Ποτέ πια κόκκινα μάτια που τσούζουν σε θάλασσα και πισίνες

Ποτέ πια κόκκινα μάτια που τσούζουν σε θάλασσα και πισίνες Facebook Twitter
Τους καλοκαιρινούς μήνες η ξηροφθαλμία επιδεινώνεται και τα μάτια υποφέρουν από ερεθισμούς και τσούξιμο στην παραλία και στις πισίνες.
0



ΑΝ ΑΝΗΚΕΤΕ ΣΤΟ 50%
των ανθρώπων που υποφέρουν από ξηροφθαλμία και νιώθετε συχνά το χαρακτηριστικό αίσθημα τσιμπήματος ή καψίματος, ξέρετε εκ πείρας ότι τους καλοκαιρινούς μήνες η ξηροφθαλμία επιδεινώνεται και πως τα μάτια υποφέρουν από ερεθισμούς και τσούξιμο στην παραλία και στις πισίνες. Ο φαρμακοποιός Κωνσταντίνος Θεοχάρης δίνει συμβουλές για να απολαύσετε τις διακοπές σας χωρίς ενοχλήσεις.

Καταρχάς, πρέπει να φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου και καπέλο, για να προστατεύετε τα μάτια σας από τις επιβλαβείς ακτίνες UV και την κουραστική έκθεση στο έντονο φως. Επίσης, φορέστε γυαλιά κολύμβησης στην πισίνα και στη θάλασσα για προστασία από το αλάτι, το χλώριο αλλά και από ξένα σώματα (έντομα, σκόνη κ.λπ.).

Αποφεύγετε να ανοίγετε τα μάτια σας μέσα στο νερό χωρίς γυαλιά, καθώς αυτό ενδέχεται να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας. Επίσης, φροντίστε να βγάζετε τους φακούς επαφής προτού κολυμπήσετε, γιατί μπορούν να γίνουν αιτία αναπαραγωγής επιβλαβών βακτηρίων, εάν δεν λαμβάνουν σωστή φροντίδα. Παράλληλα, πίνετε άφθονα υγρά για να διατηρήσετε την υγρασία των ματιών σας, ώστε να παράγουν επαρκή ποσότητα δακρύων, το «λιπαντικό» των ματιών.

Το καλοκαίρι είναι πολύ χρήσιμο να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα σε σταγόνες, που περιέχουν υαλουρονικό νάτριο ως ενυδατικό και εκχύλισμα από χαμομήλι. Οι χρήστες φακών επαφής καλό είναι να ενσταλάζουν τεχνητά δάκρυα ανά τακτά χρονικά διαστήματα πάνω από τους φακούς τους.

Πρέπει να φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου και καπέλο, για να προστατεύετε τα μάτια σας από τις επιβλαβείς ακτίνες UV και την κουραστική έκθεση στο έντονο φως.

Επίσης, η σωστή διατροφή συμβάλλει στη σωστή παραγωγή δακρύων, επειδή τα δάκρυα παράγονται με τη χρήση ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία υπάρχουν φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα (κυρίως τα ψάρια), αλλά μπορούν επίσης να ληφθούν από συμπληρώματα διατροφής.

Το καλοκαίρι είναι εποχή ξεκούρασης, την οποία χρειάζονται και τα μάτια σας. Κάντε αποτοξίνωση από τις online εργασίες, περιορίστε τη χρήση οθονών, ξεκολλήστε από το τάμπλετ και το κινητό και εστιάστε το βλέμμα σας μακριά, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ανακτήσουν μέρος της λίπανσής τους και να αντιστρέψουν τις βλάβες και την κούραση που προκαλούν η εργασία σε κομπιούτερ-τάμπλετ και η έλλειψη βλεφαρίσματος.


Τέλος, μην ξεχνάτε ότι και τα μάτια χρειάζονται... πλύσιμο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση της ξηροφθαλμίας, όπως η άμμος και η γύρη, που αν εισχωρήσουν στα μάτια, προκαλούν πόνο και δυσφορία. Είναι σημαντικό να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν αγγίξετε τα μάτια σας. Εάν έχετε κάτι στο μάτι σας ή αρχίσετε να τα αισθάνεστε ερεθισμένα, τοποθετήστε μια ζεστή κομπρέσα πάνω στα βλέφαρά σας και μετά ξεπλύνετε απαλά με νερό, για να ανακουφίσετε την ταλαιπωρία, και αποφύγετε να τα τρίβετε, γιατί μπορεί να προκαλέσετε ζημιά στον κερατοειδή.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ