Ό,τι ξεκινάει αυτή την εβδομάδα

Ό,τι ξεκινάει αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
0

ΦΕΣΤΙΒΑΛ


Let Me Know!

Ό,τι ξεκινάει αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Noise Figures


Δύο μέρες αφιερωμένες στην alternative ελληνική μουσική σκηνή διοργανώνονται στις 16 και 17 Οκτωβρίου στο Χυτήριο. Οι εμφανίσεις ξεκινούν με dream pop και electronica ήχους από τους Birthmark και περνούν σε alternative, punk, funk και ρoκ μελωδίες από τους Sexy Christians. Ακολουθούν οι My Drunken Haze με νεοψυχεδέλεια, '60s garage και αιθέρια φωνητικά, ενώ η πρώτη μέρα ολοκληρώνεται με τους Keep Shelly in Αthens στην τελευταία τους εμφάνιση πριν από την περιοδεία τους στην Αμερική. Το Σάββατο στη σκηνή θα βρεθούν οι Pop Eye και η Dusk, γνωστή από το κομμάτι «Chances». Στη συνέχεια, ατμοσφαιρικοί ήχοι από τους Empty Frame, ψυχεδελική ροκ από το συγκρότημα Echo Train και μια εμφάνιση από το δίδυμο των Noise Figure που μόλις κυκλοφόρησε το νέο του άλμπουμ, «Apheliοn». Η βραδιά ολοκληρώνεται με ποπ, ηλεκτρονικές, garage μελωδίες και πειραματισμούς με αφρικάνικα κρουστά από τους Baby Guru.
Θέατρο Χυτήριο, Ιερά Οδός 44, 16/10-17/10, 20:00, Αθήνα, εισ.: €6

ΣΥΝΑΥΛΙΑ


GOAT + Kooba Tercu

Ό,τι ξεκινάει αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Goat


Από τα συγκροτήματα που έχουν συζητηθεί όσο λίγα μέσα στα τελευταία χρόνια, οι Σουηδοί Goat έχουν καταφέρει να συσπειρώσουν γύρω τους διάφορα, φαινομενικά ασύνδετα ακροατήρια της ροκ, δημιουργώντας ένα χαρμάνι από ρυθμούς afrobeat, σκληρές κιθάρες και αφιονισμένους ψυχεδελικούς ήχους. Η φημολογούμενη καταγωγή τους από το Korpilombolo, ένα χωριό με πλούσια παγανιστική παράδοση, έχει δημιουργήσει έντονη μυστικιστική μυθολογία γύρω από το όνομά τους, κάτι που και οι ίδιοι οι Goat ενισχύουν, φορώντας στη σκηνή μάσκες και πολύχρωμες στολές. Θα είναι η πρώτη τους, πολυαναμενόμενη εμφάνιση στην Αθήνα.
GAGARIN 205, Λιοσίων 205, 17/10, εισ: €22 (προπώληση), €25 στο ταμείο.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ


ΑnimATheca diorama_boxes

Ό,τι ξεκινάει αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter


Ο αρχιτέκτονας Θόδωρος Μπρουσκομάτης δημιουργεί ποπ εικονοστάσια για τους «αγίους» της καρδιάς μας. Θήκες της ψυχής ή αλλιώς... animATheca, έτοιμες να προσκυνηθούν από τους ζώντες. Ο Μπρουσκομάτης αφηγείται μέσα από τα εικονοστάσιά του ιστορίες αγάπης, λατρείας, ματαίωσης, εξορίας και υπαρξισμού. Οι ημερομηνίες της έκθεσης συμπίπτουν με τη διεθνή μεξικάνικη γιορτή των νεκρών, από την οποία άλλωστε έχει εμπνευστεί.

Εγκαίνια: Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου, 20:30
Comme il Faux Bar, πλατεία Καρύτση 6, 15/10-15/11, είσοδος ελεύθερη

ΠΑΡΤΙ


Yes it does!! Sure it does!! wishes: Happy Birthday Μπελ Ρέυ

Ό,τι ξεκινάει αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Yes it does!! Sure it does!!


Όταν η ομάδα του Μπελ Ρέυ ζήτησε από τους Yes it does!! Sure it does!! να σχεδιάσουν μαζί κάτι για τα πρώτα της γενέθλια, ενθουσιάστηκαν με την ιδέα και σκέφτηκαν να κάνουν κάτι διαφορετικό: ένα απογευματινό πάρτι στο οποίο καλεσμένοι θα είναι όλοι οι φίλοι του καταστήματος και οι φίλοι των Yes it does!! Sure it does!!. Το event αναμένεται να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα.
Μπελ Ρέυ, Κουκάκι, Φαλήρου 88, 18/10, 18:00, είσοδος ελεύθερη


ΦΕΣΤΙΒΑΛ


9ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας

Θα προβληθούν οι καλύτερες επιστημονικές ταινίες της χρονιάς και θα απονεμηθούν βραβεία σε πέντε κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Καινοτομίας & Τεχνολογίας, Τέχνης, Επικοινωνίας της Επιστήμης και Κοινού. Θα πραγματοποιηθούν και φέτος μαθητικές προβολές με σκοπό την επιμόρφωση και την επαφή των νέων με τον κόσμο της επιστήμης.
Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας-Instituto Cervantes de Atenas, Μητροπόλεως 23, Αθήνα, 19-25/10, είσοδος ελεύθερη

ΘΕΑΤΡΟ


Το '21

Ό,τι ξεκινάει αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Άρης Μπινιάρης

Ο Άρης Μπινιάρης, με αφετηρία κείμενα από πηγές της επαναστατικής περιόδου (αποσπάσματα από τα πρακτικά των Εθνοσυνελεύσεων και από απομνημονεύματα αγωνιστών, άρθρα της εφημερίδας του Μεσολογγίου «Ελληνικά Χρονικά» αλλά και από την επιστολογραφία της εποχής), χρησιμοποιεί ως όχημα το κλασικό ροκ τρίο –ο ίδιος στην κιθάρα, ο Τάκης Βαρελλάς στο μπάσο και ο Βασίλης Γιασλακιώτης στα ντραμς– και την ηλεκτρική ένταση του garage ήχου του για να δημιουργήσει μια σκηνική εμπειρία μοναδική, με ενεργειακό πεδίο τόσο ισχυρό, που ο κάθε θεατής νιώθει να φτάνει σ' αυτόν η πύρα από ένα ανοιχτό καμίνι.
Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι, 17, 18, 25, 26, 31/10 & 1/11, εισ. €15 (κανονικό), €12 (φοιτητικό)

ΠAΡTΙ


6 years six d.o.g.s

Ό,τι ξεκινάει αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Amateurboyz


To six d.o.g.s κλείνει έξι χρόνια παρουσίας στα μουσικά δρώμενα και το γιορτάζει με πολλή μουσική, ζωντανές εμφανίσεις και DJ sets. Το διήμερο πάρτι ξεκινάει την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου με psychedelic και synth-pop ακούσματα στο live από το πρότζεκτ του Γιώργου Αθανασίου, «Colour for a Rebel». Ακολουθεί ο κινηματογραφιστής και μουσικός Γιάννης Βεσλεμές ή Felizol, οι Dream Weapons και ο ΝΤΕΪΒΙΝΤ. Η βραδιά συνεχίζεται με DJ sets και μουσικές επιλογές από τον DJ Chevy και τον Bad Spencer, ενώ στα decks θα βρίσκονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι Amateurboyz. Την επόμενη μέρα το πάρτι συνεχίζεται με heavy και ρoκ ήχους από το συγκρότημα Bombing The Avenue και «διαγαλαξιακό» ροκ από το τρίο των Stereovoid. Τη σκυτάλη παραλαμβάνουν μερικοί από τους πιο τακτικούς επισκέπτες του six d.o.g.s, και συγκεκριμένα οι δυάδες των Runner & Lostra, ClubKid & Lex, Lemos & Pan, Αnestie Gomez & Mr. Roussos.
six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 16/10-17/10, 21:30, είσοδος ελεύθερη

ΠAΡTΙ


Athens Exotica presents: Davadur!

Ό,τι ξεκινάει αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter


Το Tesla παρουσιάζει το Davadur, δύο νύχτες-κόλαση που θα αλλάξουν όλες τις νύχτες στο Tesla bar και θα σηματοδοτήσουν την αρχή μιας νέας εποχής στην αθηναϊκή διασκέδαση, με μουσική κατεύθυνση προς την Ανατολή, τη Μεσόγειο και το μεγαλύτερο μέρος της Μαύρης Ηπείρου. Στο πλαίσιο της Athens Exotica εξερεύνησης θα διευρυνθούν τα όρια της μουσικής που ακούμε τα βράδια. Στόχος είναι κάθε Σάββατο να παίζονται πληθωρικοί ρυθμοί όλων των πολιτισμών που διασταυρώνονται στη γεωγραφική περιοχή στην οποία βρισκόμαστε και ο κόσμος να χορεύει για πολλές ώρες.
Tesla Bios, Πειραιώς 84, 17/10, 22:30, είσοδος ελεύθερη

ΕΚΘΕΣΗ/ΦΑΓΗΤΟ


«ZΥΘΟΓΝΩΣΙΑ» Microbreweries and Premium Beers

Η έκθεση «Ζυθογνωσία», η μόνη έκθεση στην Ελλάδα αφιερωμένη στις μπίρες υψηλής ποιότητας, οργανώνεται στην Αθήνα για 2η φορά. Φιλοξενεί ζυθοποιίες και μικροζυθοποιίες από όλη την Ελλάδα και μπίρες υψηλής ποιότητας, ελληνικές και εισαγόμενες, και πολλά ενδιαφέροντα σεμινάρια και ομιλίες από ειδικούς της μπίρας.
The Hub Events, Αλκμήνης 5, Κάτω Πετράλωνα, 12:00-21:00, www.zythognosia.gr

ΘΕΑΤΡΟ


«Μια φορά κι ουδέποτε...» Butoh Performance / Butoh Labor Berlin

Αυτό που συνδέει τους χορευτές που θα πάρουν μέρος στο καλλιτεχνικό γεγονός που οργανώνει το Εργαστήρι Butoh του Βερολίνου είναι η επιθυμία τους να ανακαλύψουν και να αναδείξουν τον προσωπικό τους χορό και την προσωπική τους έκφραση. Εμπνεόμενοι από το Butoh, θέτουμε υπό αμφισβήτηση τη συμβατική αντίληψη περί ωραίου, στοχεύοντας στην υπέρβαση των αποδεκτών μορφών και αντιλήψεων του προσδιορισμένου και αναμενόμενου. Για δύο συνεχόμενες βραδιές, επτά χορευτές/επιτελεστές θα δείξουν τη χορευτική τους τέχνη.
Baumstrasse/Δρόμος με Δέντρα, Σερβίων 8 (2ος όροφος), Βοτανικός, 17-18/10, 21:00

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ


Νυχτερινή επίσκεψη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Έπειτα από μισό περίπου αιώνα, το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη ξαναλειτουργεί και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπου στεγάζεται, ξανανοίγει τις πύλες του στο κοινό. Οι επισκέπτες του Κέντρου έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής, στη βιβλιοθήκη του ΕΑΑ, η οποία περιλαμβάνει πλήθος ιστορικών συγγραμμάτων, και να δουν από κοντά έναν μεγάλο αριθμό επιστημονικών οργάνων του περασμένου αιώνα. Παράλληλα, μπορούν να θαυμάσουν τα πρώτα τηλεσκόπια της Ελλάδας.
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Πνυκός 1, Θησείο, 20/10. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.

ΘΕΑΤΡΟ

Βόιτσεκ του Georg Büchner / Ομάδα 4Frontal

Ό,τι ξεκινάει αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter


Έξι ηθοποιοί υπό τους ήχους της μουσικής ενός DJ στήνουν ένα ξέφρενο πάρτι για να γιορτάσουν τον θάνατο της λογικής τη στιγμή που το μυαλό θολώνει, η λογική παραχωρεί τη θέση της στο έγκλημα, το χέρι σφίγγει τη λαβή του μαχαιριού και η ζωή μετατρέπεται σε ένα τρομερό πάρτι χωρίς αύριο. Και είμαστε όλοι καλεσμένοι.
BIOS Main, Πειραιώς 84, από 15 Οκτωβρίου, Πέμ.-Κυρ.: 20.30. Εισ: ¤12, ¤8 (φοιτητικό/ανέργων)

Stop the press!

Το δεύτερο άλμπουμ των Keep Shelly in Athens «Now I'm Ready» με τα φωνητικά της Myrtha και guest την Ocean Hope κυκλοφορεί στις 16 του μήνα από τη Friends of Friends.

Μουσική

Άκουσε το νέο καταπληκτικό EP της Kelela, το «Hallucinogen» που κυκλοφορεί από τη Warp.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ