που έγινε ρήμα). Τις χειμωνιάτικες Κυριακές προτιμώ να ξυπνάω αργά, να μένω στο κρεβάτι μέχρι το μεσημέρι και να τρώω κατευθείαν μεσημεριανό. Και ενώ για τους περισσότερους Αθηναίους το brunch είναι μια χειμωνιάτικη κυριακάτικη συνήθεια στην πόλη, για μένα σημαίνει καλοκαίρι στο νησί. Τραγανά σταφύλια που ξεπλένονται στη θάλασσα και τρώγονται στην ντάλα του ήλιου για να σε δροσίσουν.

Για να φας το αγαπημένο μου brunch δεν πρέπει να κλείσεις τραπέζι τρεις μέρες πριν, αφού η Ευαγγελίτσα βρίσκει πάντα δυο καρέκλες στο καφενείο της για όσους άργησαν να ξυπνήσουν και χρόνο για να τους τηγανίσει δυο αυγά. Το brunch μου δεν έχει μιμόζες και pancakes αλλά παγωμένη μπίρα από το κουτάκι και φραγκόσυκα στην παραλία, ρακή και αυγά τηγανητά στην ταβέρνα.

Είναι περίεργο να τα γράφω εγώ όλα αυτά, όταν για δύο ολόκληρα χρόνια περνούσα όλες τις Κυριακές μου σε μια καυτή κουζίνα ποσάροντας αυγά, γυρνώντας εκατοντάδες pancakes και ταΐζοντας τους Αθηναίους που έψαχναν μανιωδώς το καλύτερο benedict της Αθήνας. Ζευγάρια, φίλες, μωρά, σκυλιά, καρότσια και αντροπαρέες περίμεναν (όχι πάντα) υπομονετικά σε ουρές για ένα πιάτο scrambled eggs με τρούφα, ένα διπλό μπέργκερ και ένα Βloody Μary. Νομίζω ότι αυτή η φρενίτιδα έχει κάπως κοπάσει και, μαζί μ' εμένα, το βαρέθηκαν πολλοί Αθηναίοι.

Πλέον brunch στην Αθήνα θεωρώ τη θεϊκή καρμπονάρα με αυγό ποσέ της Άλε3 μια Τρίτη μεσημέρι στα τραπεζάκια της στο πεζοδρόμιο. Τα αυγά σαγανάκι του Mimosa, τη vegan ομελέτα από ηλιόσπορο και μανιτάρια του Veganaki σε ένα επαγγελματικό ραντεβού μια καθημερινή και τα κεφτεδάκια της κυρίας Ελένης στο Ολύμπιον κάποιο ηλιόλουστο Σάββατο, ακόμα κι αν είναι αργά το απόγευμα. Brunch είναι ένα πεϊνιρλί που θα πάρεις στο χέρι από το Smak. καθ' οδόν προς ένα ραντεβού, η στάση στου Ιμπραήμ για ένα φαλάφελ στα όρθια μαζί με ένα αριάνι ή ένα πιατάκι τραγανοί λουκουμάδες στου Κτιστάκη.

Αν βρεθείς στον Πειραιά, δεν χρειάζεσαι κράτηση για να πάρεις στο χέρι το θεϊκό προζυμένιο ψωμί του Σέκκα και να το φας με μπόλικο φρεσκοαλεσμένο καυτό ταχίνι από τον Κρητικό. Brunch είναι τα τέλεια τηγανισμένα καλαμαράκια του Περικλή στο Καφενείο «Λέσβιον», η ομελέτα με πατάτες της Μαίρης στην Κυψέλη, ένα λαχματζούν στο χέρι από το Feyrouz ή ένα κομμάτι κολασμένο Cheesecake Salted Caramel από το I Cake You.

Δεν χρειάζεται πλέον να είναι Κυριακή, να έχεις κάνει κράτηση, να υπογράφει το μενού ένας σεφ, να αλλάξεις τρεις περιοχές και να περιμένεις μία ώρα σε ουρά για να φας το τέλειο brunch. Σήμερα μου ακούγονται τόσο πασέ όλα αυτά. Το τέλειο brunch είναι στο καφενείο/μαγειρείο/ταβερνείο/ζαχαροπλαστείο/καφέ/στριτφουντάδικο ακριβώς δίπλα στο σπίτι σου. Κάθε μέρα, όλη μέρα. Κι αν είναι καλοκαίρι και είσαι στο νησί, άσε τα avocado toast και την περατζάδα και βάλε ένα καρπούζι να δροσίζεται στη θάλασσα δεμένο από έναν βράχο.

Εύα Μονοχάρη (Funky Cook)

funkycook.gr

Ποιο είναι το ιδανικό brunch; 4 food bloggers απαντούν Facebook Twitter

Με φίλους και γεύσεις απ' όλο τον κόσμο

Το brunch έχει γίνει τόσο αγαπητό στην Ελλάδα γιατί στην κουλτούρα μας δεν συνηθίζεται ιδιαίτερα το πρωινό γεύμα, ενώ γενικότερα μας αρέσει να καθόμαστε με τις ώρες και να απολαμβάνουμε ένα γεμάτο, πλούσιο τραπέζι με τους φίλους μας. Φυσικά, αυτό είναι και το δικό μου αγαπημένο. Το τέλειο brunch το φαντάζομαι σαν μια μείξη από έθνικ γεύσεις, όπως θα ήταν και οι φίλοι που θα προσκαλούσα για να το απολαύσουν μαζί μου, μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα. Ιδανικά, θα ήθελα να βρεθούμε δίπλα στη θάλασσα, σε ένα μέρος που έχω στο μυαλό μου, κι εκεί να συμβούν όλα!


Τι θα ετοίμαζα λοιπόν; Σίγουρα θα διάλεγα μερικές ελληνικές πίτες, σφακιανόπιτες με μέλι, σπανακόπιτα και κιμαδόπιτα, που θα πλαισιώνονταν από γαλοτύρι, λαδένια, ντάκο με λαδοπαξίμαδα Κυθήρων και, φυσικά, έναν ζουμερό καγιανά, χόρτα τσιγαριαστά με αυγά, ενώ δεν θα έλειπε το πρόβειο γιαούρτι σερβιρισμένο με ένα ολόκληρο κομμάτι από κηρήθρα. Εμπνευσμένη από τους Πορτογάλους φίλους μου, την Ινέζ και τον Ιγκόρ, θα «έβαζα» στο τραπέζι μας τη francesinha και τα pasteis de nata, arancini, pasta frolla, pizza fritta, μπαμπάδες, άφθονο εσπρέσο από τη Νάπολη και μαζί με όλα αυτά τον «τρελό» Ναπολιτάνο φίλο μου, τον Ούγκο, που θα μιλάει ασταμάτητα.

Ο Αυστριακοί Κριστιάν και Άντριους, που έχουν γυρίσει όλο τον κόσμο με το βανάκι τους, θα λάτρευαν τις ελληνικές γεύσεις, τα cinnamon rolls με κολοκύθα, τη μηλόπιτα αλλά και τα spicy tacos με γουακαμόλε. Από τον Αρόν έχω την αυθεντική συνταγή για shakshuka και σίγουρα θα χαιρόταν να τη δει στο τραπέζι μαζί με μερικά ακόμη ισραηλινά εδέσματα. Τέλος, θα καλούσα την παιδική μου φίλη Σόφη, που ζει χρόνια πλέον στον Καναδά και θα έφερνε μαζί της άφθονο σφένδαμο για να περιχύσουμε το βουνό από pancakes που σίγουρα θέλω να έχω στο τραπέζι μας.


Όλα τα παραπάνω, μαζί με μερικές μπίρες, Βloody Μary, αυγά benedict, ένα vegan κάρι, ιδανικά ένα πλατό με στρείδια και λίγους ακόμη φίλους, θα με έκαναν εκείνη τη στιγμή τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο του κόσμου!

Εύη Σκούρα (The Healthy Cook)

thehealthycook.gr

Ποιο είναι το ιδανικό brunch; 4 food bloggers απαντούν Facebook Twitter

Brunch στον ταρατσόκηπο

Από τότε που μπήκε το brunch στη ζωή μας νομίζω πως έχουν ομορφύνει λίγο τα Σαββατοκύριακά μας. Όχι γιατί το brunch καθαυτό είναι κάτι το εξαιρετικό, αλλά γιατί εμείς, ως λαός, πάντα βρίσκουμε μια ευκαιρία για γιορτή και το καλό φαγητό είναι σίγουρα μια τέτοια ευκαιρία.

Από την άλλη, οι ώρες που καθορίζουν το brunch και ο χαλαρός συνήθως κυριακάτικος χαρακτήρας του είναι οι λόγοι που το κάνουν ακόμα πιο γοητευτικό ως ιδέα. Ένα χαλαρό πρωινό Σαββατοκύριακου με καφέ, καλό φαγητό και καλούς φίλους είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να αποφορτιστείς από την ένταση της εβδομάδας. Το ιδανικό brunch για μένα θα ήταν ένα όμορφο ανοιξιάτικο πρωινό στον γεμάτο με ανθισμένα λουλούδια ταρατσόκηπό μου, παρέα με αγαπημένους φίλους. Ευτυχώς, ο κήπος μου είναι μεγάλος και χωράνε όλοι.


Τα πιάτα που θα ετοίμαζα θα ήταν σίγουρα αρκετά για να φτάσουν για όλους. Θα έφτιαχνα κάποια χορτοφαγικά πιάτα, αλμυρά και γλυκά, γιατί έχω φίλους vegan, αλλά το μενού θα είχε απ' όλα, για να ικανοποιηθούν άπαντες. Χωρίς αυγά δεν γίνεται brunch, γίνεται; Τα περισσότερα πιάτα, όμως, θα ήταν υγιεινά και ισορροπημένα. Άλλωστε, η υγιεινή διατροφή δεν είναι καθόλου ανιαρή. Τα υλικά θα ήταν σίγουρα εποχής, γιατί μόνο αυτά αξίζει να τρώμε. Το πιο σημαντικό υλικό, όμως, είναι η καλή μας διάθεση.

Αθηνά Πάνου (Bliss Buzz)

Food blogger, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής.

To τελευταίο της βιβλίο, «Γλυκά και Υγιεινά», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

www.blissbuzz.gr

Ποιο είναι το ιδανικό brunch; 4 food bloggers απαντούν Facebook Twitter

It's brunch o'clock!

Θα μπορούσα να πω ότι είναι αγαπημένη μου έκφραση όταν ετοιμάζω σπιτικό brunch για φίλους και όχι όταν βγαίνω έξω. Αυτές είναι οι παραξενιές μιας food blogger. Φυσικά, οι φίλοι μου δεν το βλέπουν καθόλου περίεργο, αλλά ανυπομονούν να έρθουν σπίτι μου. Ξεκινάω, λοιπόν, να φτιάχνω στο μυαλό μου το πλάνο με όσα θα μαγειρέψω και μετά τα περνάω στο χαρτί, όχι όμως ως σημειώσεις αλλά ως σκίτσο, αρχικά.

Ναι, μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά θέλω να δω πώς θα σερβιριστούν όλα, και μετά αποφασίζω τι συνδυασμούς θα κάνω. Για παράδειγμα, πόσα είδη αυγών, πόσα αλμυρά, πόσα γλυκά θα έχω; Κέικ ή cupcakes; Μini burgers ή μπέιγκελ; Όλη αυτή η διαδικασία είναι απίστευτα δημιουργική για μένα.


Τελευταία μου αρέσει πολύ να ετοιμάζω μπέιγκελ με αυγό, αβοκάντο και κάποιο αλλαντικό ή mini hot dogs με ψωμάκια μπριός, λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης και τις σος δίπλα. Αυτά τα δύο είναι τα πιο εύκολα, αφού προμηθεύομαι έτοιμα τα ψωμάκια και τα ζεσταίνω λίγα λεπτά νωρίτερα (βρίσκω υπέροχα μπέιγκελ σε ένα μαγαζάκι στην Αθηνάς). Επόμενη αλμυρή πρόταση είναι τα ομελετάκια-μάφιν! Αυτήν τη συνταγή την κάνω πάντα από το ένα βιβλίο μου (το Party) και με βγάζει ασπροπρόσωπη. Η εκδοχή της είναι υγιεινή, γιατί περιλαμβάνει γιαούρτι και λαχανικά στο αυγό, που ψήνονται στον φούρνο μέσα σε θήκες μάφιν, οπότε κάθε καλεσμένος παίρνει εύκολα τη δική του μερίδα.


Εντυπωσιακό και εύκολο είναι να φτιάξεις και ένα πλατό με τυριά, αλλαντικά, κριτσίνια ή φρυγανισμένα ψωμάκια, ντοματίνια και ό,τι άλλο θα σας άρεσε να προσθέσετε. Θυμηθείτε και λίγο φρέσκο δενδρολίβανο για το food styling. Επίσης, ένα σουφλέ με ζυμαρικά και τυριά αρέσει στην πλειονότητα (βασικά, σε όλους!). Τώρα, πια, δεν χρησιμοποιώ κρέμα γάλακτος και λιπαρά τυριά, τα έχω αντικαταστήσει με γάλα βρόμης και πιο light τυριά.

Και μην ξεχνάμε τα γλυκά. Ανάλογα με την έμπνευσή μου, φτιάχνω cinnamon buns (που όταν τρώγονται ζεστά είναι απίστευτα), carrot cake με frosting τυρί κρέμα, cupcakes ή μια τάρτα σοκολάτας σε πιο healthy εκδοχή απ' ό,τι στο τελευταίο μου βιβλίο Γλυκά και Υγιεινά. Επιπλέον, παίζω μεταξύ pancakes και french toast. Το δεύτερο είναι πιο εύκολο, γιατί χρησιμοποιώ φέτες τσουρέκι που βουτάω σε αυγό-γάλα-βανίλια και τις τηγανίζω (μπαίνουν και στον φούρνο, αν θέλετε πιο light εκδοχή). Με μέλι ή maple syrup, είναι θεϊκές.


Οπότε, όταν καταφθάνουν οι φίλοι, έχω έτοιμο αρωματικό καφέ φίλτρου, βγάζουμε πρώτα κάποιες φωτογραφίες για το καλό –τα φαγητά εννοώ– και στη συνέχεια απολαμβάνουμε! Επειδή συνήθως κάνω μεγάλες ποσότητες, φεύγουν με κάποιο ταπεράκι!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 22.2.2020

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ