Το πιο ανατρεπτικό jazz line-up στο 19th Athens Technopolis Jazz Festival

Το πιο ανατρεπτικό jazz line-up στο 19th Athens Technopolis Jazz Festival Facebook Twitter
Για 7 ημέρες, από τις 27 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, θα εμφανιστούν 21 μπάντες και σχήματα με διεθνή καριέρα και αναγνώριση.
0

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ τζαζ μουσικής της Ελλάδας –και μακροβιότερος μουσικός θεσμός της Αθήνας –, το Athens Technopolis Jazz Festival, συμπληρώνει φέτος 19 χρόνια ζωής και φιλοξενεί για άλλη μια φορά στη σκηνή της Τεχνόπολης όλες τις τάσεις της σύγχρονης τζαζ από κάθε γωνιά του πλανήτη. Για 7 ημέρες, από τις 27 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, θα εμφανιστούν 21 μπάντες και σχήματα με διεθνή καριέρα και αναγνώριση, εκπροσωπώντας 19 χώρες, ενώ παράλληλα θα γίνονται δράσεις, ομιλίες, workshops, εκθέσεις και το Meet Market, που απευθύνονται σε κοινό κάθε ηλικίας. Τα πάντα με ελεύθερη είσοδο!


Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ, Δευτέρα 27/5, είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη ελληνική τζαζ σκηνή και παρουσιάζει κάποια από τα πιο καινοτόμα και δημιουργικά γκρουπ της Ελλάδας: το Yako Trio, που αποτελεί το Festival's pick και θα παρουσιάσει συνθέσεις βασισμένες στο έργο του μουσικού Γιάννη Κωνσταντινίδη, τους πειραματικούς ήχους των Grey Paris, τη νέα πρόταση του φεστιβάλ, και το Petros Klampanis Trio, τους φετινούς μεγάλους νικητές που θα φέρουν τον αέρα της αμερικανικής μεγαλούπολης στο κέντρο της Αθήνας.

Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ, Δευτέρα 27/5, είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη ελληνική τζαζ σκηνή και παρουσιάζει κάποια από τα πιο καινοτόμα και δημιουργικά γκρουπ της Ελλάδας.

O Πέτρος Κλαμπάνης είναι ένας Έλληνας μουσικός που τα τελευταία χρόνια έχει ξεχωρίσει στον χώρο της νεοϋορκέζικης τζαζ και έχει μοιραστεί τη σκηνή με μερικούς από τους πιο φημισμένους τζαζίστες της αμερικανικής μεγαλούπολης. Με σπουδές μουσικής σε Αθήνα, Άμστερνταμ και Νέα Υόρκη, έχει να επιδείξει σημαντικά έργα, όπως ο δίσκος του «Minor Dispute» που επιλέχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα τζαζ άλμπουμ του 2015 από την Εθνική Δημόσια Ραδιοφωνία των ΗΠΑ (NPR). Το 2017 κυκλοφόρησε το τρίτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο «Chroma» στη νεοϋορκέζικη δισκογραφική εταιρεία Motéma Music, το οποίο είχε ενθουσιώδη σχόλια σε διεθνή και εγχώριο Τύπο. Σύντομα αναμένεται η κυκλοφορία του τέταρτου προσωπικού του δίσκου με τίτλο «Irrationalities», που αποτελεί την πρώτη επίσημη παρουσίαση του Petros Klampanis Trio, με τον Kristjan Randalu στο πιάνο και τον Bodek Janke στα τύμπανα και τα κρουστά.

 

Το πιο ανατρεπτικό jazz line-up στο 19th Athens Technopolis Jazz Festival Facebook Twitter
O Πέτρος Κλαμπάνης τα τελευταία χρόνια έχει ξεχωρίσει στον χώρο της νεοϋορκέζικης τζαζ.


Την Τρίτη 28/5, στη σκηνή θα ανέβουν το ιδιαίτερο σχήμα του Τυνήσιου Wajdi, η M. Messios Symmetry Band από την Κύπρο και το Gaspar Karoly Trio feat. Krisztina Pocsai από την Ουγγαρία, ενώ στις 29/5 την κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης θα καταλάβουν δυναμικά οι Ισπανοί Clara Peya & Vic Moliner, οι Γερμανοί Richard Koch Quartett και ο πολυαναμενόμενος Νεοϋορκέζος συνθέτης, ντράμερ, ακαδημαϊκός και ακτιβιστής Jaimeo Brown από τις ΗΠΑ που θα παρουσιάσει το πρότζεκτ του «Transcendence» μαζί με τους Chris Sholar and Jaleel Shaw.

Ο Jaimeo Brown μεγάλωσε σε βίαιο περιβάλλον και ανακάλυψε την πολυπολιτισμικότητα στο χιπ-χοπ της Δυτικής Ακτής, μια σκηνή ανοιχτή στις μειονότητες. Έμπνευσή του υπήρξαν οι DJ Premier, Dr. Dre, J. Dilla, αλλά και οι πρωτεργάτες της τζαζ Miles Davis, John Coltrane και Art Blakey, μαζί με ηχογραφήσεις της αφροαμερικανικής κοινότητας του Τζις Μπεντ στην Αλαμπάμα. Σε όλα αυτά έχει βρει καταφύγιο και «επίκεντρο πνευματικής αφύπνισης» και μέσα από αυτά φτιάχνει τις δικές του μουσικές. Πέρα από τις πολυποίκιλες μουσικές του συνεργασίες, ο Jaimeo κάνει και δεκάδες διαλέξεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, αναλύοντας την κοινωνική σημασία της τέχνης.

Το πρόγραμμα τις επόμενες ημέρες είναι το εξής: στις 30/5 θα εμφανιστούν οι Filip Jers Quartet από τη Σουηδία, οι Αυστριακοί Month of Sundays και οι Ελβετοί Septeto Internacional. Στις 31/5 στη σκηνή έρχονται οι Things I Can't Control από την Ολλανδία, οι Alfa Collective από την Εσθονία και οι Wojtek Mazolewski Quintet από την Πολωνία, ενώ το Σάββατο 1/6 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να διασκεδάσει με τις μουσικές του Helge Lien Trio από τη Νορβηγία, του σχήματος Dainius Pulauskas από τη Λιθουανία και του πολύ αγαπητού στο ελληνικό κοινό συγκροτήματος Mammal Hands από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πιο ανατρεπτικό jazz line-up στο 19th Athens Technopolis Jazz Festival Facebook Twitter
To πολύ αγαπητό στο ελληνικό κοινό συγκρότημα Mammal Hands από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκπροσωπώντας μια καθαρά nu jazz αντίληψη, το τρίο αυτό από το Μάντσεστερ ανατρέπει την παράδοση που θέλει την τεχνοτροπία της τζαζ να στηρίζεται στα σόλο των οργάνων και ακολουθεί μια δημιουργική δράση συνόλου στις συνθέσεις του. Δημιουργίες γοητευτικές, μελωδικές και ρυθμικές, με μια τρανς ή minimal αίσθηση και εξέλιξη, αιθέριες και σχεδόν πάντα συναρπαστικές, χαρακτηρίζουν τη μουσική των Mammal Hands που αντλεί από ποικίλες πηγές όπως η spiritual jazz, η ινδική μουσική, η folk, η κλασική ή το ροκ.


Το φεστιβάλ κλείνει στις 2/6 με τους Ondrej Havelka and his Melody Makers από την Τσεχία, Ernie Hammes από το Λουξεμβούργο και Girls in Airports από τη Δανία, ένα από τα καλύτερα σύγχρονα σύνολα τζαζ που φροντίζουν να κινούνται πέρα από τα όριά της! Αποτελείται από εξαιρετικούς μουσικούς της δανέζικης σκηνής με ambient στοιχεία και μουσική με μεγάλο ενδιαφέρον, πέρα από τα είδη.


Οι παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τη φωτογραφική ομάδα της METAPolis με δύο πρωτότυπες εκθέσεις, την «Urban», μια ενδοσκόπηση και πραγμάτευση της ταυτότητας της αστικής φωτογραφία, και την ομαδική «Το Ταξίδι». Επίσης, το Meet Market θα γίνεται όλες τις ημέρες στους χώρους του φεστιβάλ, με 120 περίπτερα και ποικίλες δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

Info:

Το #ATJF19 έφτασε! Are you ready to jazz? Ραντεβού στην Τεχνόπολη, εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν!

*Για περισσότερα τζαζ νέα: technopolisjazzfestival.com and #JazzBeThere!

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM
Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Μουσική / Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Ο Πίτερ Μπράουν, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες των Beatles, κυκλοφορεί ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, βασισμένο σε συνεντεύξεις που είχε πάρει από τα μέλη του συγκροτήματος και από τον στενό τους κύκλο το 1980 και το 1981.
THE LIFO TEAM