Συμβουλές για ασφαλείς διακοπές: Μικροί-μεγάλοι στον ήλιο με ασφάλεια

Συμβουλές για ασφαλείς διακοπές: Μικροί-μεγάλοι στον ήλιο με ασφάλεια Facebook Twitter
Η προστασία της υγείας στην παραλία δεν περιορίζεται σε ένα μπουκάλι αντηλιακό.
0



ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ
καλοκαίρι του κορωνοϊού όλοι έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να αφήσουμε όσα ζήσαμε πίσω μας, να χαλαρώσουμε, να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε τις ατομικές ελευθερίες που αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε την εποχή της καραντίνας. Ωστόσο, η χαλάρωση του συναισθήματος και της διάθεσης δεν μπορεί να είναι άνευ κανόνων, γιατί δεν ξεμπερδέψαμε με τον ιό SARS- CoV-2, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, από το Πανεπιστήμιο Πατρών, και όπως δείχνει με αμείλικτο τρόπο η απότομη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Με αφορμή και το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού, που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την οικονομία, αλλά και το «λελογισμένο ρίσκο για τη δημόσια υγεία», όπως τονίζει ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, στην «ατζέντα» των διακοπών θα πρέπει να βάλουμε φέτος, μαζί με το αντηλιακό, το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και τις σαγιονάρες της παραλίας, την ατομική ευθύνη και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Έτσι, πρέπει να καθαρίζουμε με απολυμαντικό ή σαπούνι και νερό τα χέρια μας τακτικά, να κρατάμε τις αποστάσεις ασφαλείας στην παραλία, στο beach bar, στα ταβερνάκια και στα café, και να φοράμε μάσκα στα αεροδρόμια, στα ταξί και στα ΜΜΜ.

Θα πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι το καλοκαίρι που μόλις ξεκίνησε είναι διαφορετικό και θα χρειαστεί να ξεχάσουμε για μία χρονιά τα πάρτι στην παραλία, τους μαζικούς χορούς, τα τρέλα γλέντια στα πανηγύρια και οτιδήποτε μαζεύει εκατοντάδες ή χιλιάδες ανθρώπους σε ανοιχτούς χώρους, καταργώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

Από καταγραφές των τελευταίων ημερών προκύπτει ότι 1 στους 3 επιβάτες δεν φορά μάσκα σε λεωφορεία, τραμ ή τρένο, κάτι που φυσικά είναι καταδικαστέο λόγω του κλειστού χώρου και του συγχρωτισμού. Επίσης, θα πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι το καλοκαίρι που μόλις ξεκίνησε είναι διαφορετικό και θα χρειαστεί να ξεχάσουμε για μία χρονιά τα πάρτι στην παραλία, τους μαζικούς χορούς, τα τρέλα γλέντια στα πανηγύρια και οτιδήποτε μαζεύει εκατοντάδες ή χιλιάδες ανθρώπους σε ανοιχτούς χώρους, καταργώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει από το Λονδίνο ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, διευθυντής του London School of Economics-Health, δεν θα πάθουμε κάτι αν για μία φορά βιώσουμε διαφορετικά το περίφημο Greek summer, το οποίο ούτως ή άλλως είναι πολύ περισσότερα από τα ξεφαντώματα στην παραλία. Greek summer είναι και η καταγάλανη θάλασσα, και οι αμμουδερές ακτές, και τα ασπρισμένα σοκάκια των νησιών, λέει ο καθηγητής.

Κάτω από το καυτό χάδι του ήλιου

Πέρα από τις ιδιαιτερότητες που εισήγαγε ο κίνδυνος της λοίμωξης με Covid-19 στη ζωή μας, η παρατεταμένη παγκόσμια καραντίνα που επιβλήθηκε στο 1/3 του πλανήτη προκάλεσε μια παροδική κλιματική μεταβολή, με συνέπεια να βιώνουμε σκωτσέζικα ντους λόγω του καιρού –μια ήλιος, μια βροχή– αλλά και να βγαίνουμε στην παραλία με μια διάθεση «σαν να μην υπάρχει αύριο», μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο στο σπίτι.

Όλα αυτά, η απότομη, πολύωρη και επαναλαμβανόμενη έκθεση στη UV ακτινοβολία μετά το lockdown, το καθάρισμα της ατμόσφαιρας και η υπερβολικά καθαρή θάλασσα μετά τη μείωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των τελευταίων μηνών συνθέτουν ένα κοκτέιλ παραγόντων που καθιστά το μπάνιο στη θάλασσα πιο απολαυστικό από ποτέ, με συνέπεια να χαλαρώνουμε την προσοχή μας. Το mood των ημερών, που περιγράφεται με τον γνωστό παιδικό όρο «φτου ξελευτερία», ωθεί πολλούς ανθρώπους να αφεθούν στο καυτό χάδι του ήλιου, ξεχνώντας πως η UV ακτινοβολία δείχνει τα δόντια της ειδικά στη λευκή επιδερμίδα που δεν έχει προλάβει να μαυρίσει, ώστε να αναπτύξει έναν μικρό αμυντικό μηχανισμό προστασίας.


Όπως υπενθυμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Δημήτρης Ρηγόπουλος, το αντηλιακό είναι απαραίτητο στην παραλία, καθώς μειώνει έως και 40% τον κίνδυνο για μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, ενώ, για να μας εξασφαλίζουν την απαιτούμενη προστασία τα αντηλιακά φίλτρα, θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες.

Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα αντηλιακά απαγορεύεται να μένουν στο αυτοκίνητο και να ψήνονται στον ήλιο όλο το καλοκαίρι, ενώ κάθε σεζόν πρέπει να αγοράζουμε καινούργια, γιατί όσα ανοίχτηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι δεν εξασφαλίζουν πια καμία προστασία.


Σε ό,τι αφορά τα φίλτρα, πιο «αθώα» και γι' αυτό καταλληλότερα για την τρυφερή παιδική επιδερμίδα είναι τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα (οξείδιο τιτανίου) που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία σαν μικροσκοπικό καθρεφτάκι στην επιφάνεια του δέρματος. Ο μύθος που θέλει να μη μαυρίζει η επιδερμίδα με το αντηλιακό είναι ανυπόστατος και επικίνδυνος, καθώς τα επαναλαμβανόμενα ηλιακά εγκαύματα, ειδικά όσα συμβαίνουν στην παιδική και εφηβική ηλικία, αυξάνουν έως και 8 φορές τον κίνδυνο μελανώματος στην ενήλικη ζωή.

Οι ειδικοί χτυπούν επίσης καμπανάκι κινδύνου για το πολύ βλαβερό σολάριουμ, λέγοντας πως είναι εξίσου καρκινογόνο για το δέρμα όσο το κάπνισμα για τους πνεύμονες και πως τα προϊόντα self-tan που χαρίζουν σε λίγες ώρες ένα τεχνητό χρώμα δεν εξασφαλίζουν φυσική άμυνα στον ήλιο. Αν μαυρίσουμε για την παραλία με self-tanning προϊόντα, το μαύρισμα αυτό δεν είναι σαν το φυσικό μπρονζέ χρώμα που αποκτούμε με τη μελανίνη και συνεπώς πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιούμε αντηλιακό με SPF 30 στη θάλασσα.


Η προστασία της υγείας στην παραλία δεν περιορίζεται σε ένα μπουκάλι αντηλιακό. Χρειαζόμαστε επίσης καθαρή πετσέτα για την άμμο ή την ξαπλώστρα και σαγιονάρες για την αποφυγή μυκητιάσεων, στεγνό μαγιό για να αλλάζουμε, αν έχουμε ευαισθησία με κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις, γυαλιά ηλίου με απορροφητικούς φακούς, ένα καπέλο με φαρδύ μπορ (και σαν προστασία από την ηλίαση), ένα προστατευτικό στικ με βούτυρο κακάο για τα χείλη (με SPF) και για τα παιδιά και ένα ανοιχτόχρωμο Τ-shirt ή μια ειδική μπλούζα-μαγιό με αντηλιακή ύφανση, ώστε να μην έχουμε συνέχεια την έγνοια τους.

Τέλος, καλό είναι να έχουμε πάντα μαζί μας ένα στικ για τσιμπήματα από έντομα ή τσούχτρες και να θυμόμαστε ότι αν μπει σκουπιδάκι ή κόκκος άμμου στο μάτι, δεν το τρίβουμε, το αφήνουμε να δακρύσει και να καθαρίσει μόνο του.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT