The New Raw: Οι αρχιτέκτονες που μετατρέπουν τα πλαστικά σκουπίδια σε χρήσιμα αντικείμενα

The New Raw: Οι αρχιτέκτονες που μετατρέπουν τα πλαστικά σκουπίδια σε χρήσιμα αντικείμενα Facebook Twitter
Οι αρχιτέκτονες του New Raw φιλοδοξούν να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους της πόλης σχετικά με την ανακύκλωση και να εμπνεύσουν μια πιο υπεύθυνη χρήση του πλαστικού μιας χρήσης.
0

Μιλήσαμε με την ομάδα Ελλήνων αρχιτεκτόνων που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη μετατρέποντας πλαστικά απορρίμματα σε προϊόντα υψηλής λειτουργικής και αισθητικής αξίας για τους δημόσιους χώρους της πόλης.

— Πείτε μου αρχικά δυο λόγια για εσάς και την ομάδα σας, The New Raw.

Είμαστε και οι δύο αρχιτέκτονες. Σπουδάσαμε αρχικά στην Αθήνα και αργότερα στο Ντελφτ στην Ολλανδία. Το 2015 ιδρύσαμε το New Raw, ένα research & design γραφείο με έδρα το Ρότερνταμ. Η αφετηρία μας ήταν η διάθεση να εξερευνήσουμε πώς, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, μπορούμε να μεταμορφώσουμε αυτό που σήμερα θεωρούμε σκουπίδι σε προϊόντα υψηλής λειτουργικής και αισθητικής αξίας. Ένα από τα θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε από την πρώτη μέρα ήταν η ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων με 3d printing.

Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους της πόλης, να τους ενημερώσουμε σχετικά με την ανακύκλωση, να εμπνεύσουμε μια πιο υπεύθυνη χρήση του πλαστικού μιας χρήσης και να ανακαλύψουμε μαζί τις δυνατότητες επανάχρησης του πλαστικού που δίνουν οι τεχνολογίες αιχμής, όπως το 3D printing

— Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη Θεσσαλονίκη;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μας οδήγησαν στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά, πρόκειται για μια πόλη με υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης. Επιπλέον, το μέγεθός της διευκολύνει την καταγραφή του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της δράσης Print Your City. Επίσης, το νέο πρόγραμμα της Coca-Cola, Zero Waste Cities, στο οποίο εντάσσεται και η δράση Print Your City, αποτέλεσε για εμάς μοναδική ευκαιρία, καθώς μέσα από αυτή την πρωτοβουλία και συνεργασία μάς δόθηκε η ευκαιρία να γυρίσουμε στην Ελλάδα και να υλοποιήσουμε ένα πολλά υποσχόμενο όραμα, τόσο για την πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και για όλη τη χώρα. Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός πως αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι ο δήμος, ο οποίος αγκάλιασε αμέσως αυτή την προσπάθεια, δίνοντάς μας την ευκαιρία να διερευνήσουμε για πρώτη φορά αυτή την ιδέα σε κλίμακα πόλης.

The New Raw: Οι αρχιτέκτονες που μετατρέπουν τα πλαστικά σκουπίδια σε χρήσιμα αντικείμενα Facebook Twitter
Με τη δράση Print Your City καλούμε τους κάτοικους της πόλης να συμμετάσχουν στη αναδιαμόρφωση του δημόσιου χώρου.

— Τι είναι ακριβώς το Print Your City;

Ξεκινήσαμε το Print Your City στο Άμστερνταμ το 2016. Εκεί διερευνήσαμε κατά πόσο τα πλαστικά απορρίμματα της πόλης μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τον 3D printer, προκειμένου να κατασκευάσουμε έπιπλα για τον δημόσιο χώρο. Έχοντας καταφέρει να αποδείξουμε τις δυνατότητες του υλικού και της τεχνολογίας, τεστάρουμε για πρώτη φορά την ιδέα σε μια ολόκληρη πόλη! Για το Print Your City της Θεσσαλονίκης καλούμε τους κάτοικους της πόλης να συμμετάσχουν στη αναδιαμόρφωση του δημόσιου χώρου. Αφενός σχεδιάζοντας τα νέα έπιπλα της πόλης, αφετέρου δίνοντας τη δυνατότητα υλοποίησής τους, ανακυκλώνοντας τα πλαστικά απορρίμματα της πόλης με 3d printing.

— Ποια είναι πρακτικά η διαδικασία που ακολουθείται;

Η διαδικασία της ανακύκλωσης του πλαστικού ξεκινά με τον διαχωρισμό των διαφορετικών τύπων των πλαστικών. Στη συνέχεια, το υλικό καθαρίζεται και θρυμματίζεται, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στον εκτυπωτή. Στο 3d printing είναι πολύ σημαντική η καθαρότητα του υλικού.

The New Raw: Οι αρχιτέκτονες που μετατρέπουν τα πλαστικά σκουπίδια σε χρήσιμα αντικείμενα Facebook Twitter
Μέσα από μια ειδική πλατφόρμα που θα είναι σύντομα διαθέσιμη οι πολίτες θα μπορούν να σχεδιάζουν τα έπιπλα που θέλουν αλλά και τις περιοχές στις οποίες θέλουν να τοποθετηθούν.

— Με τι κριτήρια επιλέγονται οι γειτονιές στις οποίες θα τοποθετηθούν τα αντικείμενα;

Σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, προεπιλέξαμε τέσσερα μέρη ‒πλατείες και πάρκα‒ όπου θα τοποθετούνταν τα έπιπλα του Print Your City. Το κριτήριο της επιλογής ήταν οι τοποθεσίες αυτές να είναι κυρίως πλατείες ή πάρκα που έχουν κάποιες ελλείψεις σε αστικό εξοπλισμό. Την τελική επιλογή, όμως, θα την κάνουν οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς. Μέσα από μια ειδική πλατφόρμα που θα είναι σύντομα διαθέσιμη οι πολίτες θα μπορούν να σχεδιάζουν τα έπιπλα που θέλουν αλλά και τις περιοχές στις οποίες θέλουν να τοποθετηθούν.

— Ποιος είναι ο τελικός στόχος της δράσης;

Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους της πόλης, να τους ενημερώσουμε σχετικά με την ανακύκλωση, να εμπνεύσουμε μια πιο υπεύθυνη χρήση του πλαστικού μιας χρήσης και να ανακαλύψουμε μαζί τις δυνατότητες επανάχρησης του πλαστικού που δίνουν οι τεχνολογίες αιχμής, όπως το 3D printing.

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθηναία αρχιτέκτων Ελίζα Μάνωλα «μεταφράζει» την αγγλική εξοχή

Design / Η Ελίζα Μάνωλα ξαναζωντανεύει παλιά εξοχικά σπίτια της βρετανικής υπαίθρου

Με σεβασμό στην ιστορική αρχιτεκτονική τους, την ιδιαιτερότητα των τεχνοτροπιών και των λεπτομερειών τους, η Αθηναία αρχιτέκτονας προτείνει τον δικό της σύγχρονο σχεδιασμό, εγκαθιστά σε αυτά τα διατηρητέα κτίρια μια αισθητική απαλλαγμένη από κλισέ.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT