Ο Δημήτρης και η Σόφη δίνουν ξανά ζωή στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

Ο Δημήτρης και η Σόφη δίνουν ξανά ζωή στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Facebook Twitter
Τη χρονιά που πέρασε στόχος μας ήταν να δοκιμάσουμε το μοντέλο που είχαμε προτείνει, να ανακαλύψουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες της γειτονιάς αλλά και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Δημοτική Αγορά όχι μόνο στην Κυψέλη αλλά και για στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.
0

— Πώς αποφασίσατε να εμπλακείτε με τη Δημοτική Αγορά;

Από το 2013 που ξεκινήσαμε, η δράση μας αφορά την ενεργή ενασχόλησή μας με την ανάπτυξη κοινοτήτων (community building), τη διαχείριση και αναβίωση χώρων και την παραγωγή εκπαιδευτικού περιεχομένου για την καινοτομία και την ενδυνάμωση, με σκοπό το θετικό (κοινωνικό και οικονομικό) αποτύπωμα στη γειτονιά όπου δραστηριοποιούμαστε.

Πιστεύουμε ότι στον πυρήνα της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας πρέπει να υπάρχει ισχυρή ατζέντα κοινωνικής προσφοράς και ευθύνης και πως όταν τα στοιχεία της συνεργασίας και της συν-δημιουργίας συνυπάρχουν, ο θετικός κοινωνικός αντίκτυπος (impact) μεγιστοποιείται.

Η Δημοτική Αγορά ήταν για εμάς μια μεγάλη πρόσκληση να εφαρμόσουμε την τεχνογνωσία μας και σε μια άλλη γειτονιά, πέρα από αυτήν του Ψυρρή, στην οποία δρούμε μέχρι σήμερα.

Ήταν επίσης μια ευκαιρία για την κοινότητά μας να δραστηριοποιηθεί με μεγαλύτερη εξωστρέφεια, όπως επίσης και να αποδείξουμε ότι η κοινωνική επιχειρηματικότητα αξίζει μια δυνατή θέση στο οικονομικό μοντέλο της χώρας μας. Ταυτόχρονα, ήταν και μια μεγάλη πρόκληση να συμμετάσχουμε σε ένα νέο μοντέλο συνεργασίας με ομάδες πολιτών, επιχειρήσεις και δημοτικές αρχές, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε δημόσιο κτίριο.

Μέσα από αυτήν μας την εμπειρία θα μπορέσουμε, εκτός των άλλων, να αποτυπώσουμε αυτήν τη μεθοδολογία συμμετοχικής συγκατοίκησης σε ένα δημόσιο κτίριο και να αποκτήσουμε πολύτιμη γνώση, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού, με στόχο πάντα τη μεγιστοποίηση του θετικού κοινωνικού αντίκτυπου στη γειτονιά αλλά και στην πόλη μας.

Για εμάς, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης δεν είναι μόνο ένα εμβληματικό κτίριο που αφηγείται την ιστορία της γειτονιάς και της πόλης μας αλλά και μια πλατφόρμα που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποδείξουμε ότι οι συμμετοχικές διαδικασίες, η συν-δημιουργία, η συνεργασία και η καινοτομία μπορούν να δώσουν τη θετική ώθηση που χρειάζεται το περιβάλλον αστικό τοπίο και, κυρίως, οι άνθρωποι που το κατοικούν και το επισκέπτονται.

— Ποιο είναι ως τώρα το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου; Γιατί καθυστέρησαν τα εγκαίνια;

Η σύμβασή μας με τον Δήμο της Αθήνας υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2017 και από τον Σεπτέμβρη ξεκινήσαμε να έχουμε παρουσία μέσα στο κτίριο. Η πρώτη χρονιά είχε ως στόχο να πειραματιστούμε και να ελέγξουμε τις υποθέσεις που είχαμε κάνει στο επιχειρηματικό μας πλάνο για την Αγορά.

Έτσι, ξεκινήσαμε να στήνουμε την εκπαιδευτική ζώνη με μόνιμο περιεχόμενο, ώστε να υπάρχουν «δικαιολογίες» να έρχεται κανείς συστηματικά στην Αγορά ‒ μαθήματα μουσικής, φωτογραφίας, δημιουργικής γραφής, συναισθηματικής νοημοσύνης, ζωγραφικής, ακόμα γιόγκα. Πάνω από 500 άτομα συμμετείχαν σε σταθερά και περιοδικά μαθήματα μέσα στους πρώτους 8 μήνες, βάζοντας την επίσκεψη στην Αγορά στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα. Μαθήματα προγραμματισμού, ρομποτικής και ψηφιακού περιεχομένου, μαθήματα ελληνικών, όπως παλιότερα.

Στη συνέχεια, πειραματιστήκαμε με το πολιτιστικό περιεχόμενο, που είναι σημαντικό για να καταλάβουμε αν ο κόσμος θα επιλέξει να έρθει σε μια λιγότερο συνηθισμένη περιοχή για να βγει, να ακούσει μουσική ή να δει μια έκθεση.

Έτσι, οργανώσαμε συναυλίες κλασικής μουσικής, παραδοσιακής, χιπ-χοπ, dubstep, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και γλυπτικής. Είδαμε ταινίες μαζί με τους δημιουργούς τους.

Όλη αυτή η άσκηση ήταν πολύ σημαντική για να καταλάβουμε τόσο τις δυνατότητες όσο και τις αδυναμίες του κτιρίου ως προς τη φιλοξενία τέτοιου είδους δράσεων.

Τέλος, δοκιμάσαμε τις αγορές, που ήταν φοβερή επιτυχία (πράγματα από δεύτερο χέρι, βιώσιμη μόδα, παζάρι προϊόντων κάνναβης). Καλέσαμε επιχειρηματίες να ζήσουν τον χώρο, τη γειτονιά και τη μεταξύ μας συνεργασία.

Ασχολούμαστε με τη δημιουργία και την ενδυνάμωση επιχειρηματιών ασταμάτητα από το 2010 μέσα από τα προγράμματα του Impact Hub Athens, δουλεύουμε με πάνω από 200 επιχειρηματίες τον χρόνο. Ξέρουμε ότι για να κάνει κανείς το βήμα να δραστηριοποιηθεί οικονομικά στην περιοχή χρειάζεται πολλές εγγυήσεις και να καταλάβει το ρίσκο.

Έπρεπε, λοιπόν, να κάνουμε την κίνηση αυτή ελκυστική αλλά και να δημιουργήσουμε το κατάλληλο σχήμα, την ομάδα των καταστημάτων που θα συμβάδιζε με τους στόχους και τις αξίες μας και θα λειτουργούσε συμπληρωματικά ως προς τα τοπικά καταστήματα.

Η διαδικασία επιλογής και εγκατάστασης των καταστημάτων ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018. Την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου έγιναν οι εγκαταστάσεις, αδειοδοτήσεις και η προετοιμασία των καταστημάτων.

Ξεκινάμε, λοιπόν, τον Οκτώβρη με τα εγκαίνια, και με μια μεγάλη, ισχυρή ομάδα φορέων και κοινωνικών επιχειρηματιών, με μεγάλη αγωνία και χαρά για την καινούργια αυτή περιπέτεια. Ελπίζουμε στην υποστήριξη και στη συμμετοχή όλων, καθώς είναι η πρώτη φορά που στήνεται στη χώρα μας μία αγορά βασισμένη 100% στις αρχές της κοινωνικής οικονομίας.

Ο Δημήτρης και η Σόφη δίνουν ξανά ζωή στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Facebook Twitter
Βασικός στόχος είναι να γίνει η Αγορά ένας μοχλός επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας.

— Ποιο είναι το όραμά σας για τη Δημοτική Αγορά του 2018;

Για εμάς, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης δεν είναι μόνο ένα εμβληματικό κτίριο που αφηγείται την ιστορία της γειτονιάς και της πόλης μας αλλά και μια πλατφόρμα που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποδείξουμε ότι οι συμμετοχικές διαδικασίες, η συν-δημιουργία, η συνεργασία και η καινοτομία μπορούν να δώσουν τη θετική ώθηση που χρειάζεται το περιβάλλον αστικό τοπίο και, κυρίως, οι άνθρωποι που το κατοικούν και το επισκέπτονται.

Όραμά μας, λοιπόν, είναι να αποτελέσει ξανά ένα σημείο αναφοράς για το αθηναϊκό κοινό αλλά και να υπογραμμίσει την εξέλιξη και τον αντίκτυπο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και στη χώρα μας, φιλοξενώντας βιώσιμες επιχειρήσεις.

Βασικός στόχος είναι να γίνει ένας μοχλός επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας που θα μπορέσει να προσελκύσει ένα νέο αγοραστικό κοινό και να προσδώσει ανανεωμένο ενδιαφέρον, προϊόντα και υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρηματίες της περιοχής, προσφέροντάς τους παράλληλα καινούργιες εμπειρίες.

— Ποια αποδείχτηκε η μεγαλύτερη πρόκληση στην ενασχόλησή σας με την αγορά και για τι είστε περήφανοι ως τώρα;

Ένα τέτοιο εγχείρημα έχει σαφώς διαφορετικά επίπεδα προκλήσεων αλλά και σημαντικών ευκαιριών. Η πρακτική εφαρμογή του συμμετοχικού μοντέλου συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων είναι κάτι που μας ιντριγκάρει, καθώς είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται κάτι τέτοιο σε δημόσιο κτίριο και απαιτεί την προσαρμογή, την ευελιξία και την εξερεύνηση νέων δυναμικών και από τις δύο μεριές. Μία ακόμα πρόκληση είναι η συνεχής παραγωγή περιεχομένου που να ικανοποιεί και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των διαφορετικών ομάδων που κατοικούν στην Κυψέλη.

Υπερήφανοι είμαστε σίγουρα για το ότι καταφέραμε να βρισκόμαστε εδώ σήμερα, λίγο πριν από το επίσημο άνοιγμα της Αγοράς, λίγο πριν από το άνοιγμα της πρώτης αγοράς κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Η διαδικασία του ανοιχτού καλέσματος για τα εμπορικά καταστήματα, η επιλογή των καταστημάτων, η οικονομική τους στήριξη για την εκκίνηση μέσω των κεφαλαίων που εξασφαλίσαμε από συνεργάτες μας, όπως το People's Trust, και ταυτόχρονα το δικό μας scaling ως κοινωνικής επιχείρησης αποδεικνύει ότι τα χιλιόμετρα που έχουμε διανύσει μέχρι τώρα, η δουλειά που έχουμε βάλει για τη δημιουργία μιας ισχυρής κοινότητας κοινωνικών επιχειρηματιών και στη χώρα μας αποδίδει.

Ο Δημήτρης και η Σόφη δίνουν ξανά ζωή στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Facebook Twitter
Πειραματιστήκαμε με το πολιτιστικό περιεχόμενο, που είναι σημαντικό για να καταλάβουμε αν ο κόσμος θα επιλέξει να έρθει σε μια λιγότερο συνηθισμένη περιοχή για να βγει, να ακούσει μουσική ή να δει μια έκθεση.

— Τι είδους δράσεις έχετε διοργανώσει ως τώρα;

Τη χρονιά που πέρασε στόχος μας ήταν να δοκιμάσουμε το μοντέλο που είχαμε προτείνει, να ανακαλύψουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες της γειτονιάς αλλά και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Δημοτική Αγορά όχι μόνο στην Κυψέλη αλλά και για στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Σε αυτό το πλαίσιο φιλοξενήσαμε μια ευρεία γκάμα εκδηλώσεων τόσο πολιτιστικού (εκθέσεις, συναυλίες κ.λπ.) όσο και εκπαιδευτικού περιεχομένου (εργαστήρια συναισθηματικής νοημοσύνης, καλλιγραφία κ.λπ.) και παράλληλα συζητήσαμε θέματα που σχετίζονται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την προσβασιμότητα.

Η πρώτη μεγάλη μας διοργάνωση ήταν το Global Fashion Disruptors, ένα αφιέρωμα στην υπεύθυνη και ηθική μόδα, σε συνεργασία με τη Fashion Revolution Greece και τη SOFE-European Social and Sustainable Fashion Entrepreneurs, και ακολούθησαν αντίστοιχα αφιερώματα σε θεματικές, όπως η προσβασιμότητα στην τέχνη, σε συνεργασία με τη Liminal, η ένταξη και η αναπαράσταση του Προσφυγικού στα Μέσα στο πλαίσιο του διευρωπαϊκού πρότζεκτ Living Realities.

Στήσαμε, επίσης, την πρώτη μας θεματική pop up αγορά, αφιερωμένη στο φαγητό και στη διαφορετικότητα των γεύσεων, καθώς και ένα μικρό χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ με δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Η μουσική και ο προγραμματισμός είχαν μια σταθερή παρουσία στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του El Sistema Greece και του Code and Create.

Ο Δημήτρης και η Σόφη δίνουν ξανά ζωή στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Facebook Twitter
Ξεκινήσαμε να στήνουμε την εκπαιδευτική ζώνη με μόνιμο περιεχόμενο, ώστε να υπάρχουν «δικαιολογίες» να έρχεται κανείς συστηματικά στην Αγορά ‒ μαθήματα μουσικής, φωτογραφίας, δημιουργικής γραφής, συναισθηματικής νοημοσύνης, ζωγραφικής, ακόμα γιόγκα.

— Τι θα δούμε στο άμεσο μέλλον στην Αγορά;

Τη σταθερή λειτουργία των καταστημάτων που στεγάζονται πλέον στην Αγορά, σε συνδυασμό με το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο το οποίο παρέχεται από μόνιμους φορείς αλλά και φιλοξενούμενους οργανισμούς που προσφέρουν διαφορετικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, δράσεις από φορείς της γειτονιάς ανοιχτές για όλους. Νέες συνεργασίες με φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως έγιναν φέτος με το Harvard Business School, και τώρα με το πολιτιστικό κέντρο ZK/U που εδρεύει σε έναν μεγάλο, παλιό σιδηροδρομικό σταθμό στο Βερολίνο.

Αγορές-φρέσκα προϊόντα από μικρούς παραγωγούς, brunch με προϊόντα από φορείς κοινοτήτων της περιοχής (φέτος έγιναν δράσεις με τη γεωργιανή, την ουκρανική, τη νιγηριανή, την αιθιοπική κοινότητα κ.ά.). Εκδηλώσεις που διεγείρουν τη σκέψη, αναμοχλεύουν τις απόψεις, δημιουργούν δεσμούς και ευκαιρίες για γνωριμία αλλά και συντονισμένη δράση σε σημαντικά θέματα που μας απασχολούν.

Σας περιμένουμε κάθε μέρα στην Αγορά για προτάσεις, ψώνια, πολιτιστικές δράσεις, κοινωνικές συζητήσεις, debates, μαθήματα, ανάπτυξη δεξιοτήτων, παρέα και νέες γνωριμίες με άτομα από κάθε μεριά του κόσμου. Ραντεβού στη Φωκίωνος!

Ο Δημήτρης και η Σόφη δίνουν ξανά ζωή στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Facebook Twitter
Πάνω από 500 άτομα συμμετείχαν σε σταθερά και περιοδικά μαθήματα μέσα στους πρώτους 8 μήνες, βάζοντας την επίσκεψη στην Αγορά στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα.

Info

Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, στις 20:00, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εγκαινιάζει τη νέα Δημοτική Αγορά Κυψέλης, στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη.

Η βραδιά θα ανοίξει με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του δήμου Αθηναίων και θα ολοκληρωθεί με DJ party.

Μετά το επίσημο άνοιγμα της Αγοράς, ακολουθεί μια διήμερη γιορτή κοινωνικής επιχειρηματικότητας, στις 5-6 Οκτωβρίου, με εκδηλώσεις και δράσεις, με κύριους πρωταγωνιστές το κοινό, τα νέα καταστήματα, καθώς και τους κοινωνικούς φορείς που φιλοξενούνται και δραστηριοποιούνται στην Αγορά όπως είναι η ΕΛΛΑΚ, The Danish Refugee Council, η Caritas, το El Sistema Greece.

Αρχείο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ