Σεισμός

 
 
5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά
Οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και κατάρτιση που προσφέρονται online είναι τόσο πολλές, που σίγουρα θα βρεις αυτή που σου ταιριάζει.

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

Το μέλλον ξεκινά με την απόφαση σπουδών που θα πάρεις στο παρόν.



Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΛΙΣΕ. Ένας μήνας που φορτώνεται την ευθύνη για τα νέα ξεκινήματα, τους επόμενους στόχους και την επιστροφή σε μια κανονικότητα που έχει ακόμα το σημάδι από το μαγιό και τα μπάνια των καλοκαιρινών διακοπών. Αυτός ο μήνας συναγωνίζεται –χωρίς να το έχει ζητήσει ποτέ– την έναρξη της νέας χρονιάς, ορίζοντας ημερολογιακά μια αρχή που ξεκινά με το άνοιγμα των σχολείων, των σχολών και των λοιπών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Κι αυτή η αρχή κάθε άλλο παρά κλισέ είναι, αφού περιέχει όλα εκείνα τα συστατικά που διαμορφώνουν το μέλλον.


Η εκπαίδευση είναι ένα ταξίδι που δεν σου αποκαλύπτει εκ των προτέρων όλα εκείνα που θα ανακαλύψεις, αλλά όταν αποφασίσεις να το κάνεις, θα ζήσεις μια εμπειρία μοναδική. Είτε βρίσκεσαι σ' εκείνο το κομβικό σημείο που πρέπει να αποφασίσεις για το μέλλον σου, επιλέγοντας τη σχολή που επιθυμείς, είτε νιώθεις πως πρέπει να εμβαθύνεις στο αντικείμενό σου, αναζητώντας το πρόγραμμα σπουδών που ταιριάζει στην επαγγελματική σου πορεία, είτε έχει έρθει η στιγμή να αλλάξεις κατεύθυνση και να ειδικευτείς σε έναν καινούργιο τομέα, οι επιλογές που έχεις είναι άπειρες και είναι σίγουρο πως θα βρεις αυτό ακριβώς που σου ταιριάζει.

 

Όσο κι αν οι σπουδές είναι συνδεδεμένες με το αύριο, η αλήθεια είναι πως η απόφαση να σπουδάσεις αφορά το σήμερα. Γιατί αυτά που σου προσφέρει σε διαμορφώνουν ως άνθρωπο και με τους νέους ανοιχτούς ορίζοντες, τις νέες γνώσεις και εμπειρίες ξεκινάς την πορεία σου προς το αύριο.

 

Ακόμα κι αν δεν ασχοληθείς αργότερα με τον κλάδο των σπουδών σου, καμία γνώση δεν μένει χωρίς αντίκρισμα, απλώς μπορεί να λειτουργεί σε ένα επίπεδο πιο βαθύ, σαν κομμάτι του εαυτού σου που δεν θυμάσαι πότε το κατέκτησες.


Ό,τι κι αν χρειάζεται να κάνεις για να ζήσεις την εμπειρία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όσο χρόνο και ενέργεια κι αν χρειάζεται να αφιερώσεις, το μόνο σίγουρο είναι πως αξίζει τον κόπο και δεν θα το μετανιώσεις ποτέ. Ακόμα κι αν δεν ασχοληθείς αργότερα με τον κλάδο των σπουδών σου, καμία γνώση δεν μένει χωρίς αντίκρισμα, απλώς μπορεί να λειτουργεί σε ένα επίπεδο πιο βαθύ, σαν κομμάτι του εαυτού σου που δεν θυμάσαι πότε το κατέκτησες.

 

Μαζί με αυτό το δεδομένο σού παρουσιάζουμε πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την εκπαίδευση και ισχύουν πάντα – μην αφήσεις κανέναν να σου πει το αντίθετο. Αυτή η λίστα έχει προκύψει μέσα από έρευνα, προσωπική εμπειρία και πολλή χαρά για την καινούργια αρχή που ανοίγεται μπροστά σου.

 

1.

Σου είναι απαραίτητη

Σ' αυτήν τη ζωή μπορείς να επιλέξεις να κάνεις ό,τι θέλεις, αλλά πρέπει να φροντίσεις να το κάνεις καλά. Διάλεξε τομέα, σχολή, σπουδές, επιστημονικό κλάδο, τεχνική κατάρτιση και αφέσου στο μαγικό ταξίδι της γνώσης. Μπορεί κάποια στιγμή να νομίζεις ότι αυτά που μαθαίνεις δεν έχουν εφαρμογή, αλλά στην πραγματικότητα όλα όσα περιλαμβάνει η τεχνική ή η επιστημονική σου εκπαίδευση κάποια στιγμή θα σου χρειαστούν – και όχι μόνο. Μάλλον αυτές οι γνώσεις είναι που θα σε αναδείξουν ως επαγγελματία. Το θεωρητικό υπόβαθρο, σε συνδυασμό με την πρακτική εφαρμογή που προσφέρουν οι σχολές και τα κολέγια ή οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα επιλέξεις, είναι η συνταγή της επιτυχίας για την επαγγελματική σου πορεία.

 

Ακόμα κι αν δεν έχεις διαλέξει τι ακριβώς θα κάνεις, οι σπουδές μπορεί να σε οδηγήσουν σε δρόμους που δεν φανταζόσουν. Άλλωστε, πολλά ιδρύματα σου εξασφαλίζουν την πρώτη σου δουλειά, και μάλιστα σε αναγνωρισμένες σύγχρονες επιχειρήσεις. Γι' αυτό, μη χάσεις διάλεξη, εργαστήριο, παράδοση ή πρακτική άσκηση που μπορεί να γίνει αφορμή για τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής σου. Μπορεί, εκεί που δεν το περιμένεις, να δώσεις απάντηση στην ερώτηση που σου θέτουν βασανιστικά από τότε που ήσουν μικρός: «Εσύ τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;».

 

2.

Δεν έχει ηλικία

Το στερεότυπο του φοιτητή που κάποια στιγμή τελειώνει την εκπαίδευσή του αποτελεί παρελθόν και στη θέση του ήρθε για να μείνει η έννοια της «διά βίου μάθησης». Μάλιστα, πολλές φορές η εκπαίδευση σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι πιο συνειδητή, πιο στοχευμένη και σίγουρα πιο απολαυστική, αφού ανήκει στη λίστα των «to do για τον εαυτό μου».

 

Οι επιλογές που δίνουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε κλασική ή εξ αποστάσεως κατάρτιση είναι άπειρες και αυτή που θα κάνεις εσύ μπορεί να αφορά την επαγγελματική σου πορεία ή την αλλαγή σελίδας στην εργασιακή σου πορεία. Θα εκπλαγείς όταν ανακαλύψεις πόσο απολαυστική διαδικασία γίνεται η εκπαίδευση όταν συνοδεύεται από την εμπειρία που έχεις αποκτήσει ήδη αλλά και από την ανάγκη να κάνεις ένα βήμα πιο πέρα.

 

Αν έχεις περάσει ήδη από τον ακαδημαϊκό χώρο, η επιστροφή θα σου ξυπνήσει ευχάριστες αναμνήσεις. Αν, πάλι, έρχεσαι για πρώτη φορά σε επαφή με τον κόσμο των σπουδών, θα ζήσεις πρωτόγνωρα συναισθήματα που θα σου δώσουν την αυτοπεποίθηση να κάνεις αυτό ακριβώς που ονειρεύεσαι, αρκεί να αναζητήσεις το πρόγραμμα σπουδών που σου ταιριάζει και να αφιερώσεις τον χρόνο που απαιτείται για να δεις τη ζωή σου να αλλάζει. Είναι πιο εύκολο απ' όσο ακούγεται και σίγουρα αξίζει τον κόπο!

 

3.

Δεν περιορίζεται από τον φυσικό χώρο

Πολλά έχουν αλλάξει στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια και η αποσύνδεσή της από τον φυσικό χώρο ενός ιδρύματος είναι ένα από αυτά. Αυτή η συνθήκη, που πλέον αποτελεί δεδομένο, σου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις το πρόγραμμα σπουδών που επιθυμείς από τον χώρο σου. Η απόσταση ακυρώνεται και μαζί της καταρρίπτεται η πεποίθηση πως για να σπουδάσεις πρέπει να αλλάξεις όλη σου τη ζωή. Οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και κατάρτιση που προσφέρονται online είναι τόσο πολλές, που σίγουρα θα βρεις αυτή που σου ταιριάζει. Το πιο σημαντικό είναι ότι η διαδικασία εκπαίδευσης προσαρμόζεται στο δικό σου πρόγραμμα, ειδικά αν είσαι επαγγελματίας.

 

Η οθόνη του υπολογιστή σου και οι υπερσύγχρονες πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης θα γίνουν ένας νέος κόσμος γνώσης που θα φωτίσει το μέλλον σου. Εκτός από τα αμιγώς e-learning προγράμματα, πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα προσφέρουν την επιλογή παρακολούθησης των προσφερόμενων μαθημάτων online, διατηρώντας υψηλό επίπεδο σπουδών με εξειδικευμένους καθηγητές που γνωρίζουν καλά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Άλλωστε, η γνώση είναι μια έννοια που δεν περιορίζεται από τον χώρο αλλά μεταδίδεται με κάθε τρόπο μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων.


4.

Θα σου χαρίσει μοναδικές συγκινήσεις

Η αναζήτηση της κατάλληλης σχολής, του εκπαιδευτικού ιδρύματος και της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσεις συνοδεύεται από την αγωνία για το μέλλον και συχνά αυτό το άγχος παραμερίζει τις μοναδικές στιγμές που σε περιμένουν όταν γίνεις μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ίσως δεν υπάρχει άλλη περίοδος στη ζωή σου που θα νιώσεις τόσο πολλές συγκινήσεις, ξεκινώντας από τη στιγμή της εγγραφής σου στη σχολή που διάλεξες.

 

Οι άπειρες ευκαιρίες γνώσης, οι οπτικές που αποκαλύπτονται και που δεν είχες σκεφτεί μέχρι τώρα, η εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη και η ικανοποίηση από την αίσθηση της προσωπικής εξέλιξης συνοδεύονται από φιλίες, παρέες και γνωριμίες με ανθρώπους που θα θυμάσαι για χρόνια. Όσο διαρκούν οι σπουδές σου πρέπει να έχεις όλες σου τις αισθήσεις σε ετοιμότητα, ώστε να απολαμβάνεις κάθε μέρα, ακόμα κι αν αυτή περιέχει ατελείωτο διάβασμα ή πολύωρα εργαστήρια.

 

Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι εκείνο το βήμα πριν από την αναζήτηση εργασίας που σηματοδοτεί το τέλος της αθωότητας και την αρχή της ενήλικης ζωής. Αυτό το βήμα είναι τόσο ξεχωριστό, που οφείλεις να νιώσεις με κάθε τρόπο όλα όσα θα σου προσφέρει, από τις πιο δύσκολες μέχρι τις πιο ευχάριστες πτυχές του. Αυτές οι αναμνήσεις θα σε συνοδεύουν ως επαγγελματία για να σου θυμίζουν κάθε τόσο πώς ξεκίνησαν όλα.

 

5.

Η Ελλάδα μπορεί να σου προσφέρει αυτό που επιθυμείς

Οι ευκαιρίες εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι άπειρες και μάλιστα βρίσκονται σε ένα επίπεδο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το σύστημα του εξωτερικού. Εκτός από τα πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται σε κάθε επιστημονικό τομέα, θα βρεις αρκετά κολέγια που συνεργάζονται με αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού και προσφέρουν ισότιμους τίτλους μέσα από μια μοναδική εμπειρία γνώσης. Ακολουθώντας τη διαδικασία μεγάλων πανεπιστημίων άλλων χωρών, διαθέτοντας υπερσύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας και καθηγητές με εμπειρία και βαθιά κατάρτιση, αυτές οι σχολές φέρνουν στην Ελλάδα την επιτυχημένη εκπαιδευτική διαδικασία που φέρει την υπογραφή σημαντικών ονομάτων από τον χώρο.

 

Κλασικές σπουδές αλλά και σύγχρονες επιστήμες προσφέρονται σε ένα πλήθος επιλογών, ώστε να αποφασίσεις ποια είναι εκείνη που σου ταιριάζει. Ό,τι κι αν διαλέξεις, το σίγουρο είναι πως μπορείς να είσαι υπερήφανος για το γεγονός ότι επέλεξες να μείνεις στην Ελλάδα, αφού το επίπεδο του προγράμματος σπουδών αλλά και το διδακτικό προσωπικό θα σε οδηγήσουν σε μια εκπαιδευτική εμπειρία που έχει άμεση εφαρμογή στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Αναζήτησε τον τομέα που σε ενδιαφέρει και απόλαυσε την εκπαίδευση σε αυτήν την χώρα, όπου οι περισσότερες επιστήμες θεμελιώθηκαν για να αλλάξουν τον κόσμο.

 

Οι σκέψεις που αφορούν την εκπαίδευση είναι άπειρες, κι αυτό γιατί η προσωπική εμπειρία του καθενός διαμορφώνει μια ξεχωριστή λίστα. Αν ήρθε η ώρα να φτιάξεις τη δική σου, κάν' το με ανοιχτό μυαλό, φωτεινό βλέμμα και όλες τις αισθήσεις σου σε συναγερμό. Καλή αρχή!

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Εκπαίδευση
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ