15 λόγοι που αγαπάμε το Χαλάνδρι

15 λόγοι που αγαπάμε το Χαλάνδρι Facebook Twitter
Φύση, πλατείες, κινηματογράφοι, καφέ, εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα, πολιτιστικοί χώροι, παιδικές χαρές, πάρκα, πεζόδρομοι, θέατρα: το Χαλάνδρι έχει τα πάντα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
2

1

Επειδή όσοι έχουν μεγαλώσει στο Χαλάνδρι έχουν πολλά ωραία να θυμούνται.

Είτε μεγάλωσες μέσα στο Χαλάνδρι είτε στις γύρω περιοχές, όπως το Πολύδροσο ή η Αγία Παρασκευή, δεν υπάρχει αμφιβολία πως πέρασες πολλές στιγμές της εφηβείας σου μέσα σε μεγάλες παρέες στους πεζόδρομους του Χαλανδρίου. Από τα πρώτα CD που αγοράσαμε στα Metropolis, μαζεύοντας ολόκληρες εβδομάδες χρήματα για να πάρουμε το νέο άλμπουμ της αγαπημένης μας μπάντας, μέχρι τις πρώτες μας κοπάνες από το σχολείο, τις βόλτες μετά τις εξετάσεις και τις βραδιές στα παγκάκια ή στα σκαλιά της πλατείας, κάνοντας συλλογή από γυάλινα μπουκάλια μπίρας από τα γύρω περίπτερα. Μερικές από τις μεγαλύτερες συζητήσεις έχουν γίνει στο Χαλάνδρι και μερικές από τις πιο ανέμελες αναμνήσεις αποτυπώθηκαν στα σκαλιά κάποιας πλατείας ή κάποιου εμπορικού κέντρου.

2

Επειδή οι πλατείες του είναι πάντα γεμάτες με κόσμο.

Η πλατεία Δούρου αποτελεί κομβικό σημείο του Χαλανδρίου και πάντα σφύζει από ζωή, καθώς ενώνει τους πιο κεντρικούς δρόμους του, ενώ από κει περνούν οι βασικές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ που το συνδέουν με τις γύρω περιοχές. Την πλατεία Χαλανδρίου θα την ακούσετε με πολλά ονόματα –πλατεία Ηρώων, Ελευθερωτών ή Αγίου Νικολάου– και κάθε πλευρά της έχει τον δικό της σκοπό. Η παιδική χαρά είναι σχεδόν πάντα γεμάτη παιδάκια, ενώ οι κερκίδες και το σιντριβάνι ακριβώς δίπλα φιλοξενούν επίδοξους μουσικούς, skaters, BMXers ή όσους έχουν δώσει ραντεβού εκεί.

Ακριβώς από πάνω, τα μαρμάρινα σκαλιά που εκτείνονται κατά μήκος των καφέ και των καταστημάτων αποτελούν βασικό βραδινό προορισμό από τις 9 και μετά, ενώ η «χαλαρή περιπτερίσια μπίρα» συνοδεύει κάθε πλάνο συνάντησης στην πλατεία. Περνώντας τον δρόμο απέναντι, βρίσκεις την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και μια άλλη πλευρά της πλατείας, που ενδείκνυται περισσότερο για μια βόλτα στα καφέ και στα φαγάδικά της, αν αναζητάς κάτι ήσυχο. Τα σκαλιά μπροστά από την εκκλησία επίσης φιλοξενούν διάφορες νεαρές παρέες που κάνουν pre-drinking για οικονομία, προτού ξεκινήσουν τη βραδινή τους έξοδο.

3

Επειδή αποτελεί έναν από τους παλαιότερους οικισμούς της Αθήνας.

Ο λεξικογράφος Ησύχιος αναφέρεται στην περιοχή με την ονομασία «Φλύα» που προέρχεται από το ρήμα «φλέω», που σημαίνει «ευημερώ», και θεωρείται πως οφείλεται στην έντονη βλάστηση της περιοχής. Κατά τους αρχαίους χρόνους η περιοχή ονομαζόταν Φλύα και ανήκε στον δήμο της Κεκροπίας, αποτελεί, δε, τον τόπο καταγωγής του Ευριπίδη και του Θεμιστοκλή. Λέγεται πως μετονομάστηκε σε Χαλάνδρι από τον Τούρκο μεγαλογαιοκτήμονα Χαλά, στον οποίον ανήκαν μεγάλα κομμάτια γης την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Τους ρωμαϊκούς και πρωτοχριστιανικούς χρόνους η Φλύα, όπως και η Αττική, λεηλατήθηκε και ερημώθηκε. Η ανάκαμψή της ξεκίνησε στις αρχές του 1900.

4

Επειδή τον 20ό αιώνα έγινε το πιο περιζήτητο θέρετρο της Αθήνας.

Με το ξεκίνημα του 20ού αιώνα το Χαλάνδρι αποτέλεσε κομβικό σημείο για τις μετακινήσεις από και προς το κέντρο της Αθήνας. Από το 1910 και μετά έγινε θέρετρο για τους Αθηναίους, έτσι γέμισε ταβέρνες και καφενεία που έμειναν στην ιστορία, π.χ. ο Αδάμ, ο Γκίνης, το Μποέμ, το Ηραίο, η Ήβη, η Ρέμβη και το Φαρίντα. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το Χαλάνδρι αποτέλεσε τόπο εγκατάστασης αρκετών προσφύγων που βοήθησαν στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη της κουλτούρας της περιοχής μέχρι και το 1925, οπότε απέκτησε διοικητική αυτονομία.

15 λόγοι που αγαπάμε το Χαλάνδρι Facebook Twitter
Με το ξεκίνημα του 20ού αιώνα το Χαλάνδρι αποτέλεσε κομβικό σημείο για τις μετακινήσεις από και προς το κέντρο της Αθήνας. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

5

Επειδή ταιριάζει σε όλα τα γευστικά γούστα.

Στο Χαλάνδρι θα βρεις σίγουρα κάτι που να σου ταιριάζει, ανεξάρτητα από το στυλ και το γούστο σου. Το έθνικ φαγητό έχει ισχυρή παρουσία, καθώς θα βρεις από μεξικάνικη μέχρι γιαπωνέζικη κουζίνα, από γευστικά μπέργκερ μέχρι παραδοσιακό μαγειρευτό φαγητό. Όποια ώρα της μέρας κι αν θελήσεις να ικανοποιήσεις την εκάστοτε γευστική σου επιθυμία, στο Χαλάνδρι θα βρεις οτιδήποτε ζητάς ανά πάσα στιγμή, από street food μέχρι brunch και gelato, ενώ είναι γεμάτο μαγαζιά με νόστιμα, χειροποίητα γλυκά, γεμάτα φαντασία. Εδώ υπάρχουν μερικοί από τους πιο ιστορικούς φούρνους, όπως του Ζαγοραίου, που ζυμώνει μεγάλη ποικιλία από ψωμιά ήδη από το 1934. Όσο για το σουβλάκι, έχει την τιμητική του στο Χαλάνδρι. Πριν, ενδιάμεσα ή μετά από κάποια έξοδο, κάπου θα υπάρχει ένα τυλιχτό από την Ολυμπία για να συμπληρώσει τη βραδιά.

6

Επειδή εδώ αξίζει να ανακαλύψεις ταβέρνες που κρατάνε ακόμα.

Μερικές από τις πιο παλιές ταβέρνες στο Χαλάνδρι συνεχίζουν να λειτουργούν, προσφέροντας αυθεντικές γεύσεις που έχουν κερδίσει γενιές. Ο Ιορδάνης άνοιξε τις πόρτες του το 1928 και από τότε αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για το Χαλάνδρι αλλά και για τα βόρεια προάστια γενικότερα, καθώς τα μυστικά της γεύσης έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Γνωστός για το μπιφτέκι σχάρας και το χοιρινό στη λαδόκολλα είναι ο Κίτσουλας, μια σταθερή αξία στην ιστορία της περιοχής, ένα αυθεντικό μαγειρείο που λειτουργεί από το 1946, σερβίρει μαγειρευτά φαγητά και έχει αφήσει ιστορία με τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις του, όπως το «μαμαδίσιο» γιουβέτσι και οι λαχανοντολμάδες σαν της γιαγιάς.

15 λόγοι που αγαπάμε το Χαλάνδρι Facebook Twitter
Ο Ιορδάνης άνοιξε τις πόρτες του το 1928 και από τότε αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για το Χαλάνδρι αλλά και για τα βόρεια προάστια γενικότερα

7

Επειδή οι δρόμοι του φιλοξενούν από εναλλακτικά μπαρ μέχρι wine bars και mainstream επιλογές.

Όπως με το φαγητό, το Χαλάνδρι έχει κάτι για όλα τα γούστα όσον αφορά τη διασκέδαση και το ποτό. Στους παράλληλους πεζόδρομους της Ηρακλείου και της Θουκυδίδου θα βρεις συγκεντρωμένα μπαρ και κλαμπ κάθε είδους. Είτε θέλεις να πιεις ένα χαλαρό ποτό σε μία από τις μπάρες, είτε ένα ιδιαίτερο κοκτέιλ με πρωτότυπους γευστικούς συνδυασμούς, είτε να χορέψεις μέχρι το πρωί, είτε να πιεις χύμα κρασί με συνοδεία μεζέ, μπορείς να το κάνεις χωρίς να χρειαστεί να περπατήσεις πάνω από πέντε με δέκα λεπτά.

Συγκεντρωμένα στα γύρω στενά και στις πλατείες θα βρεις μπαρ που παίζουν αποκλειστικά ροκ αλλά και mainstream μουσική, για όσους έχουν σκοπό να χορέψουν μέχρι το ξημέρωμα, όπως και αφτεράδικα για όσους δεν έχουν σκοπό να γυρίσουν σπίτι απλώς επειδή άρχισε να ξημερώνει. Επιπλέον, εδώ θα βρεις μοναδικά wine bars αν αγαπάς το κρασί, ενώ μερικοί από τους πιο γνωστούς bartenders και mixologists κάνουν συχνά-πυκνά το πέρασμά τους από τα αγαπημένα μαγαζιά της περιοχής. Όσο για τις αυλές, το Χαλάνδρι είναι γεμάτο spots με «κρυμμένες» αυλές και κηπάκια, τα οποία τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σχεδόν πάντα γεμάτα – και δικαίως. Τέλος, στη Βελανιδιά θα βρεις το καλύτερο comfort food για μετά το ξενύχτι, αφού λειτουργεί όλο το 24ωρο και προσφέρει μέχρι και μουσακά τυλιγμένο σε φύλλο.

8

Επειδή στον πεζόδρομο της Γυφτοπούλου κάποτε βρισκόταν το ιστορικό Blue Bar.

Η Γυφτοπούλου είναι ένας από τους πιο γνωστούς δρόμους του Χαλανδρίου, καθώς φιλοξενεί τους εναλλακτικούς θαμώνες της περιοχής εδώ και πολλές γενιές. Τα μπαρ της βρίσκονται αντικριστά και ο κόσμος της αποτελεί μια πολύ μεγάλη παρέα – αν συχνάζεις εκεί, δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλο και κάποιον γνωστό θα πετύχεις κάποια στιγμή. Κάποτε η Γυφτοπούλου φιλοξενούσε ένα από τα πιο ιστορικά μπαρ της Αθήνας, το Blue Βar.

Γνωστό για την εναλλακτική μουσική του ταυτότητα και τη «σκάλα που οδηγεί στα αστέρια», το Blue έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη των θαμώνων του. Ο χαμηλός του φωτισμός επί δύο γενιές το έκανε δημοφιλές για το πρώτο ραντεβού και σίγουρα, όποια στιγμή κι αν πήγαινες, θα άκουγες κάτι καινούργιο από τους resident DJs του. Όσο για τα πάρτι της Πρωτοχρονιάς, κρατούσαν πάντα τουλάχιστον μέχρι τις 10 το πρωί και έχουν μείνει στην ιστορία. Ο πεζόδρομος της Γυφτοπούλου, επίσης, έχει φιλοξενήσει ένα από τα μεγαλύτερα outdoor φεστιβάλ με μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα της ελληνικής ροκ και πανκ σκηνής.

15 λόγοι που αγαπάμε το Χαλάνδρι Facebook Twitter
Η μοναδικότητά του δεν προέρχεται μόνο από την ξεχωριστή του ταυτότητα αλλά και από το γεγονός πως οι κάτοικοί του το αγαπούν και δύσκολα το αφήνουν. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

9

Επειδή η Local Pub είχε συγκαταλεγεί στα 21 καλύτερα beer bars του κόσμου.

Μπαίνοντας στη «Λόκαλ» μεταφέρεσαι κατευθείαν στο κλίμα μιας αυθεντικής παμπ στην Αγγλία ή στην Ιρλανδία. Η Local Pub, όταν πρωτοάνοιξε το 2010 σε ένα «κρυμμένο» στενό του Χαλανδρίου, ήταν από τα πρώτα μπαρ που έφεραν την μπίρα IPA, καθώς και από τα πρώτα που στήριξαν τις ελληνικές μικροζυθοποιίες. Εκτός από τις 21 διαφορετικές ετικέτες βαρελίσιας μπίρας που μπορεί να βρει κανείς και τις περίπου 60 ετικέτες σε μπουκάλια, η Local Pub δημιουργεί ένα κλίμα ζεστό και φιλικό, που είναι αρκετό για να την κάνεις στέκι. Αν πας τη St. Patrick's Day, θα βρεις πολύ κόσμο στα πράσινα και άφθονη μαύρη μπίρα.

10

Επειδή στο Φεστιβάλ Ρεματιάς παρουσιάζονται κάθε καλοκαίρι μερικά από τα καλύτερα πολιτιστικά δρώμενα.

Στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς θα δεις από την Αντιγόνη του Σοφοκλή μέχρι συναυλίες κουβανέζικης μουσικής. Το θέατρο ανακαινίστηκε πλήρως μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά το 2015 και τώρα φιλοξενεί πλήθος καλλιτεχνών και εκδηλώσεων κάθε χρόνο. Οι περισσότερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο, ενώ καλεί τους πολίτες να προσφέρουν, αν μπορούν, τρόφιμα και φάρμακα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και τις δομές αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες. Στόχος των πολιτιστικών δράσεων του φεστιβάλ είναι όχι μόνο η καλλιτεχνική αλλά και η κοινωνική αλληλεγγύη.

11

Επειδή στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο φιλοξενείται κάθε μορφή εκπαιδευτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.

Το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο είναι μέρος της ιστορίας του Χαλανδρίου και λειτουργεί από το 1982. Το 1984 ιδρύθηκε η δημοτική βιβλιοθήκη του κέντρου, ενώ έχει αναλάβει τη δημοσίευση συγγραφικών και μουσικών έργων και τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του κέντρου από την αρχή της λειτουργίας του είναι ο Θεσμός των Συμπαραγωγών, δηλαδή, η χρηματοδότηση θεατρικών παραστάσεων με συντελεστές νέους καλλιτέχνες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τις πραγματοποιήσουν μόνοι τους. Το κέντρο συνεχίζει να υποστηρίζει κάθε πολιτιστικό δρώμενο στον δήμο Χαλανδρίου και παράλληλα οργανώνει από κινηματογραφικά εργαστήρια μέχρι ομάδες ανάγνωσης.

15 λόγοι που αγαπάμε το Χαλάνδρι Facebook Twitter
Από τις αίθουσές του κινηματογράφου Αβάνα έχουν περάσει γενιές κατοίκων του Χαλανδρίου και των γύρω περιοχών. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

12

Επειδή εδώ θα βρεις κινηματογραφικές αίθουσες που αντιστέκονται στα multiplex.

Οι κινηματογράφοι Αβάνα, Αμίκο και Μαργαρίτα βρίσκονται ανάμεσα στους πιο ιστορικούς κινηματογράφους της Αθήνας. Η Αβάνα βρίσκεται στο ύψος της Κηφισίας και από τις αίθουσές της έχουν περάσει γενιές κατοίκων του Χαλανδρίου και των γύρω περιοχών. Μάλιστα, ήταν ο μοναδικός κινηματογράφος που πρόβαλε την ταινία Η ιστορία της Ο στην Αθήνα, ενώ η αυλή του, που το καλοκαίρι λειτουργεί ως θερινό σινεμά, βρίσκεται μέσα στα δέντρα και το μπαρ του προσφέρει μέχρι και κοκτέιλ. Όσο για τους κινηματογράφους Αμίκο και Μαργαρίτα, συνεχίζουν εδώ και χρόνια να φιλοξενούν τους σινεφίλ κατοίκους του Χαλανδρίου (και όχι μόνο) και συγκαταλέγονται στα καλύτερα θερινά της πρωτεύουσας.

13

Επειδή έχει εξειδικευμένη βιολογική λαϊκή κάθε Τετάρτη.

Στη συμβολή των οδών Τυμφρηστού και Ιωαννίνων θα βρεις τη Βιολογική Λαϊκή Αγορά Χαλανδρίου, που λειτουργεί από τις 14:00 μέχρι τις 18:00, κάθε Τετάρτη, όλο τον χρόνο. Εκεί θα βρεις μεγάλη ποικιλία από πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα από 25 βιοκαλλιεργητές. Στους πάγκους μπορείς να βρεις τους ίδιους τους βιοκαλλιεργητές, οι οποίοι θα σου εξηγήσουν ακριβώς τι αγοράζεις και θα σου δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία.

14

Επειδή βρίσκεις από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων μέχρι τα πιο μικρά, ανεξάρτητα brands.

Εκτός από τους πολλούς πεζόδρομους και τα μικρά στενά με τα «κρυμμένα» μυστικά, στο Χαλάνδρι θα βρεις και πολλά ανεξάρτητα καταστήματα και brands που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Από χειροποίητα κοσμήματα μέχρι μοναδικά design σε ρούχα, με λίγο ψάξιμο μπορείς να ανακαλύψεις μικρούς θησαυρούς που μετά ίσως θελήσεις να τους κρατήσεις κρυφούς. Όσο για την υπόλοιπη αγορά, στους κεντρικούς πεζόδρομους που διασταυρώνονται στο κέντρο του Χαλανδρίου θα βρεις μερικές από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων.

15

Επειδή όσοι έχουν ζήσει στο Χαλάνδρι έχουν μια ξεχωριστή ιστορία να αφηγηθούν για τη γειτονιά τους.

Φύση, πλατείες, κινηματογράφοι, καφέ, εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα, πολιτιστικοί χώροι, παιδικές χαρές, πάρκα, πεζόδρομοι, θέατρα: το Χαλάνδρι έχει τα πάντα. Η μοναδικότητά του δεν προέρχεται μόνο από την ξεχωριστή του ταυτότητα αλλά και από το γεγονός πως οι κάτοικοί του το αγαπούν και δύσκολα το αφήνουν – όσοι έχουν μεγαλώσει στο Χαλάνδρι σίγουρα έχουν τουλάχιστον μία ξεχωριστή ιστορία να σου πουν για τη γειτονιά τους.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Ελλάδα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Το Χαλάνδρι έχει το εξής παράδοξο:5 σταθμούς μετρό στην κατοχή του (το τμήμα από Χολαργό μέχρι Δουκίσσης είναι εντός των ορίων του Δήμου), 2 προαστιακούς (Πεντέλης & Δουκίσσης) αλλά κανένας δεν βρίσκεται στο κέντρο του Χαλανδρίου. Βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους μεν, αλλά όχι στην κεντρική πλατεία, αλλά δεν βαριέσαι...υπάρχουν άπειρες λεωφορειακές γραμμές που συνδέονται με την πλατεία Χαλανδρίου αλλά το πας και ποδαράτο από τους σταθμούς Αγία Παρασκευή ή Χαλάνδρι (γιατί όχι; )Κατά τα άλλα το Χαλάνδρι είναι σίγουρα η καρδιά της ΒΑ Αθήνας, και αφήνει πίσω κατά πολύ την Αγία Παρασκευή που έχει ζωή μόνο στην Άνω Πλατεία και μόνο τους θερινούς μήνες. Για τις υπόλοιπες περιοχές της ΒΑ Αθήνας δεν το κουβεντιάζουμε.