Γιώργος Μακράκης
Γιώργος Μακράκης


— Πες μας λίγα πράγματα για σένα.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κρήτη, σπούδασα Γραφιστική στην Αθήνα και έπειτα από 13 χρόνια σε διάφορα δημιουργικά γραφεία αποφάσισα να ανοίξω τον δικό μου χώρο με βάση το Ηράκλειο, το Α2 graphic design workshop.


— Γιατί φωτογραφίζεις παιχνίδια;

Τα παιχνίδια της παιδικής μας ηλικίας, παρόλο που είναι άψυχα αντικείμενα, έχουν από μόνα τους μια συναισθηματική φόρτιση. Η πρόκληση για μένα είναι να φανταστώ πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν κάθε φορά σε μια συγκεκριμένη κατάσταση και κατά κάποιον τρόπο να τα ζωντανέψω. Ευτυχώς, το δέχονται αδιαμαρτύρητα.

 

Ο Stormtrooper, παρά την ιδιότητά του ως εκτελεστικού οργάνου εγκλωβισμένου σε μια στολή, πρώτα και πάνω απ' όλα είναι άνθρωπος... και αυτό είναι που τον κάνει συμπαθή ως χαρακτήρα και ταυτόσημο με οποιονδήποτε έχει βρεθεί σε αντίστοιχη θέση.

 

— Γιατί ξεχώρισες τον Stormtrooper;

Ο Stormtrooper, παρά την ιδιότητά του ως εκτελεστικού οργάνου εγκλωβισμένου σε μια στολή, πρώτα και πάνω απ' όλα είναι άνθρωπος... και αυτό είναι που τον κάνει συμπαθή ως χαρακτήρα και ταυτόσημο με οποιονδήποτε έχει βρεθεί σε αντίστοιχη θέση. Όλοι μας, λίγο-πολύ, έχουμε αισθανθεί εγκλωβισμένοι στην καθημερινότητά μας.

 

— Τι θα δούμε στην έκθεση στο Pirée;

Στην έκθεση επιχειρώ, μέσα από τον φωτογραφικό μου φακό, να σκιαγραφήσω την καθημερινότητά του, να αποκαλύψω κρυφές πλευρές του μέσα από πιο ανθρώπινες προσωπικές στιγμές, να απομυθοποιήσω τον χαρακτήρα του.


— Πόσο εύκολα είναι τα πράγματα για τους νέους εικαστικούς στην Ελλάδα; Θεωρείς ότι υπάρχουν προοπτικές;

Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος χαρακτήρας, γι' αυτό και δεν θα πω πως τα πράγματα είναι δύσκολα... Στην πραγματικότητα, ζούμε σε μια εποχή που μας δίνει ένα υπέροχο εργαλείο για να προβάλουμε την δουλειά μας, το Ιnternet και τα social media. Θεωρώ πως υπάρχει χώρος και προοπτική για όλους όσοι αγαπούν αυτό που κάνουν. Η τέχνη είναι υποκειμενική, όπως και η επιτυχία σε αυτήν. Έγκειται στη συναισθηματική αλληλεπίδραση μεταξύ καλλιτέχνη και παρατηρητή.

 

 

 

 

 

 

 

Ιnfo:

«Be Troo», 22/4-15/5, Τρ.-Σάβ. 11:00-23:00, Κυρ. 11:00-18.00, PIRÉE, Κάστορος 78, Πειραιάς
www.instagram.com/alpha2graphic, alpha2graphicdesign.tumblr.com