12 αναγνωστικές προκλήσεις για τις διακοπές του Πάσχα

12 αναγνωστικές προκλήσεις για τις διακοπές του Πάσχα Facebook Twitter
Στέφαν Τσβάιχ
0

1.

Μυθιστόρημα

«07:14 / Η πρωινή ομίχλη διαλύεται, καθώς η πόλη ξυπνάει σιγά-σιγά. Οι δρόμοι γεμίζουν αργά από αυτοκίνητα, λεωφορεία και φορτηγά. Κόσμος που πηγαίνει στη δουλειά του. Η ζωή κυλάει στη ρουτίνα της. Μια σύντομη στάση στα μπαρ για έναν καφέ, ένας χαιρετισμός, ένα χαμόγελο, σκέψεις, έγνοιες».

(Δημήτρης Μαμαλούκας, Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών, εκδ. Κέδρος)


2.

Ποίηση

«Άστραφτε το ποδήλατο στον ήλιο / Μία βόλτα μόνο! είπα// Δεν ξέρω να ισορροπώ / όμως τολμώ να πέσω για να μάθω / Άλλο δεν έμαθα // Ανέτοιμη κάθε φορά / με βρίσκει η επιθυμία / καθώς σκορπίζουμε γι' αλλού / η σέλα τα πετάλια το τιμόνι// Μονάχα το φωτάκι του οδηγού / μένει στο δρόμο»

(Ειρήνη Ρηνιώτη, Μια βόλτα μόνο, εκδ. Άγρα)


3.

Δοκίμιο

«Στα όνειρά μας, τα δέκα λεπτά μπορεί να γίνουν δέκα ή ακόμη κι εκατό χρόνια. Κι αυτό ισχύει και για τις μεταφορές του ύπνου. Πόσοι ερωτευμένοι δεν έχασαν χρόνια στην ύπνωσή τους για να ανακτήσουν τη συνείδησή τους μέσα σε μια στιγμή;».

(Δήμητρα Βογιατζάκη, Η γεωγραφία του ύπνου, στον τόμο Ύπνος/Issue, εκδ. Στέγη)

12 αναγνωστικές προκλήσεις για τις διακοπές του Πάσχα Facebook Twitter
Thomas Bernhard


4.

Βιογραφία

«Σε όλα τα γραπτά του Μονταίνιου έχω εντοπίσει μία μόνο επιτακτική διατύπωση, έναν και μοναδικό αμετακίνητο ισχυρισμό: "To σπουδαιότερο πράγμα στον κόσμο είναι να ξέρεις να είσαι ο εαυτός σου". Οι άνθρωποι δεν ξεχωρίζουν ούτε χάρη σ' αξιώματα, ούτε χάρη στην ευγενική καταγωγή τους ή στα ταλέντα τους. Ξεχωρίζουν στον βαθμό που κατορθώνουν να διατηρήσουν την προσωπικότητά τους, να ζήσουν τη ζωή τους».

(Στέφαν Τσβάιχ, Μονταίνιος, μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Άγρα)


5.

Θέατρο

«Ο αδελφός μου δραπέτευσε από τη φρίκη / καταφεύγοντας στον Κλάιστ, τον Γκαίτε και τον Κάφκα / όμως δεν γίνεται μια ολόκληρη ζωή / να βρίσκεις καταφύγιο στη μουσική και στην ποίηση / έρχεται η στιγμή που το κόλπο δεν πιάνει».

(Thomas Bernhard, Πλατεία Ηρώων, μτφρ. Βασίλης Τσαλής, εκδ. Κριτική)


6.

Επιστολές

«Θα ήθελα να σας γράψω και να σας πω για τις ενδιαφέρουσες κινητοποιήσεις εδώ, που ζωντανεύουν από λεπτό σε λεπτό (απόψε θα μαζευτούν 4000.000 εργάτες μπροστά στο δημαρχείο), ενώ πάλι πληθαίνουν οι συγκεντρώσεις, αλλά είμαι τόσο πνιγμένη με το σπίτι και τα τρία σκουληκάκια μου (πρόκειται για τα παιδιά της, την Τζένη, τη Λόρα και τον Έντγκαρ), που προλαβαίνω ίσα-ίσα να σας αποχαιρετήσω εσάς και τη σύζυγό σας με λίγα φιλικά λόγια από μακριά. Χαιρετισμούς και αδελφοσύνη, δική σας, η πολίτις και φωτοχοδιάβολος, Τζένη Μαρξ».

(Τζένη φον Βεστφάλεν-Μαρξ, Λατρεμένε μου Καρλ, μτφρ. Γιούλη Τσίρου, εκδόσεις Ποικίλη Στοά)

12 αναγνωστικές προκλήσεις για τις διακοπές του Πάσχα Facebook Twitter
Karl Marx


7.

Θεωρία

«Κάθε κρίση επιστημονικής κριτικής είναι ευπρόσδεκτη. Απέναντι στις προκαταλήψεις της λεγόμενης κοινής γνώμης, στην οποία δεν έκανα ποτέ παραχωρήσεις, ισχύει για εμένα, όπως πάντα, η ρήση του μεγάλου Φλωρεντίνου: "Segui il tuo corso, a lascia dir le genti" (Τράβα τον δρόμο σου κι άσε τον κόσμο να λέει)».

(Karl Marx, Το Κεφάλαιο, μτφρ. Θανάσης Γκιούρας, εκδ. ΚΨΜ)


8.

Κινηματογράφος

«Καμία παραχώρηση στο κοινό δεν πρόκειται να κάνω στην ταινία αυτή. Πολλοί εξαίρετοι λόγοι δικαιώνουν στα μάτια μου μια τέτοια συμπεριφορά, και θα τους αναφέρω. Καταρχάς, είναι πασίγνωστο πως πουθενά δεν έκανα παραχωρήσεις στις κυρίαρχες ιδέες της εποχής μου, ούτε και σε καμία από τις υφιστάμενες εξουσίες».

(Guy Debord, In girum imus nocte et consumimur igni, μτφρ. Ανδρέας Βαρίκας, εκδ. Γαβριηλίδης)


9.

Σοφία

«Να προσπαθείς να ανακαλύπτεις την αλήθεια μέσα από τις υποσχέσεις και τα δώρα του πλούσιου, όπως και μέσα από τους λυγμούς και τα παρακάλια του φτωχού».

(Σαλβαδόρ δελ Πόθο, 60 Μαθήματα Ζωής από τον Δον Κιχώτη, επιμέλεια-σημειώσεις Αγαθή Δημητρούκα, εκδ. Πατάκη)

12 αναγνωστικές προκλήσεις για τις διακοπές του Πάσχα Facebook Twitter
M. H. Abrams


10.

Φιλοσοφία

«Οι άνθρωποι πρώτα νιώθουν την ανάγκη, έπειτα προσέχουν την ωφέλεια ή χρησιμότητα, κατόπιν διεκδικούν την άνεση και στο τέλος μετέχουν στην τέρψη. Μετά αρχίζουν να περιπίπτουν στην πολυτέλεια και στην τρυφή και να κατασπαταλούν ασυλλόγιστα την περιουσία τους».

(Giambattista Vico, Η νέα επιστημονική γνώση, μτφρ. Γιώργος Κεντρωτής, εκδ. Gutenberg)


11.

Διατροφή

«Καρμπονάρα: Το πιάτο προέρχεται από τους carbonai, τους καρβουνιάρηδες, αυτούς που φτιάχνουν κάρβουνα από ξύλα. Επί αιώνες ολόκληρους οι καρβουνιάρηδες δούλευαν στα βουνά του Λάτσιο. Καθώς έμεναν για καιρό στην ύπαιθρο, είχαν μαζί τους προϊόντα που μπορούσαν να διατηρηθούν, δηλαδή τυρί, παστό ή καπνιστό κρέας, λάδι, αλάτι, πιπέρι και ζυμαρικά. Μαζί με τα φρέσκα αυγά από τις γειτονικές φάρμες, είχαν στα χέρια τους όλα τα υλικά. Το μόνο που χρειάζονταν ήταν μια κατσαρόλα και φωτιά».

(Μελίσσα Στοΐλη, Και διηγώντας τα... να τρως. Ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων, εκδ. Κίχλη)


12.

Γλώσσα

«Ο Οράτιος επίσης μας προειδοποιεί ότι τους "μέτριους ποιητές δεν τους ανέχονται ούτε οι άνθρωποι ούτε οι θεοί ούτε οι columnae". Η λέξη columnae μεταφράζεται συνήθως ως "βιβλιοπώλες", αλλά στην πραγματικότητα δηλώνει τους στύλους, τις κολόνες έξω από το μαγαζί του βιβλιοπώλη όπου εκτίθεται η πραμάτεια του».

(M. H. Abrams, Τι είναι μια ανθρωπιστική κριτική; μτφρ. Άρης Μπερλής, εκδ. ΜΙΕΤ)

radiobookspotting.blogspot.gr/

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της LIFO.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ