Οι φύλακες της πόλης: Δουλεύοντας στην Αθήνα τον Αύγουστο

Οι φύλακες της πόλης: Δουλεύοντας στην Αθήνα τον Αύγουστο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

1

Σάκης

Surf instructor

— Τι κάνετε τον Αύγουστο στη σχολή;

Sup yoga με κουπί, που δεν χρειάζεται πολύ κύμα, αλλά κάνουμε και μονοήμερες και διήμερες εκδρομές στην Πελοπόννησο – έχουμε και εκεί παράρτημα της σχολής. Η σχολή μας είναι ανοιχτή όλο τον χρόνο. Η καλύτερη εποχή για σερφ είναι από αρχές φθινοπώρου μέχρι το τέλος της άνοιξης, σε Βουλιαγμένη και Βάρκιζα κυρίως, και μετά, με βοριά, σε Πόρτο Ράφτη και Ραφήνα.


— Έρχονται πιο πολλά αγόρια ή κορίτσια;

Κοπέλες κυρίως. Μάλλον έρχονται για τους σέρφερ. Ένα μεγάλο ποσοστό πάει γι' αυτό. Όλοι μπορούν να κάνουν σερφ, η σχολή μας είναι για όλο τον κόσμο.


— Πώς είναι να δουλεύεις τον Αύγουστο;

Είναι συνήθεια. Είναι μια δουλειά για τις ανάγκες της οποίας είσαι στην παραλία. Δεν είναι και χάλια, αλλά όταν είσαι πολλές ώρες στο νερό, 8 και 9, πολλές φορές κουράζεσαι. Την προτιμώ, πάντως, από δουλειά γραφείου. Ο κόσμος δεν φεύγει για μεγάλα διαστήματα, όπως παλιά. Φεύγει για λίγο, οπότε, ακόμα και τον Αύγουστο, έχει κόσμο.


— Πόσο καιρό κάνεις αυτήν τη δουλειά;

Τη σχολή την ανοίξαμε πριν από δέκα χρόνια, αλλά δεν ήταν έτοιμος ο κόσμος. Ο κόσμος είναι πολύ θετικός, υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το σέρφινγκ είναι μια παγκόσμια μόδα, η οποία έχει τρομερή ανάπτυξη. Μπήκε και στους Ολυμπιακούς, θα είναι το 2020 στο Τόκιο. Εμένα δεν μου αρέσει τόσο αυτό, γιατί αν δεις την ιστορία του, το σερφ είναι τρόπος ζωής, ανεμελιά, ζεις στην παραλία, δεν είναι τόσο αθλητικό – πλέον έχει γίνει.


— Τα social media παίζουν ρόλο σε αυτό;

Πάρα πολύ. Και καταλαβαίνω ποιοι έρχονται στο μάθημα μόνο για να βγάλουν φωτογραφίες, να τις βάλουν στα social media, να παίξουν εκεί και δεν θα ξανάρθουν, και ποιοι γουστάρουν να το συνεχίσουν. Το σερφ στην Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή, είναι όπως ήταν το snowboard το 1990.


— Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις το πρωί;

Βλέπω την πρόγνωση του καιρού.

Ο κόσμος δεν φεύγει για μεγάλα διαστήματα, όπως παλιά. Φεύγει για λίγο, οπότε, ακόμα και τον Αύγουστο, έχει κόσμο.

2

Γιώργος Κιζιλής

Πλανόδιος μουσικός

Οι φύλακες της πόλης: Δουλεύοντας στην Αθήνα τον Αύγουστο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

— Πού βρήκατε αυτή την τέλεια λατέρνα;

Πρόκειται για οικογενειακό κειμήλιο. Ανήκει στην οικογένεια της γυναίκας μου και κατασκευάστηκε το 1894 στην Κωνσταντινούπολη. Είναι από τις πρώτες λατέρνες που φτιάχτηκαν και στον κύλινδρό της έχει γραμμένα μερικά πολύ σπάνια πολίτικα κομμάτια.


— Ποια είναι η γυναίκα που απεικονίζεται στην κορνίζα;

Απ' όσο γνωρίζω, η Μαρία η Πενταγιώτισσα.

— Πώς είναι το εσωτερικό της;

Στο πάνω μέρος της βρίσκονται οι χορδές και το ηχείο και στο κάτω ένα κιβώτιο που περιλαμβάνει τον κύλινδρο και τους μηχανισμούς του: ο κύλινδρος έχει καρφωμένα πάνω του καρφιά –το λεγόμενο σταμπάρισμα– και γυρνώντας τη μανιβέλα περιστρέφεται, ενώ, μέσω ενός μηχανισμού, προσκρούει στις χορδές. Κυκλοφορούν πολλές λατέρνες εκεί έξω που, αν ζητήσεις να σου τις ανοίξουν, θα δεις ότι έχουν μέσα τους κασετόφωνο.


— Πού σας βρίσκει κανείς τον Αύγουστο;

Στα γνωστά σημεία πάνω στην Ερμού, από το πρωί μέχρι το απόγευμα.


— Πώς είναι τα πράγματα τώρα που πολλοί εγκαταλείπουν την πόλη; Βγαίνει το μεροκάματο με τους τουρίστες;

Δύσκολα. Συνήθως κοντοστέκονται, με φωτογραφίζουν μαζί με τη λατέρνα και δεν κάνουν καμία κίνηση. Δεν ζητώ να με λυπηθεί κανένας, όμως πρόκειται για στοιχειώδη ευγένεια.


— Είστε ντυμένος πάντα στην τρίχα.

Ναι, μου αρέσει να είμαι περιποιημένος και η εμφάνισή μου να ταιριάζει με αυτό το πανέμορφο όργανο.

3

Ορτέστα & Ιουλία

Οινοχόος και οινολόγος, Heteroclito

Οι φύλακες της πόλης: Δουλεύοντας στην Αθήνα τον Αύγουστο Facebook Twitter

— Έρχονται μόνο τουρίστες τον Αύγουστο στο μαγαζί;

Ναι. Ως επί το πλείστον, μόνο τουρίστες!

— Τι τους αρέσει να πίνουν;

Ρομπόλα, κρασιά από τη Ζάκυνθο, ό,τι είναι παλαιωμένο και ξεχωριστό. Γηγενείς ποικιλίες που δεν γνωρίζουν και θέλουν να δοκιμάσουν.


— Δεν σας πειράζει που δουλεύετε Αύγουστο;

Καθόλου! Είναι ωραία η φάση με τους τουρίστες, σαν να μην είσαι στην Ελλάδα. Και μας αρέσει που οι τουρίστες είναι τόσο τολμηροί με τις επιλογές τους.


— Τι ξεχωριστό έχει ο Αύγουστος στην Αθήνα;

Αυτό που μας τρελαίνει κάθε χρόνο είναι το πόσο ήσυχοι είναι οι δρόμοι της Αθήνας. Σαν Φαρ-Ουέστ, μόνο η αχυρένια μπάλα που την παίρνει ο αέρας λείπει.

Heteroclito.gr

4

Θεοδώρα Μάγκου

Pilates instructor

Οι φύλακες της πόλης: Δουλεύοντας στην Αθήνα τον Αύγουστο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

— Πώς και θα μείνεις στην Αθήνα τον Αύγουστο;

Πραγματικά, δεν αντέχω την πολυκοσμία που παρατηρείται σε πλοία/αεροπλάνα/λιμάνια/παραλίες κάθε Αύγουστο ή το άγχος τού να βρω δωμάτιο, εισιτήριο κ.λπ. Το έκανα για πολλά χρόνια και τελικά συνειδητοποίησα ότι απλώς δεν μου ταιριάζει. Νομίζω ότι έχω να φύγω από την Αθήνα Αύγουστο δέκα χρόνια τουλάχιστον.


— Πώς είναι να δουλεύεις τον μήνα που όλοι φεύγουν για διακοπές;

Καλύτερα από το να δουλεύω όταν όλοι είναι εδώ! Γενικά, λατρεύω τη δουλειά μου και με αναζωογονεί περισσότερο απ' όσο με κουράζει, άρα, αν μπορώ να δουλεύω σε μια πόλη άδεια και χωρίς μποτιλιάρισμα, ακόμα καλύτερα! Επίσης, μόνο τώρα το καλοκαίρι μου δίνεται η δυνατότητα να δουλέψω με ανθρώπους που με έχουν γνωρίσει από το Ιnstagram και, ερχόμενοι στην Ελλάδα για διακοπές, βάζουν και τη γυμναστική στο πρόγραμμά τους!


— Έχει συμβεί κι αυτό;

Από τότε που ξεκίνησα τη σελίδα μου στο Ιnstagram έχω αρκετούς ανθρώπους απ' όλο τον κόσμο που με προσεγγίζουν και με ρωτάνε από πού είμαι και πού δουλεύω. Συνήθως, μόλις ακούνε για Ελλάδα τους φαίνεται περίεργο και καταλήγουμε στο ότι αν ποτέ έρθουν εδώ για διακοπές, θα έρθουν και για pilates. Αυτό συνήθως δεν γίνεται, γιατί δεν υπολογίζουν πόσο θα κάτσουν Αθήνα πριν και μετά το νησί όπου έχουν κλείσει να πάνε ή δεν καταλαβαίνουν τις αποστάσεις! Παρ' όλα αυτά, αρκετοί έχουν καταφέρει να έρθουν στο στούντιο και μέχρι στιγμής όλοι τους είχαν κάποια σχέση με την Ελλάδα: Έλληνες του εξωτερικού ή άνθρωποι που έχουν φύγει για δουλειά. Έχω δουλέψει με γυναίκες από Καναδά, Αμερική, Γαλλία και Αυστραλία, με τις οποίες μας συνδέει κάτι από Ελλάδα και η αγάπη μας για το pilates. Είναι ένα από τα αναπάντεχα καλά που μπορούν να συμβούν στα social media εκεί που δεν το περιμένεις!


— Τι σκοπεύεις να κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο;

Να πηγαίνω για μπάνιο συχνότερα. Να δω όποια ταινία δεν κατάφερα να δω τον χειμώνα, επειδή με έπαιρνε ο ύπνος – το ίδιο ισχύει και για βιβλία. Και, φυσικά, να κάνω όσο περισσότερη γυμναστική μπορώ.


— Τι σου αρέσει περισσότερο στην Αθήνα τον Αύγουστο;

Πρώτα απ' όλα, το ότι δεν έχει κίνηση και μπορώ να πάω παντού γρήγορα. Δεν υπάρχει ουρά πουθενά και κάνεις τα πάντα γρηγορότερα και πιο ευχάριστα. Και μου αρέσει να κάνω το πρόγραμμα που θα έκανε ένας τουρίστας στην Αθήνα: όλη μέρα στη θάλασσα και το βράδυ στο κέντρο.


— Δεν υπάρχει κάτι που δεν σου αρέσει;

Που αφήνουν τα κακόμοιρα σκυλιά μόνα τους στα μπαλκόνια μέσα στον καύσωνα και λείπουν όλη μέρα ή, ακόμα χειρότερα, που τα εγκαταλείπουν και φεύγουν για τις διακοπές τους. Παρακαλώ, μην το κάνετε, και μην το επιτρέπετε, αν συμβαίνει γύρω σας!


— Τι μπορείς να κάνεις τον Αύγουστο στην Αθήνα που δεν μπορείς να κάνεις τον υπόλοιπο χρόνο;

Να δω φίλους που μένουν μακριά, οδηγώντας κανονικούς χρόνους και χωρίς να φτάνω εξουθενωμένη και εκνευρισμένη! Το ξέρατε ότι Γλυφάδα-Κηφισιά είναι 20 λεπτά;

— Θα πας πουθενά μετά τον Αύγουστο;

Πήγα διακοπές τον Μάιο στην Κω, όπου έχω φίλους, και το πιθανότερο είναι να ξαναπάω τον Σεπτέμβριο.


H Θεοδώρα Μάγκου είναι pilates instructor στο Powerhouse Project στη Γλυφάδα.

Instagram: @theodora_pilates

5

Μάρκος Λιβάνιος

Ψυκτικός

Οι φύλακες της πόλης: Δουλεύοντας στην Αθήνα τον Αύγουστο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

— Πες μου δυο πράγματα για σένα. Πόσο καιρό κάνεις αυτήν τη δουλειά;

Είμαι 23 ετών και δουλεύω ως ψυκτικός γύρω στα δύο χρόνια. Μ' αρέσει γενικά το τεχνικό κομμάτι, ό,τι έχει να κάνει με χειρωνακτική εργασία, γι' αυτό ακολούθησα ένα τέτοιο επάγγελμα.


— Τον Αύγουστο θα δουλεύεις;

Ναι, φουλ, όλο τον μήνα. Κάθε καλοκαίρι δουλεύω εγώ και οι πυροσβέστες. Η δουλειά ξεκινάει από αρχές Μαΐου και πάει έτσι μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Παίρνω άδεια όταν γυρίζουν οι υπόλοιποι.


— Πώς είναι η Αθήνα εκείνες τις μέρες;

Πολύ καλύτερη από τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Δεν έχει κίνηση και βαβούρα στους δρόμους και αυτό με ευχαριστεί περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο.


— Σ' ενοχλεί που εσύ δουλεύεις και όλοι οι υπόλοιποι είναι διακοπές;

Δεν ζηλεύω γιατί ξέρω πως, όταν θα φύγω εγώ, θα έχουν επιστρέψει οι περισσότεροι κι έτσι οι διακοπές μου θα είναι τέλειες.

— Ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα στη δουλειά σου;

Η ζέστη. Να δουλεύω και έξω να έχει 40 βαθμούς. Δυσκολεύομαι πολύ.

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ