O Eρντογάν απασφαλίζει, η Ελλάδα συσπειρώνεται

O Eρντογάν απασφαλίζει, η Ελλάδα συσπειρώνεται Facebook Twitter
Χάρη και στις ακραίες ενέργειες του Τούρκου Προέδρου ποτέ πριν δεν είχε αναγνωριστεί με τόσο ξεκάθαρο τρόπο ο ρόλος της χώρας στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού και στην ασφάλεια της Ε.Ε., καθώς και το φορτίο που σηκώνει η Ελλάδα για λογαριασμό όλης της Ευρώπης.
0

Η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού να επισκεφτεί άμεσα τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο μαζί με όλη την ηγεσία της Ε.Ε. και να τη φέρει προ των ευθυνών και των υποχρεώσεών της με τον πλέον θεσμικό τρόπο χαρακτηρίστηκε επιτυχής ακόμα και από την αντιπολίτευση. Όλοι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών αναγνώρισαν το βάρος που φέρει τόσα χρόνια η χώρα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα παίζει το ρόλο της ασπίδας της Ευρώπης.

Η παρουσία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σύνορα του Έβρου, προκειμένου να διαπιστώσουν με τα μάτια τους την κατάσταση που επικρατεί (όπου είδαν μέχρι και τα κατεστραμμένα οχήματα από πέτρες που πετάνε από την τουρκική πλευρά, όπως και τα καπνογόνα που εκτοξεύονται κατά των Ελλήνων φρουρών), έφερε σε δυσχερή θέση τον Ταγίπ Ερντογάν και τον εξέθεσε ακόμα και απέναντι στον πιο καλόπιστο.

Χάρη και στις ακραίες ενέργειες του Τούρκου Προέδρου ποτέ πριν δεν είχε αναγνωριστεί με τόσο ξεκάθαρο τρόπο ο ρόλος της χώρας στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού και στην ασφάλεια της Ε.Ε., καθώς και το φορτίο που σηκώνει η Ελλάδα για λογαριασμό όλης της Ευρώπης.

Παρ' όλα αυτά, υποστηρικτικά λόγια και ευχές οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ξανακούσει. Το θέμα είναι αν θα αλλάξει κάτι την επόμενη μέρα. Παρά την επιτυχία του Μεγάρου Μαξίμου, λοιπόν, να κινητοποιήσει άμεσα σύσσωμη την ευρωπαϊκή ηγεσία και να την υποχρεώσει να παραδεχτεί ότι είναι η Ε.Ε. που πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν καταφέρει να διαχειριστεί με επιτυχία τη μεγάλη και δύσκολη αυτή κρίση θα υποστεί σοβαρές συνέπειες και η ίδια και η χώρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προκάλεσε μια μεγάλη κρίση, αλλά έδωσε ταυτόχρονα τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να συσπειρώσει τον ελληνικό λαό, όπως συμβαίνει συνήθως όταν μια χώρα είναι σε κίνδυνο. Ο κίνδυνος, φυσικά, δεν προκλήθηκε από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, οι οποίοι είναι θύματα εκμετάλλευσης, αλλά από τον παρανοϊκό Τούρκο ηγέτη που δεν διστάζει να χρησιμοποιεί τα πάντα, ακόμα και την ανθρώπινη δυστυχία, θυμίζοντας πρακτικές ολοκληρωτικών ηγετών.

Η αποτυχία διαχείρισης του μεταναστευτικού σε όλες τις χώρες της Ευρώπης μέχρι τώρα έχει οδηγήσει στην άνοδο της ακροδεξιάς, η οποία εξακολουθεί να ενισχύεται. Αν η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει, είναι πολύ πιθανό να συμβεί το ίδιο και εδώ, πράγμα που, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών, μπορεί να οδηγήσει σε εκρηκτικές καταστάσεις.

Οι αντιδράσεις και το χάος που προκλήθηκε στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου πριν από λίγες μέρες ήταν ίσως μια προειδοποίηση. Εκεί, η διαχείριση της κυβέρνησης ήταν εξαιρετικά ατυχής και θα είχε υποστεί μεγάλο πολιτικό κόστος, αν στο μεταξύ δεν προέκυπταν οι ακραίες ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος προκάλεσε μια μεγάλη κρίση, αλλά έδωσε ταυτόχρονα τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να συσπειρώσει τον ελληνικό λαό, όπως συμβαίνει συνήθως όταν μια χώρα είναι σε κίνδυνο.

Ο κίνδυνος, φυσικά, δεν προκλήθηκε από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, οι οποίοι είναι θύματα εκμετάλλευσης, αλλά από τον παρανοϊκό Τούρκο ηγέτη που δεν διστάζει να χρησιμοποιεί τα πάντα, ακόμα και την ανθρώπινη δυστυχία, θυμίζοντας πρακτικές ολοκληρωτικών ηγετών.

Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη με το προσφυγικό - μεταναστευτικό μέχρι τώρα ήταν ότι αγνόησε τον κόσμο στα νησιά και όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά, καθυστερώντας να δώσει λύσεις και αδυνατώντας να αφουγκραστεί τη βάση του, η οποία πρωταγωνιστεί κυρίως στις αντιδράσεις.

Η συμπεριφορά της κυβέρνησης ήταν αρκετά αλαζονική και αποστασιοποιημένη, καθώς ο διάλογος που έγινε έμοιαζε περισσότερο προσχηματικός παρά επί της ουσίας. Η κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλει τις θέσεις της, οι οποίες στο μεταξύ είχαν αλλάξει από την προεκλογική περίοδο, χωρίς να εξηγήσει και να πείσει τους νησιώτες γι' αυτή την αλλαγή.

Ωστόσο, η αγανάκτηση και η συσσωρευμένη οργή λόγω του αισθήματος εγκατάλειψης και αδιαφορίας που ένιωθαν οι νησιώτες τούς οδήγησαν σε ακραίες συμπεριφορές και διαμαρτυρίες, όπως το «να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους».

Η κυβερνητική απάντηση με βία και καταστολή προκάλεσε μεγαλύτερο χάος και μόνο την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση κατάλαβε ότι έπρεπε να υποχωρήσει γιατί είχε δημιουργήσει αδιέξοδο. Σήμερα η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τα ίδια λάθη και προσπαθεί να ανταποκριθεί στο αίτημα της πλειοψηφίας για φύλαξη των συνόρων.

O Eρντογάν απασφαλίζει, η Ελλάδα συσπειρώνεται Facebook Twitter
Παρά τη γενικά μετριοπαθή στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εθνικά πάντως, η αλλαγή συμπεριφοράς και η σθεναρή στάση που προσπαθεί να επιδείξει απέναντι στην Τουρκία αυτές τις μέρες «έχουν ευρεία απήχηση», σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη... Φωτο: Eurokinissi

Η κατάσταση, βέβαια, είναι πολύ δύσκολη για να αντιμετωπιστεί μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς βοήθεια. Παρότι η χώρα αντιμετωπίζει την έξαρση του προσφυγικού - μεταναστευτικού εδώ και πέντε χρόνια, αυτήν τη φορά η πίεση στα σύνορά της είναι άνευ προηγουμένου, με το τουρκικό κράτος να καθοδηγεί και να κατευθύνει τους ανθρώπους αυτούς επιδεικτικά.

Οργανωμένες μεταφορές με λεωφορεία που μισθώνει το καθεστώς του Ερντογάν με προορισμό τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, σκάφη του τουρκικού λιμενικού που συνοδεύουν τα φουσκωτά στα νησιά, καπνογόνα τουρκικής παραγωγής με τα οποία εφοδιάζουν κάποιους που φέρονται ως μετανάστες για να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον των Ελλήνων που φρουρούν τα σύνορα, οργανωμένη προπαγάνδα και fake news, ενώ αντικαθεστωτικοί Τούρκοι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν ότι όλη η επιχείρηση οργανώθηκε από τη ΜΙΤ (Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας).

Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη με το προσφυγικό - μεταναστευτικό μέχρι τώρα ήταν ότι αγνόησε τον κόσμο στα νησιά και όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά, καθυστερώντας να δώσει λύσεις και αδυνατώντας να αφουγκραστεί τη βάση του, η οποία πρωταγωνιστεί κυρίως στις αντιδράσεις.

Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε πρόσφατα και ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, με ειδίκευση στα ελληνοτουρκικά και βουλευτής της ΝΔ. «Αυτό που γίνεται είναι σαφές ότι είναι επιχείρηση της τουρκικής ΜΙΤΖ» είπε. Η επιχείρηση «ξεκίνησε να εφαρμόζεται μόλις τελείωσε το Συμβούλιο της Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, το βράδυ της Παρασκευής. Λίγα λεπτά μετά, ανακοίνωσαν ότι άνοιξαν τα σύνορα» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι σχέδιο περιλαμβάνει και επιχείρηση προπαγάνδας.

Για την ώρα, η κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή της στο πώς θα υποχωρήσει η πίεση στα σύνορα. Στα νησιά η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και υπάρχει ο φόβος να αναζωπυρωθεί ανά πάσα στιγμή. Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, η κυβέρνηση άρχισε να συζητά τις προτάσεις των αιρετών για κάποια ακατοίκητα νησιά δίπλα στη Λέσβο, που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε μη ρεαλιστικές.

Παρά τη γενικά μετριοπαθή στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εθνικά πάντως, η αλλαγή συμπεριφοράς και η σθεναρή στάση που προσπαθεί να επιδείξει απέναντι στην Τουρκία αυτές τις μέρες «έχουν ευρεία απήχηση», σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, που δηλώνουν την ικανοποίησή τους γι' αυτό. «Τα μηνύματα που παίρνουμε από κάθε μέρος της Ελλάδας αλλά και από την ομογένεια στο εξωτερικό δεν τα έχουμε ξαναπάρει» λένε, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται «για ένα πρωτόγνωρο κλίμα εθνικής συσπείρωσης για την απόφαση της κυβέρνησης να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορα της χώρας».

Στον ΣΥΡΙΖΑ αρχικά επικρατούσε αμηχανία για την πολιτική στάση που θα κρατούσαν απέναντι στην κατάσταση αυτή, καθώς οι θέσεις του κόμματος είναι αντίθετες με τη ρητορική και την πολιτική που υιοθετεί η κυβέρνηση αυτές τις μέρες, αλλά και με το λεγόμενο λαϊκό αίσθημα, όπως αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και απαιτεί αυστηρή φύλαξη συνόρων κ.λπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα, διαφωνεί με το κλείσιμο των συνόρων, τους φράχτες στον Έβρο και τη στρατιωτικοποίηση και προτάσσει την αλληλεγγύη στους μετανάστες. Κάποιοι από τους πασοκογενείς που έχουν εισρεύσει μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, έχουν άλλες θέσεις και θύμιζαν την «πατριωτική στάση» του Ανδρέα Παπανδρέου σε αντίστοιχες κρίσεις με την Τουρκία στο παρελθόν. Κυρίως όμως, επισήμαιναν στον Αλέξη Τσίπρα ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό θα τους «κάνουν πολιτική ζημιά», με κίνδυνο να χάσουν τους κεντρώους ψηφοφόρους.

Αυτό φαίνεται πως υπολόγισε και ο Αλέξης Τσίπρας και ξαφνιάζοντας τους πάντες στο κόμμα, το βράδυ της Τρίτης, σε συνέντευξή του στο κανάλι του Mega (ιδιοκτησίας Μαρινάκη, με τον οποίον οι σχέσεις εξομαλύνονται πάλι), επανατοποθετήθηκε, δηλώνοντας ότι σωστά έκλεισε η κυβέρνηση τα σύνορα: «Από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η μαζική απόπειρα εισροής στη χώρα, κάθε κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έκανε και η σημερινή» είπε, περιορίζοντας την κριτική του σε δευτερεύοντα. 


Παρότι η αλλαγή της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό δεν προήλθε μέσω δημοκρατικών διαδικασιών (καμία συλλογική απόφαση δεν προηγήθηκε, απλώς ο αρχηγός την αποφάσισε μόνος του), πολλοί τον άκουσαν με ανακούφιση, καθώς θεώρησαν «σωτήρια» την αλλαγή πλεύσης. Όχι όμως ο σκληρός πυρήνας του κόμματος και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είναι από δυσαρεστημένοι έως και οργισμένοι.

Οι πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, υποστηρίζουν ότι «όλοι αυτοί εκπροσωπούν μια πολύ μικρή μειοψηφία και αν τους άκουγε ο πρόεδρος, θα έκανε μεγάλη ζημιά στο κόμμα, περιορίζοντας την επιρροή του».

Στη συνέχεια κι άλλα πρόσωπα κινήθηκαν μακριά από τη θέση και τη ρητορική του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι: «Δεχόμαστε μαζική εισβολή από πρόσφυγες, η οποία είναι κατευθυνόμενη».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO 

Στήλες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η βουλιμία του Ταγίπ Ερντογάν, το προσφυγικό και η αμυντική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη / Η βουλιμία του Ταγίπ Ερντογάν, το προσφυγικό και η αμυντική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Η ελληνική κυβέρνηση αμήχανη παρακολουθεί την Τουρκία να διεκδικεί τον υποθαλάσσιο πλούτο των ελληνικών νησιών, ελπίζοντας κάθε φορά να μην προχωρήσει κι άλλο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ