1ο Athens Craft Beer Festival: Η χειροποίητη μπίρα στα καλύτερά της

1ο Athens Craft Beer Festival: Η χειροποίητη μπίρα στα καλύτερά της Facebook Twitter
Η χειροποίητη μικροζυθοποιία είναι μια παγκόσμια τάση που ξεκίνησε από την Αμερική στα '70s και έκτοτε εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.
0

Μου κάνει εξαιρετικά θετική εντύπωση όταν ένα μπαρ, εστιατόριο ή άλλος χώρος διασκέδασης διαθέτει στον κατάλογό του «άγνωστες» craft μπίρες. Η χειροποίητη μικροζυθοποιία είναι μια παγκόσμια τάση που ξεκίνησε από την Αμερική στα '70s και έκτοτε εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήταν, λοιπόν, θέμα χρόνου να αποκτήσει και η Αθήνα ένα φεστιβάλ για τους λάτρεις αυτού του είδους μπίρας, που συχνά κρύβει αναπάντεχες εκπλήξεις και, το κυριότερο, γευστικά απέχει πολύ από τις συνηθισμένες εμπορικές ετικέτες.


Ο δημοσιογράφος Ντίνος Στεργίδης, διοργανωτής, μεταξύ άλλων, της δημοφιλούς έκθεσης «Οινόραμα», αλλά και της «Ζυθογνωσίας», αποφάσισε να εξελίξει την τελευταία και να την εναρμονίσει με αυτή την παγκόσμια τάση, διαφοροποιώντας την παράλληλα από τα χαρακτηριστικά μιας κλασικής έκθεσης οινογνωσίας. Και εγένετο Athens Craft Beer Festival που θα υποδεχτεί για πρώτη φορά το αθηναϊκό κοινό (έξω και μέσα) στο Κτίριο 56 του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού το ερχόμενο Παρασκευοσαββατοκύριακο.


Βασικό στοιχείο της νέας διοργάνωσης θα είναι η δυνατότητα γνωριμίας και διαλόγου ανάμεσα στον δοκιμαστή και τον ζυθοποιό. «Δεν θέλαμε να φτιάξουμε μια μεγάλη pop-up μπιραρία, δεν είναι αυτός ο σκοπός μας» εξηγεί ο κ. Στεργίδης. «Γι' αυτό, με τις μάρκες που θα κοστίζουν 1 ευρώ, δίνουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες να δοκιμάσουν όσο περισσότερες μπίρες θέλουν με τη μεζούρα των 50 ml. Από κει κι έπειτα, μπορούν να προμηθευτούν και το μεγαλύτερο ποτήρι, να απολαύσουν την μπίρα της αρεσκείας τους σε τιμή που θα κυμαίνεται από 4 έως 6 ευρώ και να τη συνοδεύσουν με ένα μπέργκερ ή κάποια άλλη επιλογή από το food truck μας».

Έχει δημιουργηθεί και στην Ελλάδα φανατικό κοινό της craft μπίρας, αρκετά μεγάλο, που μπορεί να κάνει χιλιόμετρα για να δοκιμάσει μια ετικέτα. Φυσικά, οι μεγάλες εταιρείες δεσπόζουν παντού και αυτό συμβαίνει παγκοσμίως.


Σημειωτέον ότι το food truck, οι υπόλοιποι vendors, καθώς και τα μουσικά δρώμενα του φεστιβάλ θα εκτυλίσσονται στο εξωτερικό του Κτιρίου 56, ενώ οι δοκιμές της μπίρας θα γίνονται στο εσωτερικό του, όπου θα επικρατεί περισσότερη ησυχία, που θα ευνοεί τον διάλογο ανάμεσα στους επισκέπτες και τους ζυθοποιούς. Τι μπορεί να μάθει, όμως, ο μη εξοικειωμένος με το είδος επισκέπτης; Ο κ. Στεργίδης εξηγεί: «Συνήθως οι μικροί ζυθοποιοί είναι άνθρωποι παθιασμένοι με αυτό που κάνουν και ιδιαίτερα ενθουσιώδεις. Ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα στην προσέγγιση του προϊόντος τους κι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μάθει κανείς από πού αντλούν έμπνευση. Ξέρετε, πολλές από αυτές τις ετικέτες είναι εφήμερες. Δεν είναι σαν το κρασί, που συνήθως κάθε ετικέτα συνοδεύεται από μια μακροχρόνια επένδυση. Οι δημιουργοί τους πειραματίζονται, προχωρούν σε μικρές ζυμώσεις και τα προϊόντα κρατούν το ενδιαφέρον του κοινού ζωντανό».


Στο Athens Craft Beer Festival, λοιπόν, θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε 170 διαφορετικές χειροποίητες μπίρες. Συμμετέχουν, μάλιστα, και 9 μικροζυθοποιίες από το εξωτερικό, ενώ κάποια από τα προϊόντα που θα βρούμε δεν είναι απλώς σπάνια –και μη διαθέσιμα για εμπορική κατανάλωση– αλλά έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το φεστιβάλ, οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε μόνο εκεί. Τι δεν πρέπει να παραλείψουμε να γευτούμε, όμως, στο 1ο Athens Craft Beer Festival; Οπωσδήποτε την τύπου IPA, που έχει χαρακτηριστεί η «βασίλισσα της craft», τη νέα τάση των sour beers, πολλές ξεχωριστές μαύρες, αλλά και τις Gose, με μείξεις από εξωτικά φρούτα.


Τελικά, πόσο εξοικειωμένο είναι το ελληνικό κοινό με αυτήν τη νέα τάση και πόσο την ακολουθούν οι εγχώριοι επιχειρηματίες; Ο κ. Στεργίδης δεν αυταπατάται. «Ναι, έχει δημιουργηθεί και στην Ελλάδα φανατικό κοινό της craft μπίρας, αρκετά μεγάλο, που μπορεί να κάνει χιλιόμετρα για να δοκιμάσει μια ετικέτα. Φυσικά, οι μεγάλες εταιρείες δεσπόζουν παντού και αυτό συμβαίνει παγκοσμίως. Όμως, όπως η ίδια η διαδικασία δημιουργίας μιας χειροποίητης μπίρας μπορεί να χαρακτηριστεί "εναλλακτική", εξίσου εναλλακτικό είναι και το δίκτυο διανομής της, όπως και οι χώροι της τελικής κατανάλωσης, που μπορεί να είναι ένα wine bar ή ένα μικρό εστιατόριο. Είναι διαφορετικός ο φυσικός προορισμός της craft μπίρας. Και αυτό που πρέπει να γνωρίζει το κοινό είναι πως αυτά τα προϊόντα είναι και εντελώς διαφορετικά στη γεύση και αξίζει να δοκιμάζονται ακόμα και από ανθρώπους που δεν είναι λάτρεις της μπίρας».

Info

Athens Craft Beer Festival

Kτίριο 56 - Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Πολυκράτους 21, Ρέντης

Εισιτήριο: €3 (περιλαμβάνει αναμνηστικό ποτήρι δοκιμής)

Οι μπίρες θα κοστίζουν €1 για δοκιμή 50 ml και €4-6 οι περισσότερες για ένα γεμάτο ποτήρι 375 ml.

Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Οκτωβρίου: 17:00-01:00 / Κυριακή 20 Οκτωβρίου: 14:00-23:00

Τη διοργάνωση του Athens Craft Beer Festival συνυπογράφουν οι εταιρείες Vinetum (διοργανώτρια της έκθεσης «Ζυθογνωσία») και Cava di Patsi, το πλέον εξειδικευμένο δίκτυο διανομής craft μπίρας της χώρας.

www.athenscraftbeerfestival.gr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ