Ρωγμές στην προστασία των εφήβων από τα λοιμώδη νοσήματα προκαλεί η μείωση των εμβολιασμών

Ρωγμές στην προστασία των εφήβων από τα λοιμώδη νοσήματα προκαλεί η μείωση των εμβολιασμών Facebook Twitter
Μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη πραγματοποίηση και των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων που χορηγούνται στην εφηβεία για νόσους όπως ο τέτανος, η διφθερίτιδα και ο κοκίτης, αλλά και των εμβολίων HPV που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου
0



ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΕΠΟΧΗ
της πανδημίας, με τη ζωή να περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από τον κορωνοϊό, άλλα ζητήματα υγείας πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, ειδικά την περίοδο του #ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, που υπήρχε σύσταση για αποφυγή των μετακινήσεων προς τις δομές υγείας, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της διασποράς του Covid 19. Όσο κράτησε το «απαγορευτικό», όλα μπήκαν στον... πάγο και τώρα που επιστρέφουμε στη νέα κανονικότητα, τα σοκαριστικά στοιχεία που κατέγραψε η Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής για έως και 70% μείωση των εμβολιασμών πρωτίστως στους εφήβους αλλά και στα παιδιά διαψεύδουν το σύνθημα της επιστροφής #ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ.


Κι αυτό γιατί η παράλειψη των επιβεβλημένων δόσεων των παιδιατρικών εμβολίων δημιουργεί ρωγμές στην εμβολιαστική ασπίδα των ανήλικων και εγκυμονεί κίνδυνο επανεμφάνισης «ξεχασμένων» νοσημάτων. Από τα ευρήματα που συνέλεξαν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Άρτεμις Τσίτσικα, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής, και η Ελένη Παναγούλη, παιδίατρος - επιστημονική συνεργάτις του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η πτώση στους εμβολιασμούς τους τελευταίους μήνες αγγίζει το 70% για τα εμβόλια σε εφήβους και το 30%-50% για τα παιδιατρικά εμβόλια σε βρέφη και νήπια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λόγω της πανδημίας οι εκστρατείες ανοσοποίησης της ιλαράς σε 24 χώρες έχουν καθυστερήσει ήδη και πάνω από 117 εκατομμύρια παιδιά σε 37 χώρες ενδέχεται να χάσουν τη δόση εμβολίου κατά της ιλαράς.

Τα στοιχεία αυτά γεννούν ανησυχία σε γονείς και ειδικούς εν όψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο και, όπως είναι αναμενόμενο, τα κενά που προκλήθηκαν στους εμβολιασμούς των παιδιών και των εφήβων αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο και δεν περιορίζονται στα σύνορα της πατρίδας μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λόγω της πανδημίας οι εκστρατείες ανοσοποίησης της ιλαράς σε 24 χώρες έχουν καθυστερήσει ήδη και πάνω από 117 εκατομμύρια παιδιά σε 37 χώρες ενδέχεται να χάσουν τη δόση εμβολίου κατά της ιλαράς.


Στη χώρα μας, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εξέδωσε εγκύκλιο στα τέλη του Μαρτίου, επισημαίνοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με τη διακοπή του εμβολιασμού, ακόμα και για βραχύ χρονικό διάστημα, καθώς έτσι αυξάνονται σημαντικά η πιθανότητα επιδημικής έξαρσης νοσημάτων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και ο κίνδυνος πρόσθετης επιβάρυνσης του συστήματος υγείας. Στο τέλος Μαρτίου, μετά την έκδοση οδηγίας και από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) για την αναγκαιότητα της συνέχισης των εμβολιασμών με έμφαση στα παιδιά κάτω των 2 ετών, παρουσιάστηκε αύξηση των εμβολιασμών στα μικρότερα παιδιά, αλλά όχι αντίστοιχη αύξηση στους εμβολιασμούς των μεγαλύτερων παιδιών και των εφήβων.

Επείγουσα ανάγκη να καλυφθούν όλες οι εμβολιαστικές δόσεις

Καθώς τώρα επιστρέφουμε στην κανονικότητα και σε ομαδικές δραστηριότητες και σπορ, ενώ επίκειται και το άνοιγμα των κατασκηνώσεων στις 29 Ιουνίου, η κ. Άρτεμις Τσίτσικα επισημαίνει: «Σε δεύτερη ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει την άμεση συμπλήρωση των εμβολίων που καθυστέρησαν να χορηγηθούν και τον έγκαιρο και πλήρη εμβολιασμό όλων των ηλικιακών ομάδων με τα συνιστώμενα εμβόλια. Μετά την πρώτη φάση της πανδημίας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να σιγουρευτούμε ότι δεν θα χαθεί καμία δόση εμβολίου στα βρέφη, στα παιδιά και στους εφήβους. Η στρατηγική αυτή είναι η ενδεδειγμένη καταρχάς λόγω της επιστροφής των παιδιών και των εφήβων στο σχολείο και σε συνηθισμένες δραστηριότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από νοσήματα που προλαμβάνονται από εμβόλια.

Επίσης, είναι άμεση η ανάγκη να ενισχυθούν η συλλογική ανοσία και η προστασία των ευπαθών ομάδων λόγω του αναμενόμενου δεύτερου κύματος του Covid 19 το φθινόπωρο. Ειδικά για το φθινόπωρο, η παρουσία στη χώρα μας ανεμβολίαστων παιδιών διατηρεί τον κίνδυνο επανεμφάνισης νοσημάτων που έχουν "ξεχαστεί", όπως συνέβη με την επιδημική έξαρση της ιλαράς πρόπερσι. Φέτος είχαμε στη χώρα μας και θάνατο παιδιού από διφθερίτιδα, αλλά και κρούσματα κοκίτη σε νεογνά, γεγονότα που αναδεικνύουν την ανάγκη για διατήρηση υψηλών ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης στον πληθυσμό.

Μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη πραγματοποίηση και των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων που χορηγούνται στην εφηβεία για νόσους όπως ο τέτανος, η διφθερίτιδα και ο κοκίτης, αλλά και των εμβολίων HPV που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχτεί και η ανάγκη ευρείας κάλυψης έναντι της μικροβιακής μηνιγγίτιδας ως άμυνα απέναντι στη απρόβλεπτη επιδημιολογία της νόσου. Η μηνιγγίτιδα είναι νόσος σοβαρή, με ραγδαία εξέλιξη και σημαντικές επιπτώσεις –ενίοτε μοιραίες– και ο προγραμματισμός του σχετικού εμβολιασμού πρέπει να ολοκληρωθεί προκειμένου τα παιδιά και οι έφηβοι να είναι θωρακισμένοι έναντι του διαβόητου μηνιγγιτιδόκοκκου που προκαλεί τη μηνιγγίτιδα Β, ειδικά αν πρόκειται να πάνε κατασκήνωση κατά τους θερινούς μήνες.

Τέλος, φέτος το φθινόπωρο αποκτά μεγαλύτερη σημασία ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης για παιδιά και εφήβους, καθώς η ενδεχόμενη κυκλοφορία του ιού SARS-CoV-2 μαζί με τη γρίπη θα επιβαρύνει περαιτέρω τις δομές υγείας, ενώ η παρουσία και των δύο ιών στον ίδιο οργανισμό θα καταστήσει πιο δύσκολη τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση. Για τους παραπάνω λόγους ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για παιδιά και εφήβους με χρόνια νοσήματα, όμως όφελος θα υπάρξει και από τον προαιρετικό διευρυμένο εμβολιασμό των υγιών ατόμων. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, ο εμβολιασμός της γρίπης θα επιτρέψει τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid 19 σε περίπτωση σύμπτωσης του δεύτερου επιδημικού κύματος με την εποχική γρίπη».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ