Το Refugees Welcome Greece θέλει να εξασφαλίσει στέγαση για τους πρόσφυγες μέσω της συγκατοίκησης

Το Refugees Welcome Greece θέλει να εξασφαλίσει στέγαση για τους πρόσφυγες μέσω της συγκατοίκησης Facebook Twitter
0
Το Refugees Welcome Greece θέλει να εξασφαλίσει στέγαση για τους πρόσφυγες μέσω της συγκατοίκησης Facebook Twitter
Η ομάδα μας δέχεται και καταγράφει αιτήματα στέγασης και προσφορές συγκατοίκησης. Αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία και ταυτοποιήσει υποψήφιους συγκατοίκους, θα προγραμματίσει μια συνάντηση γνωριμίας και εάν υπάρξει η κατάλληλη «χημεία», θα προχωρήσουν στη συγκατοίκηση.

— Τι είναι το Refugees Welcome Greece;
Μια διεθνής εθελοντική πρωτοβουλία που στοχεύει στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης για τους πρόσφυγες μέσω της συγκατοίκησης. Η ιδέα ξεκίνησε στο Βερολίνο το 2014 ως μια προσπάθεια αναζήτησης εναλλακτικών τρόπων ένταξης και υποδοχής των προσφύγων και σήμερα υλοποιείται και στην Ελλάδα με βάση τις ίδιες αρχές, προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες.

— Πως λειτουργεί;
Η ομάδα μας δέχεται και καταγράφει αιτήματα στέγασης και προσφορές συγκατοίκησης. Αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία και ταυτοποιήσει υποψήφιους συγκατοίκους, θα προγραμματίσει μια συνάντηση γνωριμίας και εάν υπάρξει η κατάλληλη «χημεία», θα προχωρήσουν στη συγκατοίκηση. Εάν μια οικογένεια επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, θα πρέπει να συμπληρώσει μια φόρμα εγγραφής που θα βρει στην ιστοσελίδα μας www.refugees-welcome.gr. Στη φόρμα εγγραφής υπάρχουν μερικές βασικές ερωτήσεις για τον τύπο της οικογένειας, την κατοικία σας, π.χ. πόσα άτομα διαμένουν ήδη εκεί, την τοποθεσία, ποιες γλώσσες γνωρίζουν κ.λπ. Η αντίστοιχη φόρμα εγγραφής υπάρχει και για τον πρόσφυγα που αναζητεί στέγη. Η περίοδος προετοιμασίας πριν από τη συγκατοίκηση διαρκεί συνήθως από 2 έως και 4 εβδομάδες, εκτός εάν κάποιο από τα δύο μέλη έχει δηλώσει συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Κάθε κοινωνία δίνει το στίγμα της. Η πρωτοβουλία μας είναι μια προσπάθεια να δείξουμε πως υπάρχει κι άλλος τρόπος υποδοχής και ένταξης των προσφύγων.

— Στην Ελλάδα πότε ξεκίνησε; Πόσα άτομα έχουν εξυπηρετηθεί ως τώρα περίπου;
Στην Ελλάδα ξεκίνησε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου. Μέσα σε λίγες ώρες έχουμε δεχθεί προσφορές συγκατοίκησης από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, τη Λευκάδα και άλλες περιοχές.

— Υπάρχει οικονομική υποστήριξη για κάποιον που θέλει να συγκατοικήσει με έναν πρόσφυγα; (Αν ναι, από πού προέρχεται και ποιο είναι το ανώτατο όριο;)
Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να καλύπτει όλο το κόστος του ενοικίου. Υπάρχουν τρόποι οικονομικής υποστήριξης και με βάση την εμπειρία και από τις άλλες χώρες μια πολύ καλή λύση είναι οι μικροδωρεές ή το crowdfunding, η χρηματοδότηση από το κοινό δηλαδή. Η συνεισφορά δεν θα πρέπει να ξεπερνά το κόστος του ενοικίου που αντιστοιχεί στον συγκάτοικο.

— Δεν θα έπρεπε η αντιμετώπιση του προσφυγικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, να είναι αρμοδιότητα του κράτους;
Κάθε κοινωνία δίνει το στίγμα της. Η πρωτοβουλία μας είναι μια προσπάθεια να δείξουμε πως υπάρχει κι άλλος τρόπος υποδοχής και ένταξης των προσφύγων.

Το Refugees Welcome Greece θέλει να εξασφαλίσει στέγαση για τους πρόσφυγες μέσω της συγκατοίκησης Facebook Twitter
Οι πρόσφυγες εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαμονή και ταυτόχρονα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν και να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον πιο εύκολα. Παράλληλα, τα άτομα που παίρνουν την πρωτοβουλία να συγκατοικήσουν έρχονται σε επαφή με έναν διαφορετικό πολιτισμό, επαναπροσδιορίζουν τυχόν προκαταλήψεις και βοηθούν έναν συνάνθρωπό τους που βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Φωτο: SOOC

— Υπάρχει κάποιος μηχανισμός υποστήριξης μετά τη διαδικασία, αν εμφανιστούν προβλήματα στη συγκατοίκηση για παράδειγμα;
Στην αρχική περίοδο της συγκατοίκησης βρισκόμαστε κοντά για να υποστηρίξουμε τους συγκατοίκους και για να λύσουμε τις απορίες τους. Εάν υπάρξουν προβλήματα, ισχύει ό,τι και σε όλες τις συγκατοικήσεις: οι συγκάτοικοι θα προσπαθήσουν να βρουν μία από κοινού λύση στο πρόβλημα και εάν χρειαστεί, μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Μια πολύ σημαντική βοήθεια είναι οι φίλοι της συγκατοίκησης. Για κάθε συγκατοίκηση υπάρχει ένα «φιλαράκι», ένας εθελοντής, στον οποίο μπορούν να απευθυνθούν για διάφορα ζητήματα.

— Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και για τα δύο μέρη, και για τον πρόσφυγα και αυτόν που τον δέχεται στο σπίτι του;
Οι πρόσφυγες εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαμονή και ταυτόχρονα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν και να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον πιο εύκολα. Παράλληλα, τα άτομα που παίρνουν την πρωτοβουλία να συγκατοικήσουν έρχονται σε επαφή με έναν διαφορετικό πολιτισμό, επαναπροσδιορίζουν τυχόν προκαταλήψεις και βοηθούν έναν συνάνθρωπό τους που βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ