4 ιταλικά εστιατόρια που ξεχωρίζουν στην Αθήνα

4 ιταλικά εστιατόρια που ξεχωρίζουν στην Αθήνα Facebook Twitter
0

Tre Sorelle

Ένα concept διασκέδασης με έμπνευση από την Ιταλία.

Όταν μια ιδέα βασίζεται στην πρωτοτυπία και όχι στο αμπαλαρισμένο copy paste, όταν είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στον τρόπο που ζούμε σήμερα και όταν υλοποιείται με μεγάλη προσοχή, μακριά από την προχειρότητα, τότε αυτή η ιδέα μπορεί να απολαύσει την επιτυχία της αυθεντικής έμπνευσης. Το Tre Sorelle είναι η αθηναϊκή συνέχεια του θεσσαλονικιώτικου Pizza Poselli και φέρνει στο Παγκράτι την αισθητική της ιταλικής πιτσαρίας στην πιο elegant εκδοχή της.

Με ένα μενού που περιλαμβάνει 10 προτάσεις πίτσας, οι οποίες συνεχώς ανανεώνονται, και μια λίστα κοκτέιλ με classic και signature επιλογές, το Tre Sorelle αποτελεί το ξεχωριστό concept spot όπου μπορείς να συνοδεύσεις το ποτό σου με εξαιρετικές γεύσεις που βασίζονται στην ιταλική παράδοση και εμπλουτίζονται με την ποιότητα των ολόφρεσκων υλικών σε αναπάντεχους συνδυασμούς. Το ζυμάρι που ωριμάζει για 48 ώρες και η χειροποίητη προζύμη δημιουργούν από μόνα τους τη διαφορά στη γεύση της κάθε συνταγής.

Η πίτσα Πάρμα, με σάλτσα ντομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα, ρικότα και σαλάμι βετριτσίνα, και η Ταρτούφο, με φρέσκια μοτσαρέλα, τρούφα, ντοματίνια, βουβαλίσια μοτσαρέλα και βασιλικό, είναι από τις must επιλογές, ενώ η Πεσκετέριαν, με ζυμάρι ενεργού άνθρακα και ελαφριά σάλτσα ντομάτας με γαρίδες, ημίλιαστα ντοματίνια, μουστάρδα, αρωματικά και ρόκα, αποκαλύπτει μια νέα πρόταση της ιταλικής γαστρονομίας. Όλες οι πίτσες ψήνονται στον ιταλικό χτιστό φούρνο στους 450 βαθμούς για 90 δευτερόλεπτα, διατηρώντας την αυθεντική γεύση των ιταλικών υλικών και την τραγανή υφή του ιδιαίτερου ζυμαριού.

Όσο για τα ποτά, αυτά καταλαμβάνουν τη δική τους θέση στην μπάρα, είτε πρόκειται για ένα κλασικό aperitivo Spritz είτε για ένα signature cocktail με φρουτώδη γεύση. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το Tre Sorelle θα σ' το σερβίρει σωστά, υποστηρίζοντας ότι αυτή η ιδέα ήρθε για να κάνει τη διαφορά στην καθημερινή σου διασκέδαση.

Tre Sorelle, Αρχελάου 19, Παγκράτι, 211 4072172, FB: tresorellepizza, Instagram: tre_sorelle_pizza

 

Granello

Φωτιά και φυσική προζύμη αλλάζουν την έννοια του street food.

4 ιταλικά εστιατόρια που ξεχωρίζουν στην Αθήνα Facebook Twitter

Η κουζίνα είναι ένας τόπος δημιουργίας και έκφρασης. Και όταν δεν περιλαμβάνει αυτά τα δύο στοιχεία, τότε μάλλον... θα πρέπει να αλλάξεις κουζίνα. Αυτό έκανε ο Κυριάκος Λιοδάκης όσο βρισκόταν στο εξωτερικό, για να ανακαλύψει τελικά ότι ο ξυλόφουρνος αποτελεί ένα γαστρονομικό εργαλείο που μπορεί να κάνει τη διαφορά στη γεύση. Η φωτιά και η φυσική προζύμη είναι εκείνα τα στοιχεία που κάνουν την Granello Pizza να ξεχωρίζει και να δημιουργεί τη δική της πρόταση στον χώρο του street food.

Βάση είναι τα φρέσκα υλικά που έρχονται από διαφορετικά μέρη, ανάλογα με τον ρόλο που παίζουν σε κάθε συνταγή. Αλλαντικά και τυριά από την Ιταλία, λάδι από τη Μάνη, τρούφα από ένα χωριό έξω από τη Λαμία και φρέσκα λαχανικά από έναν μικρό παραγωγό της γειτονιάς, όλα συναντιούνται στη φιλοσοφία της υψηλής ποιότητας. Η Piccante Pizza με mozzarella, παρμεζάνα, πικάντικο σαλάμι, μέλι με chili και φρέσκο βασιλικό και η Truffa με μανιτάρια και μαύρη αυθεντική τρούφα είναι από τις προτάσεις που θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις την έννοια του street food, ενώ κάποιες από τις συνταγές προσφέρονται και σε κομμάτι, αν θέλεις κυριολεκτικά να τις απολαύσεις περπατώντας στον δρόμο.

Όλες οι πίτσες φτιάχνονται με τη ζύμη από φρέσκια προζύμη (την οποία ανανεώνει καθημερινά ο Κυριάκος με όλη την απαραίτητη φροντίδα που χρειάζεται ένας ζωντανός οργανισμός) και η γεύση τους είναι ξεχωριστή χάρη σε αυτήν τη φροντίδα. Στο βάθος του Granello θα δεις το ανοιχτό παρασκευαστήριο με τον εντυπωσιακό χειροποίητο ξυλόφουρνο που έχει κατασκευαστεί στη Νάπολη μετά από ειδική παραγγελία και αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα σε ένα πεντακάθαρο και ευχάριστο περιβάλλον. Άλλωστε, στο Granello η ευχαρίστηση του σεφ μετατρέπεται σε ευχαρίστηση για τον καθέναν από εμάς.

Granello, Περικλέους 18, Αθήνα, 210 3226542, FB: granellopizza, Instagram: granellopizza

 

L' Artigiano

Το νέο talk of the town, το πρώτο dine in κατάστημα της L' Artigiano.

4 ιταλικά εστιατόρια που ξεχωρίζουν στην Αθήνα Facebook Twitter

Το νέο talk of the town, το πρώτο dine in κατάστημα της L' Artigiano στην Ακρόπολη, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της πόλης, υποδέχεται από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ το κοινό που θέλει να απολαύσει μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία. Με κίνητρο το πάθος και τη δημιουργικότητα, το μενού του καταστήματος προσφέρει νέες γεύσεις, διευρύνοντας την απόλαυση. Ο φιλόξενος, ζεστός και συνάμα μοντέρνος χώρος του καταστήματος με χωρητικότητα 30 ατόμων διαθέτει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που υιοθετεί όλα τα στοιχεία του casual dining με open space κουζίνα. Το εμπλουτισμένο μενού περιλαμβάνει επιλογές πρωινού και καφέ, γευστικά σνακ, όπως μπρουσκέτες και τσιαπάτες με βάση τη χαρακτηριστική χειροποίητη ζύμη L' Artigiano που ωριμάζει φυσικά για 24 ώρες, ξεχωριστές ομελέτες με αλλαντικά και τυριά, αλλά και την τραγανή και φρεσκοψημμένη φοκάτσια, ακολουθώντας τη φιλοσοφία της L' Artigiano για ιδιαίτερες προτάσεις με ποιοτικές πρώτες ύλες. Από το μενού δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι χαρακτηριστικές και άκρως απολαυστικές πίτσες της L' Artigiano αλλά και οι περίφημες ιταλικές μακαρονάδες της που, συνδυάζοντας ποιοτικά υλικά, υπόσχονται υψηλή απόλαυση μέσα από εμπνευσμένα, μοντέρνα και δημιουργικά πιάτα.

L' Artigiano, Συγγρού 1 & Αθανασίου Διάκου 20, Αθήνα, 210 9233303, www.l'artigiano.gr, www.facebook.com/lartigiano.gr

 

smak.

Από καλαμάκι μέχρι κρέμα τρούφας, το street food σερβίρεται σε... ναπολιτάνικο πεϊνιρλί.

4 ιταλικά εστιατόρια που ξεχωρίζουν στην Αθήνα Facebook Twitter

Λένε πως η υπομονή είναι μεγάλη αρετή στη ζωή. Η αλήθεια είναι πως το ίδιο ισχύει και για τη γεύση και μια παρέα από τη Δράμα το γνωρίζει καλά. Η Μαίρη, ο Μηνάς, ο Άκης και η Σάντυ, μετά τις περιπλανήσεις τους εντός και εκτός Ελλάδας, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το smak., ένα ιδιαίτερο street food point που επανασυστήνει το γνωστό μας πεϊνιρλί, με μια εντελώς διαφορετική ζύμη αργής ωρίμανσης, βασισμένο στη ναπολιτάνικη σχολή πίτσας. Το smak. αποτελεί περίτρανη απόδειξη του το πώς η υπομονή που κρύβεται πίσω από κάθε ζυμαράκι αλλά και η επιμονή με τους αμέτρητους πειραματισμούς μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα πρόταση γρήγορου φαγητού.

Το γεγονός ότι για το ζυμάρι δεν χρησιμοποιείται λάδι ή βούτυρο είναι η πρώτη και βασική διαφορά που αντιλαμβάνεσαι όχι μόνο με την πρώτη αλλά και με την τελευταία μπουκιά, αφού η ανάλαφρη γεύση σε εκπλήσσει ευχάριστα. Όσο για τις συνταγές, αυτές ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια σου τη στιγμή που παραγγέλνεις και ψήνονται σε φούρνο με ειδική πέτρα. Τρία λεπτά είναι αρκετά για να κρατήσεις στα χέρια σου κάποια από τις εξαιρετικές προτάσεις του smak., οι οποίες περιλαμβάνουν παραδοσιακά πεϊνιρλί με mix τυριών και σουτζούκι Δράμας, αλλά και πιο ιδιαίτερους συνδυασμούς, όπως κρέμα τρούφας, μανιτάρια Πορτομπέλο και φύλλα σπανάκι ή χούμους παντζαριού, μυρωδικά και σος γιαουρτιού.

Στα new entries είναι το πεϊνιρλί με καλαμάκι κοτόπουλο, τυριά, λεμόνι και ρίγανη, ενώ στις γλυκές παραλλαγές ξεχωρίζει η επιλογή με ρικότα, μέλι και χειροποίητο γλυκό πορτοκάλι. Το smak. στη Ρόμβης είναι εκείνο το μέρος που σε κάνει να αισθάνεσαι πως η παρέα σου ανάβει τον φούρνο κάθε πρωί για να μαγειρέψει κάτι ιδιαίτερο και σε περιμένει να το δοκιμάσεις.

smak., Ρόμβης 21, Αθήνα, 211 4097046, FB: smakathens, Instagram: smakathens

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ