Η Φιλοθέη του συγγραφέα Jason Arkley

Η Φιλοθέη του συγγραφέα Jason Arkley Facebook Twitter
Jason Arkley, Συγγραφέας. Φωτο: Πάνος Κέφαλος
0
  • Μένω στη Φιλοθέη, μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί «κηπούπολη» και πιστεύω πως δεν υπάρχει πιο εύστοχος χαρακτηρισμός που να περιγράφει την τοποθεσία.
  • Από τότε που γεννήθηκα έχουμε αλλάξει τρία σπίτια μεταξύ Φιλοθέης και Ν. Φιλοθέης. Την επέλεξαν οι γονείς μου για τη φυσική της ομορφιά και την εξαιρετική της τοποθεσία. Ενώ απέχει 7 χιλιόμετρα περίπου από το κέντρο της Αθήνας, είναι γεμάτη δασύλλια και πάρκα που της χαρίζουν μια αίσθηση εξοχής.
  • Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γειτονιάς είναι το ρέμα, το οποίο είναι τμήμα του Ποδονίφτη. Το καλοκαίρι, αν περπατήσεις δίπλα του, ακούς το ρυθμικό κόασμα των βατράχων, πράγμα που έχω συνδυάσει με την ανεμελιά της εποχής.
  • Πριν από χρόνια είχε πλημμυρίσει το ρέμα της Φιλοθέης, κάτι που είχε προκαλέσει ζημιές στην περιοχή και είχε θορυβήσει τους κατοίκους. Βέβαια, δεν υπάρχει πλέον λόγος ανησυχίας, διότι ο δήμος πραγματοποίησε έργα, ώστε να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων δυσάρεστων γεγονότων.
Η Φιλοθέη του συγγραφέα Jason Arkley Facebook Twitter
  • Υπάρχει ένας μακρύς περίπατος που μπορείς να κάνεις στον λόφο της Φιλοθέης που σου δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι εκτός πόλης. Στο τέλος της διαδρομής βρίσκεσαι στον θρόνο του Δία, απ' όπου φαίνεται ολόκληρη η Αθήνα. Τις ημέρες που ο καιρός είναι καθαρός αχνοφαίνεται και η Αίγινα.
  • Αγαπημένο μου σημείο είναι η νέα αγορά, ψηλά στη Φιλοθέη, όπου οι δημότες αγοράζουν φρέσκο ψωμί και γάλα και οι νοικοκυρές διαλέγουν λουλούδια για να στολίσουν το σπίτι τους απ' το τοπικό ανθοπωλείο. Για καφέ, όλοι κατευθύνονται στην παλιά αγορά, σε ένα πανέμορφο καφέ στην περιοχή μέσα στο πράσινο.
  • Η πλατεία Δροσοπούλου είναι από τα ομορφότερα σημεία της περιοχής. Από τη μια πλευρά έχει την παιδική χαρά όπου μαζεύονται οικογένειες για παιχνίδι. Αν διασχίσεις τη γέφυρα που περνάει πάνω από το ρέμα, συναντάς κιόσκια και ρομαντικά παγκάκια όπου κάθεται ο κόσμος και κουβεντιάζει σ' ένα πράσινο περιβάλλον ή ακόμα και κάτω από τον φοίνικα. Στην ίδια πλατεία βρίσκεται ο θερινός κινηματογράφος που σφύζει από κόσμο το καλοκαίρι κι έχει καταπληκτικό χοτ-ντογκ που πρέπει να δοκιμάσει κανείς.
  • Η αρχιτεκτονική της περιοχής είναι εξαιρετική, τα περισσότερα σπίτια έχουν βρετανικό χαρακτήρα που σε μεταφέρει με μια ματιά στο εξωτερικό. Αυτός ήταν και ο σκοπός των ανθρώπων που δραστηριοποιήθηκαν στον σχεδιασμό και την ανοικοδόμηση του οικισμού: ήθελαν μια κηπούπολη βασισμένη στα βρετανικά πρότυπα.
  • Η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία για την περιοχή είναι, φυσικά, αυτή της Αγίας Φιλοθέης. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η περιοχή ανήκε στην Αγία Φιλοθέη, γόνο της αρχοντικής αθηναϊκής οικογένειας των Μπενιζέλων, η οποία, όπως υποστηρίζεται από πολλούς, πρόσφερε νερό στους περαστικούς από το πηγάδι της και από το γεγονός αυτό προήλθε και η ονομασία του γειτονικού Ψυχικού.
  • Δεν υπάρχουν πολλά γκράφιτι στην περιοχή, αλλά κάτι που θα μπορούσα να αναφέρω και μπορώ να το παρομοιάσω με γκράφιτι είναι η προφητική επιγραφή η οποία αναφέρεται στην Αγία Φιλοθέη. «Στο μνημείο αυτό το 1937 εμφανίστηκε σε όραμα σε συμπατριώτισσά μας, η Αγία Φιλοθέη, και προειδοποίησε ότι η χώρα μας θα κατακτηθεί από τους Γερμανούς, αλλά ότι η κατοχή δεν θα διαρκέσει πολύ» γράφει η μαρμάρινη επιγραφή, την οποία συναντά κανείς κοντά στο ρέμα της Φιλοθέης.
  • Λέγεται ότι υπάρχουν υπόγειες στοές τις οποίες χρησιμοποιούσε η Αγία Φιλοθέη για να ξεφύγει από τους Τούρκους και να βοηθήσει την Αντίσταση. Στον ναό της περιοχής βρίσκεται η κρύπτη της. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία, που αξίζει να τη διαβάσει κανείς.
  • Όλοι οι κάτοικοι είναι ευγενικοί και θερμοί, αλλά αυτό που θαυμάζω περισσότερο είναι ότι υπάρχουν αρκετοί που είναι φιλόζωοι και φροντίζουν όλα τα σκυλιά και τα γατιά της περιοχής. Η Φιλοθέη έχει, επίσης, εξαιρετικό φιλοζωικό οργανισμό. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω μια προσωπικότητα, αυτή είναι μια κυρία που πηγαίνει καθημερινά σ' ένα συγκεκριμένο σημείο της Φιλοθέης και με το που πλησιάζει το αυτοκίνητό της μαζεύονται άπειρες γάτες για να την υποδεχτούν. Την αγαπούν πολύ, όπως κι εκείνη άλλωστε.

Info: Αυτό τον καιρό ο Jason γράφει το τρίτο βιβλίο της σειράς μυθιστορημάτων φαντασίας Εκλεκτός και Ευλογημένος και ολοκληρώνει μια ρομαντική νουβέλα που λέγεται Poppy Brittberry. Παράλληλα, ασχολείται και με το οικογενειακό brand χειροποίητων υποδημάτων The Workshop.

 

Το άρθρο είναι από την έντυπη έκδοση της LIFO.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Η Γειτονιά μου / Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Φάνης Παυλόπουλος, ηθοποιός. Αν μπορούσε θα καθάριζε κάθε μέρα την Πλατεία, θα έβαζε μια τάξη στην πιάτσα των ταξί και θα έφτιαχνε έναν ελεγχόμενο χώρο για τους χρήστες. Ακούει κανείς;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Η Γειτονιά μου / Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Ο stand up comedian μιλά γλυκόπικρα για τη γειτονιά της καμίας αρχιτεκτονικής, του γκρίζου και των παραλληλόγραμμων κτιρίων, που, όμως φιλοξένησε τα πρώτα παιδικά του παιχνίδια στους δρόμους της
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Η Γειτονιά μου / O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Συγγραφέας, αγαπά να περπατά παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, να πίνει τσίπουρο με μεζέ στο «Μανταλάκι», να βλέπει το σούρουπο στις μπασκέτες των Τριών Αστέρων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ