Μπορεί ο Βορράς και ο Νότος να συνυπάρξουν σε ένα γευστικό πρότζεκτ, φέρνοντας κοντά τις παραδόσεις, τις συνταγές και την ιδιοσυγκρασία των δύο τόπων; Ο Δημήτρης Κουκουρίκης, γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης, και ο Μαρίνος Σαμαρίτης, με ιστορία στα μαγαζιά εστίασης στην Κρήτη, μαζί με μια παρέα με την οποία μοιράζονται το ίδιο όραμα, δημιούργησαν το Μαμαλούκα, επενδύοντας σε αυτήν τη διαφορετικότητα, την εναλλακτική πνευματικότητα και κουλτούρα τους. Όσο για το τι οδήγησε έναν Κρητικό στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σαμαρίτης λέει: «Την πρώτη φορά που ήρθα στη Θεσσαλονίκη ως μαθητής βίωσα τον έρωτα με την πρώτη ματιά και το σφίξιμο στο στομάχι. Είπα: "Εδώ θέλω να περάσω τη ζωή μου". Έπειτα, μεγαλώνοντας στον χώρο της εστίασης στην Κρήτη, μετά από σχεδόν 20 χρόνια μού παρουσιάστηκε η ευκαιρία να υλοποιήσω το όνειρό μου. Έτσι, βρέθηκα να ζω στην πόλη που τόσο πολύ αγαπώ».


Ο σεφ Νίκος Τζούμας, με εμπειρία στις κουζίνες του εξωτερικού και καλή γνώση της παράδοσης και της απλότητας της ελληνικής κουζίνας, αποτυπώνει στο Μαμαλούκα το πάθος του για το καλό φαγητό, δημιουργώντας ένα μενού που φωτίζεται από τον ελληνικό ήλιο και αναδίδει τα αρώματα των φρέσκων υλικών.

 

Μαμαλούκα: Η Κρήτη συναντά τη Θεσσαλονίκη σε ένα σταυροδρόμι γευστικών παραδόσεων
Ο σεφ Νίκος Τζούμας.


Ο χώρος, ανεπιτήδευτος και απλός, φιλοξενεί στην κουζίνα του του κόσμου τα καλά και τα προσφέρει με όλη την αυθεντικότητα της ελληνικής γεύσης. Η στάκα με πατάτα και αυγά, η σφακιανή κρητική πίτα, η σαλάτα με το καπνιστό απάκι κοτόπουλο, το γιουβέτσι με τα μοσχαρίσια μάγουλα και ο γλυκόξινος πύργος είναι κάποιες από τις συνταγές που θα σε ταξιδέψουν από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη.

 

Ό,τι κι αν επιλέξεις, η γαστρονομία εδώ είναι μια αληθινή γιορτή που θα σε παρασύρει σε ένα σταυροδρόμι γεύσεων, ανθρώπων και εμπειριών. Με διαλεχτές πρώτες ύλες, με την ελληνική φύση να προσφέρει τους θησαυρούς της και τις συνταγές να έχουν όλη τη σπιτική φροντίδα που ταιριάζει στο καθημερινό μας τραπέζι, η εμπειρία στο Μαμαλούκα είναι, πάνω απ' όλα, φαγητό για την ψυχή.

 

Info:

Ίωνος Δραγούμη 3, Θεσσαλονίκη, 2310 555223, FΒ: Μαμαλούκα, Instagram: mamalouka.gr

Οδηγός Γεύσης