Βιβλία που φωτίζουν πτυχές της ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή Facebook Twitter

Βιβλία που φωτίζουν πτυχές της ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή

0

Στη νέα σειρά των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης «Διάλογοι με την αρχαιότητα» κυκλοφορούν τρία βιβλία με αρχαία κείμενα σε νεοελληνική απόδοση, που φωτίζουν όψεις της καθημερινής ζωής, των θεσμών ή των ιδεών που εξακολουθούν να διατηρούν την επικαιρότητά τους. Στο πρώτο, με τίτλο Η ζωή μου όλη - Καθημερινές ιστορίες από την αρχαιότητα, παρουσιάζονται διάφορες πτυχές από τη ζωή των δούλων μέσα από κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε μετάφραση του Κώστα Βλασόπουλου και της Ευτυχίας Μπαθρέλλου. Στον τόμο Έγκλειστοι στις ρωμαϊκές φυλακές ή αναμένοντας τον καλό και τον κακό δικαστή, μέσα από δύο λόγους του Λιβάνιου (σε μετάφραση Δέσποινας Ιωσήφ) μαθαίνουμε πώς ήταν ο κόσμος των ρωμαϊκών φυλακών και τον ρόλο των δικαστών στη διαβίωση και επιβίωση των φυλακισμένων. Ενώ στο Πού εχάθηκε ο Σοφός; Οι θείοι άνδρες και η θρησκευτική πολεμική στους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες ο Βάιος Λιαπής μεταφράζει κείμενα που περιγράφουν και σχολιάζουν τους θείους άνδρες των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων στις ανατολικές περιοχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, άνδρες με φιλοσοφική παιδεία αλλά και προικισμένοι με υπερανθρώπινα χαρίσματα και δυνάμεις προφητικές ή θαυματουργές.


Στα γεγονότα, κυρίως άγνωστα, που συνέβησαν την περίοδο της Επανάστασης του 1821 αναφέρεται μια σειρά βιβλίων που κυκλοφορούν με αφορμή τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την έναρξή της. Στη Φλόγα της Ελευθερίας του David Brewer (Πατάκης) ο συγγραφέας αφηγείται ολόκληρη την τρομακτική και συγκλονιστική ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, από τις πράξεις του πιο σημαντικού φιλέλληνα, του Βύρωνα, και του Κολοκοτρώνη μέχρι τις μηχανορραφίες των Μεγάλων Δυνάμεων και την κορύφωση στο Ναβαρίνο, την τελευταία ναυμαχία που έγινε ποτέ με ανοιγμένα πανιά.

Στο Χρονολόγιο της Επανάστασης του 1821 και το άγνωστο επαναστατικό σχέδιο του Ρήγα Βελεστινλή (Δίαυλος) ο Γιώργης Έξαρχος, μέσα από τα κείμενα των Γεωργίου Κρέμου και Παναγιώτου Καλεβρά, αναζητεί την ιστορική αλήθεια, ενώ ο Γεώργιος Ι. Γκέκος, στο βιβλίο Η επιστροφή - Αγωνιστές του Α. Υψηλάντη για την Ελλάδα, 1822/1823 (Καπόν), κάνει μια πρωτότυπη έρευνα για την ιστορία των αγωνιστών του Αλέξανδρου Υψηλάντη που επέζησαν από τις φονικές συγκρούσεις της Επανάστασης του 1821 στη Μολδοβλαχία. Ο Στέφανος Καβαλλιεράκης στο βιβλίο 1814-1821, Η προετοιμασία της Επανάστασης: Πρωταγωνιστές - Γεγονότα - Συγκυρίες (Μεταίχμιο) διερευνά ένα γοητευτικό μυστήριο αλλά και μια συναρπαστική ιστορική διαδρομή, τη συνάντηση προσώπων, γεγονότων και συγκυριών στην πορεία της προετοιμασίας για το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η οποία έμοιαζε άκαιρη και εκτός διεθνούς πλαισίου.

Βιβλία που φωτίζουν πτυχές της ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή Facebook Twitter


Τα άγνωστα χρόνια του πρώιμου χριστιανισμού είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος της Ιστορίας, που συνήθως καλύπτεται μόνο μέσα από τη θεολογία. Ο Δημήτρης Ι. Κυρτάτας με το Η οδός και τα βήματα των πρώτων Χριστιανών (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου) μας δίνει μια εκτενή μελέτη για τα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια μέσα από ιστορίες ανθρώπων που ακολούθησαν σκολιές ατραπούς, από τις συμπεριφορές αυτοκρατόρων και στρατηγών μέχρι τη θρησκευτικότητα απλών στρατιωτών, εξεγερμένων δούλων, πειρατών και ληστών, ευυπόληπτων και ευσεβών γυναικών που παρέμειναν ανώνυμες.

Στα γεγονότα, κυρίως άγνωστα, που συνέβησαν την περίοδο της Επανάστασης του 1821 αναφέρεται μια σειρά βιβλίων που κυκλοφορούν με αφορμή τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την έναρξή της.


Μια καταπληκτική μελέτη, που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα, κάνει ο Emmanuel Le Roy-Ladurie στο βιβλίο του Μονταγιού, ένα οξιτανικό χωριό από το 1294 έως το 1324 (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου) για τη ζωή σε απρόσιτο χωριό του Μεσαίωνα σε μια βουνοκορφή των Πυρηναίων. Όλες οι άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας μέσα από ανακρίσεις ιεροεξεταστών που καταγράφουν από τη γλώσσα του σώματος και το σεξ, τις εφήμερες σχέσεις, τη μαγεία, τον γάμο και τη θέση της γυναίκας μέχρι την ταβέρνα, τις λαϊκές δοξασίες και τον θάνατο.


Στο πεδίο της ιστορίας των νεότερων χρόνων, ο Ιάσονας Χανδρινός συλλέγει ατομικά βιωμάτων και αφηγήσεων με θέμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου (84 συνολικά) στο βιβλίο Όλη νύχτα - Μια προφορική ιστορία της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου (Καστανιώτης), ενώ ο καθηγητής Στάθης Καλύβας στο Ελληνικό Όνειρο (Μεταίχμιο) απαντά στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Κώστα Γιαννίδη σε έναν διάλογο που διατρέχει της Ιστορία της Ελλάδας. Τέλος, ο Ρατζανί Πάλμε Ντατ, στο Φασισμός και κοινωνική επανάσταση (Σύγχρονη Εποχή), αναζητά τους γενικούς όρους που ευνόησαν την άνοδο του φασισμού σε ένα βιβλίο που γράφτηκε πριν από 86 χρόνια και εκδίδεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα δέκα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που έχουν γραφτεί για τον εμφύλιο πόλεμο

Βιβλίο / Τα δέκα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που έχουν γραφτεί για τον εμφύλιο πόλεμο

70 χρόνια από τη λήξη της σύγκρουσης που σφράγισε τη σύγχρονη πολιτική ιστορία – Μιλά στη LiFO ο υπεύθυνος των ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Τάσος Σακελλαρόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ