4 graffiti artists εμπνέονται από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και μεταμορφώνουν γήπεδα της Αθήνας

4 graffiti artists εμπνέονται από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και μεταμορφώνουν γήπεδα της Αθήνας Facebook Twitter
0

Κάποιες ιστορίες μοιάζουν με σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, μόνο που οι αξίες και τα μηνύματα δεν γράφονται από κάποιον επαγγελματία αλλά από την ίδια τη ζωή, που αξίζει βραβείο για όσα σκαρφίζεται κατά καιρούς. Η Nike γιορτάζει το τρελό όνειρο του Γιάννη που έγινε πραγματικότητα με την ανάδειξή του σε MVP, κάνοντας κάτι τρελό: μετέφερε την πρώτη του μπασκέτα στην κορυφή του Ολύμπου, συμβολίζοντας πόσο μακριά έχει φτάσει και πόσο δύσκολο ήταν να ανέβει στην κορυφή του μπάσκετ, με το μότο «η μοίρα μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις από το μηδέν, τα όνειρα μπορούν να σε πάνε στην κορυφή». Η ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι σίγουρο πως θα εμπνεύσει στο μέλλον αρκετούς σεναριογράφους και σκηνοθέτες, αλλά προς το παρόν εμπνέει τα νέα παιδιά να κυνηγήσουν τους στόχους τους και να μη χάνουν την πίστη στον εαυτό τους γιατί ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα μπορούν να βγουν αληθινά.

Τα παιδιά από τις γειτονιές της Αθήνας, τις τοπικές κοινότητες και τις ομάδες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ανάπλαση των γηπέδων και μαζί με τους καλλιτέχνες πήραν μέρος στη δημιουργική διαδικασία, ομορφαίνοντας τα γήπεδα που φιλοξενούν τα όνειρά τους!


Η Nike συνεργάζεται με γνωστούς graffiti artists για να «ζωγραφίσει» τις αξίες του Γιάννη Αντετοκούνμπο σε 4 γήπεδα σε γειτονιές της Αθήνας όπως τα Σεπόλια, απ' όπου ξεκίνησε ο Γιάννης, κυνηγώντας τα πιο τρελά του όνειρα. Τότε που έκανε προπόνηση μαζί με τ' αδέρφια του και απολάμβανε τον αθλητισμό ως μια διέξοδο από τις δυσκολίες της ζωής. Η ζωή του είχε αρκετές δυσκολίες, οι οποίες όμως δεν στάθηκαν εμπόδιο στην πορεία του. «Σημασία έχει πώς αισθάνεσαι, η φλόγα στην καρδιά σου» λέει ο ίδιος.

Και αυτή η φλόγα, μαζί με τη σκληρή δουλειά, την πίστη στην οικογένεια και την επιμονή μπορούν να εμπνεύσουν καθημερινά τα νέα παιδιά μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών που αλλάζουν την όψη των γηπέδων. Η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί στην ανάπλαση του γηπέδου στα Σεπόλια που ζωγράφισε ο Same84 και αποτελεί ήδη εμβληματικό χώρο αθλητισμού. Τα γήπεδα των Αμπελοκήπων, της Λαμπρινής και των Ελληνορώσων αναλαμβάνουν οι καλλιτέχνες Cacao Rocks, Billy Gee και Nique αντίστοιχα, οι οποίοι εμπνέονται από τις αξίες του Γιάννη και αποτυπώνουν στο court όσα εκείνος πρεσβεύει.

4 graffiti artists εμπνέονται από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και μεταμορφώνουν γήπεδα της Αθήνας Facebook Twitter
Heart, Billy Gee στη Λαμπρινή


Η οικογένεια, που παραμένει βασικός πυλώνας στη ζωή του Αντετοκούνμπο, ήταν το θέμα του Same84, ο οποίος ζωγράφισε τα τρία αδέρφια και το μότο «We are bros», προβάλλοντας στο γήπεδο των Σεπολίων τους άρρηκτους αδερφικούς δεσμούς. «Το να φτιάξω ένα γήπεδο μπάσκετ ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα και δεν ήξερα τι να πρωτοκάνω. Τελικά, με επιμονή και τη βοήθεια ενός συνεργάτη μου καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να παρουσιάσουμε ένα στολίδι για την περιοχή που προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο. Με έκπληξη μάθαινα από τους γείτονες ότι έρχονται ξένοι απ' όλο τον κόσμο για να τραβήξουν φωτογραφίες και να δουν από κοντά αυτή την επιδαπέδια τοιχογραφία».

«From nothing to everything» ήταν το θέμα που δόθηκε στη Nique. Όπως λέει η artist: «Ήταν ένα πολύ δύσκολο πρότζεκτ γιατί πρέπει να ζωγραφίσεις στο έδαφος, αλλά θεωρώ ότι το αποτέλεσμα μπορεί πραγματικά να αποτελέσει κίνητρο για τα παιδιά, ώστε να ξεκινήσουν να αθλούνται. Όταν η Nike μου ανέθεσε το γήπεδο των Ελληνορώσων, έψαξα την ιστορία του Αντετοκούνμπο και πιστεύω πως είναι πηγή έμπνευσης για να πιστέψεις ότι, όπου κι αν βρίσκεσαι, αν προσπαθήσεις αρκετά, μπορείς να τα καταφέρεις».

Ο Billy Gee δούλεψε στο γήπεδο της Λαμπρινής με θέμα την καρδιά και μότο το «Ιt's the flame inside your heart». «Ήθελα να φτιάξω κάτι που θα απευθύνεται και στους ίδιους τους αθλητές την ώρα που παίζουν. Γι' αυτό δούλεψα αφαιρετικά, ώστε ο παίκτης να αισθάνεται το εικαστικό και να πωρώνεται, να νιώθει ότι μπορεί να ρίξει βολή από το σημείο της καρδιάς και να καρφώσει πάνω στη φωτιά».

4 graffiti artists εμπνέονται από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και μεταμορφώνουν γήπεδα της Αθήνας Facebook Twitter
Hard Work, Cacao Rocks στους Αμπελόκηπους


Το γήπεδο των Αμπελοκήπων ζωγράφισε ο Cacao Rocks, προβάλλοντας την αξία της σκληρής δουλειάς που χαρακτηρίζει τη ζωή του Αντετοκούνμπο. «Την πρώτη μέρα κάηκαν τα γόνατά μου, αλλά όλο το project αξίζει τον κόπο. Βλέπω τα παιδιά που παρακολουθούν και ανυπομονούν να παίξουν μπάσκετ σε αυτό το γήπεδο.»


Τα παιδιά από τις γειτονιές της Αθήνας, τις τοπικές κοινότητες και τις ομάδες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ανάπλαση των γηπέδων και μαζί με τους καλλιτέχνες πήραν μέρος στη δημιουργική διαδικασία, ομορφαίνοντας τα γήπεδα που φιλοξενούν τα όνειρά τους!


Η Nike και το τουρνουά AntetokouΒros με τον δικό τους τρόπο προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες που θα φέρουν τους νέους πιο κοντά στον αθλητισμό και θα τους κάνουν να πιστέψουν πως ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν. Όπως ακριβώς μ' εκείνο το αγόρι που δεν είχε αθλητικά παπούτσια και έφτασε να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες του NBA.

4 graffiti artists εμπνέονται από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και μεταμορφώνουν γήπεδα της Αθήνας Facebook Twitter
Hustle, Nique στο γήπεδο των Ελληνορώσων
4 graffiti artists εμπνέονται από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και μεταμορφώνουν γήπεδα της Αθήνας Facebook Twitter
Family, Same84 στα Σεπόλια
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το ομορφότερο παραμύθι του ελληνικού πολιτικού έθνους

Στήλες / Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το ομορφότερο παραμύθι του ελληνικού πολιτικού έθνους

Ο Αντετοκούνμπο δεν ενσαρκώνει με φαντασμαγορικό τρόπο μόνο το American Dream, αλλά ένα έθνος που δεν βασίζεται στην καταγωγή των γονέων και των παππούδων και σε «εθνοπολιτισμικά» ή «εθνοτικά» χαρακτηριστικά των ανθρώπων που το απαρτίζουν
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ*

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ