Καμία πιθανότητα δεν δίνουν στο σενάριο αποχώρησής τους από την κυβέρνηση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Ούτε το σκοπιανό, ούτε κανένα άλλο θέμα δεν αναμένεται να αποδειχθεί ικανό για να τους κάνει να εγκαταλείψουν τα προνόμια της εξουσίας. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης, ο κ. Καμμένος έχει επιδείξει ότι μπορεί να πολιτεύεται με “ευλυγισία”.

 

Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ δεν έχει την παραμικρή διάθεση να φύγει από το Υπουργείο Άμυνας, αλλά ούτε ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να τον αντικαταστήσει με κάποιον άλλον από την αντιπολίτευση. Οι δυο τους τα έχουν βρει απολύτως, επιπλέον υπάρχει προσωπική χημεία και έχει αναπτυχθεί και οικογενειακή φιλία αυτά τα χρόνια της συγκυβέρνησης. Παρά τα όσα κατά καιρούς λέγονται λοιπόν, η σχέση τους δεν έχει διαταραχθεί ποτέ ως τώρα.

 

Αν το σκοπιανό-μακεδονικό έρθει τελικά στη Βουλή, τότε δύο είναι τα βασικά σενάρια: Το ένα είναι ο Πάνος Καμμένος και κάποιοι εκ των ΑΝΕΛ να μην ψηφίσουν, σε συνεννόηση όμως με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου ισχυρίζονται ότι έχουν βρει βουλευτές από την αντιπολίτευση, οι οποίοι θα ψηφίσουν όποια πρόταση λύσης φέρουν στην Βουλή και οι ψήφοι αυτοί -που έχουν ήδη ως τώρα, σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς- τους εξασφαλίζουν μία άνετη πλειοψηφία.

 

Όσο σημαντικό και να θεωρείται για την εξωτερική πολιτική το ζήτημα των Σκοπίων ωστόσο, αυτό δεν συνιστά άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας. Αντιθέτως, βαθιά και εύλογη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση με την Τουρκία.

 

Το άλλο σενάριο λέει, ότι σε περίπτωση που το Μαξίμου τελικά, παρά τα όσα ισχυρίζεται, δεν εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία με τη συμβολή βουλευτών της αντιπολίτευσης, τότε ο Πάνος Καμμένος θα ψηφίσει κανονικά την όποια συμφωνία, επικαλούμενος και πάλι κάποια δικαιολογία, για να εξηγήσει την στροφή του. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση να έρθει το θέμα στην Βουλή. Γιατί αν δεν έρθει, όλη αυτή η συζήτηση και η αναστάτωση που έχει προκληθεί, δεν θα έχει καμία σημασία.

 

Στο Μαξίμου πάντως, δηλώνουν απολύτως βέβαιοι ότι η κυβέρνηση από τον Πάνο Καμμένο και το σκοπιανό δεν πέφτει, ούτε η σχέση των δύο αρχηγών αναμένεται να διαταραχτεί.

 

Η προέδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου για να προστατεύσει τον Πάνο Καμμένο, ώστε αυτός να μην δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο της πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία, όταν η αντιπολίτευση ζήτησε να κληθεί ο υπουργός Άμυνας για να εξεταστεί, αμφισβήτησε ότι η επιτροπή έχει αυτό το δικαίωμα... Φωτ.: SOOC
Η προέδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου για να προστατεύσει τον Πάνο Καμμένο, ώστε αυτός να μην δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο της πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία, όταν η αντιπολίτευση ζήτησε να κληθεί ο υπουργός Άμυνας για να εξεταστεί, αμφισβήτησε ότι η επιτροπή έχει αυτό το δικαίωμα... Φωτ.: SOOC

 

Την απόφαση τους, να συνεχίσουν μαζί ως το τέλος, δείχνει και η απόλυτη κάλυψη του Καμμένου από τον ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία, που αποκαλύφθηκε πριν από λίγο καιρό, αλλά η κυβέρνηση αποφεύγει να διερευνήσει, βρίσκοντας συνεχώς προφάσεις.

 

Το τελευταίο επεισόδιο ήταν η εκ νέου προσπάθεια της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασίας Χριστοδουλοπούλου να προστατεύσει τον Πάνο Καμμένο, ώστε αυτός να μην δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο. Όταν η αντιπολίτευση ζήτησε να κληθεί ο υπουργός Άμυνας για να εξεταστεί, η κ. Χριστοδουλοπούλου, αυτή τη φορά αμφισβήτησε ότι η επιτροπή έχει αυτό το δικαίωμα.

 

Με όλους τα έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα συλλαλητήρια και πολλά στελέχη του κατηγόρησαν ως ακραίους, εθνικιστές και φασίστες όσους συμμετείχαν σε αυτά. Υπήρχε και κάποιος ωστόσο, που ο ΣΥΡΙΖΑ εξαίρεσε από την κριτική του. Πρόκειται για τον Ιβάν Σαββίδη του οποίου η υποστήριξη προς την κυβέρνηση είναι γνωστή και δηλωμένη δημοσίως. Λέγεται μάλιστα, ότι οι σχέσεις του Σαββίδη με τον ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργήθηκαν μέσω του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου, με τον οποίο διατηρούσε από παλαιότερα σχέσεις.

 

Ο κ. Σαββίδης έχει σχέσεις και με πολιτικούς της αντιπολίτευσης, όπως με την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, η οποία παραβρέθηκε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας ενόχληση σε αρκετά στελέχη της παράταξης της.

Με όλους τα έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα συλλαλητήρια και πολλά στελέχη του κατηγόρησαν ως ακραίους, εθνικιστές και φασίστες όσους συμμετείχαν σε αυτά. Υπήρχε και κάποιος ωστόσο, που ο ΣΥΡΙΖΑ εξαίρεσε από την κριτική του. Πρόκειται για τον Ιβάν Σαββίδη... Φωτ.: SOOC
Με όλους τα έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα συλλαλητήρια και πολλά στελέχη του κατηγόρησαν ως ακραίους, εθνικιστές και φασίστες όσους συμμετείχαν σε αυτά. Υπήρχε και κάποιος ωστόσο, που ο ΣΥΡΙΖΑ εξαίρεσε από την κριτική του. Πρόκειται για τον Ιβάν Σαββίδη... Φωτ.: SOOC

 

Το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ πάντως, αυτή τη φορά έχει σοβαρές πιθανότητες επίλυσης, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και ο λόγος είναι ότι στην ηγεσία της γειτονικής χώρας έχει βρεθεί ένας μετριοπαθής πολιτικός, με πραγματική διάθεση υποχώρησης από τις μέχρι πρότινος αδιάλλακτες θέσεις των Σκοπίων. Η κυβέρνηση Ζάεφ ωστόσο, είναι μία εύθραυστη κυβέρνηση που σφυροκοπείται από τους εθνικιστές και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκειά της, καθώς η κατάσταση στη χώρα παραμένει σχετικά ασταθής.

 

Εξίσου συνεργάσιμος θεωρείται από τις ΗΠΑ, που ενδιαφέρονται να κλείσουν το θέμα, και ο Αλέξης Τσίπρας. Για το λόγο αυτό η συγκυρία θεωρείται η πλέον ιδανική για την επίλυση των διαφορών των δύο χωρών, εξ ου και η αυξημένη κινητικότητα αμέσως μετά και την εκλογή Ζάεφ.

Όσο σημαντικό και να θεωρείται για την εξωτερική πολιτική το ζήτημα των Σκοπίων ωστόσο, αυτό δεν συνιστά άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας. Αντιθέτως, βαθιά και εύλογη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση με την Τουρκία. Ειδικά μετά και από τις δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ότι φοβάται ατύχημα στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

 

Ο αμερικανός πρέσβης, που ήρθε στην Αθήνα μετά από τη θητεία του στην Ουκρανία, δεν είναι μία τυχαία προσωπικότητα και σίγουρα μετράει καλά τις λέξεις του πριν τις πει. Ο Ερντογάν για την ώρα έχει στραμμένη την προσοχή του αλλού, στη Συρία και τους Κούρδους, αλλά είναι σίγουρα πολλοί αυτοί που θα ήθελαν να του τραβήξουν την προσοχή από εκεί που την έχει. Σε κάθε περίπτωση, αν η συγκυρία  με την ΠΓΔΜ, κυρίως λόγω Ζάεφ, μοιάζει ιδανική, ακριβώς το αντίθετο ισχύει με την συγκυρία όσο αφορά στην Τουρκία.