«Θρησκευτική ουδετερότητα», ΕΡΤ και ο Σόρος: Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επιπλεύσει

«Θρησκευτική ουδετερότητα», ΕΡΤ και ο Σόρος: Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επιπλεύσει Facebook Twitter
Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018. Φωτο: EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
0

Η υπόθεση του θανάτου του 35χρονου ομογενή στην Αλβανία, του οποίου τη σορό αρνούνταν για μέρες να παραδώσουν στην οικογένειά του οι αλβανικές αρχές προκειμένου να κηδευτεί, απασχόλησε και δίχασε για άλλη μια φορά την ελληνική κοινωνία. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κράτησε μια προσεκτική στάση στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο πολιτικό σκηνικό γενικά διατυπώθηκαν αντιμαχόμενες απόψεις.


Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν τον νεκρό Κωνσταντίνο Κατσίφα «εθνικιστή» και υπήρχαν κάποιοι που σχεδόν δικαιολόγησαν την αλβανική αστυνομία που του αφαίρεσε τη ζωή, υποστηρίζοντας ότι εκείνος πυροβόλησε πρώτος και προκάλεσε όσα ακολούθησαν. Ο αντίλογος σε αυτό αμφισβητούσε τα γεγονότα όπως παρουσιάστηκαν, επειδή πηγή ήταν η αλβανική αστυνομία, και υποστήριζε ότι οι νεκροί οφείλουν να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, όποιοι κι αν είναι.

Το Μέγαρο Μαξίμου, στο θέμα των σχέσεων με την Εκκλησία, έχει αποφασίσει από την αρχή να πατάει σε δύο βάρκες και μέχρι στιγμής, από άποψη τακτικής (για όσους δεν έχουν ευαισθησίες με ζητήματα αρχών), του Τσίπρα του βγαίνει.


Σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα, ο 35χρονος ομογενής φαίνεται (και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) να είχε όντως μια εμμονή με τα εθνικά θέματα, ωστόσο, σύμφωνα με την οικογένειά του, δεν είχε κάποια σχέση με τη Χρυσή Αυγή και πολιτικά είχαν υποστηρίξει οικογενειακώς τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, η οποία τους επισκέφτηκε στους Βουλιαράτες. Ο Κ. Κατσίφας κατέβαινε στα συλλαλητήρια για τα εθνικά θέματα, τραγουδούσε τον εθνικό ύμνο και σκάλιζε σταυρούς, ενώ ήθελε να βάλει μια τεράστια ελληνική σημαία σε έναν λόφο στους Βουλιαράτες και για όλα αυτά είχε στοχοποιηθεί από την αλβανική αστυνομία, όπως λένε στη μειονότητα.

Οι συγγενείς του νεκρού Έλληνα ομογενή υποστηρίζουν ότι δύο μέρες πριν τον σκοτώσει η αλβανική αστυνομία, τον είχε προκαλέσει η ίδια και ότι αυτό συνέβη και την 28η Οκτωβρίου, οπότε έχασε τη ζωή του. Ισχυρίζονται δηλαδή ότι ήταν η αλβανική αστυνομία που το ξεκίνησε και όχι ο 35χρονος, για το όπλο του οποίου λένε ότι ήταν κυνηγετικό και ότι έριχνε με αυτό στον αέρα, χωρίς να σημαδεύει κανέναν. Εκτός από τον αναπληρωτή υπ. Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο, η υπόλοιπη κυβέρνηση έδειξε να φοβάται το θέμα και προτίμησε να κρατήσει αποστάσεις ή και να μην ασχοληθεί, ενώ δέχτηκε κριτική ότι υιοθετεί την εκδοχή της αλβανικής αστυνομίας, αδιαφορώντας και αποφεύγοντας να ερευνήσει τα πραγματικά περιστατικά.

«Θρησκευτική ουδετερότητα», ΕΡΤ και ο Σόρος: Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επιπλεύσει Facebook Twitter
Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν τον νεκρό Κωνσταντίνο Κατσίφα «εθνικιστή» και υπήρχαν κάποιοι που σχεδόν δικαιολόγησαν την αλβανική αστυνομία που του αφαίρεσε τη ζωή, υποστηρίζοντας ότι εκείνος πυροβόλησε πρώτος και προκάλεσε όσα ακολούθησαν.

Ένα άλλο θέμα που διχάζει (για άλλη μια φορά) τον πολιτικό κόσμο και την ελληνική κοινωνία είναι αυτό της σχέσης του κράτους με την Εκκλησία και η περίφημη «θρησκευτική ουδετερότητα» που λέει ότι θα προωθήσει η κυβέρνηση με την αναθεώρηση του Συντάγματος.


Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η σημερινή Βουλή απλώς θα κληθεί να ψηφίσει για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος. Τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η επόμενη Βουλή. Οπότε, όλα όσα λέει ότι προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και κάθε άλλο κόμμα, είναι πιθανό, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, να αποτελούν πυροτεχνήματα προς εντυπωσιασμό ή απλώς πολιτικό παιχνίδι. Σημασία έχουν οι τελικές προτάσεις και τι θα ψηφιστεί στο τέλος, δηλαδή στην επόμενη Βουλή. Το Μέγαρο Μαξίμου, στο θέμα των σχέσεων με την Εκκλησία, έχει αποφασίσει από την αρχή να πατάει σε δύο βάρκες και μέχρι στιγμής, από άποψη τακτικής (για όσους δεν έχουν ευαισθησίες με ζητήματα αρχών), του Τσίπρα του βγαίνει.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να ακούν μια μαχητική ρητορική έναντι της Εκκλησίας και πολιτικές υπέρ του διαχωρισμού. Στην Εκκλησία, που είναι πιο πραγματιστές εν προκειμένω, διεκδικούν συνεχώς και πιέζουν. Δεν τους ενδιαφέρει το θέαμα αλλά η ουσία, να πάρουν δηλαδή αυτά που θέλουν. Ο Αλέξης Τσίπρας, που κατάλαβε γρήγορα ότι η Εκκλησία στην Ελλάδα έχει πραγματική ισχύ, δεν έχει καμία πρόθεση να συγκρουστεί μαζί της και κοιτάζει να έχει και τις δύο πλευρές ικανοποιημένες.

Στο κόμμα του θέλει να κάνει μια κίνηση που να δείχνει πως κάτι αλλάζει (αλλά στην πράξη να μη θίξει την Εκκλησία). Με αυτό τον τρόπο θα είναι και οι δύο ευχαριστημένοι. Η Εκκλησία επειδή δεν θίχτηκε (και στο παρασκήνιο μπορεί να πετύχει να πάρει και κάτι) και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα έχει να επικαλείται π.χ. τη «θρησκευτική ουδετερότητα», έστω κι αν αυτό στην πράξη δεν σημαίνει σχεδόν τίποτα. Στο Μαξίμου θέλουν να χρησιμοποιήσουν και πολιτικά το θέμα της ανάδειξης της «θρησκευτικής ουδετερότητας», καθώς εκτιμούν ότι θα προσελκύσουν τους ψηφοφόρους εκείνους της κεντροαριστεράς που ανήκαν κάποτε στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ. Εκεί στόχευε, άλλωστε, και η υπουργοποίηση της «σημιτικής» Μυρσίνης Ζορμπά.

«Θρησκευτική ουδετερότητα», ΕΡΤ και ο Σόρος: Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επιπλεύσει Facebook Twitter
O Πάνος Καμμένος, ήταν ο πρώτος που άφησε υπονοούμενα για χρηματοδοτήσεις του Σόρος. Φωτο: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.

Κατά τ' άλλα, στην κυβέρνηση πρώην και νυν υπουργοί εξακολουθούν να τσακώνονται για το «ποιους χρηματοδοτεί ο Σόρος» και ποιοι είναι και αν είναι οι «προστατευόμενοί» του. Τελευταία πράξη σε ένα «δράμα» που αναμένεται να έχει συνέχεια ήταν η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Νίκος Κοτζιάς κατά παντός υπευθύνου για συκοφαντική δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων και η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου για όσα περιγράφει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Την αρχή είχε κάνει ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος, απαντώντας σε επίθεση του Ν. Κοτζιά στο υπουργικό συμβούλιο, άφησε υπονοούμενα για χρηματοδοτήσεις του Σόρος. Στη συνέχεια, δημοσιεύματα που απηχούσαν τις απόψεις Κοτζιά τον έφερναν να λέει ότι αυτός ήταν που είχε στοχοποιηθεί από τον Σόρος, για να βγει μετά και ο Βαρουφάκης (που έχει κατηγορηθεί πολλάκις ως ο αγαπημένος του περιβόητου μεγαλοεπιχειρηματία) και να πει ότι ο Σόρος είχε ζητήσει από τον Τσίπρα να τον διώξει από την κυβέρνηση!

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πολύ ενοχλημένοι από τους δημόσιους τσακωμούς και κυρίως από τη στάση του Ν. Κοτζιά, η οποία τους προκαλεί εκνευρισμό. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αυτές τις μέρες τον χαρακτήριζαν «πολιτικά τελειωμένο και εμπαθή που προσπαθεί να τραβήξει δημοσιότητα».

 
Κοτζιάς και Καμμένος, πάντως, δεν αναμένεται να παραδώσουν τα όπλα εύκολα και εξακολουθεί να μαίνεται ένας υπόγειος πόλεμος με διαρροές προς δημοσιογράφους και από τις δύο πλευρές, που κατηγορούν η μία την άλλη για «παρασυστήματα», ελεγχόμενα ΜΜΕ και δημοσιογράφους, περίεργες χρηματοδοτήσεις και κονδύλια, καθώς και με απειλές για αποκαλύψεις.

Μεγάλη ένταση εξακολουθεί να πυροδοτεί και το θέμα της ΕΡΤ, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη φορά να έχουν ξεσηκωθεί και εσωκομματικά να γίνονται μεγάλες μάχες για τον έλεγχό της. Οι «53» κατηγορούν τον αρμόδιο υπουργό ότι έχει μετατρέψει την ΕΡΤ σε «παπική τηλεόραση» και ότι προβάλλει μόνο τον ίδιο και τους πολιτικούς συμμάχους του, αφήνοντας απ' έξω τους εσωκομματικούς του αντιπάλους ή ακόμα και χρησιμοποιώντας την εναντίον τους, όπως λένε ορισμένοι.


Η πλευρά του Νίκου Παππά βάλλει κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που, όπως ισχυρίζονται, βάζει εμπόδια στους νέους διορισμούς που θέλει να κάνει. «Τα στελέχη της ΕΡΤ που ελέγχουν την ενημέρωση δίνουν αναφορά στον Παππά και αυτός ελέγχει απολύτως και με τον τρόπο που θέλει τις ειδήσεις και τις ενημερωτικές εκπομπές» είναι μερικά από τα παράπονα που ακούγονται στην Κουμουνδούρου από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, που τον κατηγορούν ότι «αποκλείει πολλούς συντρόφους».


Ένα από τα «χαριτωμένα» παραλειπόμενα που συνδέουν κάπως δύο από τα θέματα της επικαιρότητας, Εκκλησία και ΕΡΤ, είναι ότι διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ εδώ και λίγο καιρό έχει γίνει ο αδελφός του μοναχού Αρσενίου (δεξί χέρι του ηγούμενου Εφραίμ της υπόθεσης του Βατοπεδίου), ο οποίος προωθήθηκε από την κυβέρνηση ως ευνοούμενός της, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία ούτε τα κατάλληλα προσόντα, πέρα από το ότι θεωρείται «συριζαίος», ιδιότητα που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «προσόν» για να προωθηθεί κάποιος στο κράτος αυτή την περίοδο.

Πολιτικό 7ήμερο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι είναι τα μυστικά «κονδύλια» και ποιος τα μοιράζει;

Ελλάδα / Τι είναι τα μυστικά «κονδύλια» και ποιος τα μοιράζει;

Ο αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστήμιου, Άγγελος Συρίγος, σχολιάζει τον πιθανό ρόλο που έπαιξε ο Τζορτζ Σόρος και το Open Society Foundation στην παραίτηση Κοτζιά
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυρίζοντας από την Ικαρία

Βασιλική Σιούτη / Γυρίζοντας από την Ικαρία

Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του μήνυμα είπε ότι είναι το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Είναι όμως και το πιο δύσκολο. Γι' αυτό και ίσως χρειαστεί ανασχεδιασμός της κυβερνητικής στρατηγικής, καθώς ο προηγούμενος σχεδιασμός μοιάζει να έχει φτάσει στα όριά του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Βασιλική Σιούτη / Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Προβληματίζει την Ε.Ε. η καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων. Πιέσεις για ταχύτερη έγκριση του φθηνότερου εμβολίου της AstraZeneca. Ανησυχία για καθυστέρηση της ανάκαμψης της οικονομίας διεθνώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Bασιλική Σιούτη / Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εθνικά επιχειρησιακά σχέδια εμβολιασμού του πληθυσμού είναι η νέα μεγάλη πρόκληση των κυβερνήσεων και ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών έχει αρχίσει ήδη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Βασιλική Σιούτη / Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Είναι πραγματικά ένας παραλογισμός ότι η κυβέρνηση Μέρκελ εμποδίζει τις κυρώσεις σε μια αυταρχική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση, όπως αυτή του Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ