Τι πρεσβεύει η γραβάτα του Τσίπρα;

Τι πρεσβεύει η γραβάτα του Τσίπρα; Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγάζει τη γραβάτα που μόλις φόρεσε στο Ζάππειο / Φωτό: Εurokinissi
14

Η γραβάτα του Αλέξη Τσίπρα ήταν η επικοινωνιακή κορύφωση της κυβερνητικής πολιτικής της προηγούμενης περιόδου και τώρα περιμένει να δρέψει τους καρπούς για να προχωρήσει στους σχεδιασμούς του επόμενου διαστήματος. Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης, άλλωστε, είναι οι βραχυπρόθεσμοι σχεδιασμοί. Η τακτική του «βλέποντας και κάνοντας». Έτσι πορεύεται από την πρώτη μέρα που πήρε την εξουσία και έτσι συνεχίζει.

Στήθηκε, λοιπόν, από το Μέγαρο Μαξίμου ένα επικοινωνιακό σόου με κεντρικό θέμα τη γραβάτα του Τσίπρα, αποσιωπώντας το πότε και γιατί είχε πει ότι θα την φορούσε. Λογικό, αφού κανείς στην κυβέρνηση δεν θέλει να θυμάται ότι ήταν τις παραμονές των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015, όταν ρωτήθηκε αν θα φορέσει ποτέ γραβάτα. Ήταν τότε που ο Αλέξης Τσίπρας είχε απαντήσει «θα φορέσω γραβάτα όταν κουρέψω το χρέος».

Τελικά την φόρεσε, διοργανώνοντας μια μεγάλη φιέστα γι' αυτό, χωρίς να κουρέψει το χρέος ούτε ένα ευρώ. Αυτό που συμφωνήθηκε με την απόφαση του Eurogroup ήταν ουσιαστικά επιμήκυνση και ελάφρυνση με «ασπιρίνες» στη λογική της συμφωνίας του 2016 και του 2012 του Αντώνη Σαμαρά.

Κατά κοινή ομολογία, πάντως, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τόσο τα παλιότερα που είχε πάρει η κυβέρνηση Σαμαρά όσο και αυτά τώρα, που δόθηκαν στην κυβέρνηση Τσίπρα, δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική λύση στο θέμα του χρέους και επιπλέον απαιτούν την πρόσδεση της χώρας στα μνημόνια για πολλά χρόνια ακόμα αλλά και νέα, έξτρα μέτρα κάθε φορά που θα υλοποιείται τμηματικά κάποιο από τα μέτρα της (ανεπαρκούς) ελάφρυνσης

Κάποιοι ξένοι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν χρόνια την ελληνική υπόθεση, όπως ο Πίτερ Σπίγκελ των «Financial Times», ισχυρίστηκαν ότι είναι χειρότερη από του 2012 και κάποιοι οικονομολόγοι, όπως ο Κώστας Λαπαβίτσας, που υπήρξε και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη κυβερνητική του περίοδο, υποστήριξε ότι είναι χειρότερη από αυτήν που είχε πάρει το 2016 από τους δανειστές.

Δεν ήταν λίγοι κι αυτοί που θυμήθηκαν τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας για την επιμήκυνση (αντί κουρέματος) του χρέους, όταν πανηγύριζε γι' αυτήν ο Αντώνης Σαμαράς, τότε που εκείνος δήλωνε πως «η επιμήκυνση είναι ένα μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε».

Κατά κοινή ομολογία, πάντως, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τόσο τα παλιότερα που είχε πάρει η κυβέρνηση Σαμαρά όσο και αυτά τώρα, που δόθηκαν στην κυβέρνηση Τσίπρα, δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική λύση στο θέμα του χρέους και επιπλέον απαιτούν την πρόσδεση της χώρας στα μνημόνια για πολλά χρόνια ακόμα αλλά και νέα, έξτρα μέτρα κάθε φορά που θα υλοποιείται τμηματικά κάποιο από τα μέτρα της (ανεπαρκούς) ελάφρυνσης.

Πώς να δικαιολογήσει, λοιπόν, η κυβέρνηση Τσίπρα μια συμφωνία που χαρακτήριζε «σχοινί για να κρεμαστούμε» και πώς να δικαιολογήσει όσα έλεγε τα προηγούμενα χρόνια του συμβιβασμού, όταν υποστήριζε πως έκανε όσα της ζητούσαν οι δανειστές για να πετύχει λύση για το χρέος; Όταν, τελικά, όχι μόνο δεν πέτυχε τίποτα περισσότερο από το 2012 αλλά πλέον το χρέος πλησιάζει το 180% του ΑΕΠ.

Η στάση της κυβέρνησης Τσίπρα, ειδικά το τελευταίο διάστημα, κάνει αριστερούς και δεξιούς να την χαρακτηρίζουν «την πιο πειθήνια μνημονιακή κυβέρνηση» ή «την καλύτερη μνημονιακή κυβέρνηση», κάτι που για άλλους αποτελεί έπαινο και για άλλους ψόγο. Το βέβαιο είναι ότι οι δανειστές, και ειδικά το Βερολίνο, αλλά και οι ΗΠΑ, δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Όχι ότι θα είχαν πρόβλημα με μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά σε κάθε περίπτωση η ΝΔ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται πολύ πιο βολική, αφού μηδενίζεται ο κίνδυνος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής που έχει επιβληθεί.

Τι πρεσβεύει η γραβάτα του Τσίπρα; Facebook Twitter
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, δεν έκρυβε την ικανοποίησή του, παρουσιάζοντας την εξέλιξη αυτή της ελληνικής υπόθεσης ως ένα καλά σχεδιασμένο πλάνο του Βερολίνου. Φωτο: EPA/HAYOUNG JEON

Αυτήν τη στιγμή εφαρμόζεται το τέλειο σενάριο για τους δανειστές: μια απολύτως συνεργάσιμη «αριστερή» κυβέρνηση που περνάει τις απαιτήσεις τους και τις πολιτικές που θέλουν, χωρίς αναταράξεις, και μια βολική αντιπολίτευση που δεν έχει καμία πρόθεση να αμφισβητήσει την πολιτική αυτή επί της ουσίας και να ξεσηκώσει τα λαϊκά στρώματα για να εξεγερθούν.

Ο ιδανικός συνδυασμός δηλαδή. Με παρόμοιο τρόπο σκέφτεται και η οικονομική ελίτ της χώρας που στηρίζει ξεκάθαρα την κυβέρνηση Τσίπρα, με τα ισχυρότερα ονόματα της ελληνικής «ολιγαρχίας» να την επικροτούν και δημοσίως.

Και πώς να μη χαίρονται, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. τους εξασφάλισε συνέχιση της σκληρής λιτότητας (που θα ανέτρεπε) ως το 2022 τουλάχιστον όπως και της άγριας υπερφορολόγησης που έχει επιβάλει κυρίως σε μεσαία και χαμηλά στρώματα, ώστε να πετυχαίνει τα θηριώδη υπερπλεονάσματα (που κάποτε κατήγγελλε).

Στο ίδιο πλαίσιο έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση δομικών αλλαγών («μεταρρυθμίσεις») νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Βερολίνου. Οι μόνοι, λοιπόν, που έχουν λόγο να πανηγυρίζουν είναι οι δανειστές και κανένας άλλος, πλην εκείνων που θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουν την παραμονή τους στην εξουσία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, που τελικά διέψευσε τις ελπίδες όσων περίμεναν να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική από του Σόιμπλε, δεν έκρυβε την ικανοποίησή του, παρουσιάζοντας την εξέλιξη αυτή της ελληνικής υπόθεσης ως ένα καλά σχεδιασμένο πλάνο του Βερολίνου.


Όσοι αμφισβητούσαν το ότι οι Γερμανοί είχαν πάντα το πάνω χέρι αποδείχτηκαν αφελείς, όπως και όσοι περίμεναν να γίνει αποδεκτή η γαλλική πρόταση (η οποία συνέφερε την Ελλάδα) για τον μηχανισμό που θα συνέδεε την εξυπηρέτηση του χρέους με την ανάπτυξη.

Πολιτικό 7ήμερο
14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυρίζοντας από την Ικαρία

Βασιλική Σιούτη / Γυρίζοντας από την Ικαρία

Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του μήνυμα είπε ότι είναι το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Είναι όμως και το πιο δύσκολο. Γι' αυτό και ίσως χρειαστεί ανασχεδιασμός της κυβερνητικής στρατηγικής, καθώς ο προηγούμενος σχεδιασμός μοιάζει να έχει φτάσει στα όριά του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Βασιλική Σιούτη / Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Προβληματίζει την Ε.Ε. η καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων. Πιέσεις για ταχύτερη έγκριση του φθηνότερου εμβολίου της AstraZeneca. Ανησυχία για καθυστέρηση της ανάκαμψης της οικονομίας διεθνώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Bασιλική Σιούτη / Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εθνικά επιχειρησιακά σχέδια εμβολιασμού του πληθυσμού είναι η νέα μεγάλη πρόκληση των κυβερνήσεων και ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών έχει αρχίσει ήδη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Βασιλική Σιούτη / Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Είναι πραγματικά ένας παραλογισμός ότι η κυβέρνηση Μέρκελ εμποδίζει τις κυρώσεις σε μια αυταρχική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση, όπως αυτή του Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

5 σχόλια
Ο Σύριζα, με πρόσχημα την αριστερά, ασκεί την πλέον νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική και υπηρετεί με μεγάλη προσήλωση την διεθνή των αγορών.Οπότε είναι λογικό να είναι αγαπητός και αρεστός από τους δανειστές και την γερμανική ηγεσία.Στην εξωτερική πολιτική, το δόγμα του Σύριζα είναι ότι εχθρός (της πολιτικής τάξης) δεν είναι ο εθνικισμός των γειτόνων αλλά ο εθνικισμός της ελληνικής κοινωνίας.Όμως, ο αριστερός εθνικισμός, είναι αυτός που προτρέχει να υπηρετήσει τον εθνικισμό των άλλων (αγορές, εδαφικός και πολιτισμικός εθνικισμός γειτονικών χωρών).Φυσικά, ο μείζων εχθρός της σημερινής άρχουσας αριστεράς φαίνεται είναι η ίδια η ελληνική κοινωνία, η ιστορία της, οι κληρονομιές της και η όποια πολιτισμική και κοινωνική συνοχή της χώρας έχει απομείνει.Σημειολογικά, η γραβάτα συμβολίζει την επιθυμία του κ. πρωθυπουργού να τον υπηρετούν γελωτοποιοί και παρακοιμώμενα κομματικά παράσιτα του κράτους.Έξοχο παράδειγμα (όχι το μόνο βεβαίως) αποτελεί ο ειδικός σύμβουλος στο γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας του κ. πρωθυπουργού.
Το πράγμα είναι ακριβώς όπως το αναλύετε. Η αξία του ΣΥΡΙΖΑ για τις ελίτ, μέσα κι έξω, είναι πως ο κόσμος δεν διαμαρτύρεται, αν και για να είμαστε δίκαιοι, ο κόσμος είχε κουραστεί να διαμαρτύρεται ήδη από το 2012, απλώς τότε διατηρούσε μια "ελπίδα", ε τώρα πάει κι αυτή. Η χώρα έχει δεθεί χειροπόδαρα. Το θέμα είναι πώς να κινηθούμε έστω μέσα στα στενά αυτά πλαίσια. Ο Τσίπρας είναι ένας τακτικιστής, καλύτερο απ' το να ήταν ιδεοληπτικός, αλλά όραμα δεν έχει. Έκανε μεν το 2015 τη στροφή, γιατί παιζόταν το κεφάλι του, αλλά δεν έχει ιδέα για το παρακάτω.
Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης, άλλωστε, είναι οι βραχυπρόθεσμοι σχεδιασμοί. Πηγή: www.lifo.grΔωσε μου ενα παραδειγμα κυβερνησης που εκανε κατι μακρόπνοο σε αυτον τον τοπο, πριν απο αυτη την κυβερνηση;
Συγκρινε την ενταξη της ελλαδας και κυπρου σε ΕΟΚ, την ενταξη ελλαδας σε ευρωζωνη, τις τακτικες για την αποκρουση των διεκδικισεων των Τουρκων στο Αιγαιο και την διατηρηση του Ελληνισμου στην Κυπρο με αυτο το συνοθυλευμα.
Η λογικοί "όλοι ίδιοι είναι", "το ίδιο ανίκανοι, το ίδιο λαμόγια, το ίδιο άχρηστοι", είναι ακριβώς η λογική που μας πάει στο χάος. Όχι, δεν υπερασπίζομαι την ΝΔ αν αυτό θα με χρεόσετε, απλώς προσπαθώ να σας πείσω να αδιαφορησετε για την προπαγάνδα της τωρινής κυβέρνησης, ότι "μπορεί να μην είμαστε πολύ καλοί, αλλά δεν είμαστε χειρότεροι από τους άλλους" και να σκεφτείτε. Κανένας δεν είναι ίδιος με κανέναν. Και αν δεν μπορούμε να διακρίνουμε το κακό απ'το χειρότερο, σίγουρα δε θα πετύχουμε να διακρίνουμε ποτέ και το καλύτερο.
Βαλκανικοί Πόλεμοι.Ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.Ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.Μετρό Αθήνας.Μεγάλα έργα '90-'00 που ένωσαν την Ελλάδα.Διεκδίκηση Μαρμάρων Παρθενώνα.Δημιουργία του ΕΣΥ.Αλλαγή Αστικού Κώδικα, Οικογενειακού Δικαίου 1982 (κατάργηση προίκας κτλ).Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Παπανούτσου.Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου.
Α και κατι δευτερο για το τι πρεσβευει η αντιληψη του ιδιου του Τσιπρα σε σχεση με την γραβατα:Οτι η αριστερα στην Ελλαδα είναι αποκλειστικά προιον lifestyle. Η αριστερα εχει καταφερει να ταυτιστει με το τι μουσικη ακους, πως ντυνεσαι ποιο lifestyle ακολουθεις οτιδηποτε αλλο εκτός απο τις πολιτικές θέσεις της. Αρα λογικο ο Τσιπρας να νομιζει (και να ειναι) αριστερος γιατι δεν φορα γραβατα. Ενα αδειο πουκαμισο κυριολεκτικα.
Μη την διαφορά οτι αν παιρναμε το ιδιο πακετο για το χρεος το 2012 θα ειμασταν σε τελειως διαφορετικη θεση γιατι:- θα συνεχιζοταν η αναπτυξη του 2014 με αυξηση του ΑΕΠ- δεν θα χρειαζοντουσαν ανακεφαλαιοποιηση (οι ηδη ανακεφαλαιοποιημενες τραπεζες) και δεν θα χανοταν η συμετοχη του κρατους σε αυτες (απο 15 εως 35 δισ ζημια) λογω του τραγελαφικου Α Εξαμηνου του 2015- δεν θα χρειαζονταν νεο προγραμμα διασωσης ακριβως λογω της καταστροφης που προξενησαν μονο και μονο με την πραξη του phony δημοψηφισματος Μια απολυτως καταστροφικη διακυβερνηση που μονο η ασχετοσυνη του Ελληνα με τα οικονομικα την σωζει. Εχετε αναρωτηθει γιατι η ντοπια αριστεριλα μεταναστευει μαζικα Αγγλια, Ολλανδια Σουηδια και Νορβηγια και τους αρεσει κιολας;;; Γιατι δεν ψηφιζει σε αυτες τις χωρες.