Η μικρή, ασήμαντη ελάφρυνση χρέους που θα δεχτούν οι Γερμανοί -και άλλα...

Η μικρή, ασήμαντη ελάφρυνση χρέους που θα δεχτούν οι Γερμανοί -και άλλα... Facebook Twitter
Eνημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τους αρμόδιους υπουργούς για τα προαπαιτούμενα. Φωτο: Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
0

Με τη διαδικασία του επείγοντος και σε έναν νόμο (όπως έκαναν οι προηγούμενοι κυβερνώντες και τους κατήγγελλαν γι' αυτό οι σημερινοί) θα ψηφιστούν τις επόμενες μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης. Και κάπως έτσι ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο, με νέα μέτρα στην ίδια πάντα λογική, τα οποία θα δεσμεύουν τη χώρα για αρκετά χρόνια ακόμα.

• Το Εurogroup στις 21 Ιουνίου θα είναι ένα από αυτά στα οποία θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα, από αυτές δηλαδή που σε μεγάλο βαθμό είναι ήδη ειλημμένες από το Βερολίνο.

Από τις σημαντικές ειδήσεις της εβδομάδας, που επηρεάζουν άμεσα τη χώρα μας, ήταν η αλλαγή της θέσης της Άνγκελα Μέρκελ και του κόμματός της, όπως παρουσιάστηκε στη γερμανική εφημερίδα «Suüddeutsche Zeitung», να υποχωρήσουν από την απαίτηση χρηματοδοτικής συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, λόγω της θέσης του ΔΝΤ για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.


Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεχάσει το θέμα του χρέους και να περιοριστεί στην πολύ μικρή και ασήμαντη ελάφρυνση που εγκρίνουν οι Γερμανοί.

Τα στελέχη του κόμματος της Μέρκελ εκφράζουν ευθέως την αντίθεσή τους στην άμεση ελάφρυνση που ζητά το Ταμείο, με μεγάλες επιμηκύνσεις των δανείων και μηχανισμό που θα συνδέει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους με την πορεία της ελληνικής οικονομίας (πρόταση που προωθεί και η Γαλλία, συνδέοντας την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη). Ειδικά το τελευταίο το Βερολίνο δεν θέλει ούτε να το ακούει και το πιθανότερο είναι ότι θα περάσει το δικό του.

H κυβέρνηση θα πρέπει να ξεχάσει το θέμα του χρέους και να περιοριστεί στην πολύ μικρή και ασήμαντη ελάφρυνση που εγκρίνουν οι Γερμανοί. Τα στελέχη του κόμματος της Μέρκελ εκφράζουν ευθέως την αντίθεσή τους στην άμεση ελάφρυνση που ζητά το Ταμείο.

• Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα και καταγράφουν την κατάσταση στην αγορά σχετικά με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με αυτά, το 30% όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και δηλώνονται μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων στον ΕΦΚΑ εργάζονται με μερική απασχόληση και μέσο μισθό 385,53 ευρώ.

Αρνητικά ήταν και τα στοιχεία για τους οφειλέτες των ταμείων, οι οποίοι διπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, 613.967 οφειλέτες από τους 1.216.873 απέκτησαν χρέη πρώτη φορά μετά το 2010.

• Μεγάλο θόρυβο προκάλεσε το ταξίδι του Πάνου Καμμένου στο Μονακό σε μια κρίσιμη περίοδο για το Σκοπιανό, το οποίο ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα του κόμματός του, και όλα δείχνουν ότι, αν λυθεί τελικά, δεν θα είναι στη βάση των δικών του θέσεων.

Ο Πάνος Καμμένος συνήθιζε να λέει στους ψηφοφόρους του ότι ο βασικός λόγος που δέχτηκε να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα για να συγκυβερνήσουν ήταν για να τον αποτρέψει να κλείσει τα εθνικά θέματα με βάση τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες θεωρούσε επικίνδυνες για τα εθνικά συμφέροντα.

Κάποιους τους ενόχλησε το ότι πήγε στο Μονακό ενώ οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται ακόμα φυλακισμένοι στην Τουρκία, χωρίς να φαίνεται άμεση λύση. Άλλοι, πάλι, το είδαν ως ένα ταξίδι χλιδής και το θεώρησαν πρόκληση, όταν μεγάλο τμήμα της κοινωνίας εξακολουθεί να φτωχοποιείται και να εξαθλιώνεται οικονομικά. Και η πολιτική ηγεσία που ψηφίστηκε για να ανατρέψει αυτή την πολιτική όχι μόνο δεν έκανε τίποτα γι' αυτό αλλά κάνει και ότι δεν βλέπει πια το πρόβλημα.

• Αίσθηση έκαναν αυτές τις μέρες και οι ύμνοι του Γιάννη Βαρδινογιάννη (Τζίγκερ) για τη σύνδεση ΟΣΕ με Motoroil υπέρ του Χρήστου Σπίρτζη και της κυβέρνησης, παρότι είναι γνωστές οι καλές σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη συγκεκριμένη επιχειρηματική οικογένεια. Ο υπουργός Μεταφορών, πάντως, το θεώρησε επιτυχία που ανεβάζει τις μετοχές του στο πολιτικό σκηνικό.

Ως πολύ θετικό, άλλωστε, το είδε και το Μέγαρο Μαξίμου. Τα περί πάταξης της διαπλοκής και όλα αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα και τους εκπροσώπους του πλούτου μοιάζει να μην τα θυμάται κανείς πια, ούτε στο Μαξίμου ούτε στην Κουμουνδούρου.

Η μικρή, ασήμαντη ελάφρυνση χρέους που θα δεχτούν οι Γερμανοί -και άλλα... Facebook Twitter
Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ.

• Ιδιαίτερα προκλητική αυτή την εβδομάδα ήταν η απειλή του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου περί απαγωγής των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα (και η Τουρκία τους κατηγορεί για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν) μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να αφεθούν ελεύθεροι.

«Είναι δικό μας καθήκον και θα τους βρούμε, όπου και να πάνε, θα τους πακετάρουμε, θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία και θα τους παραδώσουμε στην τουρκική Δικαιοσύνη» ήταν η δήλωση του Μπεκίρ Μποζντάγ.

Η τουρκική κυβέρνηση δείχνει τη διάθεση να κλιμακώσει την ένταση πάνω στο θέμα αυτό, καθώς, με εντολή του Ερντογάν, ανέβασε κι άλλο τους τόνους, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα προστατεύει «γκιουλενιστές τρομοκράτες» (όπως χαρακτηρίζει τους οπαδούς του άλλοτε συνεργάτη και υποστηρικτή του) που προέβησαν σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. «Το ελληνικό κράτος τούς παρέχει στήριξη. Αυτό ως Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε».


Αλλά ο Μπεκίρ Μποζντάγ προχώρησε και σε ευθείες κατηγορίες εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Νομίζαμε αντρίκειο τον λόγο του κ. Τσίπρα ότι θα επιστρέψει τους οκτώ πραξικοπηματίες. Αλλά δεν τους επέστρεψε. Σε αυτή την υπόθεση υπάρχει πολιτική κατεύθυνση».

Είναι άξιο προσοχής, πάντως, εδώ ότι αυτός ο ισχυρισμός, ότι δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν πως θα τους παραδώσει, δεν διαψεύστηκε ποτέ από τον ίδιο.

Ωστόσο δεν είναι αλήθεια ότι υπήρξε πολιτική κατεύθυνση για να μην παραδοθούν, όπως νομίζουν τώρα οι Τούρκοι. Το αντίθετο. Όλες οι δηλώσεις και οι πράξεις των στελεχών της κυβέρνησης αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου έδειχναν ότι πραγματικά ήθελαν να τους παραδώσουν.

 
Οι Κοτζιάς και Βίτσας είχαν κάνει δηλώσεις που έδειχναν προς αυτή την κατεύθυνση, μιλώντας για βάσιμα επιχειρήματα της Τουρκίας. Ωστόσο η απόφαση ήταν της Δικαιοσύνης και οι δικαστές φαίνεται ότι δεν πείστηκαν από τις απόψεις της κυβέρνησης.

Άλλωστε, στην υπόθεση αυτή το βασικό κριτήριο δεν είναι εάν είναι ή όχι πραξικοπηματίες αλλά αν θα έχουν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία. Όλοι έχουμε δει τα ρεπορτάζ του BBC που δείχνουν ξεκάθαρα απάνθρωπους βασανισμούς συλληφθέντων που κατηγορούνταν για το πραξικόπημα.


Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου, ο οποίος υποστήριξε ότι «σε ένα κράτος δικαίου την έκδοση στο εξωτερικό την αποφασίζουν τα δικαστήρια και όχι ο πρωθυπουργός. Αν ο πρωθυπουργός το αγνοεί και δίνει υποσχέσεις για έκδοση, σημαίνει ότι στερείται τις απαραίτητες για το αξίωμά του στοιχειώδεις γνώσεις».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι οκτώ Τούρκοι θα μεταφερθούν και θα φυλάσσονται σε ειδικό και άκρως απόρρητο χώρο, για τη δική τους ασφάλεια, υπό τον φόβο απαγωγής.

Πολιτικό 7ήμερο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυρίζοντας από την Ικαρία

Βασιλική Σιούτη / Γυρίζοντας από την Ικαρία

Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του μήνυμα είπε ότι είναι το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Είναι όμως και το πιο δύσκολο. Γι' αυτό και ίσως χρειαστεί ανασχεδιασμός της κυβερνητικής στρατηγικής, καθώς ο προηγούμενος σχεδιασμός μοιάζει να έχει φτάσει στα όριά του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Βασιλική Σιούτη / Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Προβληματίζει την Ε.Ε. η καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων. Πιέσεις για ταχύτερη έγκριση του φθηνότερου εμβολίου της AstraZeneca. Ανησυχία για καθυστέρηση της ανάκαμψης της οικονομίας διεθνώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Bασιλική Σιούτη / Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εθνικά επιχειρησιακά σχέδια εμβολιασμού του πληθυσμού είναι η νέα μεγάλη πρόκληση των κυβερνήσεων και ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών έχει αρχίσει ήδη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Βασιλική Σιούτη / Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Είναι πραγματικά ένας παραλογισμός ότι η κυβέρνηση Μέρκελ εμποδίζει τις κυρώσεις σε μια αυταρχική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση, όπως αυτή του Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ