9 Αθηναίοι και Αθηναίες που κάνουν σεξ μέσω ίντερνετ μάς λένε τα «καθέκαστα»

9 Αθηναίοι και Αθηναίες που κάνουν σεξ μέσω ίντερνετ μάς λένε τα «καθέκαστα» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
8

Το σεξ μέσω social media και μέσω application δεν είναι νέα υπόθεση. Ο κύριος λόγος που έψαχνες διαδικτυακούς φίλους από το FriendFinder πριν από καμιά 20αριά χρόνια ήταν για σεξ. Ή κάτι σαν σεξ. Μπορεί να ήταν μέσω μηνυμάτων ή μέσω φωτογραφιών, χειροκίνητο, αλλά ο σκοπός ήταν πάντα «πονηρός». Ακολούθησε το AdultFriendFinder, το Blendr, το Tinder και ξαφνικά η online αναζήτηση για σεξ εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά του κόσμου. Στο ενδιάμεσο, τα Badoo, Zorpia, Ok Cupid, Siren, The Grade, Chatroulette έκαναν το σεξ εύκολη υπόθεση –ή, έστω, ευκολότερη απ' ό,τι παλιά– και η αναζήτηση σεξουαλικού συντρόφου μεταφέρθηκε από τις κοινωνικές συναναστροφές, το μπαρ, το κλαμπ και το φιλικό περιβάλλον στο λάπτοπ και στο κινητό. Το φλερτ έγινε sexting και εκεί που μάζευες το κουράγιο για να μιλήσεις σε κάποιον που σε ενδιέφερε στα δέκα μέτρα, τώρα, μαζί με έναν χαιρετισμό ή ένα αστείο emoji, του πετάς και μια φωτογραφία με τα βυζιά ή το πουλί σου. Φόρα παρτίδα. Το online φλερτ, που σε πολλούς μπορεί να ακούγεται κάπως παράξενο και κατασκευασμένο, έχει εξελιχθεί σε ένα είδος που ενδιαφέρει πολύ κόσμο κι έχει επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι γνωριμίες. Ίσως να είναι αποτέλεσμα της γοητείας που νιώθουμε όταν μιλάμε με έναν άγνωστο ή η εύκολη πρόσβαση που έχουμε στο Ίντερνετ, σε κάθε περίπτωση τα applications και τα social media καταλαμβάνουν σημαντική θέση στην προτίμηση των ατόμων 20-45 χρονών που θέλουν να κάνουν γνωριμίες που θα καταλήξουν σε σεξ. Και όχι μόνο. Το Facebook, το Instagram, ακόμη και το Twitter, είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή μέσα για online γνωριμίες. Μέσω του chat μπορείς να κάνεις συνομιλίες με αγνώστους, sexting, να κάνεις συναντήσεις για σεξ, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν ακόμη και σε σχέση.


«Βρισκόμαστε στην εποχή που υπάρχει υπερπληθώρα μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από τα οποία το άτομο μπορεί να βρει εύκολα και γρήγορα τον ερωτικά συμβατό παρτενέρ» λέει η σεξολόγος Σμαρούλα Κυριαζίδη. «Η παγίδα που υπάρχει είναι η ανωνυμία και η παντελής άγνοια του άλλου, γεγονός λόγω του οποίου ελλοχεύουν κίνδυνοι, τόσο πρακτικοί, όπως η άγνοια της πραγματικής ταυτότητας ή της ψυχοσεξουαλικής του υγείας ή των προτιμήσεών του, όσο και θεωρητικοί, όπως οι έννοιες που θυσιάζονται, της οικειότητας, της ουσιαστικής γνωριμίας με ένα άτομο κ.λπ.». «Είναι εύκολο να κάνει σχέση ένας άνθρωπος που εθίζεται στο σεξ με πολλαπλούς συντρόφους;». «Είναι το ίδιο εύκολο για κάποιον που έχει πολλαπλούς συντρόφους με εκείνον που δεν έχει, αρκεί βέβαια να βρει κάποιον που να τον εκφράζει σεξουαλικά για να παραμείνει στη σχέση». «Ισχύει ότι έτσι απελευθερώνεται η σεξουαλικότητα ή σου κάνει πιο δύσκολη τη ζωή;». «Σαφώς και απελευθερώνεται η σεξουαλικότητα. Ωστόσο, το άτομο αποπροσανατολίζεται από τον στόχο της σχέσης και από την έννοια του κοντά. Το κύριο ερώτημα είναι η επιλογή των πολλαπλών συντρόφων, διότι αυτό διευκολύνει το άτομο, καθώς δεν δείχνει τον πραγματικό του εαυτό. Επομένως, καθιστά πιο δύσκολο το εγχείρημα να μπει σε μια σχέση και να δείξει ποιος είναι πραγματικά».

Έχω κάνει 20 γνωριμίες περίπου σε έναν χρόνο μέσω Tinder. Όλα τελειώνουν μετά το σεξ, ο έρωτας δεν υπάρχει σε όλο αυτό. Προσωπικά, με ενδιαφέρει η απόλαυση. Αν προκύψει σχέση, ναι, θα την ήθελα.


Το Tinder είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή ανάμεσα σε straight άτομα. Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να την κατεβάσει, να γίνει μέλος μέσω Facebook ή μέσω email, να συμπληρώσει τα στοιχεία που απαιτεί (ακόμα και ψεύτικα), να βάλει τη φωτογραφία που προτιμάει και το παιχνίδι ξεκινάει. Στην οθόνη του κινητού σου εμφανίζονται φωτογραφίες από πιθανά ταίρια στα οποία μπορείς να κάνεις like, super like ή να τα απορρίψεις. Κάποιοι το χρησιμοποιούν ελάχιστα, όποτε χρειαστεί, για κάποιους άλλους γίνεται τρόπος ζωής, έστω και για μια μεμονωμένη περίοδο της ζωής τους, κάποιοι εθίζονται και αδυνατούν να κάνουν γνωριμίες αλλιώς. Το ποσοστό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Ίντερνετ, σύμφωνα με την έρευνα της LiFΟ, είναι 10% περίπου. Μπορεί οι γυναίκες να είναι περισσότερες (55,5%), αλλά και οι άντρες κατέχουν σημαντικό ποσοστό (43,9%). Πολλοί θεωρούν πλέον ότι πέρα από γνωριμίες για σεξ μέσω Ίντερνετ, μπορείς να βρεις σύντροφο για να κάνεις σχέση ή, έστω, δεν το αποκλείουν. Ρωτήσαμε άντρες και γυναίκες που χρησιμοποιούν εφαρμογές στην καθημερινότητά τους:


Παναγιώτης, 28 «Είναι αρκετά εύκολο να κάνεις γνωριμίες μέσω του κινητού, αν ξέρεις πού να ψάξεις. Εγώ χρησιμοποιώ το Τinder. Θα έλεγα ότι το 20% των γνωριμιών που κάνω καταλήγει σε σεξ. Μέσα σε έναν χρόνο έχω κάνει 10 γνωριμίες με διαφορετικά άτομα. Από τη στιγμή που η γνωριμία είναι στιγματισμένη από το Ίντερνετ, και οι δύο είναι εξίσου έτοιμοι για σεξ, με το "καλημέρα". Αυτή η αναζήτηση είναι κάτι εθιστικό, γίνεται εμμονή και από το πρωί μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθείς τσεκάρεις το κινητό. Αν πάνε όλα καλά σε μια συνάντηση, κρατάς και επαφή για fuck buddies. Δεν υπάρχει δυνατότητα σχέσης. Ο έρωτας δεν είναι πουθενά σε αυτό, είναι απλώς ακόμα ένα μέσο αυτοεπιβεβαίωσης για πολλούς και για μερικούς ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να κάνεις σεξ χωρίς δεσμεύσεις και άσκοπες ερωτήσεις. Η σχέση με ενδιαφέρει, αλλά όχι προς το παρόν, γι' αυτόν το λόγο έστρεψα την προσοχή μου στην απόλαυση χωρίς δεσμεύσεις».


Γιώργος, 39 «Θα έλεγα ότι είναι σχετικά εύκολο να κάνεις γνωριμίες στο Τinder. Ένα 30% καταλήγει σε σεξ. Τρεις γνωριμίες έχω κάνει, αλλά σε πολύ λιγότερο από έναν χρόνο. Ο άντρας, εννοείται, κάνει το πρώτο βήμα. Εθιστικό δεν θα το έλεγα, αλλά το χρησιμοποιώ συχνά. Προσωπικά, δεν έχω κάνει ποτέ σχέση. Δεν θα το απέκλεια πάντως. Why not? Θεωρώ ότι υπάρχει η δυνατότητα σχέσης. Σε αυτήν τη φάση με ενδιαφέρει μόνο η απόλαυση».

Οι περισσότερες γνωριμίες που έχω κάνει στο Tinder καταλήγουν σε σεξ. Προς το παρόν, έχω κάνει ελάχιστες, 3-4 γνωριμίες, δεν το χρησιμοποιώ για καιρό. Πιο εύκολα κάνει η γυναίκα σεξ από την πρώτη γνωριμία.


Νίκος, 26 «Αν είσαι εμφανίσιμος, πολύ εύκολο, αν όχι, είναι περίπλοκο. Γίνεται, όμως, υπάρχει κάποια για τον καθένα εκεί έξω. Αρκετές γνωριμίες καταλήγουν σε σεξ, όποιος ψάχνει βρίσκει. Έχω κάνει 20 γνωριμίες μέσα σε έναν χρόνο. Πιστεύω ότι μια γυναίκα κάνει πιο εύκολα σεξ από την πρώτη γνωριμία. Το Tinder είναι εθιστικό, αν μπεις και μάθεις στον εύκολο τρόπο, δύσκολα ξεφεύγεις. Σχέση δεν κάνω, ούτε πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα σταθερής σχέσης. Ποιος έρωτας; Με ενδιαφέρει μόνο η απόλαυση».


Γιάννης, 24 «Είναι πολύ εύκολο να κάνεις γνωριμίες. Έχω κάνει 15 γνωριμίες μέσα σε έναν χρόνο και το 60% περίπου έχει καταλήξει σε σεξ. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα για το ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση. Ναι, όποιος και να το χρησιμοποιεί, είναι εθιστικό. Δεν έχω κάνει καμία σχέση, είναι ένα κενό, προς το παρόν, για μένα. Αλλά, γενικά, νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα. Ο έρωτας δεν υπάρχει πουθενά σε όλο αυτό. Για μένα είναι και η απόλαυση και η δυνατότητα σχέσης που με ενδιαφέρουν».

Χριστίνα, 27«Οι περισσότερες γνωριμίες που έχω κάνει στο Tinder καταλήγουν σε σεξ. Προς το παρόν, έχω κάνει ελάχιστες, 3-4 γνωριμίες, δεν το χρησιμοποιώ για καιρό. Πιο εύκολα κάνει η γυναίκα σεξ από την πρώτη γνωριμία. Η χρήση του app που επιλέγεις είναι τόσο εθιστική όσο εθιστικό είναι το σεξ για έναν άνθρωπο. Συνήθως, αυτού του είδους οι γνωριμίες έχουν την μορφή one-night stand. Αν υπάρξει η χημεία αλλά και η θέληση για σχέση, πιστεύω πως, ναι, μπορεί να γίνει και σχέση. Ο έρωτας υπάρχει και εμφανίζεται στην πορεία. Η σχέση με ενδιαφέρει βέβαια, η απόλαυση είναι στιγμιαία».

Σταυρούλα, 29 «Έχω κάνει περίπου 20 γνωριμίες σε έναν χρόνο μέσω Tinder. Ο άντρας κάνει πιο εύκολα σεξ από την πρώτη γνωριμία. Για μένα δεν είναι καθόλου εθιστικό. Δεν έχω κάνει ποτέ σχέση και πιστεύω ότι υπάρχει μικρή δυνατότητα σχέσης. Όλα τελειώνουν μετά το σεξ, ο έρωτας δεν υπάρχει σε όλο αυτό. Προσωπικά, με ενδιαφέρει η απόλαυση. Αν προκύψει σχέση, ναι, θα την ήθελα».


Έλενα, 33 «Είναι πολύ εύκολο να κάνεις σεξ πλέον μέσω της ανωνυμίας και της ευελιξίας που σου προφέρουν τέτοιου είδους apps. To Tinder π.χ. το χρησιμοποιώ από τις 25 Δεκέμβρη του 2014 και έχω κάνει τουλάχιστον 50 γνωριμίες. Έχω ανταλλάξει επικοινωνία με τους 40 από αυτούς, με τους 30 έχουμε ανταλλάξει fb, Viber, Insta και κινητό τηλέφωνο. Με τους μισούς έχω βγει. Με το 25% υπήρξε επαφή (σεξ). Την πρώτη κίνηση και στο chatting αρχικά αλλά και στο σεξ από κοντά την κάνει σταθερά ο άντρας. Υπάρχει αρκετά μεγάλο ποσοστό σύναψης σταθερής σχέσης. Εγώ από το Tinder κέρδισα έναν πολύ καλό φίλο, για παράδειγμα. Με ενδιαφέρει και η σχέση. Είναι εθιστικό πολύ όλο αυτό, γιατί θυμίζει ένα άπιαστο, αόριστο, μυστήριο, ατελείωτο και μη ασφαλές παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού. Ο έρωτας υπάρχει παντού, στο φλερτ κατά τη διάρκεια του chat, στο body language μετά, στον καφέ, στο πιθανό σεξ. Στην επικοινωνία με το αντίθετο φύλο πριν από την (αληθινή) γνωριμία, στο chat και μετά face to face σε καφέ, μπαρ, αμάξι, παραλία».


Παναγιώτα, 26 «Φέτος έχω μιλήσει με 30 άντρες κι έχω βρεθεί με 3. Ένας άντρας κάνει πιο εύκολα το πρώτο βήμα. Εγώ δεν εθίστηκα, αλλά μία φίλη μου είναι μανιώδης με το Tinder. Μπορεί να κάνεις σχέση, μπορεί και όχι. Το 85% δεν κάνει σχέση. Μπορεί να σου αρέσει πολύ ο άλλος και να είναι σχεδόν σαν έρωτας, αλλά όσο και να σου αρέσει, υπάρχει κάποιος άλλος καλύτερος, που περιμένει να τον γνωρίσεις».


Σταμάτης, 34«Mέσα σε έναν χρόνο έκανα 300-500 και από αυτές 65-70% έχουν καταλήξει σε σεξ. Εμένα δεν με ενδιαφέρει η σχέση και αν το δοκίμαζα, δεν νομίζω να την έπαιρνα στα σοβαρά. Δεν ψάχνεις για φρούτα σε χασάπικο».

Ελλάδα
8

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα νέα σύνορα του σεξ: ρευστότητα φύλου, εθισμοί, φοβίες, απελευθέρωση

Υγεία & Σώμα / Τα νέα σύνορα του σεξ: ρευστότητα φύλου, εθισμοί, φοβίες, απελευθέρωση

Μια διεισδυτική συζήτηση με τον ειδικευμένο στη σεξολογία κλινικό ψυχίατρο Γιώργο Φλούδα για τις σεξουαλικές εξαρτήσεις, το ChemSex, την ταυτότητα φύλου και όλα τα φλέγοντα ζητήματα της σύγχρονης σεξουαλικότητας
M. HULOT
Πώς το Vice, το Ίντερνετ και ο Τραμπ διέλυσαν τις υποκουλτούρες κι έσπειραν σεξισμό και υποκρισία στα media

Οι Αθηναίοι / Πώς το Vice, το Ίντερνετ και ο Τραμπ διέλυσαν τις υποκουλτούρες κι έσπειραν σεξισμό και υποκρισία στα media

Η Thalia Mavros, η Ελληνίδα πρώην creative director του αμερικανικού «Vice» και νυν ιδρύτρια του «The Front», μιας πολιτιστικής πλατφόρμας που τρέχουν αποκλειστικά γυναίκες, ξεσκεπάζει την παγκόσμια μιντιακή υποκρισία, σε μια χειμαρρώδη συζήτηση.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM
Πώς έγινε η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: Βίντεο και φωτογραφίες

Ελλάδα / Πώς έγινε η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: 10 δύτες εργάζονταν σε βάθος 50 μέτρων - Βίντεο και φωτογραφίες

Η αποκατάσταση της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα ήταν επιχείρηση υψηλού ρίσκου από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό
ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ
Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM