Ο Τίτος Πατρίκιος γράφει στη LiFO για την οικογενειακή απώλεια που τον σημάδεψε το 2020

Ο Τίτος Πατρίκιος γράφει στη LiFO για την οικογενειακή απώλεια που τον σημάδεψε το 2020 Facebook Twitter
0



ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ομοιόμορφες μέρες που ζούμε όλοι αυτόν τον καιρό κλεισμένοι στα σπίτια μας, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποια πιο δυσάρεστη απ' όλες τις άλλες ή κάποια άλλη, όσο σπάνια κι αν είναι, πιο ευχάριστη. Όμως στον κάθε καιρό, μονότροπο ή πολύτροπο, τα γεγονότα δεν παύουν να συμβαίνουν. Το ζήτημα είναι πόσο μας αγγίζουν, πόσο τα σκεφτόμαστε, πόσο τα συγκρατούμε ή τα αφήνουμε να περάσουν και να σβήσουν.

Για την οδύνη υπάρχουν πολλών λογιών φάρμακα. Άλλα είναι πλήρως αναποτελεσματικά και την αφήνουν να κυριαρχεί όλο τον επόμενο καιρό. 


Έτσι, σ' εμένα δεν μπορεί να σβήσει η βαθιά οδύνη εκείνης της ημέρας, της Τετάρτης 6ης Μαΐου της χρονιάς μας, από τον χαμό της πρώτης κόρης μου, της Έλενας. Μια οδύνη που όσο κι αν εκείνη την ημέρα έφτασε στο κατακόρυφό της, συσσωρευόταν κλιμακωτά τα δύο προηγούμενα χρόνια, καθώς έβλεπα την Έλενα να υποφέρει όλο και πιο βασανιστικά από τους πόνους εκείνης της συνεχώς επανερχόμενης αρρώστιας που όλοι την ξέρουμε, αλλά αποφεύγουμε να την ονοματίσουμε.


Για την οδύνη υπάρχουν πολλών λογιών φάρμακα. Άλλα είναι πλήρως αναποτελεσματικά και την αφήνουν να κυριαρχεί όλο τον επόμενο καιρό. Άλλα είναι τόσο αποτελεσματικά που τη σβήνουν τελείως, σβήνοντας όμως και κάποιες πολύτιμες μνήμες. Άλλα την ενσωματώνουν στις μέρες που ακολουθούν, κρεμούν τη ζωή μας και ταυτόχρονα την ενεργοποιούν. Εγώ είχα την τύχη να μου δοθεί το τρίτο φάρμακο: οι δύο άλλες κόρες μου, η Δάφνη και η Αλεξάνδρα, και οι τρεις εγγονές μου, η Ακακία, η Ναταλία, η Αλίκη. Έτσι μπόρεσα να γράψω μέσα στον εγκλεισμό τα ποιήματα που αποτέλεσαν τη συλλογή Ο δρόμος και πάλι (Κίχλη, 2020), την οποία αφιέρωσα στις τρεις εγγονές μου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ελλάδα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ: ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ 2020

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ: ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ 2020

Η πανδημία πάνω απ' όλα. Αλλά και άνθρωποι που φεύγουν, ζωές που αλλάζουν, χαρές και επιτυχίες, μοναξιά, οι ιστορίες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, η ελάχιστη χάρη του φετινού καλοκαιριού, το πρώτο μάθημα μπροστά σε μια οθόνη, μια παράσταση χωρίς θεατές, ταινίες που δεν προβλήθηκαν, έργα τέχνης που αναρτήθηκαν σε κλειστές γκαλερί, ταξίδια που ακυρώθηκαν, μια καθημερινή αρρωστημένη σχεδόν σχέση με τις αναγγελίες θανάτου. Και η γέννηση ενός παιδιού. ― ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM