Η νέα εκδοτική κίνηση μέσα από 57 τίτλους για όλα τα γούστα

Η νέα εκδοτική κίνηση μέσα από 57 τίτλους για όλα τα γούστα Facebook Twitter
0

1

Γκάμπριελ Τάλλεντ

Απόλυτη αγάπη μου

Μτφρ.: Κατερίνα Σχινά

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 528

H Τερτλ Άλβεστον, µετά τον θάνατο της µητέρας της, έχει µεγαλώσει υπό την απόλυτη κυριαρχία του πατέρα της, ενός µονοµανούς αντισυστηµικού που προετοιµάζεται για την περιβαλλοντική καταστροφή. Kάποια στιγμή συναντάει τον Τζέικοµπ, που δεν µοιάζει µε κανέναν απ' όσους ξέρει. Σταδιακά, η Τερτλ αντιλαµβάνεται ότι υπάρχει ένας άλλος κόσµος γύρω της και ότι η ζωή της στο σπίτι δεν είναι βιώσιµη.

2

Λένα Διβάνη

Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας

Εκδόσεις Πατάκη

«Διάλεξα τα ζευγάρια που μου κίνησαν την περιέργεια, τα πιο επιδραστικά, τα πιο έντονα. (...) Επί τρία χρόνια που ερευνούσα και έγραφα αυτό το βιβλίο βούτηξα με το κεφάλι στις ζωές τους και κυριολεκτικά τους αγάπησα, προσπαθώντας να δω μέσα από τα μάτια τους (...) να εξανθρωπίσω τις χάρτινες φιγούρες των πρωτοσέλιδων».

3

Κωνσταντία Σωτηρίου

Πικρία χώρα

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 120

Με την Πικρία χώρα η Κωνσταντία Σωτηρίου ολοκληρώνει την τριλογία που ξεκίνησε µε τα βιβλία Η Αϊσέ πάει διακοπές και Φωνές από χώµα, µε µοτίβο την αφήγηση των γυναικών για την ιστορία του πολέµου στην Κύπρο. Των γυναικών που περίµεναν, που προδόθηκαν, που δεν δικαιώθηκαν.


4

Ισίδωρος Ζουργός

Οι ρετσίνες του βασιλιά

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 456


Το μυθιστόρημα συνομιλεί πότε φανερά και πότε υπόγεια με τον Βασιλιά Ληρ, όπως και με τον χθόνιο πολιτισμό των αμόρφωτων αγροτών του Ραμπελέ στον Γαργαντούα. Στο κείμενο εξυφαίνεται αφενός η σταδιακή αποδόμηση ενός εξουσιαστή πατριάρχη και αφετέρου η αμηχανία και ο τρόμος αυτού του μικρού βασιλιά μπροστά σε έναν κόσμο που αλλάζει με τρομακτικές ταχύτητες.


5

Lucy Crehan

Φυτώρια Ευφυΐας

Μτφρ.: Μαρία Παπαηλιάδη

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 384

Καρπός τούτης της έρευνας, που συνδυάζει το βίωμα με την απαραίτητη θεωρητική τεκμηρίωση, όπου χρειάζεται, είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση «θεωρίας και πράξης» της εκπαίδευσης, η οποία προσφέρει εξαιρετικά διδάγματα, χρήσιμα σε όσους θέλουν να ξέρουν πώς διαφορετικές κουλτούρες και κοινωνίες προσεγγίζουν την εκπαίδευση ώστε ν' αντλήσουν ιδέες για τις δικές τους πρακτικές.


6

Σώτη Τριανταφύλλου

Το λούνα παρκ στο ιερό βουνό

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 352


Το τρίτο βιβλίο μιας εν εξελίξει τετραλογίας για τη Σοβιετική Ένωση. Στο Εργοστάσιο των μολυβιών η ιστορία αρχίζει πριν από την επανάσταση των μπολσεβίκων και τελειώνει τις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου· στις Σπάνιες Γαίες ο κλόουν Πραβιέν Σεργκέγεβιτς Μακάρεφ ζει στην επί Στάλιν βορειοδυτική Ρωσία· στο τρίτο μυθιστόρημα ξετυλίγεται η ιστορία της οικογένειας Νόζατζε και οι τελευταίες μέρες της σοβιετικής Γεωργίας.


7

Jane Harper

Άγρια Φύση

Mτφρ.: Χίλντα Παπαδημητρίου

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 448

Πέντε γυναίκες εγκαταλείπουν την άνεση του κλιματιζόμενου εργασιακού τους περιβάλλοντος και ξεκινούν να διασχίσουν ένα πάρκο άγριας φύσης στην αυστραλιανή ενδοχώρα. Στόχος αυτής της πεζοπορίας, να ενισχυθούν οι μεταξύ τους συναδελφικοί δεσμοί. Στο τέλος της διαδρομής όμως θα μείνουν μόνο τέσσερις... Και καθεμία έχει μια ελαφρώς διαφορετική ιστορία για το τι ακριβώς τους συνέβη.


8

David Wallace-Wells

Ακατοίκητη Γη

Mτφρ.: Κωστής Πανσέληνος

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 352

Ο αργός ρυθμός της κλιματικής αλλαγής είναι ένα παραμύθι σχεδόν τόσο ολέθριο όσο και το παραμύθι πως δεν συμβαίνει καν, και μας πλασάρεται μαζί με άλλες αυταπάτες που σκοπό έχουν να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα. Π.χ. ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πραγματοποιείται μακριά μας και αφορά μόνο τον Αρκτικό Κύκλο.

9

Ηλίας Μαγκλίνης

Είμαι όσα έχω ξεχάσει

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 264

Και αν τελικώς η μνήμη δεν είναι άλλο παρά διάσπαρτα νησιά μέσα σε μια απέραντη θάλασσα λήθης; Με άλλα λόγια, μήπως είμαστε όσα έχουμε ξεχάσει; Ο πρωτοπρόσωπος αφηγητής αυτής της αληθινής ιστορίας περνά από το ένα νησί στο άλλο, αναζητώντας τον άνθρωπο που ήταν ο πατέρας του προτού γίνει πατέρας του, τη χώρα του προτού γίνει χώρα του.

Η νέα εκδοτική κίνηση μέσα από 57 τίτλους για όλα τα γούστα Facebook Twitter


10

Rachel Cusk

Κύδος

Μτφρ.: Αθηνά Δημητριάδου

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 245

Την ώρα που η Ευρώπη αλλάζει, η Ρέιτσελ Κασκ θέτει ζητήματα σχετικά με την οικογένεια, την αγάπη, τη θέση της γυναίκας, το Brexit, τη λογοτεχνία και τις λογοτεχνικές πρακτικές, την προσωπική ταυτότητα. Κυρίως μιλά για την αξία του πόνου, το πώς η απώλεια μπορεί να λειτουργήσει είτε ως τροχοπέδη είτε ως πηγή ανανέωσης.


11

Ομήρου Ιλιάδα

του Μιχάλη Γκανά

Εικονογρ.: Σοφία Παρασκευοπούλου

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 288

Μια πρωτότυπη νέα Ιλιάδα, ξαναγραμμένη από έναν σύγχρονο δημιουργό. Ο Μιχάλης Γκανάς ξαναγράφει και ξαναλέει την Ιλιάδα µε τον δικό του τρόπο, βάζοντας μέσα στο κείμενο στοιχεία από την πλούσια γλωσσική και ποιητική µας παράδοση.


12

Bill Bryson

Το Σώμα

Mτφρ.: Γιώργος Μαραγκός

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 512

Ένα βιβλίο-ταξιδιωτικός οδηγός στο ανθρώπινο σώμα. Πλούσιο σε στοιχεία που είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, παρουσιάζει το θαύμα της ζωής μέσα από τη λειτουργία των διαφόρων μερών του σώματός μας. Επίσης, αναφέρεται στις ασθένειες, στα φάρμακα και στον θάνατο, κάνοντας ιστορική αναδρομή και μια προβολή στο μέλλον, πάντα με θετική διάθεση και χιούμορ.


13

Thomas Hardy

O δήμαρχος του Κάστερμπριτζ

Μτφρ.: Τόνια Κοβαλένκο

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 600

Η ιστορία ενός ανθρώπου που χρειάζεται την επαφή με τους άλλους, αλλά παραμένει μόνος γιατί δεν μπορεί να αντέξει τους περιορισμούς που αυτή επιβάλλει. Μια «μελέτη του χαρακτήρα και των πράξεων του ανθρώπου», όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο συγγραφέας, και το πιο «ελληνικό» έργο του, μια και ο ήρωας θυμίζει τον Οιδίποδα, τον Κρέοντα κ.ά.

14

Tana French

Ξένο Δέρμα

Mτφρ.: Δέσποινα Δρακάκη

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 792

Μετά τα όσα τραγικά ανέτρεψαν όλες της τις βεβαιότητες, η Κάσι Μάντοξ έχει μετατεθεί από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου και δεν προτίθεται να επιστρέψει, μέχρι που ένα έγκλημα τα αλλάζει όλα. Το θύμα τής μοιάζει τρομερά, ενώ το όνομά του, Αλεξάντρα Μάντισον, είναι ένα δικό της ψευδώνυμο. Τώρα θα πρέπει να ξαναμπεί σε ξένο δέρμα, προκειμένου να ανακαλύψει τον δολοφόνο της κοπέλας και την πραγματική της ταυτότητα.


15

Djuna Barnes

Νυχτοδάσος

Μτφρ.: Αργυρώ Μαντόγλου

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 277

Το βιβλίο που καθιέρωσε την Τζούνα Μπαρνς (1892-1982) ως την «Αμερικανίδα Βιρτζίνια Γουλφ». Σύμφωνα με τον T.S. Eliot έχει «μοναδικό ύφος, πανέμορφες διατυπώσεις, ένα λαμπρό πνεύμα (...) συνεχίζει να προκαλεί με τα θέματά του: το πάθος, την παρακμή, τον έρωτα για άτομα του ίδιου φύλου αλλά και τον έρωτα εν γένει, το μίσος, την πλήξη και την αδάμαστη φύση που ελλοχεύει μέσα σε κάθε ανθρώπινο ον».


16

500 ποιήματα από την Παλατινή Ανθολογία

Μτφρ.: Ανδρέας Λεντάκης

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 484

Ποιήματα ερωτικά, επιτάφια, σατυρικά, σκωπτικά, αναθηματικά, η Παλατινή ή Ελληνική Ανθολογία βασίζεται σε συλλογή την οποία συνέταξε στις αρχές του 10ου αιώνα ο Βυζαντινός κληρικός και λόγιος Κωνσταντίνος Κεφαλάς από αρχαίες συλλογές επιγραμμάτων και πήρε το όνομά της από την Παλατινή Βιβλιοθήκη της Χαϊδελβέργης, όπου ανακαλύφθηκε το 1606.

17

Τάχα Χουσεΐν

Η προσευχή του αηδονιού

Μτφρ.: Πέρσα Κουμούτση

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 207

«Μια εξαιρετικά γοητευτική ιστορία για την αγάπη και τη συγχώρεση, με προεκτάσεις που αγγίζουν πολλά ηθικά ζητήματα: την αφοσίωση, το αίσθημα της επιβίωσης, το κεφαλαιώδες ζήτημα της δικαιοσύνης, καθώς και εκείνο της χειραφέτησης των γυναικών» όπως γράφει στον πρόλογό της η μεταφράστρια του βιβλίου και παράλληλα «μια ιστορία για την κοινωνική διαστρωμάτωση της Αιγύπτου».


18

Άλις Κάπλαν

Αναζητώντας τον Ξένο

Μτφρ.: Νίκος Χαροκόπος

Εκδόσεις Καπόν

Σελ.: 296

Το μυθιστόρημα του Αλμπέρ Καμί ο Ξένος συγκαταλέγεται στα εμβληματικά έργα του 20ού αιώνα. Πώς κατάφερε ένας νεαρός, που ξεκίνησε από τις φτωχογειτονιές του Αλγερίου, να δημιουργήσει ένα έργο που άλλαξε τη σύγχρονη λογοτεχνία; Η Άλις Κάπλαν, αξιοποιώντας επιδέξια τα σημειωματάρια του Καμί και αρχειακό υλικό, αναπλάθει τον μοναχικό του αγώνα για την ολοκλήρωση του μυθιστορήματος που τον κατέταξε στους διασημότερους συγγραφείς παγκοσμίως.

Η νέα εκδοτική κίνηση μέσα από 57 τίτλους για όλα τα γούστα Facebook Twitter


19

Άλβιν Μέγιερ

Mην ξεχάσεις το όνομά σου - Τα παιδιά του Άουσβιτς

Μτφρ.: Καρίνα Λάμψα - Παυλίνα Δηράνη

Εκδόσεις Καπόν

Σελ.: 704

Το ξεκίνημα της ζωής τους ήταν ελπιδοφόρο. Ξαφνικά ο πόλεμος σάρωσε τις ζωές τους και έφερε τον εκτοπισμό στο ναζιστικό στρατόπεδο του Άουσβιτς, ενώ ορισμένα παιδιά γεννήθηκαν εκεί. Ο Άλβιν Μέγιερ αναζητούσε αυτά τα παιδιά για δεκαετίες σε ολόκληρο τον κόσμο και εκείνα του αφηγήθηκαν, ορισμένα για πρώτη φορά, τις δοκιμασίες μιας ανεξίτηλα σημαδεμένης παιδικής ηλικίας.


20

Γεώργιος Ι. Γκέκος

Η Επιστροφή 1822/1823

Εκδόσεις Καπόν

Σελ.: 192

Μετά την αποτυχία της Επανάστασης στη Μολδοβλαχία το 1821, οι λιγοστοί αγωνιστές του Αλέξανδρου Υψηλάντη ξεκινούν μια μακρά και επίπονη πορεία προς την Ελλάδα. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται σε μετάφραση οι προσωπικές μαρτυρίες των αγωνιστών για την οδύσσειά τους, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η συγκινητική και αυθόρμητη συμπαράσταση του ισχυρού φιλελληνικού κινήματος της Ελβετίας.


21

Πάνος Βαλαβάνης

Ιερά και Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα: Ολυμπία, Δελφοί, Ισθμία, Νεμέα, Αθήνα

Εκδόσεις Καπόν

Σελ.: 376

Στη νέα, επαυξημένη έκδοση αναδεικνύεται με πληρότητα μια βασική πτυχή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ο αθλητισμός, και μαζί του οι αγώνες, τα ιερά, οι πόλεις και, κυρίως, το αρχαίο ελληνικό πνεύμα που ενέπνεε τους αθλητές από την εποχή του Ομήρου έως το τέλος της αρχαιότητας.


22

Γιώργος Πουλημένος - Αχιλλέας Χατζηκωνσταντίνου

H Προκυμαία της Σμύρνης

Εκδόσεις Καπόν

Σελ.: 396 (Α΄ τόμος), 356 (Β΄ τόμος)

Η Προκυμαία της Σμύρνης ήταν το συνώνυμο της προόδου, του κοσμοπολιτισμού και της ευμάρειας των κατοίκων της μητρόπολης του μικρασιατικού ελληνισμού κατά τα 47 χρόνια της λειτουργίας της. Στην παρούσα δίτομη έκδοση τεκμηριώθηκαν και μελετήθηκαν τα 200 και πλέον κτίσματά της μαζί με τις ιστορίες των ενοίκων τους, ζωντανεύοντας έτσι τη χαμένη «χρυσή εποχή» της Σμύρνης.


23

Lucio Russo

Προς τι η κλασική παιδεία

Μτφρ.: Κούλα Καφετζή

Εκδόσεις Δίαυλος

Σελ.: 256

Ο Lucio Russo, σε αυτό το αριστοτεχνικό για τη σαφήνεια της διατύπωσης και τη στιβαρότητα των επιχειρημάτων δοκίμιο, δείχνει πως το χρέος της Δύσης κυρίως προς τον αρχαίο ελληνικό αλλά και τον ρωμαϊκό πολιτισμό είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που συνήθως αναγνωρίζεται, διότι αφορά όλες τις πτυχές του πολιτισμού και όχι μόνο εκείνες που σήμερα συγκαταλέγονται στις «ανθρωπιστικές».


24

Στέργιος Χατζηκυριακίδης

Σκαλωμένοι σε ένα μπαρ

Εκδόσεις Δίαυλος

Σελ.: 264

Οι ήρωες, μια παρέα φιλαράκια στη μικρή τους πόλη. Οι ζωές τους αποτυπωμένες, έμμεσα, άμεσα, μέσα στα μπαρ, μέσα από τα μπαρ. Και γύρω τους η απέθαντη ελληνική επαρχία. Η προσπάθειά τους, ο σκοπός τους ίσως, είναι να τη «βγάλουν καθαρή». Θα τα καταφέρουν άραγε;

25

Alberto Moravia

Οι Αδιάφοροι

Μτφρ.: Ελένη Τουλούπη

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 447

Κλασικό αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το πρώτο μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μοράβια, το σημαντικότερο της λογοτεχνικής του καριέρας. Σε αυτό δείχνει με τον πιο γλαφυρό και άμεσο τρόπο ότι ο φασισμός μετατρέπει τον θανάσιμο κίνδυνο της αδιαφορίας σε ένα απόλυτα υπαρξιακό προσωπικό καθεστώς. Το πορτρέτο του Μικέλε παραμένει εμβληματικό μέχρι σήμερα.


26

Camille Aubray

Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο

Μτφρ.: Γιούλη Δελιοπούλου – Χαριτωμένη Βόντα

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 591

Το Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα από μια άγνωστη σχεδόν περίοδο της ζωής του διάσημου ζωγράφου. Με πειστικούς χαρακτήρες, ανάμεσά τους και πολλούς από τους πλέον επιφανείς ιστορικούς κατοίκους της γαλλικής Ριβιέρας, και φόντο τα γραφικά σπίτια της Νότιας Γαλλίας, κερδίζει τον αναγνώστη από τις πρώτες σελίδες.


27

Γιάννης Ξανθούλης

Βιβλικοί ήρωες με χαμηλά λιπαρά

Εικονογρ.: Θανάσης Δήμου

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 96

Με ανατρεπτική ματιά, υπονομευτική γλώσσα, σαρκασμό και απαράμιλλο χιούμορ, ο Ξανθούλης «βουτάει» στα βιβλικά κείμενα και «ντύνει» με σημερινά χαρακτηριστικά την παραβολή του Άσωτου Υιού, ενώ δίνει φωνή στη γαλοπούλα. Έτσι προκύπτουν δύο ποιητικές ιστορίες: «Ο Σώτος και ο Άσωτος» και «Η κατάρα της γαλοπούλας». Οι πρωταγωνιστές τους, άσχετοι μεταξύ τους, συναντώνται κάτω από τους βιβλικούς αστερισμούς.

Η νέα εκδοτική κίνηση μέσα από 57 τίτλους για όλα τα γούστα Facebook Twitter


28

Μιχάλης Σπέγγος

Χώρα από χαλκό

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 670

Θα μπορούσε να είναι το δικό μας «Game of Thrones» χωρίς τα μεταφυσικά του στοιχεία, θα μπορούσε να είναι το δικό μας Η έρημος των Τατάρων του Ντίνο Μπουτζάτι, σε μεγαλύτερη έκταση, ή το Πόλεμος και Ειρήνη του Τολστόι. Δεν είναι τίποτε απ' όλα αυτά, αλλά ένα εξίσου συναρπαστικό σύμπαν από τον χαρισματικό Μιχάλη Σπέγγο.


29

Jérôme Ferrari

Κατ' εικόνα του

Μτφρ.: Έφη Κορομηλά

Εκδόσεις Στερέωμα

Σελ.: 256

Ποια είναι η σχέση της φωτογραφίας με την πραγματικότητα; Ο Ζερόμ Φεραρί γράφει ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για την αισχρότητα του πολέμου και την ανθρώπινη θηριωδία, για την επώδυνη παραδοξότητα κάθε είδους αναπαραστάσεων, και εξερευνά τους αμφίσημους δεσμούς ανάμεσα στην εικόνα, στη φωτογραφία, στην πραγματικότητα και στον θάνατο.


30

James Lovegrove

O λαβύρινθος του θανάτου

Μτφρ.: Χρήστος Μπαρουξής

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 398

Αναβιώνοντας τον κλασικό ήρωα του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, ο βραβευμένος Βρετανός συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας των «Financial Times», Τζέιμς Λάβγκροουβ, μας μεταφέρει στον αριθμό 221Β της Μπέικερ Στριτ του Λονδίνου όπου κατοικοεδρεύουν ο ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς με τον βοηθό του δρα Γουάτσον. Ο Λαβύρινθος του θανάτου είναι ένα απολαυστικό μυθιστόρημα μυστηρίου με εξαιρετικές στιγμές αγωνίας και έντασης.


31

Nicolas Mathieu

Και μετά από αυτούς τα παιδιά τους

Μτφρ.: Σοφία Διονυσοπούλου

Εκδόσεις Στερέωμα

Σελ.: 640

Ο Νικολά Ματιέ γράφει το μυθιστόρημα μιας κοιλάδας, μιας εποχής, αλλά και της εφηβείας, αφηγείται την πολιτική ιστορία της νεολαίας που πρέπει να βρει τον δρόμο της σε έναν κόσμο που πεθαίνει. Ένας τόπος ξεχασμένος από τα ταμεία της παγκοσμιοποίησης, πιασμένος ταυτόχρονα στη μέγγενη της νοσταλγίας και της παρακμής, της ευπρέπειας και της οργής.


32

Τζούλια Κάμερον

Ο δρόμος του καλλιτέχνη

Μτφρ.: Αναστασία Πάγια

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 312

Το βιβλίο που ρίχνει φως στα μυστικά της δημιουργικής διαδικασίας και σου δείχνει πώς να την εντάξεις στην καθημερινότητά σου. Σου μαθαίνει επίσης να δαμάζεις τον εσωτερικό κριτή σου και να διαλύεις τις αμφιβολίες σχετικά με τον χρόνο, τα χρήματα και την υποστήριξη που χρειάζεσαι για να κυνηγήσεις το όνειρό σου.


33

Cheryl Strayed

Να είσαι γενναία

Μτφρ.: Bασίλης Βαρδάκας

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 154

Εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο έχουν βρει έμπνευση στις λέξεις των βιβλίων της Cheryl Strayed. Η ειλικρίνειά της, το πνεύμα της και η γενναία δόση σκληρής αγάπης που εμπεριέχουν έχουν βοηθήσει πολλούς από αυτούς, ακόμα και στις πιο σκοτεινές ώρες, να κάνουν το επόμενο βήμα και να δείξουν γενναιότητα.


34

Adam Grant

Δώσε και θα πάρεις

Μτφρ.: Γιώργος Μαραγκός

Εκδόσεις Key Books

Ο βραβευμένος ερευνητής και καθηγητής του Wharton, Άνταμ Γκραντ, εξετάζει τις κρυφές δυνάμεις που καθορίζουν τον λόγο που κάποιοι ανεβαίνουν τη σκάλα της επιτυχίας, ενώ άλλοι βρίσκονται καθηλωμένοι χαμηλά. Μέσα από πραγματικές ιστορίες, αποκωδικοποιεί το μεγάλο μυστικό: όσοι δίνουν χωρίς να περιμένουν τίποτα σε αντάλλαγμα καταφέρνουν να κατακτούν τη μία κορυφή μετά την άλλη.


35

Shaun Bythell

To ημερολόγιο ενός βιβλιοπώλη

Μτφρ.: Τάσος Νικογιάννης

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 400

Μια εκ των έσω ματιά στον κόσμο του βιβλίου. Από τις δυσκολίες με τους εκκεντρικούς πελάτες και το δικό του προσωπικό μέχρι τα ταξίδια σε παλιές επαύλεις και οίκους πλειστηριασμών. Η έξαψη της απροσδόκητης ανακάλυψης, τα κλασικά βιβλία, οι κρυφοί θησαυροί και οι ρυθμοί της μικρής πόλης μπλέκονται με έξυπνο τρόπο σε ένα βιβλίο για όσους αγαπάνε τα βιβλία.


36

Κρίστοφερ ΜακΝτούγκαλ

Γεννημένοι Ήρωες

Μτφρ.: Ιλάειρα Διονυσοπούλου

Εκδόσεις Key Books

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μια ετερόκλητη παρέα αγωνιστών της αντίστασης απήγαγε τον στρατηγό Κράιπε. Για να δώσει μια εξήγηση σε αυτό το σπουδαίο κατόρθωμα, ο ΜακΝτούγκαλ τους ακολουθεί σε όλη την Κρήτη και ανακαλύπτει αρχαίες τεχνικές αντοχής, διατροφής και φυσικής κίνησης που επιβιώνουν μέχρι και σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Η νέα εκδοτική κίνηση μέσα από 57 τίτλους για όλα τα γούστα Facebook Twitter


37

Στέλιος Ράμφος

Η αιωνιότητα και ο χρόνος

Εκδόσεις Αρμός

Σελ.: 176

Η αιωνιότητα προηγείται του χρόνου με το «πριν» και το «μετά». Στον χρόνο τα πάντα περνούν, ενώ στην αιωνιότητα τα πάντα είναι παρόντα. Οι σημερινοί άνθρωποι σκεπτόμαστε τον χρόνο εν χρόνω. Χρόνος είναι η ζωή της ψυχής, το εγχείρημα να υπάρχουμε στη φορά των πραγμάτων και των καταστάσεων ως δημιουργοί της ζωής τους.


38

Rollo May

Εξουσία και Αθωότητα

Μτφρ.: Γιάννης Ζέρβας

Εκδόσεις Αρμός

Σελ.: 464

Για να κατανοήσουμε την εξουσία και τις πηγές της βίας, τα ερωτήματα που θα χρειαστεί να θέσουμε είναι βαθύτερα από τα συνήθη. Θα μας απασχολήσει το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Ένα βιβλίο για μια διορατική κατανόηση των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων, του ίδιου μας του εαυτού, των ποικίλων επιλογών μας, αλλά και των βαθύτερων αιτιών κάθε μορφής βίας.


39

Θεοφάνης Τάσης

Ψηφιακός Ανθρωπισμός

Εκδόσεις Αρμός

Σελ.: 238

Τα δοκίμια αυτού του βιβλίου στοχεύουν στην περιγραφή της τρέχουσας μορφής της εικονιστικής κοινωνίας και ορισμένων χαρακτηριστικών του εικονιστικού υποκειμένου ως νέου ανθρωπότυπου υπό το πρίσμα ενός ψηφιακού ανθρωπισμού. Ο τελευταίος διερευνά τι συνιστά την ανθρωπινότητα, υπερασπιζόμενος μια σχετική ή ίσως και την ύστατη αυτονομία του ανθρώπου τόσο έναντι των αλγορίθμων όσο και έναντι της ψηφιακής εικόνας εαυτού.


40

Κίτσος Λούης

Ιστορίες Γενετικής

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 224

Τούτες οι ιστορίες εξηγούν ασθένειες του ανθρώπου, αναπτύσσουν τη στενή σχέση φιλίας μεταξύ ανθρώπου και σκύλου, και μας πάνε από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τα τελευταία επιτεύγματα της επιστήμης, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής βάσης της εξέλιξης. Για την κατανόηση του βιβλίου δεν απαιτείται καμία προηγούμενη «θητεία» στη βιολογία.

41

Ραφαέλα Ρομανιόλο

Πεπρωμένο

Μτφρ.: Μαρία Οικονομίδου

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 568

Η Ραφαέλα Ρομανιόλο συνθέτει ένα αριστοτεχνικό μυθιστόρημα, την ιστορία μιας θαρραλέας γυναίκας που δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες της. Ρίζες που δεν μπόρεσε ούτε ένας ωκεανός να εξαλείψει. Μια ιστορία για όσους φεύγουν και για όσους μένουν. Το πεπρωμένο παραμένει μυστήριο.


42

Mahir Guven

Μεγάλος Αδερφός

Μτφρ.: Λίζυ Τσιριμώκου

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 312

Ο Mahir Guven εναλλάσσει το ιδιαίτερο χιούμορ με το βάρος που διαμορφώνεται από το ζήτημα της τρομοκρατίας. Εξερευνά τον γεμάτο μοναξιά κόσμο των οδηγών ταξί που αγωνίζονται για την καθημερινή επιβίωση. Δεν ξεχνά όσους έφυγαν στη Συρία για να κάνουν την τζιχάντ: τη στρατολόγηση, τις μάχες, αλλά και την ανέφικτη επιστροφή στη Γαλλία.


43

Colm Tόibin

Σπίτι με ονόματα

Μτφρ.: Αθηνά Δημητριάδου

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 352

Ο διάσημος Ιρλανδός συγγραφέας θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της γενιάς του. Μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, θεατρικός συγγραφέας και προσφάτως ποιητής, άνθρωπος του πάθους και δεξιοτέχνης του λόγου, λιτός και ακριβής, ασυμβίβαστος και ταυτόχρονα τόσο ευαίσθητος απέναντι στις ανθρώπινες αδυναμίες, σε αυτό το βιβλίο καταπιάνεται με τη θυσία της Ιφιγένειας και όσα επακολούθησαν.


44

Elisabeth Kübler-Ross

Πλησιάζοντας τον θάνατο

Μτφρ.: Βαγγέλης Προβιάς

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 448

Η Αμερικανοελβετίδα ψυχίατρος, όπως είναι πολύ γνωστό, εισήγαγε τη θεωρία για τα «πέντε στάδια του πένθους» που διατρέχει ο καταληκτικός ασθενής: άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και αποδοχή. Μέσω συνεντεύξεων και συνομιλιών διαμόρφωσε τη θεωρία της, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς στον χώρο της ψυχιατρικής.


45

Ντέλια Όουενς

Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες

Μτφρ.: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Εκδόσεις Δώμα

Σελ.: 466

Μια ωδή στον φυσικό κόσμο και μια σπαρακτική ιστορία ενηλικίωσης, που μας υπενθυμίζει πως τα παιδικά μας χρόνια μάς καθορίζουν για πάντα και ότι η ανθρώπινη φύση κουβαλά αρχέγονα, βίαια μυστικά, από τα οποία κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει.

Η νέα εκδοτική κίνηση μέσα από 57 τίτλους για όλα τα γούστα Facebook Twitter

46

Αν Κάρσον

Έρως ο γλυκόπικρος

Μτφρ.: Ανδρονίκη Μελετλίδου

Εκδόσεις Δώμα

Σελ.: 230

Στο κλασικό αυτό δοκίμιο, που ήδη συγκαταλέχθηκε από τη Modern Library στα 100 σημαντικότερα μη λογοτεχνικά βιβλία όλων των εποχών, η Αν Κάρσον ανατέμνει το παράδοξο του έρωτα στην αρχαία σκέψη, σε έναν αληθινά σπάνιο συνδυασμό φιλολογικής εμβρίθειας, φιλοσοφικής οξυδέρκειας και ποιητικής ευαισθησίας.


47

Stina Jackson

Ασημένιος Δρόμος

Μτφρ.: Βαγγέλης Γιαννίσης

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 344

Εδώ και τρία χρόνια, κάθε βράδυ ο Λελ διασχίζει τον αυτοκινητόδρομο 95, όπου εξαφανίστηκε η κόρη του. Στο χωριό εμφανίζονται δύο νεαρές κοπέλες στην ίδια ηλικία μ' εκείνη. Η λύση του μυστηρίου και η λύτρωση ίσως είναι κοντά...


48

Guillaume Musso

Το κορίτσι και η νύχτα

Μτφρ.: Παρασκευή Γεροκώστα

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 368

1992. H Βίνκα εξαφανίζεται με τον καθηγητή Φιλοσοφίας. Δεν θα τους ξαναδεί ποτέ κανείς. Είκοσι πέντε χρόνια μετά, οι τρεις καλύτεροί τους φίλοι θα επισκεφτούν το παλιό τους σχολείο για μια τελευταία φορά... Το μυθιστόρημα έχει κάνει περισσότερες από 1.000.000 πωλήσεις, ενώ ο συγγραφέας είναι ο πιο ευπώλητος στη Γαλλία τα τελευταία δέκα χρόνια.


49

Sebastian Fitzek

Το Πείραμα

Μτφρ.: Δέσποινα Κανελλοπούλου

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 336

Στην πολυτελή ψυχιατρική κλινική το χιόνι πέφτει πυκνό. Γιατροί και ασθενείς παγιδευμένοι στο εσωτερικό της μαζί με τον Ψυχοθραύστη. Θα καταφέρουν να βρουν διέξοδο; Άλλο ένα best seller του Fitzek που θα συγκλονίσει το αναγνωστικό κοινό με τις ψυχολογικές ανατροπές για τις οποίες φημίζεται ο συγγραφέας.

50

Βλαντίμιρ Πίσταλο

Τέσλα

Mτφρ.: Χρήστος Γκούβης

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 528


Ο απόκρυφος κόσμος ενός ανθρώπου στοιχειωμένου από τον θάνατο του μεγαλύτερού του αδερφού, ενός ανθρώπου του οποίου η καχυποψία απέναντι στη θεσμική αρωγή τον οδήγησε στην οικονομική καταστροφή. Μια συναρπαστική ανάπλαση της ζωής και του έργου ενός πρωτοπόρου οραματιστή, που εξακολουθεί να μας εμπνέει και να μας επηρεάζει.

51

Brian Christian - Tom Griffiths

Η αλγοριθμική τέχνη των αποφάσεων

Μτφρ.: Αλέξανδρος Χορταράς

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 408

Oι Μπράιαν Κρίστιαν και Τομ Γκρίφιθς δείχνουν πώς οι αλγόριθμοι που έχουν αναπτυχθεί για τους υπολογιστές μπορούν να ξεδιαλύνουν και κάποια χαρακτηριστικά ανθρώπινα ερωτήματα. Εξηγούν πώς να βελτιώσουμε τη διαίσθησή μας και πότε να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη, πώς να αντιμετωπίζουμε τις πολυάριθμες επιλογές που μας κατακλύζουν και πώς να συνδεόμαστε καλύτερα με τους άλλους.


52

Χριστόφορος Κάσδαγλης

1983

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 464

Ο Βλαδίμηρος Δημητριάδης, ο πρωταγωνιστής του Σπλιτ!, επιστρέφει στα είκοσί του χρόνια, στο 1983, «τότε που άρχισαν όλα». Διωγμένος από το σπίτι, συμμετέχει στην κατάληψη της σχολής του, ζει αμλετικά διλήμματα, τζογάρει, συλλαμβάνεται, ερωτεύεται, προσπαθεί να λύσει το βιοποριστικό του πρόβλημα. Όλα αυτά λίγο πριν από την έλευση του οργουελικού 1984.


53

Τασούλα Επτακοίλη

Κέρμα στον αέρα

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 144

Οι λέξεις έχουν τη δύναμη να ανοίγουν δρόμους στον χρόνο, να ανασύρουν γεγονότα, συναισθήματα. Με τις λέξεις περιγράφεις τους ανθρώπους που συνάντησες. Οκτώ δεκαετίες. Δέκα πρόσωπα. Μια μέρα στη ζωή καθενός. Στιγμές από την ιστορία μιας οικογένειας. Θα μπορούσε να είναι η δική μου. Θα μπορούσε να είναι η δική σου.

54

John Le Carré

Ένας έντιμος Άνθρωπος

Μτφρ.: Μαρία Παπανδρέου

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 360

Ο Νατ, βετεράνος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, πιστεύει ότι η καριέρα του ως χειριστή πρακτόρων έχει φτάσει στο τέλος της. Όμως, λόγω της ολοένα αυξανόμενης απειλής του Κέντρου Μόσχας, του ανατίθεται μια τελευταία αποστολή. Μια εφιαλτικά ακριβής περιγραφή της εποχής μας, δοσμένη με αμείωτη ένταση από τον σπουδαιότερο χρονικογράφο του καιρού μας.


55

M.W. Craven

Μαριονέτες

Μτφρ.: Bαγγέλης Γιαννίσης

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 376

Ένας σίριαλ κίλερ καίει τα θύματά του ζωντανά στους προϊστορικούς λίθινους κύκλους στο Λέικ Ντίστρικτ της Αγγλίας. Δεν αφήνει πίσω του κανένα στοιχείο και η αστυνομία τα έχει χαμένα. Όταν ανακαλύπτει πως το όνομά του έχει χαραχτεί στο απανθρακωμένο πτώμα του τρίτου θύματος, ο ατιμασμένος ντετέκτιβ Ουάσινγκτον Πόου επιστρέφει από τη διαθεσιμότητα και αναλαμβάνει την υπόθεση.


56

Νίκος Γκίκας

Η διαθήκη του δολοφόνου

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 360

Γίνεται ο χαμός ενός ανθρώπου να γεννά πόνο και συνάμα ελπίδα; Μπορεί κάποιος να προσφέρει με τον θάνατό του όσα δεν μπόρεσε μια ολόκληρη ζωή; Ο αστυνόμος Άρης Δριμός έχει πια λίγο χρόνο για να απαντήσει, λιγότερο ίσως απ' όσον απαιτεί η ασύλληπτη αλήθεια της «Διαθήκης του δολοφόνου».


57

Λινέα Νταν

Lagom

Μτφρ.: Ελευθερία Τσίτσα

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 168

Το σουηδικό Lagom πρεσβεύει το αρχαιοελληνικό παν μέτρον άριστον. Σε αυτό το βιβλίο θα μάθετε τις βασικές αρχές του Lagom για να μεταμορφώσετε με θετικό τρόπο τη ζωή σας. Το Lagom είναι η μέθοδος που καθιστά την καθημερινότητα λιγότερο περίπλοκη, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία μιας χαρούμενης και ισορροπημένης ζωής.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Βιβλίο / To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Κόντρα στα κυρίαρχα ήθη, ο Μεσοπόλεμος υπήρξε διεθνώς μια εποχή σεξουαλικής ελευθεριότητας. Μια πρωτότυπη έκδοση από τους Τάσο Θεοφίλου και Εύα Γανίδου εστιάζει στις επιδόσεις των Αθηναίων στο «παράνομο» σεξ, μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά, ενίοτε και σπαρταριστά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εύα Στεφανή: «Με συγκινεί ακόμα ο «Πεισίστρατος» του Γιώργου Χειμωνά»

The Book Lovers / Εύα Στεφανή: «Βρίσκω θεραπευτικά τα μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα και καθηγήτρια Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη διαδρομή της από την Δάφνη ντι Μοριέ στον Ε.Χ. Γονατά κι από τον Τσβάιχ στον Γιώργο Χειμωνά.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Βιβλίο / Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Οι «Αλεπούδες του Περ-Λασαίζ» είναι ένα μυθιστόρημα άριστα δομημένο, με πυκνό λόγο και πλήθος πραγματολογικών στοιχείων, που αναπλάθει τη γαλλική επαρχία των ’50s μέσα από μια απελπισμένη ερωτική ιστορία με φεμινιστική χροιά. 
M. HULOT
Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Βιβλίο / Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και στοχαστής, που έβαλε ποίηση στο σκυρόδερμα και συνέδεσε τα οράματα ενός σύγχρονου «Blade Runner» με τον Παρθενώνα, μοιάζει σήμερα να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και σημασία όσο ποτέ. Η «Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής» από εκδόσεις ΠΕΚ αποδεικνύει γιατί.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Βιβλίο / Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Τα κεραμικά των Δαρδανελλίων, ο συσχετισμός τους με την ταυτότητα, με το συναίσθημα. Ένα γοητευτικό βιβλίο δείχνει πώς τα «λαϊκά», «αγροτικά» κεραμικά συνδέονται με το κίνημα Arts & Crafts, με τον ιαπωνισμό, με τις διακοσμητικές τέχνες και το ντιζάιν στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ