Η Εύα Κοτανίδη για την Ακαδημία Πλάτωνος

Η Εύα Κοτανίδη για την Ακαδημία Πλάτωνος Facebook Twitter
0
Η Εύα Κοτανίδη για την Ακαδημία Πλάτωνος Facebook Twitter
Εύα Κοτανίδη, Tραγουδίστρια

Αυτή την περίοδο μένω στο Νέο Ψυχικό, αλλά θα σας μιλήσω για την προηγούμενη γειτονιά μου, την Ακαδημία Πλάτωνος. Έμεινα 8 χρόνια εκεί. Το σπίτι είναι δικό μας, αγοράστηκε το 2007. Ως τότε, είχα αλλάξει κι άλλες γειτονιές, δεν έμενα σε ένα σπίτι πάνω από 4 χρόνια, άλλαζα. Σε αυτήν τη γειτονιά, τελικά, έμεινα περισσότερο απ' όσο υπολόγιζα. Φιλοξένησε πολύ σημαντικά χρόνια της ζωής μου.

  • Ήξερα ότι είχαν μετακομίσει διάφοροι συνάδελφοι σε αυτήν τη γειτονιά, την είχα ακουστά δηλαδή, αλλά δεν τη γνώριζα. Δεν επέλεξα ακριβώς τη γειτονιά αλλά το σπίτι. Είναι ένα υπέροχο ρετιρέ με απίστευτη θέα στην Ακρόπολη και στην υπόλοιπη Αθήνα, μπάρμπεκιου, κεραμοσκεπή κ.λπ. Ένα σπίτι με εκπληκτική ενέργεια. Τη γειτονιά την ανακάλυψα σιγά-σιγά, στην πορεία.
  • Είναι μία από τις παλιές γειτονιές της Αθήνας. Με την πλατεία της, τις εκκλησίες της, το πάρκο της. Μια γειτονιά παρεξηγημένη, αλλά αγαπημένη. Βρίσκεται σε σημείο-κλειδί, και γι' αυτό μπορείς να μετακινηθείς χωρίς ταλαιπωρία προς όποια κατεύθυνση θέλεις. Το κέντρο είναι δίπλα, η λεωφόρος Αθηνών δίπλα, αν θες να φύγεις απ' την Αθήνα, το ποτάμι δίπλα, αν θέλεις να πας στα βόρεια προάστια, η Κωνσταντινουπόλεως δίπλα, αν θέλεις να πας προς Πειραιά ή παραλία. Πας παντού, γενικά, με το αυτοκίνητο, χωρίς να κολλάς στην κίνηση. Το μετρό είναι επίσης πολύ κοντά, δύο γραμμές μετρό για την ακρίβεια. Είναι μια πολύ βολική γειτονιά, θα έλεγα.
Η Εύα Κοτανίδη για την Ακαδημία Πλάτωνος Facebook Twitter
Αρχαιολογικό Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος
  • Για περίπατο, στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος φυσικά. Είναι ένα πανέμορφο πάρκο με υπέροχη βλάστηση, μεγάλο, όπου μπορείς να περπατήσεις, να κάνεις το τζόγκινγκ σου, απλώς να κάτσεις σ' ένα παγκάκι ανάμεσα στα δέντρα ή να πας τα παιδιά στην παιδική χαρά. Και, φυσικά, υπάρχουν και τα μνημεία, αν θέλεις να μάθεις πώς έστησε ο Πλάτωνας την Ακαδημία του και τι συνέβαινε εκεί. Πολλές φορές φιλοξενεί και εκθέσεις της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών ή προβολές του Open Air Film Festival. Εκεί έβγαζα βόλτα το σκυλί μου ή πήγαινα απλώς να περπατήσω και να πάρω λίγο οξυγόνο από τα δέντρα και να τρέξω. Βλέπεις απ' όλα. Οικογένειες, εφήβους που φλερτάρουν, τους αθλητικούς τύπους που κάνουν τη γυμναστική τους, παρέες που κάνουν πικ-νικ, ποδηλάτες, περιπατητές με οδηγό που μαθαίνουν για την ιστορία του μέρους. Είναι από τα πιο ωραία πάρκα του κέντρου, με σπουδαία ιστορία κρυμμένη στα μονοπάτια του.
  • Υπάρχει μια υπέροχη ζωγραφιά σε ένα κτίσμα μέσα στο πάρκο, κάτι σαν παλιό φυλάκιο. Έχει ζωγραφίσει κάποιος έναν δεινόσαυρο που ζει μέσα στο κτίσμα αυτό και αγριοκοιτάζει πίσω από την πόρτα μια γυναίκα που έχει έρθει και χαϊδεύει το μικρό του δεινοσαυράκι. Δεν μπορώ να είμαι ακριβής στην περιγραφή μου, αλλά είναι υπέροχο κι απόλυτα εναρμονισμένο με τα χρώματα του πάρκου, σαν να είναι αληθινό! Εντυπωσιακό.
  • Το μανάβικο γωνία Ναυπλίου και Πλάτωνος έχει πολύ καλά λαχανικά, αν και γίνεται και πολύ ωραία λαϊκή κάθε Τετάρτη, με επίσης πολύ καλά πράγματα. Ο καινούργιος φούρνος που έχει ανοίξει στην Παλαμηδίου έχει τέλειο καφέ, πολύ ωραία αρτοποιήματα και γλυκά, αλλά, αν μιλάμε μόνο για γλυκά, ένα είναι το μέρος, ο ναός του γλυκού: το ζαχαροπλαστείο Διοτίμα. Παλιά οικογενειακή επιχείρηση με εκπληκτικά γλυκά – ειδικά το γαλακτομπούρεκο είναι κόλαση. Και, φυσικά, δεν γίνεται να παραλείψω το σουβλάκι του Μερακλή. Είναι ίσως το καλύτερο σουβλάκι της Αθήνας, χωρίς υπερβολή. Έχει ένα πολύ ωραίο ουζερί στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και ένα πολύ ενδιαφέρον «συνεργατικό καφενείο», όπως το ονομάζουν, ένα είδος κολεκτίβας, κοντά στο πάρκο. Τέλος, ψηλά στην Πλάτωνος, έχει ένα εξαιρετικό μαγειρείο.
  • Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό στυλ. Συνδυάζονται πολλά διαφορετικά αρχιτεκτονικά μοτίβα, απ' όλες τις δεκαετίες. Κάποια λίγα νεοκλασικά, παλιές μονοκατοικίες της δεκαετίας του '70 που τις έχουν καταλάβει οι Τσιγγάνοι (έχει πάρα πολλούς στη γειτονιά), καινούργιες πολυκατοικίες, διώροφα και τριώροφα. Συνυπάρχουν όλα μαζί και γειτονεύουν, σε κάποια σημεία ευχάριστα από αισθητικής απόψεως, σε άλλα σημεία της γειτονιάς όχι και τόσο...
  • Όλοι οι άνθρωποι στη γειτονιά αυτή έχουν την ιδιαιτερότητά τους, αλλά το πιο ιδιαίτερο είναι η συνύπαρξή τους. Από τους παλιούς, που έχουν ζήσει όλοι τους τη ζωή εδώ, μέχρι τους καινούργιους, που ήρθαν όταν χτίστηκαν οι πολυκατοικίες, ανθρώπους απ' όλα τα μέρη της Αθήνας, αλλοδαπούς, Τσιγγάνους, καλλιτέχνες, σκίνχεντς με τα πίτμπουλ τους. Έχει μια ποικιλόμορφη ιδιαιτερότητα η γειτονιά, έχει χρώμα.
  • Από τη μια υπάρχουν κάποιοι κακεντρεχείς Έλληνες γείτονες που ψάχνουν αφορμή να εκτονώσουν τον θυμό τους πάνω σου και να σου κάνουν κακό (από καταγγελίες και βάλε) και από την άλλη έχεις τους Τσιγγάνους, που ζουν στον δρόμο σχεδόν, δέκα-δέκα μέσα σ' ένα σπίτι, και είναι πάντα ευγενικοί, έτοιμοι να σου δώσουν τσιγάρο, συνταγή, γιατροσόφι, συμβουλή, ό,τι χρειαστείς. Βρίσκεις την ανθρωπιά εκεί όπου δεν την περιμένεις. Αυτό είναι το μυστικό που έμαθα εγώ από τη γειτονιά.
Η Εύα Κοτανίδη για την Ακαδημία Πλάτωνος Facebook Twitter
Ψηφιακό Μουσείο
  • Έχει ανοίξει από τον Νοέμβρη το Ψηφιακό Μουσείο από τον Δήμο Αθηναίων και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Ένα μουσείο που αξίζει πραγματικά να επισκεφτείτε και έχει ως στόχο του να αναδείξει τα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία της Ακαδημίας και να προσεγγίσει τον χώρο της φιλοσοφίας και των ιδεών με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.
  • Θα ήθελα η γειτονιά να ήταν πιο καθαρή και ο Δήμος Αθηναίων να φρόντιζε περισσότερο και τη γειτονιά ευρύτερα αλλά κυρίως το πάρκο. Κάτι είχε ακουστεί για σύνδεσή του με το ιστορικό κέντρο – μακάρι να γίνει!
  • Θα συνδύαζα την Ακαδημία Πλάτωνος με κάποιο παλιό καλό λαϊκό τραγούδι, όπως το «Καμαρούλα μια σταλιά, δύο επί τρία, κόχη και λατρεία, τοίχος και φιλιά».

Info:

H Eύα μόλις κυκλοφόρησε από τη Fellgood Music ένα single με τίτλο «Dream of you», σε μουσική και στίχους Παντελή Κυραμαργιού και ενορχήστρωση από τις Μέλισσες. Από την Παρασκευή 5/2 και κάθε Παρασκευή θα εμφανίζεται στο live stage του Nixon με το Project Dream Sessions.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Η Γειτονιά μου / Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Φάνης Παυλόπουλος, ηθοποιός. Αν μπορούσε θα καθάριζε κάθε μέρα την Πλατεία, θα έβαζε μια τάξη στην πιάτσα των ταξί και θα έφτιαχνε έναν ελεγχόμενο χώρο για τους χρήστες. Ακούει κανείς;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Η Γειτονιά μου / Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Ο stand up comedian μιλά γλυκόπικρα για τη γειτονιά της καμίας αρχιτεκτονικής, του γκρίζου και των παραλληλόγραμμων κτιρίων, που, όμως φιλοξένησε τα πρώτα παιδικά του παιχνίδια στους δρόμους της
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Η Γειτονιά μου / O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Συγγραφέας, αγαπά να περπατά παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, να πίνει τσίπουρο με μεζέ στο «Μανταλάκι», να βλέπει το σούρουπο στις μπασκέτες των Τριών Αστέρων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ