Άννα Μπούρμα, τι κρύβει το ρέμα της Πικροδάφνης και αξίζει να βάλουμε άρβυλα για να το κατέβουμε;

Άννα Μπούρμα, τι κρύβει το ρέμα της Πικροδάφνης και αξίζει να βάλουμε άρβυλα για να το κατέβουμε; Facebook Twitter
0
Άννα Μπούρμα, τι κρύβει το ρέμα της Πικροδάφνης και αξίζει να βάλουμε άρβυλα για να το κατέβουμε; Facebook Twitter
Το χαρακτηριστικό του Παλαιού Φαλήρου γενικότερα είναι ότι παραμένει γειτονιά! Και να σου τελειώσει η ζάχαρη ή ο καφές, σίγουρα θα έχει ο γείτονας!

  • Μένω ίσως στο ωραιότερο προάστιο της Αθήνας, στο Παλαιό Φάληρο. Η γειτονιά μου βρίσκεται στην περιοχή Νησάκι ή, αλλιώς, Κοψαχείλα! Ένας δρόμος γεμάτος μυρωδιές, γεμάτος ήχους, γεμάτος ανθρώπους, μερικούς κλειστούς, μερικούς καλούς και αρκετούς αδιάφορους. Μια γειτονιά που παραμένει με χαμηλά σπίτια και δεν πνίγεται από τις πολυκατοικίες. Μια γειτονιά που έχει κοντά της το Ρέμα της Πικροδάφνης και μου δίνει την ευκαιρία να ακούω τα πουλιά, αλλά και τα βατράχια.
  • Μένω εδώ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου! Από τότε που η γειτονιά είχε ακόμα χωματόδρομο, που δεν ενωνόταν η Κοψαχείλα με την Αγία Βαρβάρα, δεν υπήρχε καν γέφυρα. Εδώ έχεις την ευκαιρία να δεις το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, χωρίς να «φρενάρεις» σε κάποιο ντουβάρι ή ακάλυπτο πολυκατοικίας. Έχει πράσινο, έχει υπέροχες περιοχές για τρέξιμο και περπάτημα, η συγκοινωνία είναι εξυπηρετική και μπορείς μέσα σε 15 λεπτά να βρίσκεσαι στο κέντρο. Έχει τα πάντα και κάτι παραπάνω! 
  • Το χαρακτηριστικό του Παλαιού Φαλήρου γενικότερα είναι ότι παραμένει γειτονιά! Και να σου τελειώσει η ζάχαρη ή ο καφές, σίγουρα θα έχει ο γείτονας! Τα καλοκαίρια βγαίνουν όλοι στις αυλές ή κάθονται στα μπαλκόνια και δεν νιώθεις ποτέ μόνος, όπου και να σταθείς θα έχεις παρέα. Τέλος, η γειτονιά μου έχει τρομερή ησυχία, δεν έχει κίνηση, αυτοκίνητα, ούτε και πρόβλημα πάρκινγκ.
Άννα Μπούρμα, τι κρύβει το ρέμα της Πικροδάφνης και αξίζει να βάλουμε άρβυλα για να το κατέβουμε; Facebook Twitter
Έχει πράσινο, έχει υπέροχες περιοχές για τρέξιμο και περπάτημα, η συγκοινωνία είναι εξυπηρετική και μπορείς μέσα σε 15 λεπτά να βρίσκεσαι στο κέντρο.
  • Συνηθίζω να περπατώ στην παραλιακή. Ξεκινάω από το Εδέμ και φτάνω μέχρι το Τροκαντερό. Όλη αυτή η διαδρομή συνδυάζει τα δύο άκρα: αριστερά η θάλασσα και δεξιά η βουή των αυτοκίνητων. Κάνοντάς την, είτε είσαι κουρασμένος είτε στενοχωρημένος, θεωρώ ότι ανακουφίζεσαι από όλα τα αρνητικά ή τα βαριά συναισθήματα της ημέρας.
  • Το ωραιότερο σημείο της γειτονιάς είναι η θάλασσα, αλλά και το Ρέμα της Πικροδάφνης και, βέβαια, μια μικρή περιοχή ακριβώς δίπλα, που το λέγαμε –και ακόμα το λέμε– «χωριό». Ο δρόμος εκεί χωράει ίσα-ίσα ένα αυτοκίνητο – αν συναντηθούν δύο, κάποιος πρέπει να οπισθοχωρήσει.
  • Έχουν διασωθεί, δυστυχώς, λίγα παλιά αρχοντικά! Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι σαν να βγαίνουν από παραμύθι: πύργοι, πέτρινες προεξοχές και κήποι με φοίνικες και μπουγαρίνια.
  • Πριν από αρκετά χρόνια, μετά από μια συγκέντρωση που κάναμε τα παιδιά της γειτονιάς, αποφασίσαμε να ανεβάζουμε θεατρικές παραστάσεις σε όλες τις οικοδομές. Με ιδιαίτερη επιτυχία ανεβάσαμε τη Μαντάμ Σου Σου. Μεγάλη επιτυχία είχε και η αυλαία μας που ήταν ένα καρό σεντόνι υπέρδιπλο της μητέρας μου κι ακόμα μεγαλύτερη το γεγονός ότι για να έρθουν να δουν τις παραστάσεις μας, μοιράζαμε και γαριδάκια. Τέτοιο πάθος για την τέχνη! Όποιος δεν ήθελε να ακολουθήσει το καλλιτεχνικό μονοπάτι έμπαινε στη μικρή φιλοζωική μας οργάνωση.  
Άννα Μπούρμα, τι κρύβει το ρέμα της Πικροδάφνης και αξίζει να βάλουμε άρβυλα για να το κατέβουμε; Facebook Twitter
Το μυστικό της γειτονιάς βρίσκεται μέσα στο Ρέμα της Πικροδάφνης. Αν βάλεις αρβύλες και το κατέβεις, θα δεις εκατοντάδες πουλιά και υπέροχα φυτά!
  • Από τις χειρότερες στιγμές μου στη γειτονιά ήταν ένα ατύχημα που είχα. Με χτύπησε αυτοκίνητο μπροστά στο σπίτι μου σχεδόν. Καθώς ήμουν αφηρημένη, στη μια άκρη του δρόμου είδα κάτι (δεν θυμάμαι τι) που με ενθουσίασε. Έτσι, πετάχτηκα στη μέση του δρόμου και βρέθηκα στο καπό ενός αυτοκινήτου.
  • Το μυστικό της γειτονιάς βρίσκεται μέσα στο Ρέμα της Πικροδάφνης. Αν βάλεις αρβύλες και το κατέβεις, θα δεις εκατοντάδες πουλιά και υπέροχα φυτά! Επίσημα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα πάνω από 300 είδη πουλιών και 700 είδη φυτών.

info: Η Άννα ανεβάζει για τρίτη σεζόν τη μουσικο-θεματική παράσταση "Τα 5 Στοιχεία" κάθε Τετάρτη στο θέατρο Αλκμήνη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Η Γειτονιά μου / Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Φάνης Παυλόπουλος, ηθοποιός. Αν μπορούσε θα καθάριζε κάθε μέρα την Πλατεία, θα έβαζε μια τάξη στην πιάτσα των ταξί και θα έφτιαχνε έναν ελεγχόμενο χώρο για τους χρήστες. Ακούει κανείς;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Η Γειτονιά μου / Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Ο stand up comedian μιλά γλυκόπικρα για τη γειτονιά της καμίας αρχιτεκτονικής, του γκρίζου και των παραλληλόγραμμων κτιρίων, που, όμως φιλοξένησε τα πρώτα παιδικά του παιχνίδια στους δρόμους της
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Η Γειτονιά μου / O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Συγγραφέας, αγαπά να περπατά παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, να πίνει τσίπουρο με μεζέ στο «Μανταλάκι», να βλέπει το σούρουπο στις μπασκέτες των Τριών Αστέρων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ