Κάπνισμα & κορωνοϊός: Κόβουμε το τσιγάρο, προστατευόμαστε από πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας

Κάπνισμα & κορωνοϊός: Κόβουμε το τσιγάρο, προστατευόμαστε από πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας Facebook Twitter
Γνωρίζουμε ήδη ότι το κάπνισμα είναι σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για τις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού.
0



ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ώστε να προστατέψουμε την υγείας μας από τα χρόνια νοσήματα που συνδέονται με το κάπνισμα αλλά και από ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού το φθινόπωρο, μας συστήνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ). Όπως θυμίζει η Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα, ομότιμη καθηγήτρια Πνευμονολογίας και τ. αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το κάπνισμα κοστίζει τη ζωή σε 8 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως διεθνώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 15.000 ασθενείς ετησίως αποβιώνουν από νοσήματα σχετιζόμενα με το τσιγάρο.

Μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί και το παθητικό κάπνισμα, που σκοτώνει ετησίως 600.000 ανθρώπους, ενώ η πνευμονολόγος Ιωάννα Μητρούσκα, διευθύντρια ΕΣΥ της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ Κρήτης και συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής της Υγείας της ΕΠΕ επισημαίνει πως: «Η προστασία των νέων από τη χειραγώγηση της βιομηχανίας και η αποτροπή τους από τη χρήση καπνού και νικοτίνης αποτελεί τον πρωταρχικό σκοπό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος».

Η προστασία των νέων από τη χειραγώγηση της βιομηχανίας και η αποτροπή τους από τη χρήση καπνού και νικοτίνης αποτελεί τον πρωταρχικό σκοπό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος


Στην εποχή της πανδημίας Covid-19 προέκυψαν νέα επιβαρυντικά στοιχεία σχετικά με το κάπνισμα και την έκβαση της νόσου, για τα οποία μας ενημερώνει η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Παρασκευή Κατσαούνου, συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων της ΕΠΕ, λέγοντας: «Γνωρίζουμε ήδη ότι το κάπνισμα είναι σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για τις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως η γρίπη, η πνευμονιοκοκκική πνευμονία και η φυματίωση. Για παράδειγμα, οι καπνιστές έχουν 57% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από φυματίωση, οι παθητικοί καπνιστές αντίστοιχα 44%, ενώ τα βρέφη, των οποίων και οι δύο γονείς καπνίζουν και εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα, έχουν 82% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού. Συγκεκριμένα, το κάπνισμα μειώνει την άμυνα και τη βλεννοκρoσσωτή κάθαρση των αεραγωγών.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid-19 αναδείχτηκε το γεγονός πως το κάπνισμα είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για τα νοσήματα [χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), σακχαρώδης διαβήτης κ.λπ.] που καθιστούν τους ασθενείς ευπαθείς για σοβαρή νόσηση από τον κορωνοϊό και βαριές επιπλοκές, καθώς επίσης και το γεγονός ότι το κάπνισμα καθαυτό αυξάνει την ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα σε όσους ασθενείς με Covid-19 χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Σε ό,τι αφορά την ευαλωτότητα των ασθενών, ενοχοποιείται η αύξηση των υποδοχέων ACE-2 που παρατηρείται τόσο στους καπνιστές όσο και στους ασθενείς με ΧΑΠ και που ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί σαν "πόρτα" για να εισβάλει στα κύτταρα των πνευμόνων. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς φέρνουν συχνότερα τα χέρια τους στο πρόσωπό τους για να καπνίσουν, ενώ, παράλληλα, συγκεκριμένα καπνικά προϊόντα, όπως ο ναργιλές, χρησιμοποιούνται από περισσότερους χρήστες, αυξάνοντας την πιθανότητα μετάδοσης του ιού».

Τέλος, σε ό,τι αφορά μελέτες από τη Γαλλία, που έδειξαν πιθανή ευνοϊκή επίδραση της νικοτίνης στη νόσο Covid-19, η Παρασκευή Κατσαούνου τονίζει πως η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί και πως αν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, η νικοτίνη θα συστήνεται να λαμβάνεται φαρμακευτικά ως επίθεμα (patch) ή τσίχλα.

Μάθημα ετοιμότητας κορωνοϊού σε νησιά με παππούδες καπνιστές

Μετά το εξαιρετικό αποτέλεσμα που πετύχαμε στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού με τη δραστική ελάττωση των κρουσμάτων στην κοινότητα, μέγιστη προτεραιότητα της δημόσιας υγείας αναδεικνύεται η προστασία των μικρών και απομακρυσμένων νησιών κατά το άνοιγμα του τουρισμού. Στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου, ειδικά στα νησιά της άγονης γραμμής, οι κάτοικοι είναι στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι, ενώ έχουν υπάρξει για χρόνια καπνιστές, με συνέπεια πολλοί να πάσχουν από ΧΑΠ. Επίσης, μια ιδιαιτερότητα αυτών των πολύ γραφικών τουριστικών προορισμών είναι το γεγονός πως έχουν βασικές υποδομές υγείας και χρειάζονται βοήθεια στην αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος της λοίμωξης Covid-19. Α

Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, η Ομάδα Αιγαίου, με 26 χρόνια εμπειρίας σε θαλάσσιες αποστολές υγείας στα μικρά και ακριτικά νησιά της πατρίδας μας, διοργάνωσε, μαζί με την ΕΠΕ, διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Διαχείριση ασθενούς στις περιφερειακές δομές υγείας υπό τις συνθήκες της πανδημίας της λοίμωξης του αναπνευστικού Covid-19».

Στο webinar συμμετείχαν περισσότεροι από 100 επαγγελματίες υγείας από περισσότερα από 20 μικρά και ακριτικά νησιά και μίλησαν διακεκριμένοι επιστήμονες της ΕΠΕ. Καλύφθηκαν, δε, θέματα όπως η διαρρύθμιση χώρου στη μονάδα υγείας, τα μέσα ατομικής προστασίας, η εκπαίδευση προσωπικού, η τηλεϊατρική, η διαλογή ασθενών, τα κριτήρια καθορισμού ύποπτου περιστατικού για Covid-19, η εξέταση ασθενούς (με ή χωρίς υποψία για Covid-19), η λήψη δείγματος και αποστολή του, η ανάγκη νοσηλείας ή περιορισμού κατ' οίκον, οι οδηγίες προς ασθενείς για περιορισμό μετάδοσης, η απολύμανση χώρου και εργαλείων, η ανάγκη διακομιδής του περιστατικού, η ιχνηλάτηση επαφών και ο έλεγχος ιατρονοσηλευτικού προσωπικού μετά από έκθεση χωρίς προφυλάξεις σε Covid-19.

Το άνοιγμα του τουρισμού αλλά και της εστίασης, βασικών κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα, με σημαντική βαρύτητα για τις τοπικές οικονομίες των νησιών μας, μεγαλώνει την ευθύνη υποστήριξης των δομών υγείας τους και επιβάλλει 24ωρη επαγρύπνηση, με όλες τις εθελοντικές οργανώσεις και τους επίσημους φορείς της πολιτείας να συνεργάζονται για τον ίδιο σκοπό: να διατηρηθούν τα νησιά μας coronavirus-free και να παραμείνει η Ελλάδα ειδυλλιακός και ασφαλής τόπος για διακοπές.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT