Ειρήνη Μιχοπούλου: «Η φωτογραφία πορτρέτου πρέπει να γίνεται με δεξιότητα και υπομονή» Facebook Twitter
Kάθε πορτρέτο είναι για μένα μια ολόκληρη ιστορία που με ανταμείβει πάντα στο τέλος και τη θυμάμαι με αγάπη.

Ειρήνη Μιχοπούλου: «Η φωτογραφία πορτρέτου πρέπει να γίνεται με δεξιότητα και υπομονή»

0

Η φωτογραφία πορτρέτου για τους περισσότερους είναι μια καταγραφή, η εικόνα ενός ατόμου, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η φωτογραφία πορτρέτου πρέπει να γίνεται με δεξιότητα και υπομονή. Με δεξιότητα όσον αφορά την τεχνική και με υπομονή ώστε να μπορέσεις να καταγράψεις τον χαρακτήρα και τις μοναδικές ιδιότητες που έχει ο άνθρωπος που στέκεται απέναντί σου. Σίγουρα, μέσα σε ένα πορτρέτο συνυπάρχουν δύο χαρακτήρες, αυτός του φωτογραφιζόμενου και ο δικός σου, δηλαδή του φωτογράφου.


• Η φωτογραφία πορτρέτου είναι πρόκληση, γιατί θέλεις να δημιουργήσεις μια εικόνα που να προκαλεί συναίσθημα, κυρίως να βγάζει το συναίσθημα του ανθρώπου που κάθεται απέναντί σου αλλά και το δικό σου τη συγκεκριμένη στιγμή. Επίσης, ανάλογα με το ποια θα είναι η χρήση της φωτογραφίας, μπορεί να χρειάζεται να δείξεις διάφορα skills για τον συγκεκριμένο άνθρωπο.

Όλα τα πορτρέτα που έχω κάνει τα θεωρώ σημαντικά. Ίσως περισσότερο σημαντικά θεωρώ αυτά των ανθρώπων που εγώ θαύμαζα και ήταν τιμή μου να τους φωτογραφίσω, ειδικά αυτών από το εξωτερικό.


• Οι περισσότεροι άνθρωποι μπλοκάρουν μπροστά στον φακό και κλείνονται συναισθηματικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αφεθούν, να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τη διαδικασία. Η πρόκληση για μένα είναι να καταφέρεις να τους ξεκλειδώσεις, να μπορέσεις να τους χαλαρώσεις και να αφεθούν κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης.

Ειρήνη Μιχοπούλου: «Η φωτογραφία πορτρέτου πρέπει να γίνεται με δεξιότητα και υπομονή» Facebook Twitter
Mόνικα. Φωτο: Ειρήνη Μιχοπούλου/LIFO


• Όλα τα πορτρέτα που έχω κάνει τα θεωρώ σημαντικά. Ίσως περισσότερο σημαντικά θεωρώ αυτά των ανθρώπων που εγώ θαύμαζα και ήταν τιμή μου να τους φωτογραφίσω, ειδικά αυτών από το εξωτερικό.


— Είναι διαφορετικό να βγάζεις κάποιον φωτογραφία για προσωπική ευχαρίστηση και διαφορετικό για δουλειά;

Για να κάνω αυτούς που φωτογραφίζονται να αισθανθούν άνετα μπροστά στην κάμερα, αρχικά προσπαθώ να μάθω λίγα πράγματα γι' αυτούς, όσα μπορούν να μου πουν. Χαλαρώνουμε, ακούμε σίγουρα μουσική που ταιριάζει στη φωτογράφιση και αρχίζουμε αργά να μπαίνουμε στο κλίμα με γέλιο, χωρίς φόβο προς την κάμερα. Έχω δυσκολευτεί σε αρκετές φωτογραφίσεις, όπου προσπαθούσα να κρατήσω τις ισορροπίες και ίσως κάποια συναισθηματική φόρτιση προερχόμενη από τον φωτογραφιζόμενο. Παρ' όλα αυτά, κάθε πορτρέτο είναι για μένα μια ολόκληρη ιστορία που με ανταμείβει πάντα στο τέλος και τη θυμάμαι με αγάπη.

Ειρήνη Μιχοπούλου: «Η φωτογραφία πορτρέτου πρέπει να γίνεται με δεξιότητα και υπομονή» Facebook Twitter
Γιώργος Μαρίνος. Φωτο: Ειρήνη Μιχοπούλου/LIFO

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κόσμος μας μέσα απο τα βραβεία του World Press Photo 2024

Φωτογραφία / Ο κόσμος μας μέσα από 28 βραβευμένες φωτογραφίες του World Press Photo 2024

Αντιπροσωπεύοντας τις πιο προβεβλημένες αλλά και παραγνωρισμένες ιστορίες, τα βραβευμένα έργα στρέφουν το βλέμμα σε μερικά από τα πιο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
THE LIFO TEAM
Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ