Πέντε λόγοι για να καταργηθούν οι παρελάσεις

Πέντε λόγοι για να καταργηθούν οι παρελάσεις Facebook Twitter
0

☛ Κάναμε ένα μεγάλο γκάλοπ στο LIFO.gr με το ερώτημα αν πρέπει να καταργηθούν ή όχι οι παρελάσεις και πάνω από 12.500 αναγνώστες μας ψήφισαν. Υπερίσχυσε με 6 ποσοστιαίες μονάδες η άποψη της κατάργησης. Να μερικές σχετικές απόψεις:

Aris Ststattoo Crue Karkas: «Φυσικά να καταργηθούν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξοδευτούν λεφτά για τέτοιους λόγους, μπορούμε να φροντίσουμε ανθρώπους με αυτά τα λεφτά, και Έλληνες και πρόσφυγες, αλλά ακόμα και αδέσποτα ζώα. Δεν χρειάζεται να δούμε τα τανκς για να θυμηθούμε την ιστορία του τόπου μας. Πρέπει να φτιάξουμε καινούργια ιστορία για τα παιδιά του μέλλοντος και αυτό θα γίνει μόνο αν φτιάξουμε τον τόπο μας. Παρελάσεις , αγορά όπλων, όλα αυτά είναι άχρηστα αν δεν φτιάξουμε τον τόπο μας».

eraki: «Τιμές μπορούν να αποδοθούν στους προγόνους με πολλούς άλλους τρόπους, κυρίως δε με καλύτερη γνώση της ιστορίας μας. Οι παρελάσεις είναι κατάλοιπα φασιστικών καθεστώτων και ως εκ τούτου άχρηστες για τα παιδιά, πολυδάπανες για τους υπόλοιπους. Καμιά δουλειά δεν έχουν τα παιδιά να παρελαύνουν σαν στρατιωτάκια – χώρια που αν ρωτήσεις τι εορτάζουμε θα απογοητευτείς, φοβάμαι. Χρειάζεται παιδεία αυτή η χώρα, όχι παρελάσεις! Χρειάζεται να διορθωθούν τα βιβλία, να μάθουν τα παιδιά ιστορία σωστά, τις συνθήκες που οδηγούσαν στα γεγονότα και τα όσα υπήρχαν από πίσω, και όχι να τα ταΐζουμε κρυφό σχολειό με παπάδες και δαδιά στις σπηλιές».

Amèlie_Poulain: «Ούτε οι παρελάσεις αλλά ούτε και οι σχολικές (και όχι μόνο) εορτές τιμούν τη μνήμη των εθνικών ηρώων. Ίσως είναι ένας ακόμη τρόπος για να "χάσουν" μάθημα οι μαθητές και να "κερδίσουν" άδειες οι φαντάροι. Σαν εκδηλώσεις απόδοσης φόρου τιμής είναι αρκετά δαπανηρές και θα τολμήσω να πω ανώφελες».

geopap: «Είναι φανερό ότι το ελληνικό σχολείο παραμένει παγιδευμένο στην εθνικιστική μυθολογία του 19ου αιώνα, δηλαδή στους εθνικούς μύθους που νομιμοποιούν τη διεκδίκηση εδαφών και προετοιμάζουν τους επεκτατικούς πολέμους. Η έννοια της εθνικής ταυτότητας που καλλιεργούν τα περιεχόμενα των σχολικών βιβλίων βασίζεται στην απαξίωση των άλλων πολιτισμών και λαών, ιδιαίτερα των γειτονικών, ενώ δεν αναπτύσσεται μια κουλτούρα αποδοχής του διαφορετικού. Δεν είναι δυνατό να γεφυρωθεί ο εθνικισμός άλλων εποχών με τις δημοκρατικές απαιτήσεις της ένταξης των παιδιών μεταναστών στα σχολεία. Ακριβώς αυτή η διάσταση της εθνικοθρησκευτικής κατήχησης της εκπαίδευσης υπογραμμίζεται από τις μαθητικές παρελάσεις, που είναι αντιπαιδαγωγικές από κάθε άποψη, καθώς προωθούν διακρίσεις, αγελισμό και ομοιομορφία, μιλιταρισμό και στρατιωτική ιεραρχία. Εξαιτίας αυτών, άλλωστε, των χαρακτηριστικών είναι περίπου αδιανόητες στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όπου ακόμα και οι στρατιωτικές παρελάσεις αποτελούν κάτι μεταξύ σπάνιου φαινομένου και εικόνας από το παρελθόν».

pacman2: «Το έχω πει αρκετές φορές. Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσεις κάποιον που έχασε τη ζωή του σε έναν πόλεμο είναι να κάνεις ό,τι μπορείς ώστε να μην υπάρχουν πλέον πόλεμοι».

+ Μία συμβιβαστική άποψη από τον Resunactor: «Όντως είναι δαπανηρή η παρέλαση, αλλά δεν είναι και σωστό να καταργηθεί. Δεν είναι θέμα στρατοκαυλιάς, αλλά θέμα τιμής προς αυτούς που πολέμησαν για να μην είμαστε Τούρκοι εμείς. Απλά μειώστε το κόστος για τη διεκπεραίωσή της όσο γίνεται περισσότερο. Υπάρχει και μέση οδός».

Πέντε λόγοι για να καταργηθούν οι παρελάσεις Facebook Twitter
 

☛ Μια πρώτη εκτίμηση για το τι θα αλλάξει στην Ευρώπη μετά το χτύπημα στο Βέλγιο έκανε ο Ευτύχης Βαρδουλάκης και ο σχολιαστής Μπ. έγραψε: «Η κριτική στη Δύση δεν έχει να κάνει με τις μεσαιωνικές σταυροφορίες και τον ιμπεριαλισμό του 18ου αιώνα, αλλά με τα επακόλουθα των νυν πολιτικών της στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική. Με τους πολέμους, την καταστροφή ολόκληρων χωρών, τη δημιουργία εκατομμυρίων προσφύγων, την τόνωση του ισλαμικού εξτρεμισμού. Δηλαδή, αν δεν είχε και "ενοχές" η Δύση, τι παραπάνω θα έκανε – χρήση πυρηνικών;».

☛ 24 ώρες στην Πύλη Ε2 του Πειραιά πέρασαν οι M. Hulot και Μαρίνα Πετρίδου και περιέγραψαν όσα είδαν στο μεγάλο ρεπορτάζ τους. «Το θλιβερό από τη δική μας τη σκοπιά είναι η εθνική μας κατάρρευση, που εκδηλώνεται με την αδιαφορία ή έστω παραίτηση των –ανίκανων να επιτελέσουν το έργο τους– κρατικών δομών» σχολίασε ο/η P.P. «Εκτός και αν γίνεται επίτηδες, ώστε να διαδοθεί στους πρόσφυγες ότι η Ελλάδα είναι αφιλόξενος τόπος, μην έρθετε. Πάντως, νομίζω ότι αν το δεις μακροπρόθεσμα, η κατάσταση αυτή κατασκευάζει τους μελλοντικούς μας εχθρούς. Είχατε ποτέ μιλήσει με Αλβανό τη δεκαετία του '90; Αηδίαζε με την Ελλάδα (και η Ελλάδα με αυτόν) και τώρα στήνουμε το ίδιο σκηνικό. Αντί να σκεφτούμε ότι εδώ έρχονται τα μελλοντικά μας νιάτα, οι μελλοντικοί μας φόροι, οι μελλοντικές μας ασφαλιστικές εισφορές, η μελλοντική μας ανάπτυξη». Την παραπάνω άποψη σχολίασε ο Ugg-α-μπ-Uggas γράφοντας: «Και αν σου πω εγώ ότι μεγάλο μέρος του ήδη υπάρχοντος εθνικού πληθυσμού δεν έχει αποκατασταθεί επαγγελματικά, ασφαλιστικά, υγειονομικά, μορφωτικά κ.ά.;;;».

Το άρθρο από την έντυπη έκδοση της LIFO

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ