ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Υγειονομική φροντίδα και αθλητική παιδεία στην άγονη γραμμή

Υγειονομική φροντίδα και αθλητική παιδεία στην άγονη γραμμή Facebook Twitter
Τα Αθλητικά Μονοπάτια επέστρεψαν φυσικά και φέτος, για άλλο ένα καλοκαίρι, στα απομακρυσμένα νησιά μας.
0

Η δράση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αναγέννηση & Πρόοδος» (Α&Π), που συστήθηκε με ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ξεκίνησε το 2014 με ένα μεγαλόπνοο εγχείρημα, τη δημιουργία μιας ευέλικτης ιατρικής ομάδας που με τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό θα μπορούσε να μεταβαίνει σε μικρά απομονωμένα νησιά με σκοπό να παρέχει ένα ολιστικό πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους κατοίκους. Η ιδέα των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ), που στην ουσία είναι δύο πλήρως εξοπλισμένα φορτηγά και λειτουργούν ως υπερσύγχρονα κινητά νοσοκομεία, επεκτάθηκε από το 2019 και σε απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.


Ωστόσο, κατά την υλοποίηση του προγράμματος των ΚΙΜ στα νησιά εντοπίστηκε το εξής πρόβλημα: τα παιδιά των νησιωτικών περιοχών στερούνται εντελώς αθλητικών δράσεων, ενώ παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό παχυσαρκίας.

Αντίστοιχα θλιβερή διαπίστωση είναι και το γεγονός ότι το 97% των παιδιών δεν γνωρίζει «ασφαλή κολύμβηση», παρότι ζει σε νησί, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά σε θανάτους από πνιγμό, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Αυτό το τελευταίο ήταν που προβλημάτισε ιδιαίτερα του ανθρώπους της Α&Π και έτσι προσπάθησαν να σκεφτούν τρόπους προκειμένου να μπορέσουν να βοηθήσουν και σε αυτόν τον τομέα.

Θλιβερή διαπίστωση είναι και το γεγονός ότι το 97% των παιδιών δεν γνωρίζει «ασφαλή κολύμβηση», παρότι ζει σε νησί, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά σε θανάτους από πνιγμό, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.


Κάπως έτσι, λοιπόν, προέκυψαν τα Αθλητικά Μονοπάτια, ένα νέο πρόγραμμα που ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2015 και στοχεύει στην προώθηση της οργανωμένης κινητικής δραστηριότητας, καθώς και στην εκμάθηση ασφαλούς κολύμβησης όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες. «Από την έναρξη του προγράμματος έχουμε εξετάσει καρδιολογικά πάνω από 4.000 παιδιά της άγονης γραμμής, έχουμε στείλει πάνω από 14 τόνους αθλητικού εξοπλισμού, έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 250 γυμναστές, οι οποίοι έχουν ηγηθεί σε αθλητικές κατασκηνώσεις καλοκαίρι και χειμώνα, ενώ υπολογίζουμε τα επωφελούμενα παιδιά σε περίπου 3.500» λέει ο κ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, επίκουρος καθηγητής Ορθοπαιδικής, Α' Ορθοπαιδικής Κλινικής ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Α&Π, διευθυντής των ΚΙΜ και επιστημονικός υπεύθυνος Sports Excellence.

Τα Αθλητικά Μονοπάτια επέστρεψαν φυσικά και φέτος, για άλλο ένα καλοκαίρι, στα απομακρυσμένα νησιά μας. Το πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων διεξάγεται κάθε χρόνο παράλληλα για τρεις εβδομάδες, από την 1η Ιουλίου έως τις 21 Ιουλίου σε 13 απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου (Άγιος Ευστράτιος, Αμοργός, Αστυπάλαια, Κάσος, Καστελόριζο, Κίμωλος, Λειψοί, Νίσυρος, Σαμοθράκη, Τήλος, Φολέγανδρος, Φούρνοι και Ψαρά), ενώ σε πέντε από αυτά υπάρχει ετήσιο πρόγραμμα που «τρέχει» όλο τον χειμώνα.

Για την υλοποίηση του φετινού προγράμματος έχει επιστρατευτεί ένα δίκτυο έμπειρων καθηγητών Φυσικής Αγωγής ‒49 στον αριθμό‒, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν κατάλληλα προκειμένου να φανούν αντάξιοι των καιρών που βιώνουμε, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ασφαλή και ομαλή διεξαγωγή της δράσης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 1.300 παιδιά, ηλικίας κυρίως από 6 έως 12 ετών. Το καλοκαιρινό camp είναι δωρεάν και περιλαμβάνει εκμάθηση κολύμβησης σε τεχνητές πισίνες με τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπου διδάσκεται με ειδικές τεχνικές η ασφαλής κολύμβηση, πολλές και διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, επαφή με λιγότερο δημοφιλή αθλήματα, όπως το σκάκι, η ξιφασκία, τα μουσικοκινητικά και κιναισθητικά παιχνίδια, η δημιουργική απασχόληση, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων που αφορούν τη διατροφή, το περιβάλλον και τη «συνάντηση»-επαφή ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να κατανοήσουν πως το «διαφορετικό» είναι μέρος της ίδιας της ζωής.


«Τα παιδιά, όπως μας δηλώνουν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, ήταν πολύ ανυπόμονα στην αρχή του προγράμματος. Τώρα, η ανυπομονησία έχει δώσει τη θέση της στον ενθουσιασμό. Απολαμβάνουν στο μέγιστο τις δραστηριότητες, κοινωνικοποιούνται, συνεργάζονται μεταξύ τους και μοιράζονται μαζί μας λίγη από την περισσή ανεμελιά τους» λέει ο κ. Κουλουβάρης.

Υγειονομική φροντίδα και αθλητική παιδεία στην άγονη γραμμή Facebook Twitter
Αυτό που δίνει δύναμη στους ανθρώπους της Α&Π να συνεχίζουν τη δράση τους είναι τα «ευχαριστώ» των μικρών παιδιών και τα γράμματα που λαμβάνουν μέσα στον χειμώνα από τους γονείς τους.


Αυτό που δίνει δύναμη στους ανθρώπους της Α&Π να συνεχίζουν τη δράση τους είναι τα «ευχαριστώ» των μικρών παιδιών και τα γράμματα που λαμβάνουν μέσα στον χειμώνα από τους γονείς τους. «Το πάντρεμα της δημιουργίας και της προσφοράς, το γράμμα της μαμάς του αυτιστικού Δημήτρη, ο ενθουσιασμός των παιδιών, τα ζεστά χαμογέλα, συνδυασμένα με τα "ευχαριστώ" στο βλέμμα των ηλικιωμένων κατοίκων. Η γιαγιά που δεν έχει φύγει ποτέ από το νησί και μας δίνει τόσες ευχές και τόσα "ευχαριστώ". Και εκείνη η στιγμή της ημέρας που νιώθουμε πως τοποθετήσαμε το δικό μας λιθαράκι στο μωσαϊκό της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού.

Για όλους εμάς, οι ΚΙΜ είναι μοναδικό και ίσως το καλύτερο έργο της ζωής μας. Το εκφράζω αυτό εκ μέρους όλης της ομάδας, που είναι πάνω από 80 άτομα. Έχουμε ταξιδέψει και κοιμηθεί στο κατάστρωμα των πλοίων ατελείωτες νύχτες» λέει ο κ. Κουλουβάρης.


Πώς μπορεί να βοηθήσει κανείς τη δράση σας;

Υπάρχει ένα κομμάτι εθελοντισμού για τους φοιτητές και πτυχιούχους της Ιατρικής, οι οποίοι μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στις ανωτέρω δράσεις. Παράλληλα, η Α&Π είναι ανοιχτή σε νέες συνεργασίες, οι οποίες, με κοινό προσανατολισμό και στοχοθεσία, μπορούν να αναλάβουν δράση και να συνεισφέρουν στην κοινωνία συλλογικά.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM