Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
0

Καθώς το καλοκαιρινό του «αδερφάκι», το Athens Open Air Film Festival, προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο στις πιο όμορφες γωνιές της Αθήνας που μεταμορφώνονται σε θερινά σινεμά καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει και φέτος, για 23η χρονιά, στην πιο δύσκολη ίσως χρονική του συγκυρία, από τις 20 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, στις αίθουσες Δαναός, Ιντεάλ, Odeon Όπερα, καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Η περσινή υπόσχεση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Λουκά Κατσίκα για επιστροφή στο «100% σινεμά» φαίνεται να τηρείται με ένα ζουμερό πρόγραμμα που καλύπτει όλα τα γούστα και διαρθρώνεται στις γνωστές ενότητες του φεστιβάλ. Το ξεφυλλίσαμε πριν από όλους και ξεχωρίσαμε όσα δεν θέλουμε να χάσουμε φέτος.

Ταινία Έναρξης: Wonderstruck

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
H Τζούλιαν Μουρ πρωταγωνιστεί στο Wonderstruck

Μετά τον καλλιτεχνικό θρίαμβο του «Carol», που έφερε τις πρωταγωνίστριές του μέχρι τις υποψηφιότητες των Όσκαρ, ο πάντα ενδιαφέρων Τοντ Χέινς επιστρέφει με το «Wonderstruck» που βασίζεται στο ομώνυμο εικονογραφημένο μυθιστόρημα του Μπράιαν Σέλζνικ, ο οποίος υπογράφει εδώ και τη σεναριακή διασκευή. Ένα μεγαλόκαρδο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στις πρόσφατες Κάννες ενώνει ξανά τον σκηνοθέτη με την Τζούλιαν Μουρ, δεκαπέντε χρόνια μετά το «Far from Ηeaven», και θα αποτελέσει την ιδανική πανηγυρική έναρξη του φεστιβάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από τη Seven Films.

Ταινία Λήξης: Η άλλη πλευρά της ελπίδας (The other side of hope)

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Το πιο καυτό ζήτημα των καιρών μας, το προσφυγικό, προσεγγίζεται με χιούμορ στην ταινία «The οther side of hope».

Ο Άκι Καουρισμάκι, ο σπουδαιότερος εν ζωή Φινλανδός δημιουργός, συμμετείχε φέτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου με το «The οther side of hope», όπου και απέσπασε την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας. Το πιο καυτό ζήτημα των καιρών μας, το προσφυγικό, προσεγγίζεται με χιούμορ και αναπάντεχη ευφορία στην ιστορία δύο αντρών που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, και η συνάντησή τους θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Μη αναμενόμενη επιλογή για Ταινία Λήξης, με παρόμοια θεματική, αλλά εντελώς διαφορετικό ύφος με το προ διετίας «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει από την AMA Films

Ειδική προβολή: Sea Sorrow

Το 2015, η φωτογραφία του μικρού Αϊλάν από τη Συρία που ξεβράστηκε σε μια παραλία της Τουρκίας προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή για το προσφυγικό. Το γεγονός παρακίνησε τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ να γράψει το σενάριο ενός ντοκιμαντέρ που καλύπτει την ιστορία των προσφύγων στην Ευρώπη τον 20ό αιώνα. Μετά την πρώτη παρουσίαση στις Κάννες, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ επιστρέφει στην Ελλάδα, συνοδευόμενη από τον λόρδο Άλφρεντ Νταμπς, για να παρουσιάσει την ταινία που αποτελεί παράλληλα και το σκηνοθετικό της ντεμπούτο, σε μια βραδιά με ιδιαίτερο συμβολισμό. Το «Sea Sorrow» θα παρουσιαστεί στo Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στις 20:00. Τη βραδιά θα προλογίσει η Μιμή Ντενίση και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Τιμές εισιτηρίων: 6, 12, 20 ευρώ

Όλα τα έσοδα της προβολής θα διατεθούν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και στο Safe Passage.

Ειδική προβολή: Donnie Darko (4K)

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
H ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μεγάλη οθόνη, στην 4K αποκατάσταση που της αξίζει.

Ο ορισμός του κινηματογραφικού καλτ για τον 21ο αιώνα και η δεύτερη σημαντικότερη ανεξάρτητη ταινία όλων των εποχών, σύμφωνα με την αντίστοιχη λίστα του «Empire». Ο «Donnie Darko» «έσκασε» στο Φεστιβάλ του Σάντανς κι έπειτα προβλήθηκε σε ελάχιστες αίθουσες το 2001, όμως έκτοτε κέρδισε σταδιακά πιστούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο μέσα από ιδιωτικές προβολές, ατελείωτες συζητήσεις και αναλύσεις, καθώς και αναγνώριση από τους κριτικούς. Η καριέρα του πρωτοεμφανιζόμενου τότε Τζέικ Τζίλενχαλ εκτοξεύθηκε (ενώ αντίστοιχα ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Κέλι δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει το ντεμπούτο του και να κάνει ξανά κάτι αξιόλογο) και πλέον η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μεγάλη οθόνη, στην 4K αποκατάσταση που της αξίζει.

Μετά τα Μεσάνυχτα

Διαχρονικά ένα από τα πιο διασκεδαστικά τμήματα του φεστιβάλ, ενδείκνυται για παρεΐστικες καφρίλες, γερές δόσεις τρόμου και δυνατά γέλια, πάντα με μερικές από τις πιο εξωφρενικές ταινίες της ετήσιας κινηματογραφίας. Επιλέξαμε 4, συν το πιο αναμενόμενο θρίλερ της χρονιάς:

It

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Στον ρόλο του Πένιγουαϊζ θα γνωρίσουμε τον ανερχόμενο Μπιλ Σκάρσγκαρντ.

Σάρωσε στο box-office της Αμερικής, συγκεντρώνοντας πάνω 117 εκατ. δολάρια στο άνοιγμα τριημέρου, έλαβε διθυράμβους από την κριτική, ο Ξαβιέ Ντολάν το χαρακτήρισε «καλύτερη ταινία του αιώνα», ενώ το σίκουελ ήδη δρομολογείται. Ποιος θα περίμενε ότι η πολυαναμενόμενη επιστροφή του πιο τρομακτικού κλόουν όλων των εποχών που ξεπήδησε από την πένα του Στίβεν Κινγκ, σε ένα από τα καλύτερα βιβλία του μετρ του λογοτεχνικού τρόμου, θα γινόταν και τόσο καλή ταινία; Στον ρόλο του Πένιγουαϊζ θα γνωρίσουμε τον ανερχόμενο Μπιλ Σκάρσγκαρντ, γιο του Στέλαν και μικρό αδερφό του Αλεξάντερ, σε αυτήν τη μεταμεσονύχτια προβολή που υπόσχεται να αφήσει εποχή!

Μακελειό (Mayhem)

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Σπλάτερ αντικαπιταλιστική σάτιρα με στοιχεία ζόμπι πανδημίας σε ένα αδιανόητο b-movie με χαρτογιακάδες.

Στελέχη κορυφαίου δικηγορικού γραφείου μεταμορφώνονται σε σαδιστικά κτήνη που διψούν για αίμα και σπέρμα εξαιτίας ενός ιού που απελευθερώνει τις πιο βίαιες παρορμήσεις τους. Σπλάτερ αντικαπιταλιστική σάτιρα με στοιχεία ζόμπι πανδημίας σε ένα αδιανόητο b-movie με χαρτογιακάδες που λύνουν γραβάτες και βγάζουν τα μαχαίρια κυριολεκτικά. Πρωταγωνιστεί ο Γκλεν του «Walking Dead». Από τις προβολές όπου προβλέπεται να γίνει «μακελειό» και ανάμεσα στο κοινό!

Ραντεβού στα Θυμαράκια (Double Date)

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Επιθετικό, ακομπλεξάριστο και άκρως διασκεδαστικό, με γερές δόσεις μαύρου χιούμορ.

Ο Άλεξ υπόσχεται στον κολλητό του να τον βοηθήσει να χάσει την παρθενιά του πριν από τα τριάντα. Η Κίτι και η Λούλου μοιάζουν η τέλεια ευκαιρία, όμως όλα γύρω τους παραείναι ιδανικά για να είναι αληθινά. Δυστυχώς για τον Άλεξ και τον Τζιμ, οι δυο κοπέλες έχουν μια αποτρόπαιη ατζέντα να τηρήσουν. Επιθετικό, ακομπλεξάριστο και άκρως διασκεδαστικό, με γερές δόσεις μαύρου χιούμορ και μια κανιβαλιστική αντιμετώπιση του ερωτικού παιχνιδιού, αυτό το αντι-ρομαντικό φιλμ εξωφρενικών καταστάσεων αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο ενός ταλαντούχου Βρετανού.

Bushwick

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Καταιγιστικά μονοπλάνα και ασταμάτητη δράση σε αληθινό χρόνο.

Ο θηριώδης Ντέιβ Μπατίστα του «Spectre» και του επερχόμενου «Blade Runner 2049» πρωταγωνιστεί σε αυτή την καταιγιστική μετα-αποκαλυπτική περιπέτεια που προβλήθηκε σε Σάντανς και Κάννες και τοποθετείται σε μια Νέα Υόρκη η οποία έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη. Το Τέξας αποφάσισε να αποσχιστεί από τις ΗΠΑ, εισβάλλοντας ξαφνικά στην αμερικανική μητρόπολη, και η καθημερινότητα των κατοίκων της μετατρέπεται σε κόλαση. Καταιγιστικά μονοπλάνα και ασταμάτητη δράση σε αληθινό χρόνο συνθέτουν ένα εκρηκτικό κινηματογραφικό κοκτέιλ.

Καλοί Τρόποι (Good Manners)

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Το «Good Manners» κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Μια μοναχική νοσοκόμα από τις φτωχογειτονιές του Σάο Πάολο προσλαμβάνεται από τη μυστηριώδη και πλούσια Άνα για να γίνει νταντά του αγέννητου παιδιού της. Ό,τι ακολουθεί, και δύσκολα μπορεί κανείς να συνοψίσει, είναι μια άγρια επιμειξία κινηματογραφικών ειδών που ξεκινά από τον κοινωνικό ρεαλισμό για να καταλήξει στον λυκανθρωπισμό, περνώντας μέσα από το λεσβιακό ρομάντζο, το σινεμά φρίκης, το γοτθικό παραμύθι και το μιούζικαλ. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Τα αγαπημένα των Φεστιβάλ

Επιλογή από τις σημαντικότερες ταινίες που έκαναν πρεμιέρα σε διεθνή φεστιβάλ:

Happy End

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Η Ιζαμπέλ Υπέρ πρωταγωνιστεί στο «Happy End».

Ο Μίκαελ Χάνεκε ήταν ανέκαθεν ένας από τους πιο αγαπημένους σκηνοθέτες του φεστιβάλ, που δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τη νέα του ταινία. Ο βραβευμένος με Όσκαρ και δύο Χρυσούς Φοίνικες Αυστριακός, πέντε χρόνια μετά τον θρίαμβο του «Amour», εξερευνά την αγαπημένη του θεματική, τη βία, και πάλι στο πλαίσιο μιας εύπορης οικογένειας, η οποία εδώ είναι ιδιοκτήτρια μιας εντυπωσιακής έπαυλης στο Καλαί της Βόρειας Γαλλίας, όχι πολύ μακριά από τους προσφυγικούς καταυλισμούς, και μας βεβαιώνει για ένα πράγμα: όποιος πιστεύει στα χάπι εντ, ας είναι έτοιμος να εκπλαγεί δυσάρεστα! Συμμετοχή στο επίσημο διαγωνιστικό των Καννών και εκ νέου συνεργασία με την Ιζαμπέλ Ιπέρ και τον Ζαν-Λουί Τρεντινιάν.

H ταινία θα κυκλοφορήσει από τη Rosebud21.

You were never really there

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Στο «You were never really there» o Χοακίν Φίνιξ κλέβει τις εντυπώσεις με τη μινιμαλιστική, σωματική ερμηνεία του.

Έξι χρόνια μετά το αξέχαστο «We need to talk about Kevin», μία από τις σπουδαιότερες γυναικείες φωνές του μοντέρνου σινεμά, η Λιν Ράμσεϊ, έρχεται στην Αθήνα, καλεσμένη του φεστιβάλ, για να παρουσιάσει ένα αιματοβαμμένο θρίλερ για έναν αλύτρωτο εξολοθρευτή άγγελο που βουτά στην άβυσσο μιας πεσιμιστικής, εφιαλτικής πραγματικότητας και φέρνει στο μυαλό τον «Ταξιτζή» του Σκορσέζε. Διπλή βράβευση στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών (Βραβεία Σεναρίου και Καλύτερου Ηθοποιού), με τον Χοακίν Φίνιξ να κλέβει τις εντυπώσεις στη μινιμαλιστική, σωματική ερμηνεία του.

H ταινία θα κυκλοφορήσει από τη Seven Films

Να με φωνάζεις με το όνομά σου (Call me by your name)

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Το «Call me by your name» κάνει την ελληνική του πρεμιέρα στο φεστιβάλ.

Σε μια γραφική τοποθεσία της ιταλικής επαρχίας του 1983, ένας ανήσυχος 17χρονος, γόνος δύο ακαδημαϊκών, νιώθει τον αισθηματικό του κόσμο να συγκλονίζεται από έναν Αμερικανό επτά χρόνια μεγαλύτερό του, που βοηθάει στις έρευνες του καθηγητή πατέρα του. Η νέα ταινία του Ιταλού Λούκα Γκουαντανίνο («Είμαι ο έρωτας», «A bigger splash») είναι μία από τις καλύτερες και πιο αναμενόμενες της χρονιάς και έπειτα από πληθώρα φεστιβαλικών συμμετοχών (Σάντανς, Βερολίνο, Τορόντο), συνοδευόμενων από διθυράμβους, θα κάνει την ελληνική της πρεμιέρα στο φεστιβάλ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει από τη Feelgood Entertainment

Επαναστάτης στη σίκαλη (Rebel in the rye)

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Ο Νίκολας Χουλτ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η βιογραφία του Τζ.Ντ. Σάλιντζερ, συγγραφέα του θρυλικού «Φύλακα στη Σίκαλη», είναι γεγονός: τα μαθητικά του χρόνια στη Νέα Υόρκη, η θητεία του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας άδοξος έρωτας, μια σειρά επαγγελματικών ματαιώσεων και μια μακροχρόνια ψυχολογική κατάρρευση, γεγονότα που τον ενέπνευσαν για τη συγγραφή και την κυκλοφορία του βιβλίου που έμελλε να γίνει ένα από τα πιο κλασικά εφηβικά αναγνώσματα του εικοστού αιώνα. Με τον Νίκολας Χουλτ στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τους Κέβιν Σπέισι και Σάρα Πόλσον να τον πλαισιώνουν.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει από την Odeon

Thelma

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Το Thelma είναι το τολμηρό φιλμ του Νορβηγού Γιοακίμ Τρίερ

Η Θέλμα αφήνει το θρησκόληπτο σπίτι της για σπουδές στο Όσλο και βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο μιας συμφοιτήτριάς της, τη στιγμή που πασχίζει να τιθασεύσει τις τρομακτικές υπερφυσικές δυνάμεις της. Η «Κάρι» του Ντε Πάλμα συναντά τις «Μέρες Οργής» του Ντράγερ στο πλέον τολμηρό φιλμ του Νορβηγού Γιοακίμ Τρίερ, ενός από τους πιο ενδιαφέροντες Ευρωπαίους σκηνοθέτες, υπεύθυνου για τα πολυβραβευμένα «Όσλο, 31 Αυγούστου» και «Reprise».

Μια φανταστική γυναίκα (Una mujer fantastica)

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Η τρανσέξουαλ ηθοποιός Ντανιέλα Βέγκα που θα θα παρευρεθεί στην προβολή του φεστιβάλ.

Μία από τις καλύτερες ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος του πρόσφατου Φεστιβάλ Βερολίνου, η οποία βραβεύτηκε με την Αργυρή Άρκτο Σεναρίου, ανατρέπει τις προκαταλήψεις και δίνει πάτημα σε μια «φανταστική γυναίκα» να γίνει πραγματική ηρωίδα. Ο Σεμπαστιάν Λέλιο («Gloria») και η τρανσέξουαλ ηθοποιός Ντανιέλα Βέγκα, η οποία θα παρευρεθεί στην προβολή του φεστιβάλ, παρασύρουν το κοινό σε μία ιστορία θαρραλέου επαναπροσδιορισμού και παραδίδουν έναν ανακλαστικό καθρέφτη της κοινωνικής υποκρισίας.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από τη StraDaFilms και τη Seven Films

Το Ατελιέ (The Workshop)

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Το Ατελιέ (The Workshop)

Καταξιωμένη συγγραφέας αναλαμβάνει ένα θερινό εργαστήρι εκμάθησης για τους άνεργους νέους μιας παραθαλάσσιας περιοχής και έρχεται αντιμέτωπη με τον συγκρουσιακό χαρακτήρα ενός νεαρού με πιθανές ακροδεξιές τάσεις, που όμως τυχαίνει να είναι και ο πιο ταλαντούχος μαθητής της. Σε σενάριο του Ρομπέν Καμπιγιό, ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτης του «Ανάμεσα στους τοίχους» Λοράν Καντέ συνδέει το ψυχολογικό θρίλερ με μια μικρογραφία των πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων που ενώνουν και χωρίζουν βίαια τη σημερινή Γαλλία.

Mother!

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Η Τζένιφερ Λόρενς πρωταγωνιστεί στο «Mother»

Ήταν σίγουρα μία από τις πολυσυζητημένες ταινίες του πρόσφατου Φεστιβάλ Βενετίας. Ο σκηνοθέτης του «Ρέκβιεμ για ένα όνειρο» και του «Μαύρου Κύκνου» επιστρέφει στο προκλητικό σινεμά που τον ανέδειξε σε έναν από τους πιο αγαπημένους δημιουργούς του 21ου αιώνα με καστ-δυναμίτη. Η Τζένιφερ Λόρενς και ο Χαβιέ Μπαρδέμ βλέπουν τη σχέση τους να δοκιμάζεται, όταν απρόσκλητοι επισκέπτες (Εντ Χάρις, Μισέλ Φάιφερ) ταράζουν την ήρεμη ρουτίνα της οικογενειακής τους εστίας.

Είσοδος μόνο με προσκλήσεις

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από τη UIP

Χωρίς Αγάπη / Loveless

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
To «Loveless» απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών.

Ο Μπορίς και η Ζένια συγκρούονται για την κηδεμονία του δωδεκάχρονου γιου τους, μόνο που και οι δυο προσπαθούν να τον ξεφορτωθούν γιατί είναι και οι δύο ανίκανοι να τον μεγαλώσουν. Όταν κάποια μέρα αντιλαμβάνονται ότι ο μικρός έχει εξαφανιστεί, απευθύνονται στις Αρχές για τον εντοπισμό του. Αυτό που ξεκινά ως ένα μπεργκμανικό οικογενειακό δράμα μετατρέπεται μαεστρικά από τον Ρώσο σκηνοθέτη του «Λεβιάθαν» σε ένα βραδυφλεγές θρίλερ μυστηρίου μέσα από το οποίο ο Σβιάγκιντσεφ εξαπολύει τα πυρά του κατά της σημερινής Ρωσίας. Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από τη Seven Films

The Florida Project

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Ένας εξαιρετικός Γουίλεμ Νταφό στο «Τhe Florida Project»

Στη σκιά του Μαγικού Βασιλείου της Ντίσνεϊλαντ, μια παρέα πιτσιρικάδων αναστατώνει καθημερινά με σκανταλιές τους ενοίκους ενός φθηνού μοτέλ, σκορπίζοντας χρώμα στις μουντές ζωές τους. Μετά τον indie θρίαμβο του «Tangerine», ο Σον Μπέικερ, το φοβερό παιδί του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά, βάζει πλώρη για τα Όσκαρ, έχοντας στο πλευρό του έναν εξαιρετικό Γουίλεμ Νταφό και συστήνοντας το υποκριτικό ταλέντο της μικρής Μπρούκλιν Πρινς. Υποδειγματικό σινεμά κοινωνικού ρεαλισμού που διασκεδάζει με την ίδια ακριβώς ένταση που προβληματίζει.

Διεθνές Διαγωνιστικό

Να μερικές από τις ταινίες που θα διαγωνιστούν για τη φετινή Χρυσή Αθηνά:

Axolotl Overkill

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
To Axolotl Overkill μας μεταφέρει απευθείας στη σαγήνη της βερολινέζικης νύχτας.

Άλλη μια σημαντική φεστιβαλική ανακάλυψη, αυτήν τη φορά από το Σάντανς, μας μεταφέρει απευθείας στη σαγήνη της βερολινέζικης νύχτας. Όπως το αμφίβιο του τίτλου της ταινίας, η δεκαεξάχρονη Μίφτι, μετά τον θάνατο της μητέρας της, αρνείται να μεγαλώσει. Βιώνει ένα ηδονιστικό παραλήρημα μέσα σε αλκοόλ, ναρκωτικά και ευκαιριακό σεξ. Ερωτεύεται την αρκετά μεγαλύτερή της Άλις. Όταν η σχέση τους διακοπεί, η Μίφτι θα θελήσει να εκδικηθεί. Στην προβολή θα είναι παρούσα και η 24χρονη σκηνοθέτις Χελένε Χέγκεμαν.

Beach Rats

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
To «Beach Rats» απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς

Από το φλερτ του με ένα κορίτσι της γειτονιάς μέχρι μια σειρά από ριψοκίνδυνα ραντεβού που κανονίζει μέσω Ίντερνετ με άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, ο όμορφος Φράνκι πασχίζει να ορίσει τη σεξουαλική του ταυτότητα. Την ίδια ώρα, αγωνίζεται να κρατήσει το macho προσωπείο που του επιβάλλει ο περίγυρός του. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς, ατρόμητος ρεαλισμός, βρόμικος ερωτισμός και στη μέση μια μαγνητική ερμηνεία-δυναμίτης από τον Χάρις Ντίκινσον, τον ηθοποιό-αποκάλυψη της χρονιάς.

Foxtrot

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Ο Σάμιουελ Μαόζ υπογράφει μια εξαίρετη σπουδή πάνω στα απροσδόκητα παιχνίδια του πεπρωμένου στις ζωές των ανθρώπων.

Ο Μίκαελ και η Ντάφνα χάνουν τον κόσμο όταν τους ανακοινώνεται ο θάνατος του φαντάρου γιου τους. Εκείνο που δεν ξέρουν, όμως, είναι ότι πρόκειται να βιώσουν ένα αδιανόητο μπαράζ ανατροπών το οποίο συναγωνίζεται σε σουρεαλισμό μόνο τις στρατιωτικές εμπειρίες του παιδιού τους. Έχοντας κερδίσει το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία μόλις με την πρώτη του ταινία, τον καταπληκτικό «Λίβανο», ο Σάμιουελ Μαόζ υπογράφει μια εξαίρετη σπουδή πάνω στα απροσδόκητα παιχνίδια του πεπρωμένου στις ζωές των ανθρώπων.

Ο Θεριστής (The Sower)

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Το «The Sower» είναι μια πανέμορφη ιστορία αγάπης.

Σύσσωμος ο ανδρικός πληθυσμός ενός χωριού αιχμαλωτίζεται κατά τη διάρκεια ενός πραξικοπήματος στη Γαλλία του 1852. Απελπισμένες από την πολύμηνη απομόνωσή τους, οι γυναίκες παίρνουν έναν όρκο: για να συνεχιστεί η ζωή πρέπει να μοιραστούν οποιονδήποτε άντρα βρεθεί στο χωριό. Η Μαρίν Φρανσέν, βοηθός σκηνοθέτη των Μίκαελ Χάνεκε και Ολιβιέ Ασαγιάς, υπογράφει ένα εντυπωσιακό και θεσπέσια φωτογραφημένο ντεμπούτο-φόρο τιμής στη γυναικεία φύση, εξερευνώντας τα λεπτά όρια μεταξύ έρωτα και επιβίωσης σε μια πανέμορφη ιστορία αγάπης.

Αφιερώματα

BEAUTIFUL LOSERS: Το αντι-ηρωικό σινεμά του Τζον Χιούστον

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Prizzi's Honor (Η τιμή των Πρίτσι, 1985)

Ένας από τους πραγματικούς θρυλικούς σκηνοθέτες, σεναριογράφους και ηθοποιούς, ο Τζον Χιούστον είναι μέρος της μυθολογίας του Χόλιγουντ. Ζωγράφος αλλά και πυγμάχος, συγγραφέας αλλά και στρατιώτης του ιππικού, πολυταξιδεμένος και λάτρης της περιπέτειας, ο Χέμινγουεϊ του σινεμά, όπως τον αποκαλούσαν, άφησε μια παρακαταθήκη 37 ταινιών που απλώνονται σε 5 δεκαετίες, καλύπτοντας τα περισσότερα κινηματογραφικά είδη, από το ξεκίνημα της καριέρας του με το «Γεράκι της Μάλτας» μέχρι λίγο πριν από τον θάνατό του, με τους «Δουβλινέζους». Ως καλλιτέχνης που αντιλήφθηκε νωρίς ότι δεν θα είχαν νόημα οι γνώσεις αν δεν ζούσε από κοντά, με ένταση και πάθος, τη μεγάλη περιπέτεια της ζωής, ο Χιούστον δεν έκρυψε ποτέ την αδυναμία του σε χαρακτήρες που μοιράζονταν κοινά στοιχεία με τον εαυτό του: πρωταγωνιστές στο έργο του ήταν οι τυχοδιώκτες, οι ξεροκέφαλοι, οι ασυμβίβαστοι και οι επίμονοι αμφισβητίες, δίνοντας μια ξεχωριστή γοητεία στη συνήθως αρνητική έννοια του «loser». Παρόλο που ήταν εξαιρετικός σεναριογράφος, δεν δίστασε να αναλάβει μεγάλα έργα της κλασικής και σύγχρονης λογοτεχνίας που οι περισσότεροι θεωρούσαν αδύνατο να μεταφερθούν στο σινεμά. Μετέτρεψε τη ρουτίνα της σκηνοθεσίας σε πρόκληση, πρωταγωνίστησε σε τρικυμιώδεις ιστορίες στα γυρίσματα, αλλά ήξερε να παίρνει πάντα το καλύτερο από τους ηθοποιούς του, καταφέρνοντας να στείλει στα Όσκαρ τον πατέρα του (Γουόλτερ Χιούστον) αλλά και την κόρη του (Αντζέλικα Χιούστον). Οι Νύχτες Πρεμιέρας επιλέγουν 11 ταινίες με κριτήριο τους πιο αξιομνημόνευτους losers που εμφανίστηκαν στο σύνολο της φιλμογραφίας του:

The maltese falcon (Το γεράκι της Μάλτας, 1941)

The treasure of the Sierra Madre (Ο θησαυρός της Σιέρα Μάδρε, 1948)

The asphalt jungle (Η ζούγκλα της ασφάλτου, 1950)

The African Queen (Η βασίλισσα της Αφρικής, 1951)

Moby Dick (1956)

The Misfits (Οι αταίριαστοι, 1961)

Fat City (Η βρόμικη πόλη, 1972)

The man who would be King (Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς, 1975)

Wise Blood (1979)

Prizzi's Honor (Η τιμή των Πρίτσι, 1985)

The Dead (Οι Δουβλινέζοι, 1987)

Spotlight στον Ρομπέν Καμπιγιό

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
«120 beats per minute» («120 χτύποι το λεπτό»)

Μετά τη συμμετοχή του «120 beats per minute» («120 χτύποι το λεπτό») στο Διαγωνιστικό του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών και τη βράβευσή του με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, ο Ρομπέν Καμπιγιό εκτινάχθηκε στην κορυφή της λίστας με τους πιο hot σύγχρονους κινηματογραφιστές. Η ταινία αποτελεί ένα παθιασμένο «κάλεσμα στα όπλα» με ήρωες τους νεαρούς ακτιβιστές της γαλλικής οργάνωσης Act Up και εξαπολύει μια απεγνωσμένη σταυροφορία αφύπνισης για τα ολέθρια ποσοστά της επιδημίας του AIDS.
Με μόλις τρεις ταινίες συνολικά στο ενεργητικό του ως σκηνοθέτης, αλλά με μεγαλύτερη προϋπηρεσία ως σεναριογράφος (συνυπέγραψε το σενάριο του «Ανάμεσα στους τοίχους» του Λοράν Καντέ, βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα το 2008) και ως μοντέρ, ο Καμπιγιό θα βρεθεί στην Αθήνα ως επίσημος καλεσμένος του φεστιβάλ και θα παρουσιάσει το «120 beats per minute», μαζί με τον πρωταγωνιστή του Αρνό Βαλουά. Οι άλλες δύο ταινίες του που θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος είναι το «Les Revenants» (2004), η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, που αποτέλεσε έμπνευση για την ιδιαίτερα επιτυχημένη, ομότιτλη τηλεοπτική γαλλική σειρά του 2012, και το «Eastern Boys» («Αγόρια απ' τα ανατολικά», 2013), που βραβεύτηκε επίσης στους «Ορίζοντες» του Φεστιβάλ Βενετίας και σκιαγραφεί με ρεαλισμό τα αδιέξοδα, τους φόβους και τη βίαιη συμπεριφορά των παιδιών του δρόμου του Παρισιού.

H ταινία «120 χτύποι το λεπτό» θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από τη Weirdwave.

Η γεωγραφία του πόθου: Πλήρης ρετροσπεκτίβα του έργου της Κλερ Ντενί

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Let the sunshine in (Un beau soleil intérieur, 2017)

Με αφορμή τη νέα της ταινία «Η λιακάδα μέσα μου», η οποία έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, οι Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιούν μια πλήρη ρετροσπεκτίβα στο (σχεδόν εξ ολοκλήρου απρόβλητο στις ελληνικές αίθουσες) έργο της σπουδαιότερης γυναίκας σκηνοθέτιδος στον κόσμο, που μέσα σε τρεις δεκαετίες έχει κατορθώσει να τροφοδοτήσει το πιστό κοινό του με μερικές από τις πιο αξέχαστες σκηνές και ιστορίες που έχει καταγράψει το σινεμά των τελευταίων ετών.

Το φιλμικό σύμπαν της δονείται από πάθος και παρόρμηση, δανείζεται συχνά από τη ρευστή αλληλουχία των ονείρων, ανοίγει ενστικτωδώς δρόμο μέσα από διηγήσεις για ολέθρια πάθη, νυχτερινές αποπλανήσεις, εύθραυστους οικογενειακούς δεσμούς, χαρακτήρες που ζουν στο περιθώριο, βαμπιρικές σεξουαλικές επαφές και πολυφυλετικές κοινότητες στην καρδιά αφιλόξενων αστικών κέντρων. Η Ντενί ουδέποτε καταπιανόταν με κάτι αν δεν παθιαζόταν μαζί του. Όπως έχει παραδεχτεί η ίδια άλλωστε, «το σινεμά για μένα δεν βρίσκεται στις εξηγήσεις. Βρίσκεται στην εξερεύνηση ενός συναισθήματος, μιας αντίληψης για το πώς θα έπρεπε να μοιάζει μια ιστορία. Είναι μια διαδικασία προσωπική, εσωτερική και όχι εύκολο να περιγραφεί. Περισσότερο τη νιώθεις μέσα σου».

Οι ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα:

Chocolat (1988)

No fear, no die (S' en fout la mort, 1990)

I can't sleep (J' ai pas sommeil, 1994)

Nenette and Boni (Nénette et Boni, 1996)

Good Work (Beau Travail, 1999)

Trouble Every Day (2001)

Friday Night (Vendredi soir, 2002)

The Intruder (L' intrus, 2004)

35 Shots of Rum (35 Rhums, 2008)

White Material (2009)

Bastards (Les Salauds) (2013)

Let the sunshine in (Un beau soleil intérieur, 2017)

Η ταινία «Η λιακάδα μέσα μου» θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από τη Filmtrade.

Ντοκιμαντέρ

Πολιτικές ταινίες, η περίεργη πλευρά της ποπ κουλτούρας και η Κάλλας με τον Παζολίνι σε πέντε από τις επιλογές για τα ντοκιμαντέρ του φετινού φεστιβάλ.

Η Πόλη των Φαντασμάτων

Στο Σάντανς χαρακτηρίστηκε «η τελευταία λέξη που χρειάζεται να ειπωθεί για τον ISIS» και είναι ένα από τα φαβορί για το επόμενο Όσκαρ Ντοκιμαντέρ. Το θαρραλέο φιλμ του Μάθιου Χάινεμαν, που ξετυλίγεται με τη λογική ενός κατασκοπικού θρίλερ, παρουσιάζει Σύρους δημοσιογράφους, επικηρυγμένους από τον ISIS, επειδή διοχέτευσαν στα social media ντοκουμέντα φρίκης με τις αποτρόπαιες πράξεις τους.

Το νησί της Μήδειας: Όταν η Κάλλας συνάντησε τον Παζολίνι

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Μέσα από τις μαρτυρίες φίλων και συνεργατών σκιαγραφείται το χρονικό μιας περιπετειώδους κινηματογραφικής συνάντησης.

Ένα μικροσκοπικό νησί στην Ιταλία κατάφερε να χωρέσει δύο από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα: τη Μαρία Κάλλας και τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Μέσα από τις μαρτυρίες φίλων και συνεργατών σκιαγραφείται το χρονικό μιας περιπετειώδους κινηματογραφικής συνάντησης με αφορμή τη «Μήδεια» και έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, ο οποίος μονοπώλησε το ενδιαφέρον του σκανδαλοθηρικού Τύπου της εποχής του.

Αυτοί που έμειναν στο Αλέπο

Καθώς οι βομβαρδισμοί στη Συρία μαίνονται, μια ομάδα απλών πολιτών αποφασίζει να μην εγκαταλείψει το Αλέπο (Χαλέπι) και αναλαμβάνει τον απεγκλωβισμό των κατοίκων από τα συντρίμμια μιας πάλαι ποτέ υπέροχης πόλης. Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

Τα δεινά της θάλασσας

Μέσα από τις μνήμες χρόνων, προσωπικές μαρτυρίες και με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, η βραβευμένη με Όσκαρ και επιφανής ακτιβίστρια Βανέσα Ρεντγκρέιβ σκηνοθετεί ένα κινηματογραφικό δοκίμιο για τη σύγχρονη μεταναστευτική και προσφυγική τραγωδία.

Tokyo Idols

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Ένα εκκεντρικό χρονικό από την πολύχρωμη καρδιά του Τόκιο που καταγράφει την ψύχωση μιας ολόκληρης κουλτούρας με τη νεαρή γυναικεία σεξουαλικότητα.

Η τελευταία μουσική μόδα στην Ιαπωνία θέλει έφηβες να υποδύονται ποπ σταρ επί σκηνής την ώρα που άντρες κάθε ηλικίας τραγουδούν και χορεύουν συγχρονισμένα με τις εύπεπτες μελωδίες τους, σπονσοράροντας παράλληλα την καριέρα αυτών των ανήλικων ειδώλων. Ένα εκκεντρικό χρονικό από την πολύχρωμη καρδιά του Τόκιο που καταγράφει την ψύχωση μιας ολόκληρης κουλτούρας με τη νεαρή γυναικεία σεξουαλικότητα και τους τρόπους που αυτή απενοχοποιείται στη συνείδηση μιας βαθιά συντηρητικής κοινωνίας.

Επίσης θα προβληθούν:

«Ο Ακύλλας Καραζήσης συναντά τον Χόρβατ με πίστη, αγάπη, ελπίδα» της Αποστολίας Παπαϊωάννου και του Ηλία Γιαννακάκη, το «Ποιος τράβηξε τη σκανδάλη;» του Τράβις Γουίλκερσον, το «Φρανκ Σέρπικο, Κωνσταντίνος Τζούμας: ηθοποιός εξ ιδιοσυγκρασίας» και οι «Γάτες της Κωνσταντινούπολης» της Σέιντα Τορούν.

Μουσικές ταινίες

Στο μουσικό τμήμα των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας η μουσική σκηνή της Σκωτίας έχει την τιμητική της, αλλά υπάρχουν και ταινίες για τα γούστα κάθε μουσικόφιλου: Tangerine Dream, The Sound, John Coltrane, Chavela, ο Elvis και ο Joe Cocker, η Whitney Houston, οι συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής του Χόλιγουντ και η βιογραφική ταινία για τη Nico που άνοιξε τους Ορίζοντες στο φετινό φεστιβάλ Βενετίας.

Διαγωνιστικό:

Revolution of Sound. Tangerine Dream

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Tangerine Dream

Ένα από τα σπουδαιότερα ηλεκτρονικά συγκροτήματα της Γερμανίας μέσα από το στόρι του αρχηγού τους Edgar Froeser.

Walking in the opposite direction

Μια συναισθηματική, όμορφη, αλλά οδυνηρή και ειλικρινής ιστορία για ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα των '80s, τους Sound.

Where you 're meant to be

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Aidan Moffat

O Aidan Moffat του σκωτσέζικου γκρουπ Arab Strap συναντάει την 79χρονη τραγουδίστρια της φολκ Sheila Stewart και αναζητά τις ρίζες της παραδοσιακής μουσικής της πατρίδας του.

Lost in France

Το χρονικό της ανόδου της σκωτσέζικης μουσικής σκηνής των '90s και της cult εταιρείας της Γλασκώβης Chemical Underground μέσα από τις αναμνήσεις των μουσικών της, σε μια συναυλία που στήθηκε στη γαλλική πόλη Mauron.

Chavela

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Chavela Vargas

Η ιστορία της ιδιόρρυθμης και θρυλικής Μεξικάνας τραγουδίστριας με καταγωγή από την Κόστα Ρίκα, της Chavela Vargas, μέσα από του στίχους των τραγουδιών της.

Score: A film music documentary

Οι πιο σημαντικοί συνθέτες του Χόλιγουντ αποκαλύπτουν μπροστά στην κάμερα τις μουσικές προκλήσεις και τη μυστική δημιουργικότητα που κρύβονται πίσω από τα σάουντρακ.

Chasing Trane: The John Coltrane documentary

Ένα ντοκιμαντέρ για την θρυλική μορφή του John Coltrane, ενός αντισυμβατικού στοχαστή με εξαιρετικό ταλέντο, που έφτιαχνε τζαζ μουσική πέρα από όρια και ορισμούς.

Promised Land

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Elvis Presley

«Πώς το αμερικανικό όνειρο έχασε τη λάμψη του». Ένας πολύ ενδιαφέρων παραλληλισμός ανάμεσα στην άνοδο και την πτώση του Elvis Presley και την αντίστοιχη πορεία της ίδιας της Αμερικής κατά τη διάρκεια των τελευταίων προεδρικών εκλογών, από τον σκηνοθέτη Eugene Jarecki.

Εκτός διαγωνιστικού:

Joe Cocker: Mad dog with soul

Whitney: Can I be me

Nico, 1988

H μούσα του Άντι Γουόρχολ και η τραγουδίστρια των Velvet Underground είναι το θέμα της βιογραφικής ταινίας Nico 1988, της Ιταλίδας σκηνοθέτιδος Susanna Nicchiarelli.

Όλα όσα θα δείτε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Nico, 1988

Παράλληλες εκδηλώσεις - Πάρτι

Παρασκευή 22/9, 22:30

«TGIF Party - Thank God it's festival time»: Πάρτι γνωριμίας των «σινεφίλων» των Νυχτών Πρεμιέρας.

TGI FRIDAYS, Κολωνάκι (Νεοφύτου Βάμβα 2, Αθήνα)

Σάββατο 23/6, 23:00

Πάρτι με αφορμή την ταινία «120 Χτύποι το Λεπτό» με DJ set από την Ιωσηφίνα Γκιόκα τοΥ Best 92.6. Show από τις Φιλοθέη & Darla Cubit.

six d.o.g.s (Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, Αθήνα)

Δευτέρα 25/6, 21:30

Το Πάρτι του Ελληνικού Κινηματογράφου: Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και οι Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνουν το ετήσιο πάρτι παρουσίασης των ελληνικών ταινιών που θα προβληθούν στις αίθουσες τη σεζόν 2017-18.

Μεταλλουργείο (Πειραιώς 127)

Τετάρτη 27/9, 23:00

«Glascow takes Athens»: DJ set από τον ιδρυτή και επικεφαλής των Σκωτσέζων Mogwai, Στιούαρτ Μπρέιθγουεϊτ, που έρχεται στην Αθήνα με αφορμή την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ Lost in France.

Barrett (Πρωτογένους 11, Αθήνα)

Πέμπτη 28/9, 12:00

«Τηλεοπτικές σειρές: Σύμμαχοι ή Εχθροί του Σινεμά;»: Η Γιασμίν Μπέιζικ (προγραμματίστρια σε κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ελβετίας και εισηγήτρια σε προγράμματα με θέμα την τηλεόραση), ο Άρης Λυχναράς, (σκηνοθέτης σειρών, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών) και ο Γρηγόρης Κοκκινάκης από την Cosmote TV συζητούν για τη θέση των τηλεοπτικών σειρών σήμερα, αρκετά χρόνια μετά την καθιέρωσή τους και τη δημιουργία μεγάλου φανατικού κοινού. Σε συνεργασία με το Suburban.

Πολυχώρος Συλλόγου Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής, είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 29/9, 12:00

«Πώς ακούς μια ταινία μετά τους τίτλους τέλους»: Ο Τιμ Στίβενς, επικεφαλής παραγωγής του BFI, μοιράζεται μαζί μας τα στοιχεία εκείνα που καταφέρνουν να κάνουν κάποια σάουντρακ αξιομνημόνευτα, ακόμη και έξω από τη σκοτεινή αίθουσα. Σε συνεργασία με το British Council. Εισαγωγή από την Ελένη Μητσιάκη, μουσικολόγο και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογραφικής Μουσικής IFMCA.

Πολυχώρος Συλλόγου Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής (λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα), είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 29/9, 22:00

Πάρτι Ημέρας Γαλλοφωνίας, TV5 Monde.

Blue Rose (Πλ. Καρύτση 5)

Σάββατο 30/9, 23:00

Πάρτι Λήξης: DJ set από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Λουκά Κατσίκα και τους Γιώργο Γερανιό, Μάρκο Φράγκο.

Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3, Αθήνα)

Καλεσμένοι (επιλογή)

Λιν Ράμσεϊ (σκηνοθέτις)

Βανέσα Ρεντγκρέιβ (ηθοποιός, σκηνοθέτις)

Ρομπέν Καμπιγιό (σκηνοθέτης) & Αρνό Βαλουά (ηθοποιός)

Ντανιέλα Βέγκα (ηθοποιός)

Στιούαρτ Μπρέιθγουεϊτ (Mogwai)

Φάμπιο Γκρασαντόνια & Αντόνιο Πιάτσα (σκηνοθέτες)

Χελένε Χέγκεμαν (σκηνοθέτις)

Infos

Το 23Ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθεί από τις 20 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου στις αίθουσες Δαναός 1&2, Ιντεάλ, Odeon Όπερα 1&2, καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Η προπώληση των καρτών διαρκείας (5, 10 και 20 προβολών αξίας €20, €35 και €60 αντίστοιχα) έχει ήδη ξεκινήσει διαδικτυακά στο Viva.gr και στο Δίκτυο Καταστημάτων Viva, και από την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, μέχρι εξαντλήσεως, στο Γραφείο Τύπου και Υποδοχής του Φεστιβάλ (Aegean Omiros College, Πανεπιστημίου 17, ισόγειο), μόνο με χρέωση σε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, καθώς και στις συνεργαζόμενες αίθουσες του φεστιβάλ, με μετρητά και χρέωση κάρτας. Τα μεμονωμένα εισιτήρια θα διατίθενται επίσης από την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου μέσω του Viva.gr και των φυσικών σημείων πώλησης.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Οι τιμές των εισιτηρίων παραμένουν και φέτος σταθερές, €5 για κάθε πρώτη απογευματινή προβολή (ώρα έναρξης έως 18:55) και €6 για όλες τις υπόλοιπες (ώρα έναρξης από 19:00).

Δείτε εδώ αναλυτικά το ωρολόγιο πρόγραμμα του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Και φέτος θα διατεθούν κάρτες ΑμεΑ και προσκλήσεις για ανέργους.

Περισσότερα στο aiff.gr.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Θεούλη μου, τι κάναμε στον κόσμο;»: Η Τζένιφερ Λόρενς μιλά για το “Mother!"

Culture / «Θεούλη μου, τι κάναμε στον κόσμο;»: Η Τζένιφερ Λόρενς μιλά για το “Mother!"

Η πρωταγωνίστρια της πολυσυζητημένης ταινίας του Αρονόφσκι αποκαλύπτει ότι έφτασε να κάνει εμετό από την ένταση μίας συγκεκριμένης σκηνής ενώ μιλά για το πώς ένιωσε η ίδια, όταν είδε για πρώτη φορά το φιλμ
NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν στα 90: Ο βασιλιάς της τηλεόρασης ζει εδώ και χρόνια χωρίς μυστικά

Οθόνες / Ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν στα 90: Ο βασιλιάς της τηλεόρασης ζει εδώ και χρόνια χωρίς μυστικά

Διάσημος ανά τον πλανήτη από το «Σογκούν» και «Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας», ο Αμερικανός ηθοποιός αποφάσισε πριν από είκοσι χρόνια να αποκαλύψει την σεξουαλική του ταυτότητα και να κερδίσει την ελευθερία του
THE LIFO TEAM
Η αποδόμηση του greek dream στις ταινίες του Νίκου Παπατάκη

Οθόνες / Η αποδόμηση του greek dream στις ταινίες του Νίκου Παπατάκη

Ο εμιγκρές που κατάφερε να δει διεισδυτικά και βαθιά στην ελληνική ψυχή, ο «μοναχικός αναρχικός» με την πολύ μικρή σε μέγεθος φιλμογραφία αλλά την τεράστια σε καλλιτεχνική αξία. Από τον Παπατάκη μέχρι τον Λάνθιμο, η απόσταση είναι μικρότερη απ' όσο φανταζόμαστε.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
10 σπουδαίες κινηματογραφικές ερμηνείες του Κίλιαν Μέρφι

Οθόνες / Από τα ζόμπι του Ντάνι Μπόιλ ως τον Κεν Λόουτς: Δέκα σπουδαίες ερμηνείες του Κίλιαν Μέρφι

Ο φετινός νικητής του Όσκαρ α' ανδρικού ρόλου είναι ένας αυθεντικός καρατερίστας, αλλιώτικος και απόκοσμος, συγκινητικός στα όρια της συντριβής. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Apple πετάει τόσα πολλά χρήματα σε παραγωγές που δεν βλέπει σχεδόν κανείς;

Οθόνες / Γιατί η Apple πετάει τόσα πολλά χρήματα σε παραγωγές που δεν βλέπει σχεδόν κανείς;

Ο τεχνολογικός γίγαντας έχει την πολυτέλεια να ξοδεύει μυθικά ποσά για περιεχόμενο υψηλού κύρους αλλά χαμηλής ανταπόκρισης. Είναι αυτό μέρος μιας στρατηγικής ή απλά έχει λεφτά για πέταμα;
THE LIFO TEAM
Αλέν Ντελόν: Οι τραγικές τελευταίες σελίδες της ζωής ενός μεγάλου σταρ

Οθόνες / Αλέν Ντελόν: Οι τραγικές τελευταίες σελίδες της ζωής ενός μεγάλου σταρ

Ένα πικρό φινάλε σε μια λαμπερή ζωή, με ιστορίες μίσους μεταξύ των παιδιών του, μια περιουσία που έχει διανεμηθεί «άδικα» και κατηγορίες για χειραγώγηση και κακοποίηση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Tα «Αδέσποτα Κορμιά» δεν είναι μόνο η πολυσυζητημένη αφίσα τους

The Review / Tα «Αδέσποτα Κορμιά» δεν είναι μόνο η πολυσυζητημένη αφίσα τους

Ο Γιάννης Βασιλείου και η Τίνα Μανδηλαρά αναλύουν την ταινία που συζητήθηκε περισσότερο από όλες στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τα «Αδέσποτα Κορμιά» της Ελίνας Ψύκου, με αφορμή την κυκλοφορία της στις αίθουσες από 28 Μαρτίου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κέιτ Μπλάνσετ: «Οι κοινωνίες σπρώχνουν τις συλλογικές τους αποτυχίες κάτω από το χαλί»

Αποκλειστική συνέντευξη / Κέιτ Μπλάνσετ: «Οι κοινωνίες σπρώχνουν τις συλλογικές τους αποτυχίες κάτω από το χαλί»

Με αφορμή το «Νέο Αγόρι», μια ταινία του συμπατριώτη της Γουόρικ Θόρντον στην οποία ανέλαβε την παραγωγή και πρωταγωνιστεί, η σπουδαία ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο. Αποκαλύπτει ένα δύσκολο παιδικό βίωμα, μιλά για τις έννοιες του θαύματος και του σωτήρα, θυμάται πώς γνώρισε τον Χρήστο Νίκου και τι την έλκει στο σινεμά που αυτός οραματίζεται. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Πολ Σάιμον δεν ακούει καθόλου πλέον από το ένα αυτί αλλά η μουσική παραμένει βαθιά εντός του

Daily / Ο Πολ Σάιμον δεν ακούει καθόλου πλέον από το ένα αυτί αλλά η μουσική παραμένει βαθιά εντός του

Το ντοκιμαντέρ «In Restless Dreams: The Music of Paul Simon» αποτελεί μια συναρπαστική αναδρομή στη μακρά πορεία του σπουδαίου δημιουργού, από τους Simon and Garfunkel μέχρι σήμερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η «Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού» έγινε 20 χρονών

Οθόνες / Έρωτας και μνήμη: Η «Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού» έγινε 20 χρονών

Η δημοφιλής ρομαντική ταινία με τον Τζιμ Κάρεϊ και την Κέιτ Γουίνσλετ συμπλήρωσε μια εικοσαετία από την αμερικανική της πρεμιέρα. Με αφορμή αυτή την επέτειο, την επισκεπτόμαστε ξανά και εξετάζουμε γιατί παραμένει αγαπητή μέχρι σήμερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τρία ελληνικά ντοκιμαντέρ του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε

Οθόνες / Γιατί τα ελληνικά ντοκιμαντέρ είναι στο σύνολό τους καλύτερα από τις ταινίες μυθοπλασίας - Τρία παραδείγματα

Τα πολυσυζητημένα «Αδέσποτα Κορμιά», ένα ερωτικό προσκύνημα στη Σαπφώ και ένα στοιχειωμένο σκακιστικό καφενείο στην καρδιά του αθηναϊκού κέντρου: Τρεις ταινίες που ξεχώρισαν στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Υπάρχει άνθρωπος που δεν έκλαψε με το «One Day» του Netflix;

The Review / Υπάρχει άνθρωπος που δεν έκλαψε με το «One Day» του Netflix;

Ο Γιάννης Βασιλείου και η Ναταλία Πετρίτη συζητούν για τα συν και τα πλην της παραγωγής του Netflix, για τους λόγους που δέθηκαν οι θεατές μαζί της και για άλλες πρόσφατες παραγωγές που θα έκαναν ακόμα και μια πέτρα να κλάψει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάθη, μίση, ανταλλαγή εραστών και ατέλειωτοι καβγάδες: Το μυστικό παρασκήνιο πίσω από τις βελούδινες ταινίες του Τζέιμς Άιβορι

Οθόνες / Πάθη, μίση, ατέλειωτοι καβγάδες: Το παρασκήνιο πίσω από τις βελούδινες ταινίες του Τζέιμς Άιβορι

Ένα νέο ντοκιμαντέρ για το ντουέτο του παραγωγού Ισμαήλ Μέρτσαντ και του σκηνοθέτη Τζέιμς Άιβορι καθιστά σαφές ότι τα υποβόσκοντα πάθη στις ταινίες τους δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε πίσω από την κάμερα.
THE LIFO TEAM
Lee Grant: «Η εξορία μου από το Χόλιγουντ ήταν η καλύτερη εκπαίδευση που θα μπορούσα να φανταστώ»

Οθόνες / Λι Γκραντ: Μια «ακυρωμένη» ηθοποιός, μια ακόμα ενεργή και αξιόλογη σκηνοθέτιδα

To τρομερό ταλέντο που έκανε μπαμ από μακριά και το Χόλιγουντ κατέστρεψε χωρίς αιτία βρίσκεται πια στην κορυφή της λίστας με τους μεγαλύτερους (σε ηλικία) εν ζωή σκηνοθέτες. Η ιστορία της ζωής και της καριέρας του κοριτσιού με την κλεμμένη νεότητα είναι συγκλονιστική.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ