30 βιβλία που αξίζει να δωρίσετε στα παιδιά σας

30 βιβλία που αξίζει να δωρίσετε στα παιδιά σας Facebook Twitter
0

Οι εκδόσεις Πατάκη έχουν και αυτό το φθινόπωρο ένα πλήθος νέων παιδικών εκδόσεων που καλύπτουν όλες τις ηλικίες. Πώς μπορεί ένα Μπιπ να σου αλλάξει τη ζωή αναρωτιέται η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Δώρα Δόριζα σε μια αστυνομική ιστορία για τη διαφορετικότητα, τη φιλία, τη δύναμη της θέλησης και την αποδοχή, σε εικονογράφηση Δανάης Κηλαηδόνη.

Το δίλημμα του Ερμή του Παντελή Καναράκη, σε εικονογράφηση Βίλλυς Καραμπατζιά, πραγματεύεται με χιούμορ το προαιώνιο δίλημμα που αντιμετωπίζουν όλα τα παιδιά: ποιον από τους δύο γονείς αγαπούν πιο πολύ. Η μαγεία και η μαγειρική μπλέκονται σε έναν Υπέροχα Αηδιαστικό! συνδυασμό στο βιβλίο της Χριστίνας Ανδρέου με τις εικονογραφημένες από τη Μάρια Μπαχά περιπέτειες της μαγισσούλας-σεφ Μπέτση. Στο Πίσω μπαλκόνι τα ποιήματα εντάσσονται στο πεζό κείμενο και δημιουργείται ένα ιδιαίτερο λυρικό τραγούδι για την αγάπη, όπου η Φωτεινή Φραγκούλη μας μεταφέρει ξανά στον ήσυχο, στοχαστικό και αστείο κόσμο της Πουπέτας Πουπετέλλη, γάτας φιλότεχνης, καλλιτεχνικής κι αγαπησιάρας. Οι εικόνες της Εύης Τσακνιά ολοκληρώνουν τον τρυφερό κόσμο της μοναδικής γάτας-συγγραφέως στον κόσμο.

Ο Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης, ένας συγγραφέας της νέας γενιάς, εγκαινιάζει με το Μυστικό Καταφύγιο τη Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων. Ο Μάρκο και η Αλίλα ξεκινούν για το νέο τους σχολείο, αλλά, όπως φαίνεται, κάτι δεν πάει καθόλου καλά κι έχουν πέσει θύματα κακοποιών, όταν εμφανίζεται από το πουθενά ένα κορίτσι, η Πέτρα. Ο βραβευμένος Θοδωρής Παπαϊωάννου επιστρέφει με δύο νέα βιβλία σε εικονογραφήσεις της Μυρτώς Δεληβοριά.

Στο Αφαιρέθηκα, ο Αχιλλέας αφαιρείται συνεχώς από τον δύσκολο και συχνά βασανιστικό κόσμο των Μαθηματικών, αλλά τελικά βρίσκει τη λύση, ενώ στο Ο γίγαντας, το τεράστιο πλάσμα του τίτλου δεν αφήνει σε ησυχία τον Πάρη κι εκείνος αποφασίζει να καταστρώσει ένα σχέδιο. Ο πειρατής Περπερούα και ο Κοιμισμένος κροκόδειλος είναι το έκτο βιβλίο με τις περιπέτειες του ομώνυμου πειρατή από την πένα της Αλεξάνδρας Μπίζη και τις εικόνες της Ναταλίας Καπατσούλια. Στο Ο τρελός του Κωνσταντίνου Βλαστάρη δύο φίλοι θα ζήσουν 
μια αξέχαστη περιπέτεια πάνω στη σκακιέρα, εικονογραφημένη από τον Χρήστο Γουσίδη, που θα κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν τόσο την ανάγνωση όσο και το σκάκι.


Στη σειρά των εικονογραφημένων βιβλίων για παιδιά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο βρίσκουμε το ολοκαίνουριο Εκεί που ο ωκεανός συναντά τον ουρανό των αδερφών Φαν, σε μετάφραση Μάρως Ταυρή. Είναι η ιστορία του μικρού Φιν που ζει κοντά στη θάλασσα και βρίσκει τον τέλειο τρόπο για να τιμήσει τον πολυαγαπημένο του παππού. Ο Τρόμος στο Χάλοουιν της Λουτσία Βακαρίνο, σε μετάφραση Δήμητρας Δότση και εικονογράφηση της Paola Antista, μεταφέρει την ονειρική και τρομακτική ατμόσφαιρα της δημοφιλούς αγγλοσαξονικής γιορτής, που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει «απόβαση» και στη χώρα μας. Στο Κάστρο της Ωριάς της Αγγελικής Δαρλάση νεράιδες και ξωτικά, δράκοι και φίδια, γοργόνες, νάνοι, μάγισσες και άλλα μυθικά πλάσματα ζωντανεύουν με υλικό που αντλεί η συγγραφέας από την ελληνική μυθολογία, τους θρύλους και τα έθιμα της χώρας μας, και εικονογραφεί η Κατερίνα Βερούτσου.

Το 2651 ημέρες δικτατορίας (εκδ. Μεταίχμιο) αρχίζει την 21η Απριλίου 1967, όταν η συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο πήγαινε στη Β' Γυµνασίου, και τελειώνει στις 24 Ιουλίου 1974, όταν έπεσε η χούντα και είχε πλέον ενηλικιωθεί. Είναι ένα ημερολόγιο αναµνήσεων, σε εικονογράφηση Βασίλη Παπαγεωργίου, από τη ζωή των νέων τα χρόνια της δικτατορίας.

Είκοσι χρόνια μαγείας έχει χαρίσει σε μικρούς και μεγάλους ο Χάρι Πότερ και οι Εκδόσεις Ψυχογιός μόλις κυκλοφόρησαν τις περιπέτειες του νεαρού μάγου σε νέες επετειακές εκδόσεις. Παράλληλα κυκλοφόρησε και η πρώτη εικονογραφηµένη έκδοση του κλασικού έργου της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος, από τον βραβευµένο εικονογράφο Τζιµ Κέι. Ο ίδιος οίκος συστήνει στα παιδιά τον Μικρό Βρυκόλακα, τον ήρωα που δημιούργησε η Άνγκελα Ζόμμερ-Μπόντενμπουργκ και έχει μεταφραστεί σε τριάντα γλώσσες. Στο πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο Ο Μικρός Βρυκόλακας, ο νεαρός Άντον που λατρεύει τις ιστορίες τρόμου, όταν ένας μικρός βρικόλακας, ο Ρούντολφ, προσγειώνεται στο περβάζι του παραθύρου του ένα βράδυ, θα ζήσει μαζί του ένα σωρό ξεκαρδιστικές περιπέτειες. Κυκλοφορεί, επίσης, και το βιβλίο Ο Μικρός Βρυκόλακας μετακομίζει.

30 βιβλία που αξίζει να δωρίσετε στα παιδιά σας Facebook Twitter

Ο Ρεντ, μια γέρικη βελανιδιά, είναι Το ευχόδεντρο της γειτονιάς – οι άνθρωποι γράφουν τις ευχές τους σε κομμάτια ύφασμα και τα κρεμάνε στα κλαδιά του. Μαζί με ένα κοράκι με το όνομα Μπόνγκο και άλλα ζωάκια που αναζητούν καταφύγιο στις κουφάλες του, το ευχόδεντρο είναι ο φύλακας της γειτονιάς. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο Ρεντ τα έχει δει όλα. Ώσπου μια οικογένεια μετακομίζει στην περιοχή. Δεν την υποδέχονται όλοι με χαρά και ο Ρεντ είναι σίγουρος ότι ως ευχόδεντρο θα φανεί πιο χρήσιμος από ποτέ. Το αστείο, τρυφερό και συγκινητικό μυθιστόρημα της Κάθριν Απλγκέιτ κυκλοφορεί επίσης από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Από τις ίδιες εκδόσεις έρχεται ο 13ος τόμος του πολυαγαπημένου Σπασίκλα του Τζεφ Κίνι. Το ημερολόγιο ενός Σπασίκλα 13: Αδέσποτες χιονόμπαλες θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία από τις 8 Νοεμβρίου, με μία συναρπαστική περιπέτεια επιβίωσης.

Δύο νέα βιβλία κυκλοφόρησαν από τη σειρά «Τα συμμαθητάκια» των Εκδόσεων Διόπτρα: η Σάρα πεισματάρα - Επιχείρηση «σκοτσέζικο» σκυλάκι της Sarah Rossi και ο Μηνάς Μινιατούρας - Μόνος και αόρατος στο σπίτι του Pierdomenico Baccalario, που ξεκίνησε να γράφει διηγήματα στο λύκειο, την ώρα των μαθηματικών, και αποφάσισε να γίνει συγγραφέας όταν ανακάλυψε ότι είχε αναγνώστες σε όλο το σχολείο.

Από τη Διόπτρα μόλις κυκλοφόρησαν και αρκετά χριστουγεννιάτικα βιβλία, εν όψει των γιορτών. Η Μαρίνα Γιώτη προσθέτει ακόμα ένα βιβλίο στην επιτυχημένη σειρά «Παραμύθια... αλλιώς», με τίτλο Τι τρέχει με τον Αϊ Βασίλη;, για να λύσει το μεγαλύτερο μυστήριο των παιδικών μας χρόνων με τρόπο που εμψυχώνει τα παιδιά και παράλληλα τους γονείς, καθώς δείχνει τον δρόμο για να ανακαλύψει καθένας τις δυνάμεις και τις ικανότητές του. Η Κατερίνα Μαρκαδάκη συνεργάζεται για πρώτη φορά με τη Διόπτρα με το χριστουγεννιάτικο βιβλίο Ο Άγιος Τερατοσίλης και τα χαμένα γράμματα, όπου ο Άγιος Τερατοσίλης ξαφνικά ανακαλύπτει ότι τα γράμματα έχουν χαθεί και τούτη τη χρονιά θα μείνουν όλα τα παιδιά του κόσμου χωρίς δώρα. Επανακυκλοφορεί και το αγαπημένο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά Έξι στολίδια ταξιδεύουν, με τον συγγραφέα να μας δείχνει τι γίνεται όταν έξι στολίδια φεύγουν από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και γυρίζουν τον κόσμο πάνω σε ένα ιπτάμενο χαλί.

Η εποχή των δεινοσαύρων: Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της προϊστορίας μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ίκαρος. Γραμμένο από τον παλαιοντολόγο Dr Steve Brusatte, αυτό το βιβλίο γνώσεων μας καλεί να ταξιδέψουμε σ' έναν κόσμο που χάθηκε στα βάθη του παρελθόντος πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν, εξερευνώντας περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη δεινοσαύρων. Η εντυπωσιακή εικονογράφηση είναι του Daniel Chester. Από τη Linda Sarah, τη συγγραφέα του βιβλίου «Φίλοι στον λόφο», έρχεται ένα ακόμη συναισθηματικά φορτισμένο αλλά συνάμα βαθιά αισιόδοξο βιβλίο που διερευνά με εύστοχο τρόπο θέματα όπως αυτό της αγάπης και της υποστήριξης μεταξύ παιδιών και γονέων. Το βιβλίο Του Τομ οι μαγικές μηχανές, που αγγίζει το θέμα της ανεργίας, έχει εικονογραφήσει ο Ben Mantle και κυκλοφορεί από τον Ίκαρο.

Οι δημιουργοί της σειράς βιβλίων «Καράβια», Αντώνης Παπαθεοδούλου και Μαρία Αγγελίδου, της οποίας την εικονογράφηση έχει αναλάβει ο Χρήστος Κούρτογλου, επιστρέφουν με δύο νέους τίτλους: Καράβια που έπαιξαν με τη φωτιά και Καράβια που ταξίδεψαν την περιέργεια (εκδ. Ίκαρος). Καράβια πραγματικά και φανταστικά, της μυθολογίας και της λογοτεχνίας, της αρχαίας αλλά και πρόσφατης Ιστορίας, καλούν τα παιδιά να σαλπάρουν μαζί τους.

Δύο νέα βιβλία κυκλοφορούν στη σειρά «Οι υποθέσεις του επιθεωρητή Σπιθαμή και του Πα Λι Κάρι» των Εκδόσεων Κέδρος, που είναι ιδανική για παιδιά που διαβάζουν μόνα τους: το Μυστήριο στο εργοστάσιο με τις ομπρέλες και το Μυστήριο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Οι ιστορίες του Αντόνιο Γκ. Ιτούρμπε δεν περιλαμβάνουν βία και διακρίσεις, ενώ το κείμενο παρακινεί το παιδί να σκεφτεί, καθώς τα στοιχεία για τη λύση του μυστηρίου βρίσκονται κρυμμένα στην πλοκή. Η έγχρωμη, πολύ προσεγμένη εικονογράφηση του Άλεξ Όμιστ οξύνει την παρατηρητικότητα.

Οι πέντε φίλοι, η κλασική και πολυαγαπημένη σειρά της Enid Blyton, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Gutenberg και εξακολουθεί να γοητεύει τα παιδιά με τις περιπέτειες που περνούν και τα μυστήρια που λύνουν οι ατρόμητοι πέντε φίλοι.

Το Power Kid του Κυριάκου Αθανασιάδη (εκδ. Στερέωμα) είναι δέκα ετών και το πεπρωμένο του είναι να σώσει την ανθρωπότητα και τον πλανήτη από τους εξωγήινους κακούς. Όμως το παιδί είναι άρρωστο και δεν του επιτρέπεται να βγει καν από το σπίτι του.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ