10 καλά εστιατόρια σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας

10 καλά εστιατόρια σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας Facebook Twitter
1

Tudor Hall

Γευστικό ταξίδι στα Δωδεκάνησα.

Από την Κάλυμνο στη Ρόδο και από την Κάρπαθο στους Λειψούς και στη Χάλκη σε αρμενίζει το νόστιμο ταξίδι στα Δωδεκάνησα με πλοηγό το εστιατόριο Tudor Hall του King George Hotel. Αρώματα καλοκαιριού και η θέα της φωτισμένης Ακρόπολης συμπληρώνουν ιδανικά την εμπειρία. Το γοητευτικό περιβάλλον με την περίσσια αρχοντιά και η φιλοξενία του ευγενικού προσωπικού αναλαμβάνουν να σου κρατήσουν συντροφιά καθ' όλη τη διάρκεια του δείπνου σου.

Ο chef de cuisine Αλέξανδρος Κοσκινάς θα σε ξεναγήσει στη συναρπαστική κουζίνα των Δωδεκανήσων με ένα μενού οικείο, καλοφτιαγμένο, με φροντισμένη επιτήδευση, που σε καλεί να χαλαρώσεις και να το απολαύσεις. Ο Αλέξανδρος διατηρεί μια κουζίνα αξιώσεων που εμπνέεται από τις παραδοσιακές συνταγές και την πλούσια γαστρονομική παράδοση των νησιών και μοσχοβολά θρούμπι, δυόσμο, ελαιόλαδο, ελληνική θάλασσα και φρεσκάδα. Αυτές είναι οι ρίζες μας.

Η γευστική πυξίδα δείχνει πρώτο προορισμό την Κάλυμνο, το νησί των σφουγγαράδων, και την παραδοσιακή σαλάτα μιρμιζέλι, κρίθινη κουλούρα με κλασική χωριάτικη σαλάτα που ενισχύεται γευστικά από μελιτζάνα, κοπανιστή και παστές σαρδέλες. Το ελληνικό καλοκαίρι στο πιάτο σου, σε κάθε αρωματική μπουκιά. Τα ροδίτικα πιταρούδια είναι από τα πιο διάσημα νησιώτικα εδέσματα και φτιάχνονται με αρωματικά βότανα, μυρωδικά, ντομάτα, κρεμμύδι, περνούν από ένα διακριτικό τηγάνι και σερβίρονται με μια πινελιά δροσερό γιαούρτι και φουντίτσες άνηθο. Προκαλούν με το δυναμικό άρωμά τους.

Από τους Λειψούς, το νησάκι της θεάς Καλυψώς, είναι εμπνευσμένο το πιάτο με τους ρεβιθοκεφτέδες που ευωδιάζουν από τον πλούτο των μυρωδικών και μαγεύουν με τη χρυσαφένια κρούστα τους. Το μεγαλείο της απλότητας και της δεξιοτεχνίας του σεφ αποκαλύπτεται στο πιάτο της Καρπάθου με το χταπόδι που μαγειρεύεται στον φούρνο με πατάτες κυδωνάτες και απογειώνεται από το θρούμπι και το λεμόνι. Στο γιορτινό τραπέζι της ατμοσφαιρικής Πάτμου θα σε φιλέψουν κατσικάκι καπαμά που εδώ ο σεφ ετοιμάζει με μαεστρία και σερβίρει με ντομάτα, κανέλα και χοντρό μακαρόνι. Το απολαμβάνεις με μεγάλες μπουκιές.

Η απόλαυση κορυφώνεται γλυκά από το παγωτό μελεκούνι με μπαχαρικά, ενισχυμένο με πορτοκάλι και χιονάτο αμύγδαλο από το νησί της Χάλκης, τον λιλιπούτειο παράδεισο των Δωδεκανήσων. Ο Αλέξανδρος Κοσκινάς πατάει με αυτοπεποίθηση στην παράδοση των δωδεκανησιακών συνταγών και μαγειρεύει με σύγχρονη ματιά έξι πιάτα που προσφέρουν μια συναρπαστική γευστική εμπειρία. Φαγητό που σε κάνει να καμαρώνεις για τον τόπο σου.

Tudor Hall, King George Hotel, Βασ. Γεωργίου Α' 3, Σύνταγμα, 210 3330265

Λυκόβρυση

Μια ιστορία γαστρονομίας που συνεχίζεται με τον πιο δημιουργικό αλλά και οικείο τρόπο.

10 καλά εστιατόρια σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας Facebook Twitter

Αν η ιστορία ενός τόπου ορίζει το μέλλον του, τότε αυτή η αρχή βρίσκει εφαρμογή σε κάθε έκφραση της παράδοσης, ακόμα και στη γαστρονομία. Το εστιατόριο Λυκόβρυση είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση ιστορικής παρουσίας, ενδεικτικής της καινούργιας εποχής που εδώ και λίγους μήνες δίνει μια νέα πνοή στο αγαπημένο στέκι της αστικής Αθήνας.

Ο νέος κατάλογος εμπλουτίζεται με τη δημιουργική ματιά του executive chef Παύλου Κυριάκη και του head chef Γιώργου Ρουσσάκη, παρουσιάζοντας μια σειρά από πιάτα εμπνευσμένα από Μεσόγειο, Ιταλία και, φυσικά, την Ελλάδα. Με βάση τα φρέσκα υλικά εποχής που δίνει η φύση του τόπου μας, οι ελληνικές παραδοσιακές συνταγές συστήνονται εκ νέου με έναν τρόπο σύγχρονο και ταυτόχρονα απόλυτα οικείο στη γευστική μας αναζήτηση.

Η τάρτα σπανάκι με τη γαλλική πατ μπριζέ, τον γλυκό τραχανά, το κατσικίσιο τυρί και τα χόρτα εποχής είναι μια εξαιρετική εισαγωγή στην comfort κουζίνα της Λυκόβρυσης. Στα κυρίως πιάτα, τα χτένια σε κρούστα από μυρωδικά με τη συνοδεία προσούτο και παρμεζάνας είναι μια επιλογή στην οποία η κουζίνα της Ελλάδας συναντά τις γεύσεις της Ιταλίας σε έναν αρμονικό συνδυασμό. Η σφυρίδα φρικασέ με αφρό αυγολέμονο και τα χειροποίητα λαζάνια με ραγού μοσχαράκι και αφρό από τυρί μετσοβόνε είναι εξαιρετικές επιλογές, ενδεικτικές της δημιουργικής ματιάς των σεφ, ενώ οι κλασικές ιταλικές πίτσες με λευκή κρέμα από ελληνικά τυριά ή με ελληνικές κανθαρέλες σε μια vegetarian εκδοχή αποτελούν προτάσεις που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις.

Η Λυκόβρυση, πιστή στην αρχή της υψηλής ποιότητας, αποτελεί εκείνο το κλασικό σημείο στο κέντρο της Αθήνας όπου ξέρεις ότι θα απολαύσεις από το πρωί έναν από τους καλύτερους καφέδες της πόλης, συνεχίζοντας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας με γεύσεις που αποδεικνύουν αυθεντική φροντίδα αλλά και σεβασμό στο παρελθόν του ονόματος που φιγουράρει στο ίδιο σημείο από το 1969.

Έχοντας φιλοξενήσει διαφορετικές γενιές στον χώρο της, αποτελεί το στέκι όπου θα νιώσεις από την πρώτη στιγμή την οικειότητα και τη χαλαρή διάθεση που είναι απαραίτητα συστατικά κάθε στιγμή που θέλεις να αποδράσεις από την πιεσμένη καθημερινότητα του κέντρου. Κυρίως, όμως, θα νιώσεις την αγάπη και τη φιλική εξυπηρέτηση που θα σε κάνουν να επιστρέφεις ξανά και ξανά, όπως ακριβώς σε έναν παλιό γνώριμο που κάθε τόσο θέλεις να συναντάς.

Λυκόβρυση, Πλατεία Φιλικής Εταιρείας 8, 210 3616712, FB: Lykovrisi Athens, Instagram: lykovrisi_athens

Καστελόριζο Βάρκιζας

Το σεντούκι με τον θησαυρό βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας.

10 καλά εστιατόρια σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας Facebook Twitter

Αν όλη η Ελλάδα μπορούσε να χωρέσει σ' ένα πιάτο, η θάλασσά της θα χρειαζόταν ένα ξεχωριστό κομμάτι για να αναδείξει τα πλούσια δώρα της. Αυτά τα δώρα γίνονται πραγματικός θησαυρός στην κουζίνα του Καστελόριζου Βάρκιζας που σε περιμένει να τον ανακαλύψεις σαν ένα πολύτιμο σεντούκι που βρίσκεται στον βυθό της Μεσογείου. Ο τόπος αυτός γίνεται έμπνευση για μια σειρά από δημιουργίες που βασίζονται στα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και στην επιδεξιότητα που απαιτεί το μαγείρεμά τους. H ντελικάτη γεύση της πρώτης ύλης παντρεύεται αρμονικά με τις χειροποίητες παρασκευές, επιβεβαιώνοντας ότι η θάλασσα έχει τη δική της μοναδική γεύση.

Η εμπειρία στο Καστελόριζο ξεκινά από τις δροσερές σαλάτες, όπως αυτή με την καπνιστή πέστροφα, πιπεριές Φλωρίνης, ντοματίνια και ξύσμα lime, και περνάει σε μια σειρά από ορεκτικά που δημιουργούν την κατάλληλη εισαγωγή (εξαιρετικό το ψητό χαλούμι με ξερά σύκα, δυόσμο και φρέσκο πιπέρι) για να καταλήξει στα δίχτυα του ψαρά, που διαμορφώνουν τα κυρίως πιάτα. Από το καλοψημένο φαγκρί, συναγρίδα ή σφυρίδα μέχρι το εντυπωσιακό καλαμάρι γεμιστό με γραβιέρα και τον «βασιλιά» αστακό, οι γεύσεις σε εντυπωσιάζουν με τη λεπτότητα των χειρισμών στο μαγείρεμα αλλά και με την παρουσίασή τους. Μια σειρά από επιλεγμένες ετικέτες κρασιών συνοδεύει τις γεύσεις του καταλόγου, ενώ στο φινάλε γλυκές επιλογές, όπως οι λουκουμάδες ή το σπασμένο μιλφέιγ με παγωτό, γίνονται μέρος μια εμπειρίας που σε σημαδεύει και σου θυμίζει τις ομορφιές του τόπου μας.

Εξάλλου, το Καστελόριζο Βάρκιζας στο γραφικό λιμανάκι που θυμίζει νησί γίνεται ο πιο κατάλληλος προορισμός για τους καλοκαιρινούς μήνες που αναζητάς τη θαλασσινή αύρα και την ηρεμία του ορίζοντα. Μέσα σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής που παραμένει οικείος και φιλόξενος η ελληνική θάλασσα αναδεικνύεται σε γαστρονομικό παράδεισο. Εξάλλου, για τις πιο urban βόλτες υπάρχει το Καστελόριζο στην Κηφισιά, που μπορεί να σε μεταφέρει στο λιμανάκι της Βάρκιζας μέσα από τις γεύσεις του. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να κλείσεις τα μάτια και να νιώσεις την αυθεντικότητα των γεύσεων. Γεύσεις που σε ταξιδεύουν στ' ανοιχτά με τη βάρκα του ψαρά.

Καστελόριζο, Λεωφόρος Ποσειδώνος, Λιμανάκια Βάρκιζας, 210 9655022 / Πλατάνων 2, Κηφισιά, 210 8001057, www.kastelorizo.com.gr, FB: kastelorizogroup, Instagram: kastelorizo_varkiza

Όμικρον Μεζέ

Δημιουργικά πιάτα που συνδυάζουν τη γη και τη θάλασσα του τόπου μας.

10 καλά εστιατόρια σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας Facebook Twitter

Αν η κουζίνα είναι μέρος της ελληνικής κουλτούρας, τότε ο μεζές είναι δομικό στοιχείο της που προδίδει το ταμπεραμέντο του λαού μας. Το Όμικρον Μεζέ του Ομίλου Καστελόριζο αναδεικνύει αυτό το στοιχείο μέσα από πιάτα που βασίζονται στην παράδοση του τόπου μας και συνδυάζονται με τη δημιουργική γαστρονομία και το εκλεπτυσμένο food styling. To μενού επιμελείται ο σεφ Μιχάλης Ζάχαρης σε συνεργασία με τον σεφ Γρηγόρη Χέλμη από το Μεζέν του Βόλου σε ρόλο consulting, παρουσιάζοντας μια σειρά από αναπάντεχους μεζέδες με κοινό χαρακτηριστικό τα εποχικά υλικά, την εμπειρία του Ομίλου Καστελόριζο και τους συνεχείς πειραματισμούς που καταλήγουν σε γευστικές προτάσεις. Η ελληνική γη με τους θησαυρούς της και η θάλασσα με τα πολύτιμα δώρα της γίνονται πηγή έμπνευσης αλλά και υλικών που το καθένα στην εποχή του δημιουργεί ξεχωριστά πιάτα.


Οι δροσερές σαλάτες που συνδυάζουν λαχανικά εποχής με φρούτα, καρπούς, τυρί και μέλι, κάνοντας αναφορά στην αρχαία ελληνική κουζίνα, θα σας εκπλήξουν, δημιουργώντας την κατάλληλη εισαγωγή για ό,τι ακολουθεί. Το χειροποίητο απάκι και σύγκλινο από το inhouse καπνιστήριο, ο γύρος από τόνο ή αστακό, οι σεφταλιές μπακαλιάρου και το κοκορέτσι με θράψαλο είναι από τις δυνατές προτάσεις, προσφέροντας έναν συνδυασμό θαλασσινών και κρεατικών που σε ταξιδεύει στα tapas της Ισπανίας και του San Sebastian. Όσο για το κλείσιμο, αυτό δεν θα μπορούσε παρά να περιλαμβάνει χειροποίητα γλυκά, όπως το cheesecake με ελληνικά τυριά, σοκολάτα και γλυκό τοματίνι ή η σούπα πάβλοβας με φρέσκα φρούτα και καραμελωμένη βιολέτα, αγαπημένο γλυκό της πριγκίπισσας Σίσι.


Αν προσθέσεις σε όλα αυτά το πάθος και την αγάπη για τη γαστρονομία αλλά και τη βαθιά γνώση των ανθρώπων του Όμικρον Μεζέ, τότε μπορείς να καταλάβεις ότι αυτό το δημιουργικό μεζεδοπωλείο θα σε κάνει να ξεχάσεις ό,τι ήξερες μέχρι τώρα για τα πιάτα που συνοδεύουν το ούζο ή το τσίπουρο. Και όλα αυτά μπροστά στα μάτια σου, καθώς μπορείς να καθίσεις στην μπάρα της ανοιχτής κουζίνας, ή, τώρα που καλοκαιριάζει, στην όμορφη και μεγάλη αυλή με τα μυρωδικά. Όσο για τα αποστάγματα, το μενού περιλαμβάνει δεκάδες επιλογές σε ετικέτες για τσίπουρο, ούζο ή κρασί υπό την επιμέλεια του Ανδρέα Διακοδημήτρη (επίσης από το Μεζέν του Βόλου) που θα συνοδεύσουν ιδανικά τη γαστρονομική εμπειρία του μεζέ.


Το Όμικρον Μεζέ αποτελεί ένα elegant περιβάλλον που θα σε κάνει να νιώσεις τη γοητεία της πολυτέλειας, χωρίς να υπολείπεται σε οικειότητα και αυθεντική φροντίδα, αναθεωρώντας όσα πίστευες για την κατηγορία «μεζεδοπωλείο».

Όμικρον Μεζέ, Δρόσου 1, Κηφισιά, 210 6202475, FB: Omikronmeze, Instagram: omikronmeze

Ramino

Γεύσεις και αισθητική που ορίζουν την ιταλική φινέτσα.

10 καλά εστιατόρια σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας Facebook Twitter

Η λέξη «φινέτσα» είναι ιταλική και δεν είμαι σίγουρη ότι μπορεί να μεταφραστεί με ακρίβεια σε κάποια άλλη γλώσσα. Μπορεί όμως να μεταφραστεί μέσα από την ατμόσφαιρα και τη γεύση της ιταλικής παράδοσης, εκεί όπου ο ρομαντισμός και το ταμπεραμέντο συναντιούνται για να δημιουργήσουν γαστρονομικά αριστουργήματα. Αυτά τα αριστουργήματα ετοιμάζει ο σεφ Βασίλης Καφαλούκος στο νέο μενού του Ramino, παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά πιάτα της ιταλικής γαστρονομίας μέσα από σύγχρονες τεχνικές. Το progressive food styling έρχεται σε ενδιαφέρουσα αντίθεση με τον ρομαντισμό του χώρου, όπου το στοιχείο του χαλκού επικρατεί για να ορίσει την έννοια cosy resto. H ποιότητα των υλικών είναι η καλύτερη που μπορεί να επιλέξει κανείς και το ταλέντο του σεφ συνδυάζεται με μια μακρόχρονη εμπειρία που του επιτρέπει να πειραματιστεί και να δημιουργήσει μοναδικές συνταγές.

Το Vitello tonnato παρουσιάζεται σε μια νέα εκδοχή, με το μοσχαρίσιο φιλέτο να έχει ψηθεί σε κενό αέρος και να συνοδεύεται από κρέμα τόνου και χαβιάρι αγγουριού. Το ταρτάρ συνδυάζεται με τηγανητή μαγιονέζα και φρέσκια τρούφα. Τα χειροποίητα τορτελόνι γεμίζονται με στρατσιατέλα μοτσαρέλας. Τα Caesar flavored arancini με ρυζοκροκέτες και κοτόπουλο δημιουργούν έναν απρόσμενο συνδυασμό και η Pizza Zucca σε ενθουσιάζει με την κρέμα κολοκύθας που συνοδεύει την εξαιρετική πανσέτα. Άλλωστε, τα περισσότερα αλλαντικά στο Ramino είναι χειροποίητα και καπνίζονται in house για να αναδείξουν όλη τη γεύση και το άρωμά τους.

Όσο για τα υπόλοιπα υλικά, όλα καταφθάνουν ολόφρεσκα, ενώ κάποιες ιδιαίτερες πρώτες ύλες εισάγονται αποκλειστικά από περιοχές της Ιταλίας για να δώσουν την αυθεντικότητα της καταγωγής τους στα πιάτα του μενού. Στο κλείσιμο του γεύματος μην παραλείψεις κάποιο από τα γλυκά, που είναι εξίσου εντυπωσιακά. (Αν προτιμήσεις τιραμισού, θα σερβιριστείς ένα γλαστράκι που μοσχοβολά espresso, crumble μόκα και κρέμα μασκαρπόνε.)

Σε έναν χώρο όπου η ιταλική παράδοση συνδυάζεται με τη σύγχρονη εκδοχή της γαστρονομίας, ο Όμιλος Καστελόριζο υπογράφει την ποιότητα και την υψηλή αισθητική ως στοιχεία αδιαπραγμάτευτα. Στο Ramino Cosy Italian Resto, το αγαπημένο ιταλικό των Νοτίων και όχι μόνο, θα βρεις ένα σύγχρονο μενού που συμπληρώνει αρμονικά τον ρομαντισμό της ιταλικής ατμόσφαιρας, δίνοντας τον δικό του ορισμό στη λέξη «φινέτσα».

Ramino, Λεωφ. Δημάρχου Α. Μεταξά 38, Γλυφάδα, 210 8944430, www.raminoresto.gr, FB: raminoresto, Instagram: raminoresto

 

Park Bench

Αυτοσχεδιασμός και χαλαρή διάθεση σε μια πλατεία με παγκάκια.

10 καλά εστιατόρια σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας Facebook Twitter

Αν σου έλεγαν ότι ο δανέζικος μινιμαλισμός βρίσκει τη θέση που του ταιριάζει σε μια παραδοσιακή πλατεία με παγκάκια, ίσως να νόμιζες ότι μιλάμε για ταινία του Λαρς φον Τρίερ. Αυτή την ενδιαφέρουσα αντίθεση φέρνει το Park Bench στην καταπράσινη πλατεία Ελπίδας. Οι δύο σεφ, Στέλιος Φαρφαράς και Δημήτρης Σούτσος, δημιούργησαν το πιο χαλαρό gastropub στέκι στην περιοχή όπου μεγάλωσαν, προτείνοντας πιάτα φτιαγμένα με ολόφρεσκα υλικά και πολλή αγάπη, αλλά και αυτοσχεδιάζοντας, ανάλογα με τη διάθεση, απαντώντας δημιουργικά στο «φτιάξε ό,τι θέλεις» που ακούγεται κάθε τόσο από τους πελάτες του Park Bench. Εξάλλου, η ιδέα της ανοιχτής κουζίνας είχε στόχο την αλληλεπίδραση με τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι η μαγειρική είναι μια work in progress διαδικασία που εμπνέεται από τη στιγμή.

Στον χώρο όπου το minimal συνδυάζεται με το ρετρό μπορείς να απολαύσεις ένα ιδιαίτερο brunch μαζί με τον καφέ σου, να κάνεις ένα σύντομο lunch break για μπέργκερ και μπίρα ή να απολαύσεις ένα after office spritz ή κάποιο από τα κοκτέιλ, συνοδεύοντάς τα με ένα πλατό από εξαιρετικά και πολύ πρωτότυπα σούσι (όπως αυτό με το λαβράκι ή με τον γαύρο). Aν είσαι φαν του κρασιού, η μικρή αλλά ψαγμένη λίστα κρασιών που συνεχώς ανανεώνεται θα σε φέρει σε επαφή με λιγότερο γνωστούς παραγωγούς.

Όσο για τα πιάτα του μενού, εκεί θα συναντήσεις ένα πεντανόστιμο mix & match δημιουργικής ελληνικής και διεθνούς κουζίνας, βασισμένης στα φρέσκα εποχικά προϊόντα του τόπου μας και στη σύγχρονη γαστρονομία. Οι κροκέτες τραχανά με χταπόδι, κρέμα φέτας και βινεγκρέτ βερίκοκου, οι γαρίδες με ταραμά, ψωμάκι χαρουπιού και πίκλα παντζαριού και το καλαμάρι με φάβα, κρέμα κάππαρης και κρεμμύδι τουρσί είναι μια πολύ καλή εισαγωγή στον δημιουργικό κόσμο των δύο σεφ.Το μοσχάρι Oyster Blade (που λιώνει στο στόμα) με μανιτάρια, baby πατάτες και γκοργκοντζόλα και το αρνί με πουρέ αγκινάρας, σπαράγγια, πατάτα baby και σάλτσα κάππαρης είναι κάποιες από τις επιλογές που σου μένουν αξέχαστες.

Εξάλλου, οι σεφ ετοιμάζουν για το καλοκαίρι ένα πιο θαλασσινό μενού με νέα πιάτα, όπως το λαβράκι με αλμύρα, κολοκυθάκι σοτέ, ντοματίνια κονφί και σάλτσα κάππαρης, το οποίο μπορείς να απολαμβάνεις πλέον και στα τραπεζάκια στη family friendly πλατεία. H τάρτα λεμόνι με μαρέγκα ή τα choux με κρέμα βανίλιας, σάλτσα σοκολάτας και ξηρούς καρπούς είναι must try γλυκά του Park Bench, ενός χώρου που αναδεικνύει τον αυτοσχεδιασμό ως απαραίτητο συστατικό της γαστρονομίας.

Park Bench, Πραμάντων 10, Αθήνα, 212 1065303, FB: ParkBench, Instagram: parkbench.ath

Zillers roof garden

Εδώ βρίσκεσαι στην κορυφή της απόλαυσης.

10 καλά εστιατόρια σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας Facebook Twitter

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να ορίσει καθένας τη διασκέδασή του. Υπάρχει όμως και ένα κοινό στοιχείο το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση να μη σε μαγνητίσει, δημιουργώντας μια πραγματικά ξεχωριστή στιγμή απόλαυσης. Η θέα της Ακρόπολης είναι αυτό που αντικρίζεις στο roof garden του Zillers και σε κάνει να νιώθεις ότι αποτελείς μέρος μιας καρτ ποστάλ που περιγράφει την πιο όμορφη πλευρά της διασκέδασης στο κέντρο της Αθήνας. Ένας μίνιμαλ χώρος με ανεμπόδιστη οπτική στον ιστορικό βράχο και όπου το βιομηχανικό design είναι τέτοιο που δεν σου αποσπά την προσοχή από το υπέροχο background. Από τον πρωινό καφέ μέχρι το βραδινό ποτό, το roof garden του Zillers είναι εκείνος ο εύκολος και προσβάσιμος χώρος που μπορεί να κάνει τις στιγμές σου μοναδικές.

Οι γεύσεις που επιμελείται η σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη συνοδεύουν κάθε σου στιγμή μέσα από πιάτα που αντλούν έμπνευση από την ελληνική παράδοση, ενώ ταυτόχρονα πρεσβεύουν τη σύγχρονη εκδοχή της γαστρονομίας. Εξαιρετική επιλογή οι γίγαντες ελέφαντες Πρεσπών με αυγοτάραχο Μεσολογγίου, άνηθο και lime, όπου το κλασικό όσπριο γίνεται βάση για ένα δημιουργικό πιάτο. Το αρνάκι με τραχανά από βουβαλίσιο γάλα, μελιτζάνα και τηγανητά γλυκάδια κάνει τη δική του αναφορά στο κυριακάτικο τραπέζι, προσφέροντας μια γεύση που δεν θυμίζει σε τίποτα ό,τι γνώριζες μέχρι σήμερα. Στις ιδιαίτερες γεύσεις ανήκει και η επιλογή baby πατάτες με καπνιστό χέλι, ρέβα, sour cream και κρεμμυδάκι τουρσί.

H γαστρονομική εμπειρία στο Zillers ολοκληρώνεται με τα χειροποίητα γλυκά, όπου τα υψηλής ποιότητας υλικά συναντιούνται σε ενδιαφέροντες συνδυασμούς. Το choux με κρέμα καφέ, καραμελωμένα φουντούκια, σάλτσα σοκολάτας και handmade παγωτό κάρδαμο είναι από τις προτάσεις που θα σε ενθουσιάσουν. Το ίδιο θα σε ενθουσιάσει η ατμόσφαιρα του χώρου, είτε πίνεις τον καφέ σου, είτε απολαμβάνεις τις γεύσεις, είτε το ποτό σου στο εσωτερικό ή στην υπέροχη βεράντα.

Η φωτισμένη Ακρόπολη συνοδεύει τα δροσιστικά κοκτέιλ μέσα από ένα concept menu, όπου κάθε πρόταση συνδυάζεται με ένα σημείο της Αθήνας. Όποιο κι αν επιλέξεις, αρκεί να κοιτάξεις τη θέα που απλώνεται απέναντί σου για να αισθανθείς ότι εσύ τουλάχιστον βρίσκεσαι στο καλύτερο σημείο της πόλης και το απολαμβάνεις με όλες σου τις αισθήσεις.

Zillers, Μητροπόλεως 54, Αθήνα, 210 3222277, thezillersathenshotel.com, FB: TheZillersAthens, Instagram: thezillersathens

Mezze

Το «μαζί» της ελληνικής γαστρονομίας.

10 καλά εστιατόρια σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας Facebook Twitter

Αν το σκεφτείς, η λέξη «μεζέ» και «μαζί» μοιάζουν τόσο πολύ, που η μία θα μπορούσε να είναι παρήχηση της άλλης. Και επειδή σ' αυτήν τη ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο, ο μεζές είναι η κατεξοχήν έκφραση του μαζί, της παρέας και του μοιράσματος. Αυτό το μοίρασμα υπηρετεί με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τα τελευταία πέντε χρόνια το Μezze στη Γλυφάδα, συστήνοντας εκ νέου την κουλτούρα του ελληνικού παρεΐστικου γεύματος σε ένα σύγχρονο περιβάλλον με στοιχεία country style και χρωματιστές πινελιές. Με ένα μενού που βασίζεται στην ελληνική παράδοση και με βασικό συστατικό τα πλούσια δώρα της ελληνικής φύσης, συνδυάζει γη και θάλασσα σε γευστικές προτάσεις που σερβίρονται στη μέση του τραπεζιού.

Η σαλάτα με το καλαμάρι και τα μαυρομάτικα φασόλια, οι φακές που αρωματίζονται με λάιμ και τζίντζερ, η χοιρινή τηγανιά, το καβουροπίλαφο και οι παπαρδέλες με τα μάγουλα μόσχου είναι κάποιες από τις δημιουργίες του Mezze που θυμίζουν την κουζίνα της μαμάς. Κλασικό πιάτο που φτιάχνεται για μοίρασμα είναι οι ατομικές σούβλες με σολομό, κοτόπουλο φιλέτο ή μοσχαράκι γάλακτος, που αναδεικνύονται η καθεμιά από το δικό της συνοδευτικό για να δημιουργήσουν το κατάλληλο σκηνικό πάνω στο οποίο θα υψωθούν τα ποτήρια για να ακουστεί το χαρακτηριστικό «γεια μας» του ελληνικού γεύματος.

Μια ενημερωμένη λίστα με ετικέτες από εμφιαλωμένα κρασιά, τσίπουρο ή ρακή, καθώς και χύμα επιλογές, ολοκληρώνουν τη γαστρονομική εκδοχή της ελληνικής παράδοσης που πρεσβεύει το Mezze στη Γλυφάδα, φέροντας την υπογραφή του Ομίλου Καστελόριζο ως εγγύηση ποιότητας και υψηλής αισθητικής. Οι ψαρομεζέδες συναντούν τα πιάτα των κρεατικών για να αποδείξουν ότι ο συνδυασμός γης και θάλασσας είναι τόσο αρμονικός όσο η ίδια η φύση και το σύγχρονο ολοκληρώνει το παραδοσιακό στοιχείο των συνταγών, δημιουργώντας την οικεία αίσθηση που σε γυρίζει στο παρελθόν και στις γνώριμες στιγμές γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Το Mezze στη Γλυφάδα είναι εκείνο το μέρος όπου όλοι οι καλοί χωράνε στο ίδιο τραπέζι για να μοιραστούν τα πιάτα, το ποτό και τις ιστορίες τους.

Mezze, Aγγέλου Μεταξά 34 & Φοίβης 11, Γλυφάδα, 210 8980480, FB: mezzeglyfada, Instagram: mezze_glyfada

Βυρίνης

Ένα ιστορικό όνομα γεύσεων που απαντά με τη ζεστασιά του στους ρυθμούς της σύγχρονης καθημερινότητας.

10 καλά εστιατόρια σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας Facebook Twitter

Υπάρχουν ορισμένα μέρη που σε γυρνούν στο παρελθόν όχι μόνο λόγω της ιστορίας τους αλλά και λόγω της φιλοσοφίας τους, που έχει κάτι από την οικειότητα περασμένων δεκαετιών. Ο Βυρίνης είναι εκείνο το σημείο που παραμένει σταθερά στο κέντρο της Αθήνας από το 1940, προσφέροντας τις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας με όλη την αγάπη και τον σεβασμό που χαρακτήριζαν τον χώρο από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε. Η τρίτη γενιά που βρίσκεται πίσω από το ιστορικό όνομα διατηρεί τη φιλοσοφία της σπιτικής φιλοξενίας, ανοίγοντας τις πόρτες σε έναν πολυσυλλεκτικό κόσμο και στρώνοντας το τραπέζι όπως ακριβώς οι νοικοκυρές της παλιάς αστικής Αθήνας για τους καλεσμένους τους.

Ο Βυρίνης αποτελεί ιδανικό μεσημεριανό διάλειμμα από τη δουλειά και ιδανικό σημείο για να μεταφέρεις τη δουλειά σου, αφού εδώ μπορείς να αράξεις μετά το μεσημεριανό σου γεύμα και να συνεχίσεις τις επαγγελματικές υποχρεώσεις σε ένα περιβάλλον άκρως φιλικό και οικείο. Ειδικά ο ανοιχτός καταπράσινος κήπος μπορεί να σε φιλοξενήσει οποιαδήποτε στιγμή, μεσημέρι ή βράδυ, και να σε παρασύρει μακριά από το γκρίζο τοπίο της πόλης. Το σουβλάκι από αγριόχοιρο, μια σειρά από μαγειρευτά, όπως το αρνάκι λαδορίγανη ή οι μελιτζάνες ιμάμ και οι περίφημοι λαχανοντολμάδες με τη συνταγή της γιαγιάς, είναι μόνο μια ένδειξη των γεύσεων που μπορείς να απολαύσεις, και μάλιστα σε μερίδες εξόχως χορταστικές. Οι πρώτες ύλες που έρχονται από προσεκτικά επιλεγμένους προμηθευτές καθορίζουν εδώ και χρόνια την ποιότητα των πιάτων, ενώ το χύμα κρασί από διαφορετικούς παραγωγούς συνοδεύει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο κάθε στιγμή στον Βυρίνη.

Σε έναν χώρο που διατηρεί το παραδοσιακό ύφος της παλιάς εποχής και έχει φιλοξενήσει όλη την αριστοκρατική Αθήνα, εκείνο που ξεχωρίζει είναι η ευγένεια και το τακτ, που σε κερδίζουν και σε κάνουν να νιώθεις σαν ένας σημαντικός καλεσμένος. Γιατί εδώ όλοι οι πελάτες βρίσκουν ένα μεγάλο χαμόγελο και μια διάθεση που διατηρεί τον ρομαντισμό του παλιού, απαντώντας με τον δικό του τρόπο στον κυνισμό που κυνηγά την καθημερινότητά μας. Ο Βυρίνης είναι το σημείο εκείνο που θα σε καλοδεχτεί από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, για να σου αποδείξει ότι η αριστοκρατία δεν ορίζεται από την οικονομική επιφάνεια.

Βυρίνης, Αρχιμήδους 11, Παγκράτι, 210 7012153, FB: Vyrinis Greek Tavern, Ιnstagram: vyrinisgreektavern

Κυβέλη

Δημιουργεί γεύσεις που μοιράζεσαι.

10 καλά εστιατόρια σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας Facebook Twitter

Η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα βασίζεται σε συνταγές που έρχονται από το παρελθόν, στα φρέσκα υλικά, στο μεράκι και κυρίως στην έννοια του μοιράσματος. Πόσες φορές δεν έχεις βρεθεί με την παρέα σου γύρω από ένα τραπέζι, όπου οι μεζέδες διαδέχονται ο ένας τον άλλον, για να ενώσουν στη γεύση τους τα αστεία, τις ιστορίες, τις ευχές και, φυσικά, την απόλαυση μετά από κάθε μπουκιά; Η Κυβέλη στην πλ. Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη είναι ένα τέτοιο σημείο, όπου τα μεζεδάκια γίνονται αφορμή για τις πιο όμορφες παρεΐστικες στιγμές και το μοίρασμα παίζει τον δικό του σημαντικό ρόλο.

Βασισμένο στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, το μενού περιλαμβάνει πιάτα για τη μέση αλλά και ατομικές μερίδες που αναδεικνύουν τα φρέσκα υλικά του τόπου μας και το μεράκι των ανθρώπων της Κυβέλης, που σε περιποιούνται με οδηγό την ελληνική φιλοξενία. Οι κολοθυκοκεφτέδες είναι από τα πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις, ενώ δεν πρέπει να παραλείψεις την τυροκαυτερή, η οποία είναι χειροποίητη, όπως και όλες οι αλοιφές. Περίφημο το μοσχαρίσιο συκώτι αλλά και το κοτόπουλο χαρακίρι που σερβίρεται... κρεμασμένο και εντυπωσιάζει τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση.

Μαζί με τα πιάτα του μενού θα βρεις καθημερινά συνταγές ημέρας που θυμίζουν κυριακάτικο τραπέζι στο σπίτι της μαμάς, όπως γιουβέτσι, αρνάκι φούρνου ή ρολό γεμιστό. Τη δική τους εξαιρετική θέση κατέχουν στην Κυβέλη και τα ψαρικά με διάφορα πιάτα θαλασσινών στον κατάλογο, αλλά και τα ψάρια ημέρας στις έξτρα επιλογές. Οι πατάτες, φυσικά, είναι κομμένες στο χέρι (σήμα κατατεθέν για ένα ποιοτικό μεζεδοπωλείο), ενώ δεν λειπουν και κάποια λίγο πιο «πειραγμένα» μεζεδάκια, όπως το ταλαγάνι με μαρμελάδα ή η φέτα με μέλι και σπόρους παπαρούνας.

Όσο για το ποτό σου, η παγωμένη μπίρα (εκτός από τις γνωστές ετικέτες, θα βρεις και κάποιες επιλεγμένες από μικρές ζυθοποιίες) ή το κρασί είναι κάποιες από τις διαθέσιμες επιλογές, αλλά το πιο πιθανό είναι πως θα ενδώσεις στο τσίπουρο που σε κερνάει η Κυβέλη μόλις καθίσεις στο τραπέζι, ένα γλυκόπιοτο απόσταγμα από Μοσχάτο Αμβούργου και Ροδίτη από την Πρέβεζα. Τα καινούργια τραπεζάκια στην πλατεία Αγίου Γεωργίου φτιάχτηκαν για να φιλοξενήσουν τις καλοκαιρινές βραδιές σου σε ένα οικείο στέκι που σε κερδίζει με την αυθεντικότητά του.

Κυβέλη, Επτανήσου 15, Κυψέλη, 210 8219406

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Σπυριδούλα του «ΜasterChef» δεν είναι η bitch που νόμιζες

Γεύση / Η Σπυριδούλα του «ΜasterChef» δεν είναι η bitch που νόμιζες

Στην πρώτη της συνέντευξη μετά τον τελικό του ριάλιτι μαγειρικής «ΜasterChef» η Σπυριδούλα Καραμπουτάκη αποκαλύπτει τον πραγματικό εαυτό της ― που δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της bitch που έβγαινε στην τηλεόραση.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ