Οι Έλληνες ακτιβιστές της οργάνωσης για την «Αρρώστια του Κρέατος» εξηγούνται Facebook Twitter
Το μέλλον που βλέπουμε να έρχεται και κάθε λογικός άνθρωπος επιθυμεί: να ζούμε αρμονικά όλα τα πλάσματα σε αυτό τον πλανήτη, χωρίς βία, πόνο και δολοφονίες, με ειρήνη, ελευθερία και σεβασμό προς όλες τις μορφές ζωής.

Οι Έλληνες ακτιβιστές της οργάνωσης για την «Αρρώστια του Κρέατος» εξηγούνται

15

Είναι μεσημέρι Κυριακής, στο κέντρο της Αθήνας. Μια ομάδα μαυροφορεμένων νεαρών με τη μάσκα του Guy Fawkes (που έχει συνδεθεί πλέον με τη δράση των Anonymous σε ολόκληρο τον κόσμο) και με λάπτοπ στα χέρια παίρνει θέση ανάμεσα σε τουρίστες και περαστικούς, δείχνοντάς τους εικόνες φρίκης, κυρίως από σφαγεία και φάρμες κάθε είδους, όπου τα ζώα ζουν σε άθλιες συνθήκες. Οι άνθρωποι που πλησιάζουν, παρακολουθούν τα βίντεο και φεύγουν με εκφράσεις που δείχνουν σοκ και έκπληξη ζωγραφισμένα στα πρόσωπά τους. Κάποιοι αντιδρούν λες και βλέπουν τέτοιες εικόνες για πρώτη φορά.

Η συγκεκριμένη δράση είναι η πρώτη εμφάνιση των Anonymous for the Voiceless στους δρόμους της Αθήνας και, απ' ό,τι φαίνεται, είναι απόλυτα επιτυχημένη. Λίγη ώρα μετά μιλάμε με την Ντέμι και την Τζεντάι, ακτιβίστριες και μέλη της οργάνωσης, για την «αρρώστια του κρέατος», τη χορτοφαγία και τον στόχο τους, που είναι η κατάργηση κάθε είδους εκμετάλλευσης των ζώων.

Αφού ξεκαθαρίσουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον Αντισπισιστικό Πυρήνα Σφυροφόρων Καταδρομέων, το Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων που σπάει τα κρεοπωλεία, εξηγούν τι στο καλό είναι οι Anonymous for the Voiceless, η οργάνωση που μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε να συσπειρώσει εκατομμύρια ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης, κυριολεκτικά. Αυτήν τη στιγμή είναι η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη οργάνωση στον κόσμο.

Η βία δεν είναι λύση. Ο κόσμος εξελίσσεται με ενημέρωση και συνειδητές αλλαγές επιλογών. Γι' αυτό, λοιπόν, προτιμάμε να «σπάμε» μυαλά μέσα από επιχειρήματα και όχι βιτρίνες με λοστούς.

«Οι Anonymous for the Voiceless είναι μια οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων που ειδικεύεται στον ακτιβισμό του δρόμου» λέει η Ντέμι. «Ιδρύθηκε στην Αυστραλία τον Απρίλιο του 2016 από τον Πολ Μπασίρ και την Ασάλ Αλαμντάρι και εξαπλώθηκε ραγδαία μέσα σε έναν μόνο χρόνο. Ήδη μετράμε συμμετοχές σε 200 χώρες παγκοσμίως. Ο στόχος μας είναι πολύ αποτελεσματικές ειρηνικές δημόσιες δράσεις με προβολή βίντεο, χρησιμοποιώντας παγκόσμια εικονογραφημένα πρακτικά πρότυπα για το τι βιώνουν τα ζώα "φάρμας" κάθε δευτερόλεπτο, κάθε μέρα. Εξοπλίζουμε πλήρως το κοινό με όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για τη μετάβαση σε έναν ολικό φυτοφαγικό τρόπο ζωής. Ο λόγος που το ξεκινήσαμε είναι γιατί στοχεύουμε στην κατάργηση κάθε είδους εκμετάλλευσης των ζώων».

— Έχετε νούμερα σχετικά με το πόσα ζώα σφάζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα; Πόσα γουρούνια, πόσες αγελάδες, μοσχάρια, αρνιά, κατσίκια, κοτόπουλα;

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί αυτός ο αριθμός, μια και μόνο οι κατσίκες που εκτρέφονται, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, είναι περίπου 5,5 εκατομμύρια. Και τα πουλερικά που σφάζονται στη χώρα μας είναι περισσότερα από 4 εκατομμύρια τον χρόνο. Ακόμα και τα ζώα που προορίζονται για εκμετάλλευση μόνο για τα παράγωγά τους, αυγά και γάλα, όταν σταματήσουν να παράγουν, σφαγιάζονται κι αυτά.

Όπως καταλαβαίνετε, για την ώρα είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ο συνολικός αριθμός των ζώων που σφάζονται, αν υπολογίσεις και τις πολλές τοπικές κτηνοτροφικές μονάδες που υπάρχουν ανά περιφέρεια. Επίσης, τα ζώα που καταναλώνουν οι Έλληνες δεν είναι μόνο ελληνικής προέλευσης αλλά και εισαγωγής. Τα μοσχάρια που υπάρχουν στα ελληνικά εδάφη καλύπτουν περίπου το 20% της κατανάλωσης. Το υπόλοιπο 80% εισάγεται.

— Για ποιον άλλο λόγο θανατώνονται τα ζώα;

Για λόγους που μόνο μεσαιωνικές εποχές μάς θυμίζουν. Για «χόμπι» μέσα απ' το κυνήγι, για να περιοριστεί ο πληθυσμός τους, που κατά τη γνώμη κάποιων αποτελεί «απειλή», μια και ο άνθρωπος έχει καταφέρει άπειρες φορές στην ιστορία της Γης να διαταράξει το οικοσύστημα.

Όσον αφορά τα παραγωγικά ζώα, όταν έρθει η στιγμή που σταματούν να παράγουν απλώς είναι «άχρηστα» και αποτελούν ζημία για τον παραγωγό. Θανατώνονται ή θάβονται ζωντανά σε ομαδικούς τάφους, τις περισσότερες φορές χωρίς υγειονομικούς ελέγχους, ειδικά εάν τα χτυπήσει ασθένεια. Οι συνθήκες υπό τις οποίες ζουν τα ζώα είναι άθλιες. Αυτά που βρίσκονται στις κρεατοβιομηχανίες είναι φυλακισμένα σε μικροσκοπικά κλουβιά ή ασφυκτιούν μέσα σε δωμάτια, ζώντας μέσα στα περιττώματά τους, ενώ τα περισσότερα δεν βλέπουν ποτέ το φως του ήλιου. Τα πόδια τους τραυματίζονται από τον συνωστισμό ή ακρωτηριάζονται από επιθέσεις των υπόλοιπων ζώων. Ο υπερπληθυσμός σε μικρούς χώρους έχει παρατηρηθεί ότι οδηγεί σε κανιβαλισμό μεταξύ τους.

Οι παραγωγοί, για να αποφεύγουν τους τραυματισμούς, πράγμα που καθιστά το ζώο ευάλωτο στις λοιμώξεις, προβαίνουν σε ακρωτηριασμούς, όταν τα ζώα είναι μικρά. Τους κόβουν, λοιπόν, τα αυτιά, τις ουρές, τα ράμφη, τους βγάζουν τα δόντια και τους όρχεις, κι όλα αυτά χωρίς τη χρήση αναισθητικού. Στη βιομηχανία αυγών, τα αρσενικά κοτόπουλα αλέθονται ζωντανά, μια και είναι άχρηστα, αφού δεν παράγουν αυγά. Αυτή είναι νομοθετημένη τακτική και όχι αυθαίρετη αντιμετώπιση των βιομηχανιών. Υπάρχουν άπειρα βίντεο στο Διαδίκτυο που δείχνουν αυτές τις τακτικές.

Τα περισσότερα γεννιούνται και πεθαίνουν έχοντας ζήσει όλη τους τη ζωή εκεί μέσα –κι όταν λέμε «ολόκληρη ζωή» εννοούμε λίγες μέρες ή μήνα– και θανατώνονται πολλές φορές μπροστά στα μάτια των έντρομων υπόλοιπων πλασμάτων που βρίσκονται εκεί. Οι μητέρες, μόλις γεννήσουν τα μωρά τους, δεν προλαβαίνουν ούτε να τα καθαρίσουν, γιατί τους τα παίρνουν – βλέπε μοσχαράκι γάλακτος ή αρνάκι γάλακτος. Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός: το γάλα αυτών των μανάδων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καταναλωτών, δεν θα πρέπει να καταναλωθεί από τα μωρά τους, για τα οποία ούτως ή άλλως προοριζόταν, αλλά από τους ανθρώπους, οι οποίοι, για έναν περίεργο λόγο, δεν απογαλακτίζονται ποτέ.

Οι Έλληνες ακτιβιστές της οργάνωσης για την «Αρρώστια του Κρέατος» εξηγούνται Facebook Twitter
Η συγκεκριμένη δράση είναι η πρώτη εμφάνιση των Anonymous for the Voiceless στους δρόμους της Αθήνας και, απ' ό,τι φαίνεται, είναι απόλυτα επιτυχημένη. Φωτο: Michael Afanasiev


— Τι είδους αντιδράσεις έχετε από ανθρώπους που τρώνε κρέας;

Πολλοί στέκονται αποσβολωμένοι μπροστά στην αλήθεια που τους παρουσιάζεται. Άλλοι κλαίνε, ενώ κάποιοι άλλοι απομακρύνονται αδιάφοροι. Οι περισσότεροι προσπαθούν να δικαιολογήσουν την επιλογή τους να τρώνε ζώα με επιχειρήματα. Είναι σε άμυνα και αυτό είναι κατανοητό. Όμως, μετά από συζητήσεις, οι περισσότεροι προβληματίζονται και το βλέπεις στα μάτια τους. Δεν είναι εύκολο να σε φέρνουν αντιμέτωπο με τις πράξεις σου, ακόμα κι αν αυτές κρύβονται καλά πίσω από αιματοβαμμένους τοίχους.


— Τι έχετε να πείτε σε αυτούς που θεωρούν υπερβολικές τις αντιδράσεις υπέρ των ζώων, όταν πεθαίνουν ακόμα άνθρωποι από την πείνα;

Το να μάχεσαι για τα ζώα δεν σε εμποδίζει να υποστηρίζεις τους ανθρώπους. Άλλωστε, όλοι στο ίδιο βασίλειο ανήκουμε. Από την άλλη, η κατανάλωση ζώων ενισχύει την πτώχευση των ανθρώπων. Τα σιτηρά από τις χώρες του τρίτου κόσμου γίνονται όλα τροφή για τα ζώα, με τα οποία τρέφεται ο δυτικός κόσμος. Το γεγονός ότι θεωρούμε τα ζώα ιδιοκτησία μας θέτει τις βάσεις ώστε να αντιμετωπίζουμε τους πιο αδύναμους ανθρώπους ως αντικείμενα και να συμβάλλουμε στην εξαθλίωσή τους. Εάν ελευθερωθούν τα ζώα, αυτόματα θα ανέβει σκαλί και η εκτίμηση της ανθρώπινης ζωής γενικότερα, σε ηθικό επίπεδο.


— Πώς συνδέεται η πείνα στον κόσμο με τη βιομηχανία του κρέατος;

Θα σου μιλήσω με νούμερα. Για να τραφεί ένας άνθρωπος που καταναλώνει ζώα και ζωικά παράγωγα απαιτείται 18 φορές περισσότερη έκταση γης από αυτήν που χρειάζεται ένας χορτοφάγος. Η καλλιέργεια 1,5 εκταρίου γης αποφέρει 16.783 κιλά φυτικής τροφής, τη στιγμή που η ίδια έκταση, αν χρησιμοποιηθεί για την κτηνοτροφία, παράγει μόνο 170 κιλά κρέας. Τουλάχιστον το 50% των καλλιεργούμενων σιτηρών παγκοσμίως προορίζεται για κατανάλωση στις κτηνοτροφικές μονάδες. Το 82% των υποσιτισμένων παιδιών κατοικεί σε χώρες των οποίων οι καλλιέργειες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών. Εάν όλος ο πληθυσμός της γης ακολουθούσε φυτοφαγική διατροφή, οι καλλιέργειες θα επαρκούσαν για τη σίτιση 10 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.


— Πώς σχολιάζετε τις βίαιες επιθέσεις εναντίον κρεοπωλείων, αυτοκινήτων που μεταφέρουν κρέας κ.λπ.; Είναι η βία λύση;

Σίγουρα δεν είμαστε υπέρ όλων αυτών των τρόπων αλλαγής της κατάστασης. Η βία δεν είναι λύση. Ο κόσμος εξελίσσεται με ενημέρωση και συνειδητές αλλαγές επιλογών. Γι' αυτό, λοιπόν, προτιμάμε να «σπάμε» μυαλά μέσα από επιχειρήματα και όχι βιτρίνες με λοστούς.


— Πόσο κακό έκαναν αυτές οι ενέργειες στο vegan κίνημα; Δεν στρέφουν την κοινή γνώμη εναντίον του; 

Τη δική μας δράση δεν την πλησίασε κανένας με διάθεση να πάρει εκδίκηση για όσα έχουν συμβεί. Σ' εμάς ξεχωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να λειτουργούμε, που δεν είναι άλλος από την ειρηνική προβολή της αλήθειας και την ενημέρωση όσων το επιθυμούν. Οι εκφράσεις βίας σίγουρα δεν βοηθούν να αλλάξει η κατάσταση, μια και πολύς κόσμος θυμώνει, και με τον θυμό καρφωμένο στα μυαλά του δεν μπορείς να κάνεις ποιοτική συζήτηση.


— Ποιο θα ήταν ένα ιδανικό μέλλον για σας; 

Ντέμι: Το μέλλον που βλέπουμε να έρχεται και κάθε λογικός άνθρωπος επιθυμεί: να ζούμε αρμονικά όλα τα πλάσματα σε αυτό τον πλανήτη, χωρίς βία, πόνο και δολοφονίες, με ειρήνη, ελευθερία και σεβασμό προς όλες τις μορφές ζωής. Μην ξεχνάμε ότι μοιραζόμαστε όλοι τον ίδιο πλανήτη και κανένας μας δεν είναι αποκομμένος από τους υπόλοιπους. Οι πράξεις όλων μάς επηρεάζουν.

Τζεντάι: Κανένα ζώο σε κλουβί, κανένα ζώο για εκμετάλλευση από τον άνθρωπο. Είμαστε όλοι γήινοι.

Tο άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ελλάδα
15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ