ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Συνοικία Κουκάκι

Συνοικία Κουκάκι Facebook Twitter
0

Στη σκιά της Ακρόπολης και νοτιοανατολικά του Λόφου του Φιλοπάππου θα βρεις το Κουκάκι, μία από τις πιο ιστορικές και ενδιαφέρουσες συνοικίες της Αθήνας. Πήρε το όνομά του από τον Γεώργιο Κουκάκη που διατηρούσε εργοστάσιο σιδερένιων κρεβατιών κοντά στο Φιξ και ήταν ένας από τους πρώτους που κατοίκησαν στην περιοχή. Πολλά νεοκλασικά σπίτια και κατοικίες επιφανών οικογενειών χτίστηκαν εκείνη την εποχή και πολλά γκρεμίστηκαν κατά τις δεκαετίες '60 και '70, για να χτιστούν πολυκατοικίες που σήμερα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Λίγα κτίρια από τότε έχουν μείνει μέχρι σήμερα και πλέον είναι διατηρητέα. Στον περιφερειακό του Φιλοπάππου και στα γύρω στενά τα νεοκλασικά μπλέκουν αρμονικά με τις μοντέρνες κατοικίες που φτιάχτηκαν τα τελευταία χρόνια και η περιοχή θυμίζει τις εποχές που η Αθήνα ήταν χτισμένη αμφιθεατρικά και απ' όλα τα σπίτια φαινόταν η θάλασσα. Στην οδό Μακρυγιάννη βρίσκεται το κτίριο Βάιλερ, ένα αρχιτεκτονικό στολίδι και από τα μεγαλοπρεπή κτίρια της Αθήνας. Την περίοδο του Μεσοπολέμου ξεκίνησαν έργα για την κατεδάφισή του, που, τελικά, λόγω αντιδράσεων, σταμάτησαν. Το κτίριο σήμερα στεγάζει την Ένωση Φίλων της Ακροπόλεως. Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, ένα από τα πιο όμορφα νεοκλασικά της περιοχής, οικοδομήθηκε το 1930 και για πολλά χρόνια αποτέλεσε την οικία του Ηλία Λαλαούνη. Στη διασταύρωση των οδών Τσάμη-Καρατάσου και Καρατζά ένα καλαίσθητο νεοκλασικό κτίριο φιλοξενεί σήμερα το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας. Στα χρόνια του Μεσοπολέμου στο Κουκάκι άνοιξαν πολύ ωραίες ταβέρνες, που αποτέλεσαν στέκια καλλιτεχνών και διανοουμένων. Στην ταβέρνα του Σλιβάνη είχε δοθεί γεύμα προς τιμήν του Ιταλού φουτουριστή Μαρινέτι, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1937, και ο υπουργός Προπαγάνδας του Χίτλερ, Γιόζεφ Γκαίμπελς, την είχε επισκεφτεί την ίδια χρονιά. Η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα και τελευταία το Κουκάκι έχει γίνει από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές για φαγητό, καφέ και μπαρότσαρκες. Στους κεντρικούς πεζόδρομους, της Δράκου και της Γ. Ολυμπίου, μπορείς να βρεις τα πάντα, όλες τις ώρες της ημέρας. Αλλά αξίζει να τριγυρίσεις και στα στενάκια, όπου σίγουρα θα ανακαλύψεις κάτι που θα σου αρέσει και θα σε κάνει να νιώσεις τη γειτονιά. Θα γνωρίσεις ντόπιους που ζούνε χρόνια στην περιοχή και θα σου πούνε ιστορίες, φοιτητές και νεολαία που τριγυρνούν στα μπαράκια, καλλιτέχνες και κουλτουριάρηδες στα συνοικιακά θέατρα και τις γκαλερί και πολλούς τουρίστες που κάνουν το Κουκάκι ακόμη πιο ζωντανό και ποικιλόμορφο.

Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου

Συνοικία Κουκάκι Facebook Twitter


Εκεί όπου η αγάπη για το καλό φαγητό συναντά τον σεβασμό στα αγνά υλικά γεννιούνται μαγαζιά όπως η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου, το νέο «παιδί» του Γιώργου Γκάτσου στην Αθήνα, εμπνευσμένο από τα ταξίδια του στο Άγιο Όρος αλλά και τον Άγιο Ευφρόσυνο, τον προστάτη των μαγείρων. Στον artisanal χώρο του, που επιμελήθηκε ο Σέρβος καλλιτέχνης Γκόρα και διαθέτει μέχρι και μπρούντζινους πολυελαίους από το εξοχικό σπίτι του Τίτο, θα βρείτε εξαιρετικά πιάτα που ακροβατούν μεταξύ στεριάς και θάλασσας, αλλά και εκλεκτά ελληνικά κρασιά με τη βοήθεια της οινολόγου και οινοπαραγωγού Αθηνάς Τσώλη, συντρόφου του Γιώργου Γκάτσου και συνοδοιπόρου του στο εγχείρημα αυτό. Μη χάσετε τον καβουρμά Κομοτηνής που φτιάχνεται στο χωριό Ίμερος από μοσχάρι και ζυγούρι, την πολίτικη γεύση του κιμαλίδικου, την κιμπανίτσα, μια τυρόπιτα σερβικής καταγωγής, ενώ κάθε μέρα σάς περιμένει και μια διαφορετική έκπληξη, σιγομαγειρεμένη στη γάστρα.

Αν. Ζίννη 34, 210 9246354, Facebook/fabricaefrosinou

Sfika

Συνοικία Κουκάκι Facebook Twitter


Μετράει λίγο παραπάνω από έναν χρόνο στην αγαπημένη πιάτσα στο Κουκάκι και έχει αποκτήσει ήδη φανατικούς θαυμαστές και θαμώνες για τις μοναδικές βραδιές που ξέρει να διοργανώνει αλλά και τον ζεστό του χώρο. Στη Sfika θα βρείτε εξαιρετικά αποστάγματα, από ρακές και κρασιά μέχρι πιο πειραγμένες γεύσεις, όπως ρακόμελα, οινόμελα και ψημένη αμοργιανή, σε πολύ χαμηλές τιμές. Φυσικά, θα τα συνδυάσετε με εκλεκτούς μεζέδες, όπως η «Δαιμονισμένη Σφήκα», ένα πιάτο με καυτερό λουκάνικο, το «Περίεργο Πουλί», δηλαδή κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας, χορταστικές ποικιλίες κρεατικών και διάφορα άλλα πιάτα σε τιμές γύρω στα 5 ευρώ.


Μη χάσετε τα live με έντεχνα και ρεμπέτικα ακούσματα που διοργανώνονται δύο με τρεις φορές τον μήνα.


Ανοιχτά καθημερινά μετά τις 12 και για καφέ. Extra tip: Έκπτωση 10% στους φοιτητές από Κυριακή έως Πέμπτη, 14:00-20:00.

Στρατηγού Κοντούλη 15, 210 9221341, Facebook/sfikapub

Ορθή γωνία «Καφέ-Σνακ-Ρακί»

Συνοικία Κουκάκι Facebook Twitter

Ιδανικό για όλη την ημέρα χάρη στη φιλική και παρεΐστικη ατμόσφαιρα αλλά και τις σούπερ τιμές του, έχει γίνει σημείο συνάντησης για τους νέους της πόλης. Ανοιχτά από πολύ νωρίς το πρωί με αχνιστές χειροποίητες μπουγάτσες και μεγάλη ποικιλία από πεϊνιρλί αλλά και σάντουιτς. Ό,τι πρέπει για να συνοδεύσετε τον καφέ σας και να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Και αν καθίσετε για ποτό, μαζί με τις μπίρες, τα τσίπουρα, τα κρασιά ή τα ούζα που θα βρείτε στην μπάρα του θα σας κεράσουν και μια σπέσιαλ ποικιλία.

Δημητρακοπούλου 82 & Αν. Ζίννη 24, 6982 187432, Facebook /Ορθή-Γωνία-καφέ-Σνακ-Ρακί

Ολυμπίου Αμάλθεια

Συνοικία Κουκάκι Facebook Twitter


Αν ψάχνετε για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στο κέντρο της πόλης, η απάντηση είναι το Ολυμπίου Αμάλθεια. Πιστό στη φιλοσοφία του καλού φαγητού, το ανανεωμένο παραδοσιακό μαγειρείο-μεζεδοπωλείο δίνει έμφαση στο φρέσκο ψάρι και σας προτείνει καθημερινά μια σειρά επιλογών, από γαυράκι, σαρδέλα, αθερίνα και καλαμαράκι μέχρι τσιπούρα, λαβράκι, μπακαλιάρο και χταπόδι. Κάθε μέρα θα βρείτε αρκετά μαγειρευτά με ό,τι τραβάει η όρεξή σας, από σουτζουκάκια μέχρι φακές και άλλα όσπρια, σούπες και πιάτα ανάλογα με την εποχή (σε προσιτές τιμές από 4 μέχρι 6,5 ευρώ), καθώς και μεγάλη ποικιλία κρεάτων στη σχάρα, με εξαιρετικά ορεκτικά για να τα συνοδεύσετε. Extra tip: Από τέλη Οκτωβρίου ξεκίνησαν επιλεγμένες μουσικές βραδιές σε έντεχνους ή ρεμπετολαϊκούς ρυθμούς.

Πεζόδρομος Γ. Ολυμπίου 8, 210 9242780, 6978 234477, 6948 326026, www.olympiouamaltheia.com, www.facebook.com/OlympiouAmaltheia, www.tripadvisor.com.gr/ΟλυμπίουΑμάλθεια

Ο μπαμπάς

Συνοικία Κουκάκι Facebook Twitter


Ένα μαγαζί απ' αυτά που εύκολα κάνεις στέκι, χάρη στο παρεΐστικο, αρκετά νεανικό ύφος του αλλά και τις σούπερ τιμές του, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό σέρβις. Ο ΜΠΑΜΠΑΣ, σε απόσταση αναπνοής από το μετρό Φιξ, σας περιμένει από το πρωί για καφέ με μόλις 2,5 ευρώ και μετά για φαγητό και ποτό μέχρι αργά το βράδυ, πάντα με ωραίες μουσικές, συχνά sets από γνωστούς DJs της πόλης αλλά και live από ελληνικές ξενόφωνες μπάντες.


Αν είστε λάτρεις της μπίρας, στην μπάρα του θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία σε ελληνικές μπίρες από μικροζυθοποιίες και όχι μόνο, ενώ, πέρα από τα τρία μόνιμα βαρέλια, κάθε μήνα θα δοκιμάσετε και ένα τέταρτο, διαφορετικό βαρέλι-έκπληξη.


Συνδυάστε τες με τα νέα πιάτα του ανανεωμένου μενού, όπως τα λαχταριστά του burgers πάντα με φρέσκο κιμά, το steak burger, τα hot dogs, οι tortillas ή η ποικιλία γίγας, αν είστε μεγάλη παρέα.


Extra tip: Σχεδόν σε μόνιμη βάση φιλοξενεί εκθέσεις φωτογραφίας ή ζωγραφικής με πρωτότυπα θέματα.

Φαλήρου 53, στάση μετρό Συγγρού-Φιξ (έξοδος Δράκου), 215 5505565 [email protected], Facebook/ompampaskafeteriampara

Γαρύφαλλο - Κανέλα

Συνοικία Κουκάκι Facebook Twitter

Πιστό στη φιλοσοφία του καλού φαγητού αλλά και τιμώντας τις γεύσεις και τη μουσική παράδοση της Ανατολής, το Γαρύφαλλο-Κανέλα ήρθε για να μείνει σε αυτή την αγαπημένη γειτονιά της πόλης.


Ο Δήμος και η μητέρα του, με καταγωγή από την Πόλη, σερβίρουν κάθε μέρα διαφορετικά πιάτα με πολίτικες συνταγές και ξέρουν να ταιριάζουν μοναδικά ακόμα και σύγχρονα εδέσματα με μπαχαρικά της Ανατολίας (κύμινο, μαστίχα, μπαχάρι, γαρύφαλλο, κανέλα).


Δοκιμάστε οπωσδήποτε το μπορανί, καβουρδισμένο κιμά με σέσκουλα και ρύζι και γιαούρτι από πάνω, κάτι σαν το πολίτικο σπανακόρυζο.


Κάθε Παρασκευή και Σάββατο (21:00) μας ταξιδεύουν στις αλησμόνητες πατρίδες με κανονάκι, μπουράκ, ούτι, κουτάλια και κλαρίνα, πάντα συνοδεία αυθεντικών γεύσεων της Ανατολής (καρλί γιαλούκ, χιουνκιάρ μπεγιεντί, ελμπασάν κ.ά.)

Οδ. Ανδρούτσου 35 & Ζαν Μωρεάς 28, 210 9245332 & 211 0125461

 

Boheme Bourgeois wine bar

Συνοικία Κουκάκι Facebook Twitter


Περισσότερες από 90 ετικέτες ελληνικών κρασιών, με αρκετές εξ αυτών και σε ποτήρι, σε συνδυασμό με ελληνικά εκλεκτά τυριά και αλλαντικά από μικρές μονάδες παραγωγής δεν μπορούν παρά να είναι πρόκληση για κάθε λάτρη του κρασιού.


Στο Boheme Bourgeois, ένα από τα ωραιότερα wine bars της πόλης, με industrial αλλά και κλασικά χαρακτηριστικά, θα δεις από κουστουμάτους μέχρι hipsters και αθλητές και θα νιώσεις σαν στο σπίτι σου, αφού οι άνθρωποι του μαγαζιού δημιουργούν μια αρκετά παρεΐστικη ατμόσφαιρα με τον κόσμο.


Στο μενού του, που ανανεώνεται τακτικά, θα βρείτε ακόμα τη φοβερή και τρομερή χειροποίητη τάρτα της Χαράς με αλεύρι ζέας.
Extra tip: Κάνουν και live βραδιές με τζαζ, σόουλ, φανκ και ροκ ακούσματα. Stay tuned καθώς έρχονται εκπλήξεις με θεματικές βραδιές, νέες γευσιγνωσίες κ.ά.

Αν. Ζίννη 36, 210 9244244, Facebook/bobowinebar

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμμανουέλα Δούση: «Οι σύγχρονες συνήθειες και ανάγκες έχουν επιδεινώσει την κατάσταση του περιβάλλοντος»

EU green deal / Εμμανουέλα Δούση: «Οι σύγχρονες συνήθειες και ανάγκες έχουν επιδεινώσει την κατάσταση του περιβάλλοντος»

Ανεβαίνει η θερμοκρασία της Γης; Αυξάνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου; Τι σηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία; Απαντά η καθηγήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής, Ειδική Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και κάτοχος έδρας UNESCO στην κλιματική διπλωματία, Εμμανουέλα Δούση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Πρέπει να δράσουμε τώρα»: Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία μιλά στη LiFO

EU green deal / «Πρέπει να δράσουμε τώρα»: Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία μιλά στη LiFO

Στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους εξηγεί ποιες είναι οι προτεραιότητες της Ευρώπης για την προστασία του περιβάλλοντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ενέργεια και Περιβάλλον: Οι δύσκολες εξισώσεις και οι νέες προκλήσεις για την Ελλάδα

EU green deal / Ενέργεια και Περιβάλλον: Οι δύσκολες εξισώσεις και οι νέες προκλήσεις για την Ελλάδα

Τα ανοιχτά μέτωπα στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), το «στοίχημα» για ανταγωνιστικά τιμολόγια ρεύματος σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανία αλλά και οι πιέσεις στον κλάδο της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στο χαρτοφυλάκιο της ενέργειας που καλείται να διαχειριστεί άμεσα η κυβέρνηση.
ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΡΑΤΣΑ
Από το αγρόκτημα στο πιάτο: Η ευρωπαϊκή επανάσταση στα συστήματα τροφίμων

EU green deal / Από το αγρόκτημα στο πιάτο: Η ευρωπαϊκή επανάσταση στα συστήματα τροφίμων

Η νέα στρατηγική της Ε.Ε. για ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο διατροφικό κύκλο, που θα ωφελεί την υγεία των ανθρώπων, θα ανταμείβει ικανοποιητικά παραγωγούς και εμπόρους, ενώ παράλληλα θα προστατεύει το περιβάλλον.
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΟΡΑΝΙΤΗ
Ο Σύλλογος ΚΕΦΙ Αθηνών προασπίζει τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου / Ο Σύλλογος ΚΕΦΙ Αθηνών προασπίζει τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών (ΚΕΦΙ) Αθηνών ενδυναμώνει τη φωνή των ασθενών με ογκολογικά νοσήματα και τους υποστηρίζει εκεί όπου δεν επαρκεί η πολιτεία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το ανοσοποιητικό σύστημα αντεπιτίθεται στον καρκίνο

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου / Το ανοσοποιητικό σύστημα αντεπιτίθεται στον καρκίνο

Κάθε καρκίνος αναλύεται με τις μοντέρνες μοριακές μεθόδους και αναγνωρίζονται οι «αδυναμίες» του, κάτι που μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε τα λεγόμενα «έξυπνα φάρμακα» ή στοχευμένες θεραπείες.
ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΜΠΟΥΤΗ
Το έξυπνο σπίτι αλλάζει τον τρόπο που ζούμε

Τech & Science / Το έξυπνο σπίτι αλλάζει τον τρόπο που ζούμε

Με το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας να κυλά ενώ βρισκόμαστε στο σπίτι, ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι το τελευταίο θα άλλαζε και μάλιστα πολύ. Και η αρχή του 2021 μας βρήκε να κατοικούμε στο «Σπίτι 2.0» και την καθημερινότητά μας να μην έχει την παραμικρή σχέση με «πριν».
Η τεχνολογία το 2020: H ψυχαγωγία μας έκανε level up

Τech & Science / Η τεχνολογία το 2020: H ψυχαγωγία μας έκανε level up

Παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που είχε το 2020, υπήρξαν στιγμές που καταφέραμε να περάσουμε καλά και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία η οποία μας χάρισε σπουδαίες εμπειρίες ψυχαγωγίας που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα φάνταζαν εξωπραγματικές.
ΤΟΥ ΤΙΜΟΥ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΥ