Τα αποκαλυπτικά παραλειπόμενα της συμφωνίας για το Σκοπιανό

Τα αποκαλυπτικά παραλειπόμενα της συμφωνίας για το Σκοπιανό Facebook Twitter
O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταφθάνει στις Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ, την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018. Φωτο: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
11

Αναμφισβήτητα, το ζήτημα που κυριάρχησε την περασμένη εβδομάδα ήταν το Σκοπιανό, παρά τα όσα φέρνει η κυβέρνηση, δεσμεύοντας τη χώρα για πολλές δεκαετίες στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του τρίτου μνημονίου.

Όπως πάντα στη χώρα μας, η δημόσια συζήτηση περιλάμβανε πολλή φασαρία και λίγη ουσία. Πολύ θόρυβο και ελάχιστη, έως καθόλου ουσιαστική συζήτηση και έντιμη ενημέρωση από τους πολιτικούς, ώστε να αντιλαμβάνονται οι πολίτες τα πραγματικά διακυβεύματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς είχαν δεσμευτεί εδώ και καιρό απέναντι στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο ότι θα έλυναν το θέμα με την ΠΓΔΜ, ώστε να προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι διαδικασίες ένταξής της σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Κανείς ωστόσο δεν ήταν βέβαιος ότι θα το κάνουν, καθώς με δεδομένα τα όρια που έθετε η γειτονική χώρα έπρεπε η ελληνική πλευρά να κάνει πολλές υποχωρήσεις, που θα είχαν πολιτικό κόστος στο εσωτερικό. Στο παρελθόν είχαν υπάρξει κι άλλοι πολιτικοί πρόθυμοι να λύσουν το ζήτημα με τα Σκόπια, αλλά ο φόβος του πολιτικού κόστους τούς έκανε να μην το προχωράνε.

Ο Κώστας Σημίτης, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν από εκείνους που ήθελαν να το κλείσουν, αλλά, όποτε έφταναν κοντά, έβλεπαν ότι οι υποχωρήσεις που τους ζητούσαν ήταν περισσότερες απ' όσες έκριναν ότι μπορούσαν να διαχειριστούν κι έτσι έκαναν πίσω. Οι πολιτικοί, άλλωστε, κρίνονται από τον λαό αλλά και από την Ιστορία, στην οποία λογοδοτούν, είτε το θέλουν είτε όχι.

Κάθε πολιτικός ηγέτης οφείλει να το θυμάται αυτό. Ειδικά στα εθνικά θέματα ο χρόνος και οι συγκυρίες συχνά επιφυλάσσουν απρόβλεπτες εξελίξεις, αλλά οι ηγέτες οφείλουν να είναι διορατικοί και η ευθύνη είναι μεγάλη, γιατί μια απόφαση για τα εθνικά θέματα που στις σημερινές συνθήκες μπορεί να μη μοιάζει τόσο σημαντική μετά από χρόνια μπορεί να αποδειχτεί μοιραία ή σωτήρια.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζύγισε τα πράγματα πριν προχωρήσει στη συμφωνία αυτή, την οποία ήθελαν όλα τα ξένα ισχυρά κέντρα εξουσίας αλλά και η ελληνική επιχειρηματική τάξη, ειδικά ο κατασκευαστικός τομέας. Από την άλλη, γνώριζε ότι θα υπήρχαν λαϊκές αντιδράσεις, οριζόντιες, σχεδόν απ' όλους τους πολιτικούς χώρους, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι περίπου 70%-80% δεν αποδεχόταν ούτε τις λιγότερες από τις υποχωρήσεις που ήθελε να κάνει η κυβέρνηση. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ζύγισε τα πράγματα πριν προχωρήσει στη συμφωνία αυτή, την οποία ήθελαν όλα τα ξένα ισχυρά κέντρα εξουσίας αλλά και η ελληνική επιχειρηματική τάξη, ειδικά ο κατασκευαστικός τομέας. Από την άλλη, γνώριζε ότι θα υπήρχαν λαϊκές αντιδράσεις, οριζόντιες, σχεδόν απ' όλους τους πολιτικούς χώρους, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι περίπου 70%-80% δεν αποδεχόταν ούτε τις λιγότερες από τις υποχωρήσεις που ήθελε να κάνει η κυβέρνηση.

Ζυγίζοντας και μετρώντας, λοιπόν, τις αντιδράσεις, το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξαν να ικανοποιήσουν τους πρώτους, αναλαμβάνοντας το ρίσκο του πολιτικού κόστους, καθώς εκτίμησαν ότι η στήριξη των ισχυρών ήταν πιο σημαντική γι' αυτούς. Έτσι κι αλλιώς, πρόβλημα πολιτικών αρχών δεν είχαν με το θέμα.

Ούτε πρόβλημα να αποδεχτούν τις υποχωρήσεις που χρειάζονταν για να το κλείσουν. Ο οδηγός τους, όπως κάθε φορά, ήταν αυτό που τους συμφέρει περισσότερο. Και έκριναν ότι αυτό που έκαναν ήταν το πιο συμφέρον.Όπως λέει και το Μαξίμου, ήθελαν να δείξουν ότι είναι μια κυβέρνηση «που λύνει προβλήματα» αλλά και να δώσουν ευκαιρίες (με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους) για νέες δουλειές στην ελληνική επιχειρηματική τάξη, οι οποίες περιγράφονται με λεπτομερή τρόπο στη συμφωνία (άρθρο 14).

Η κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ να ενημερώσει και τους πολιτικούς και τους πολίτες για το περιεχόμενο της συμφωνίας, μέχρι την τελευταία στιγμή. Κυκλοφόρησε πρώτα ένα non paper το οποίο ωραιοποιούσε τη συμφωνία, αποσιωπώντας πολλές πτυχές και κυρίως υποχωρήσεις.

Από την άλλη, εντυπωσιακή είναι και η αλλαγή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα αυτό, καθώς και πολλών φιλελεύθερων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που επέλεξαν να ταυτιστούν με την πλειοψηφία, όπως αυτή εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις για το Σκοπιανό, παρά να υπερασπιστούν τις θέσεις που είχαν παλαιότερα. Όχι όλη η Νέα Δημοκρατία, αλλά η φιλελεύθερη πτέρυγα, στην οποία ανήκε και ο νυν αρχηγός του κόμματος, ο οποίος ήθελε να εμφανίζει ένα προφίλ πολιτικού που αγνοεί το πολιτικό κόστος. Αλλά αυτά πριν γίνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  

Αντιστοίχως, ο Νίκος Κοτζιάς ήταν κόκκινο πανί στον ΣΥΡΙΖΑ για χρόνια, καθώς τα περισσότερα στελέχη του κόμματος και ειδικά οι λεγόμενοι «δικαιωματιστές», οι «53» κ.λπ. τον χαρακτήριζαν «εθνικιστή», όπως και εκείνος τους αποκαλούσε «εθνομηδενιστές». Η εξουσία όμως ενώνει και τώρα αυτά τα παλιά πολιτικά μίση έχουν ξεχαστεί. Ειδικά μετά τη συμφωνία για το Σκοπιανό, όλοι εκείνοι που ο Κοτζιάς κάποτε αποκαλούσε εθνομηδενιστές πίνουν νερό στο όνομά του και τον υπερασπίζονται.

Την αριστερή κριτική, ωστόσο, δεν την απέφυγε, καθώς δέχτηκε τα πυρά πολλών παλιών συντρόφων του από το ΚΚΕ και τη ΛΑΕ και όχι μόνο, που τον κατηγόρησαν ότι εφαρμόζει πιστά τις εντολές του ΝΑΤΟ. Κάποιοι έκαναν και πιο σκωπτικά σχόλια, όπως ο Δημήτρης Μπελαντής, που του έγραψε: «Όταν σε ένα πρώιμο στάδιο της καριέρας σου έχεις εκδώσει μπροσούρα για να πεις πόσο σοσιαλιστικό ήταν το πραξικόπημα του στρατηγού Γιαρουζέλσκι, δικαιούσαι να την ολοκληρώσεις με μια συμφωνία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της αμερικανικής υπερδύναμης. Υπάρχει μια συμμετρία σε αυτόν τον πολιτικό βίο μεταξύ των υπερδυνάμεων».

Τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας, πάντως, είναι αρκετά, η έλλειψη συνοχής υπαρκτή και τα ερωτήματα που γεννώνται ακόμα περισσότερα. Π.χ. η χώρα θα λέγεται διεθνώς Βόρεια Μακεδονία, αλλά οι πολίτες της Μακεδόνες και η γλώσσα μακεδονική. Με βάση τη λογική, η σύνθετη ονομασία κανονικά υπάρχει σε όλα τα επίπεδα, αλλιώς δεν είναι ούτε σύνθετη ονομασία ούτε erga omnes.

Όσο για το περίφημο ζήτημα του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού που επικαλέστηκε ατυχώς ο Αλέξης Τσίπρας, όπως επισημαίνουν νομικοί και αναλυτές, κάθε δικαίωμα ασκείται ως εκεί που δεν προσβάλλει ένα αντίθετο δικαίωμα, αλλιώς βρίσκεται μια λύση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Και το σκέτο Μακεδονία προσβάλλει τα εθνικά συναισθήματα όσων κατοικούν στην ελληνική Μακεδονία, καθώς το μέρος επικαλείται το όλον.

Σχετικά με τις πολιτικές συνέπειες της συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να πετυχαίνει έναν από τους παράλληλους στόχους του. Μπορεί να μην κατάφερε, όπως φαίνεται για την ώρα, να προκαλέσει ρήγμα στη ΝΔ, το προκάλεσε όμως στο Κίνημα Αλλαγής, όπου ο διχασμός είναι προφανής, με τους μισούς να επιθυμούν να στηρίξουν τη συμφωνία και τους άλλους μισούς όχι. Παράπλευρες απώλειες όμως λόγω Σκοπιανού βιώνουν κι άλλα δύο κόμματα: το Ποτάμι και οι ΑΝ.ΕΛ.

Στο Ποτάμι έτσι κι αλλιώς βρίσκονται σχεδόν σε αποσύνθεση, με τα μισά περίπου στελέχη του να συζητάνε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα μισά με τη ΝΔ. Όλα αυτά στο παρασκήνιο, βέβαια, και με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές. Δύσκολα είναι τα πράγματα όμως και για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που η συμφωνία αυτή μπορεί ακόμα και να τους αφανίσει, καθώς καθημερινά υπάρχουν μαζικές παραιτήσεις και τα κυβερνητικά στελέχη του αποδοκιμάζονται, κάτι που συμβαίνει και με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημαντική εξέλιξη για την κυβερνητική πλειοψηφία ήταν και η απώλεια ενός βουλευτή, του Δημήτρη Καμμένου των ΑΝ.ΕΛ., που στήριξε την πρόταση μομφής της ΝΔ και διαχώρισε τη θέση του λόγω της συμφωνίας, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από το κόμμα του.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση στο τέλος του έτους, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Εκεί θα δούμε αν θα υπάρξουν κι άλλες αναταράξεις.

Πολιτικό 7ήμερο
11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Νικήσαμε» ή «χάσαμε» τελικά στις διαπραγματεύσεις για το «μακεδονικό»;

Στήλες / «Νικήσαμε» ή «χάσαμε» τελικά στις διαπραγματεύσεις για το «μακεδονικό»;

Ιδού δέκα σημεία που επιχειρούν να φωτίσουν σε μια πρώτη ανάγνωση τη νέα(;) κατάσταση πραγμάτων και να καταδείξουν αν και πόσο βιώσιμη μπορεί να είναι η καταρχήν συμφωνία με τη γείτονα χώρα
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυρίζοντας από την Ικαρία

Βασιλική Σιούτη / Γυρίζοντας από την Ικαρία

Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του μήνυμα είπε ότι είναι το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Είναι όμως και το πιο δύσκολο. Γι' αυτό και ίσως χρειαστεί ανασχεδιασμός της κυβερνητικής στρατηγικής, καθώς ο προηγούμενος σχεδιασμός μοιάζει να έχει φτάσει στα όριά του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Βασιλική Σιούτη / Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Προβληματίζει την Ε.Ε. η καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων. Πιέσεις για ταχύτερη έγκριση του φθηνότερου εμβολίου της AstraZeneca. Ανησυχία για καθυστέρηση της ανάκαμψης της οικονομίας διεθνώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Bασιλική Σιούτη / Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εθνικά επιχειρησιακά σχέδια εμβολιασμού του πληθυσμού είναι η νέα μεγάλη πρόκληση των κυβερνήσεων και ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών έχει αρχίσει ήδη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Βασιλική Σιούτη / Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Είναι πραγματικά ένας παραλογισμός ότι η κυβέρνηση Μέρκελ εμποδίζει τις κυρώσεις σε μια αυταρχική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση, όπως αυτή του Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

5 σχόλια
ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΛΛΑΣ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΛΑΒΟΦΩΝΩΝ(ΝΤΟΠΙΟΙ-ΚΑΤ'ΕΠΙΦΑΣΗ) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΡΙΔΑΙΑ ΚΙ ΑΛΛΟΥ....ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ-ΣΧΕΔΟΝ 1 ΑΙΩΝΑ - ΗΤΑΝ ΕΝΤΟΝΑ ΣΟΒΙΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΜΕΤΟΥΣΔΙΚΟΥΣΜΑΣΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟ΄24(ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ,ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΑΝ.ΡΩΜΥΛΙΑ ΚΛΠ. ) ,ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΦΟΜΟΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ?ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΜΕ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΘΝΟΦΟΒΙΚΗ ΦΛΥΑΡΙΑ?ΕΞΑΛΛΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ...ΜΑΓΑΖΙ....
O προβληματισμός σου ηταν πολύ σωστός.Ξερεις γιατι αφομοιωθηκαν; Γιατι η ελληνικη κουλτουρα και οι οικονομικες πραγματικοτητες εντος ελλαδας ηταν καλυτερες εναντι οποιασδηποτε ενναλακτικης. Που να δουν για ενναλακτικο παραδειγμα;;; Στα Σκοπια που πειναγαν;;;Για να γινει αυτο ομως πρεπει εσυ να εισαι περηφανος για την κουλτουρα σου, και ταυτοχρονα να εχεις το ανωτερο πολιτιστικο-οικονομικο παραδειγμα. Αν μισεις την ιδια σου τη φαρα, θελεις να διαιρεις το κοσμο σε αναριθμητες διαιρεσεις και ευαγγελιζεσαι ενα τριτοκοσμικο οικονομικο μοντελο, τοτε εκτος απο συριζαιος ουσιαστικα αναμοχλευεις τα εθνικιστικα μιση.
Μα τι δουλεια εχει ο Συριζα με κατασκευαστικα συμφεροντα;;;;Ο Σπιρτζης που δινει τζαμπα παραταση 2 ετων στην χρυσοφορο εκμεταλλευσης της Αττικης Οδου στον μπομπολα εναντι πινακιου φακης ειναι βαλτος της Μαρεβας, οχι πρωτοΠασοκοΣυριζαιος!
Παίζει να είναι και πολύ πιο απλό: Είναι μεγάλη πιθανότητα να κλείσει το "μαγαζί" στις επόμενες εκλογές, οπότε ότι προλάβουμε και πάρουμε. Αν δε, κρατήσουν οι ξένοι και κάποιες υποσχέσεις που παίζει να έδωσαν για αντάλλαγμα (ρύθμιση χρέους κλπ), ίσως και να αντιστραφεί το κλίμα, καθότι θα βγούμε και οι ήρωες που έβγαλαν την χώρα από την κατρακύλα.
"Ούτε πρόβλημα να αποδεχτούν τις υποχωρήσεις που χρειάζονταν για να το κλείσουν. Ο οδηγός τους, όπως κάθε φορά, ήταν αυτό που τους συμφέρει περισσότερο. Πηγή: www.lifo.gr"Κάθε συμφωνία, κάθε συμβιβασμός απαιτεί αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η δυνατή Ελλάδα δεν μπορούσε (και ακόμη περισσότερο δεν έπρεπε) να εξευτελίσει το αδύνατο γειτονικό κράτος που αν επικυρωθεί η συμφωνία θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Το κράτος αυτό πρέπει να είναι φιλικό για τη χώρα μας, όχι μόνον όσο πρωθυπουργός θα είναι ο αποδεδειγμένα φιλοευρωπαίος και διαλλακτικός Ζόραν Ζάεφ - ο Ζάεφ είναι κοσμοπολίτης (έχει σπίτι στη Χαλκιδική), η δεξιά στη χώρα του όμως είναι εθνικιστική, ρωσόφιλη και ανθελληνική. Αν η συμφωνία τους εξευτέλιζε θα ήταν μια παρακαταθήκη υπέρ των ανθελλήνων για πάντα.Οι υποχωρήσεις μας ήταν υποχωρήσεις που δεν θέτουν σε κίνδυνο ζωτικά εθνικά συμφέροντά μας (εκτός από την φουσκωμένη μας υπερηφάνεια που θίγεται από το συστατικό Μακεδονία στο όνομα). Αν αρχίσουμε να προσάπτουμε στο ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορία της μειοδοσίας θα ανασυστήσουμε την τραγωδία των κατηγοριών για τους "γερμανοτσολιάδες" από αγανακτισμένους, "δεν πληρώνω" και άλλους γραφικούς και επικίνδυνους. Η διαίρεση σε πατριώτες και μειοδότες είναι επικίνδυνη. Πρέπει να πάμε μπροστά ενωμένοι, εκμεταλλευόμενοι κάθε πτυχή της συμφωνίας, με σκοπό την ειρήνη και τη συνεργασία
Οι υποχωρήσεις μας ήταν υποχωρήσεις που δεν θέτουν σε κίνδυνο ζωτικά εθνικά συμφέροντά μας (εκτός από την φουσκωμένη μας υπερηφάνεια που θίγεται από το συστατικό Μακεδονία στο όνομα) Πηγή: www.lifo.grΑν αυτό καταλαβαίνεις τότε δεν έχεις διαβάσει τη συμφωνία και δεν καταλαβαίνεις τι λέμε οι περισσότεροι.Δεν είναι καθόλου ευχάριστο το Β.ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ αλλά αν το πρόβλημα ήταν το όνομα αυτό καθ'αυτο κι όχι ΟΛΑ τα άλλα,σε βεβαιώ θα υποστήριζα λυσσαλέα τη συμφωνία.
Δεν μας είπες τους 'γερμανοτσολιάδες' και τους 'δεν πληρώνω' ποιό κόμμα τους εξέθρεψε. Τώρα ανακαλύψατε την 'τραγωδία των κατηγοριών' ορισμένοι... Απλά τραγικοί και μοιραίοι αντάμα.
Και πως θα τους ονομάζουμε .... φούφουτους;Αλλωσε σε δέκα χρόνια δε θα θυμάται κανείς το σκοπιανό.!!!!ΥΓ: 1. Σέβομαι , καταλαβαίνω, τιμώ και είμαι ένας απο εκείνους που απο την αρχή μέχρι τώρα δεν θέλανε κανένα συνθετικό με τη "Μακεδονία" μέσα για τους σκοπιανούς. Με ενοχλεί η υποκρισία ... αποδέχτηκες το σύνθετο όνομα, συμφωνείς, στην πραγματικότητα, με τη συμφωνία ( η οποία στην πραγματικότητα είναι αχταρμάς διπλωματικού τύπου - και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφου το όνομα είναι σύνθετο) ΑΛΛΑ μόλις είδες λαό στο συλλαλητήριο βάλθηκες να σκούζεις ως προέκταση του αντιπροέδρου που εσύ διόρισες. Δεν είσαι καλύτερος από τους άλλους είσαι ένα από αυτούς!2. Μην έχετε καμία ψευδαίσθηση ... θα βρεθούν οι κατάλληλοι να ψηφίσουν και εδώ και εκεί στα σκόπια!
ΑΛΛΑ μόλις είδες λαό στο συλλαλητήριο βάλθηκες να σκούζεις ως προέκταση του αντιπροέδρου που εσύ διόρισες. Δεν είσαι καλύτερος από τους άλλους είσαι ένα από αυτούς! Πηγή: www.lifo.grWhat;υγ1. με βορειομακεδονική υπηκοότητα & γλώσσα θα το κατάπινα κάααπωςυγ2.Αλλωστε σε δέκα χρόνια δε θα θυμάται κανείς το σκοπιανό.!! Πηγή: www.lifo.grΕννοείτε, αφού θα το λέμε αλβανικό...
@σκύλοςΕλπίζω να κατάλαβες ποιους εννοώ στο σχόλιο μου. Είναι παλαιότερες δηλώσεις της κας Μπακογιάννη και του αειμνήστου πατρός της.Δεν ξέρω τι με πειράζει λιγότερο ...ίσως η γλώσσα και αυτό διότι οι αρχαίοι Μακεδόνες μιλούσαν Ελληνικά (ως Ελληνες) και μάλιστα τα Ελληνικα διέδωσαν ως τις Ινδίες όπου μέχρι πολύ πρόσφατα υπήρχαν πληθυσμιακές ομάδες που μιλούσαν παραλλαγές της Ελληνικής γλώσσας. Αρα το "μακεδονική γλώσσα" καθώς και το "βορειομακεδονική γλώσσα" είναι ομοίως ανύπαρκτα πράματα, όπως ανύπαρκτοι και κατσαπλιάδες είναι και οι σκοπιανοί.ΑΛΛΑ το "μακεδονική υπηκοότητα" είναι πολύ σοβαρό θέμα αν σκεφτείς πως υπήρχαν Αρχαίοι Μακεδόνες (όπως υπήρχαν Αθηναίοι, Σπαρτιάτες , Θηβαίοι κλπ κλπ)Πάντως ακόμη και έτσι μπορούμε να παρέμβουμε σε πολλά επίπεδα (πολιτισμικό, οικονομικό, κκπ). ΑΛΛΑ σιγουρα δεν υπάρχει ούτε κατάλληλη ηγεσία (κυβέρβηση και αντιπολίτευση) και ίσως ούτε κατάλληλος ελληνικός λαός για αυτό!