Φιντέλ Κάστρο (1926-2016): 12 όχι και τόσο γνωστά στοιχεία μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας

Φιντέλ Κάστρο (1926-2016): 12 όχι και τόσο γνωστά στοιχεία μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας Facebook Twitter
Είναι γνωστή η τάση του για μαραθώνιες ομιλίες. Κατέχει το ρεκόρ μακρύτερης ομιλίας στα Ηνωμένα Έθνη: 4 ώρες και 29 λεπτά, το 1960. Φωτο: UN Photo/Yutaka Nagata
0

Ο Φιδέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1926 στην πόλη Μπιράν της επαρχίας Οριέντε. Ο πατέρας του ήταν γαιοκτήμονας από την Ισπανία και η μητέρα του ήταν αρχικά υπηρέτρια της οικογένειας. Υπήρξε πολύ καλός στα σπορ, ειδικά στο μπέιζμπολ. Το 1944 είχε κερδίσει μάλιστα και βραβείο σε εθνικό διαγωνισμό. Λέγεται, μάλιστα, ότι δοκιμάστηκε σε αμερικανική ομάδα μπέιζμπολ, αλλά απορρίφθηκε.

Στο πρώτο του σχολείο, όπου στάλθηκε εσωτερικός, συμπεριφερόταν τόσο άσχημα, που χρειάστηκε να τον μεταφέρουν στο πιο γνωστό ιησουίτικο λύκειο De Belén στην Αβάνα.

Πήρε το πτυχίο της Νομικής από το Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Ξεκίνησε να συμμετέχει στα κοινά όσο ήταν στο πανεπιστήμιο, όπου και έγινε για πρώτη φορά αντιληπτό το ταλέντο του στη ρητορική. Το 1946 ο Κάστρο έκανε μια ομιλία εναντίον της παρεμβατικής πολιτικής των ΗΠΑ και των διεφθαρμένων συμμάχων τους στην Κούβα, την οποία αναπαρήγαγαν μεγάλες εφημερίδες της χώρας. Παρ' όλα αυτά, δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος των φοιτητών στο πανεπιστήμιο.

Η σχέση του με τα πούρα ήταν ιδιαίτερη. Τα πασίγνωστα Cohiba φτιάχνονταν μόνο γι' αυτόν και τα ανώτατα κομματικά στελέχη από το 1966

Το 1947 έγινε μέλος του κόμματος του Κουβανικού Λαού και, μολονότι έχασαν στις εκλογές, παρέμεινε στο κόμμα. Τότε ξεκίνησαν οι πρώτες απειλές εναντίον του, προερχόμενες από το καθεστώς του τότε προέδρου Grau. Ο Κάστρο αρνήθηκε να φύγει από το πανεπιστήμιο και άρχισε να οπλοφορεί και να προστατεύεται και από άλλους ένοπλους φίλους του.

Το κομμουνιστικό καθεστώς που εισήγαγε στην Κούβα υπήρξε το πρώτο του είδους του και ως τώρα μοναδικό στο δυτικό ημισφαίριο.

Φιντέλ Κάστρο (1926-2016): 12 όχι και τόσο γνωστά στοιχεία μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας Facebook Twitter
O Φιντέλ Κάστρο με τον 9χρονο γιο του Φιντελίτο.

Παντρεύτηκε τη Mirta Diaz Balart το 1948, συμφοιτήτριά του και κόρη εύπορης οικογένειας, που είχε δεσμούς με το καθεστώς Μπατίστα. Μαζί έκαναν έναν γιο, τον Φιντελίτο (μικρό Φιντέλ) το 1949. Η γυναίκα του τον χώρισε όταν σε μία από τις περιόδους που βρέθηκε στη φυλακή ήρθαν κατά λάθος στο σπίτι της τα ερωτικά γράμματα που έστελνε ο Κάστρο σε μια σελέμπριτι της εποχής.

Με τη συγκεκριμένη σελέμπριτι της εποχής έκανε μια κόρη, η οποία απέδρασε από την Κούβα το 1993, προσποιούμενη την τουρίστρια, και έκτοτε επικρίνει σφοδρά το καθεστώς του από τη ραδιοφωνική της εκπομπή. Έχει, επίσης, άλλα πέντε αγόρια με τη δεύτερη σύζυγό του, των οποίων τα ονόματα αρχίζουν από Α.

Υπήρξε ο τρίτος μακροβιότερος αρχηγός κράτους, μετά τη βασίλισσα της Βρετανίας και τον βασιλιά της Ταϊλάνδης.

Είναι γνωστή η τάση του για μαραθώνιες ομιλίες. Κατέχει το ρεκόρ μακρύτερης ομιλίας στα Ηνωμένα Έθνη: 4 ώρες και 29 λεπτά, το 1960. Το προσωπικό του ρεκόρ, όμως, το έκανε το 1986, σε συνέδριο του κόμματός του στην Κούβα: 7 ώρες και 10 λεπτά.

Η σχέση του με τα πούρα ήταν ιδιαίτερη. Τα πασίγνωστα Cohiba φτιάχνονταν μόνο γι' αυτόν και τα ανώτατα κομματικά στελέχη από το 1966, ενώ λέγεται ότι συμμετείχε στον σχεδιασμό τους, από το χρώμα της ετικέτας μέχρι το μείγμα του καπνού. Συχνά δίνονταν ως διπλωματικό δώρο και βγήκαν στο εμπόριο μόλις το 1982. Τρία χρόνια, το 1985, μετά έκοψε το κάπνισμα και δήλωσε: «Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις με ένα κουτί με πούρα είναι να το δώσεις στον εχθρό σου».

Λέγεται ότι η CIA προσπάθησε να τον δολοφονήσει 638 φορές συνολικά. Μερικές από αυτές τις απόπειρες υπήρξαν και ιδιαίτερα ευφάνταστες, καθώς χρησιμοποιήθηκαν –ή παραλίγο να χρησιμοποιηθούν– πούρα που επρόκειτο να εκραγούν, δηλητηριασμένη στολή καταδύσεων, μια μεγάλη δόση LSD, βακτήρια, δηλητηριασμένο μιλκσέικ κ.ά.

Η είδηση του θανάτου μεταδόθηκε από την κουβανική τηλεόραση το Σάββατο 26 Νοεμβρίου μέσω ενός λιτού διαγγέλματος του αδερφού του, Ραούλ Κάστρο, Προέδρου της χώρας από το 2008, το οποίο έκλεισε με τη γνωστή φράση «Hasta la victoria siempre». Την ίδια στιγμή εκατοντάδες Kουβανοί εξόριστοι στη Φλόριδα βγήκαν στους δρόμους και πανηγύρισαν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Διεθνή / Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι; Και ποια θέση παίρνουν κάποιες διασημότητες μεταξύ των δύο μονομάχων των επόμενων εκλογών;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Βιβλίο / Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Όλοι οι συγγραφείς και ποιητές (ακόμα και μουσικοί, για τον ποιητικό τους λόγο) που βραβεύτηκαν από τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας για το έργο τους από το 2011 μέχρι και φέτος και οι λόγοι για τους οποίους τους επέλεξαν.
THE LIFO TEAM
Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Διεθνή / Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις της από συνεντεύξεις, ομιλίες και δηλώσεις που συνθέτουν το προφίλ μιας εμβληματικής προσωπικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Ελλάδα / Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Στον αυριανό 36ο Μαραθώνιο έχει σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχών και η διαδρομή θα έχει φέτος συμβολική σημασία. Μιλήσαμε με 10 δρομείς που θα είναι εκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ