Tο Plisskën Festival εξακολουθεί να φέρνει ό,τι πιο φρέσκο κυκλοφορεί τελευταία στο εξωτερικό αλλά και ό,τι πιο πρωτοποριακό υπάρχει στην Ελλάδα στον χώρο της μουσικής. Όλες οι νέες τάσεις που κυριαρχούν και προσελκύουν μεγάλο αλλά και ειδικό κοινό βρίσκουν τον χώρο τους στο Plisskën, στο σωστό timing.

 

Το χειμερινό Plisskën επιστρέφει με 40 καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου. O τόπος διεξαγωγής του είναι ίδιος με τον περσινό, η Πειραιώς, και θα έχει τέσσερα stages: τo βασικό (Main, στο Piraeus Academy της Πειραιώς 117), τα Tunnel & Republic (Μεταλλουργείον, Πειραιώς 127) και το Aquarium (Loft, Πειραιώς 123). Τα live θα ξεκινούν κάθε μέρα από τις 19:00 και θα ολοκληρώνονται τις πρώτες πρωινές ώρες. Να τι ξεχωρίσαμε από το πολυσυλλεκτικό φετινό line-up.


Μεγάλα ονόματα

Το μεγάλο όνομα του φεστιβάλ είναι αδιαμφισβήτητα ο Mulatu Astatke. Κάθε εμφάνιση του κορυφαίου Αιθίοπα δημιουργού, πατέρα της ethio-jazz στην Αθήνα, είναι μοναδική. Όσον αφορά τον Mac Demarco, γίνεται τόσος χαμός στις συναυλίες του, που ούτε και ο ίδιος φαίνεται να το πιστεύει. Ο lo-fi Καναδός δεν είναι μόνο από τα πιο ανερχόμενα αστέρια του indie rock αλλά και απίστευτος πλακατζής, οπότε περιμένουμε ένα απρόβλεπτο σόου.

 

Οι Liars, που είχαμε καιρό να δούμε στα μέρη μας, είναι πλέον το προσωπικό πρότζεκτ του Angus Andrew, που με το νέο του άλμπουμ είναι σαν o Beck να κάνει acid. Οι Andy Stott και Demdike Stare είναι από τους αγαπημένους ηλεκτρονικούς παραγωγούς του ελληνικού κοινού, οπότε δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Οι Holy Fuck, όμως, είχαν να έρθουν εννιά χρόνια στη χώρα μας, από το 2008 και το τελευταίο Synch Festival.

 

40 acts σε 4 διαφορετικά stages: όσα θα δούμε στο Winter Plisskën Festival
Το μεγάλο όνομα του φεστιβάλ είναι αδιαμφισβήτητα ο Mulatu Astatke.


Grime και πειραγμενο R'n'B

Φέτος, το grime και η χιπ-χοπ σκηνή του Λονδίνου έχουν την τιμητική τους. Πρόκειται κυρίως για επιλογές των Black Athena και του λονδρέζικου online ραδιοφωνικού σταθμού NTS που θα παρουσιαστούν στη σκηνή Tunnel την Παρασκευή και το Σάββατο αντίστοιχα. Τα ονόματα που ξεχωρίζουν είναι αυτά του Gaika με το αφρο-φουτουριστικό όραμά του και της Lady Leshurr, της βασίλισσας της grime σκηνής στη Βρετανία.

 

Σημαντική επίσης είναι η εμφάνιση των 67, ενός από τα πιο διαβόητα ραπ crews που έχουν βγει από τις γειτονιές του Μπρίξτον. Θα παίξουν επίσης οι Last Japan και ο Coby Sey. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει «πειραγμένο» R'n'B, όπως μαρτυρούν οι εμφανίσεις της Καναδής Jessy Lanza και των Smerz από τη Νορβηγία, αλλά και πιο κλασικές φάσεις, όπως η Joyce Wrice και ο Pauli. Ειδική μνεία στις απίστευτες LAPS από τη Γλασκώβη, που με το μεταλλαγμένο φεμινιστικό dub που παίζουν δεν κατατάσσονται πουθενά.

 

40 acts σε 4 διαφορετικά stages: όσα θα δούμε στο Winter Plisskën Festival
Gaika


Οι Έλληνες

Θα δούμε μια εκλεκτική μείξη από Έλληνες μουσικούς. Θα εμφανιστούν ο Bill Kouligas, που δρα στο εξωτερικό μέσα από τη θρυλική PAN Records, και η Giganta με το καταπληκτικό νέο EP της «Forever». Οι dednewb και Tosin Martyns κάνουν μουσική του σήμερα και οι Anopolis φέρνουν από τη Θεσσαλονίκη τα ατμοσφαιρικά beats τους. Ο Dog2th και ο Thomey Bors θα ανοίξουν το πρόγραμμα του Aquarium και τις δύο μέρες.

 

Τέλος, επίτιμη καλεσμένη και μοναδική Ελληνίδα στη σκηνή του NTS θα είναι η Λένα Πλάτωνος που θα εμφανιστεί με τον Γιάννη Παλαμίδα και θα ξεδιπλώσει την ιστορία της.

 

40 acts σε 4 διαφορετικά stages: όσα θα δούμε στο Winter Plisskën Festival
Οι Liars, που είχαμε καιρό να δούμε στα μέρη μας, είναι πλέον το προσωπικό πρότζεκτ του Angus Andrew, που με το νέο του άλμπουμ είναι σαν o Beck να κάνει acid.

 

Dance

Φεστιβάλ χωρίς club nights δεν γίνεται. H σκηνή του Aquarium θα γεμίσει με τη μουσική των Autarkic, Borrowed Identity, Chaos in CBD, LOFT, Brassica, Huerco S., Illum Sphere, Ivan Smagghe, Lotic και Romare. Καθένας τους θα καταθέσει τη δική του άποψη για τη σύγχρονη ηλεκτρονική χορευτική μουσική.

 

Info:

Winter Plisskën Festival // Winter 2017

1-2 Δεκεμβρίου,

Πειραιώς 117, 127 & 123

Εισ.: €50 (festival pass διημέρου), €32 (ημερήσιο)

plisskenfestival.gr

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

 

Οδηγός Μουσικής