40 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν

40 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν Facebook Twitter
1

Jane Harper

Η ξηρασία

Μτφρ.: Χίλντα Παπαδημητρίου

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 424

Ο αστυνομικός Άρον Φαλκ επιστρέφει στη γενέτειρά του για την κηδεία του καλύτερου φίλου των παιδικών του χρόνων και, παρά τη θέλησή του, αναγκάζεται να συμμετάσχει στην έρευνα σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του.

Καθώς τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται και η καχυποψία απλώνεται στην πόλη, υποχρεώνεται να έρθει αντιμέτωπος με μυστικά από το δικό του παρελθόν που αποκαλύπτονται όταν αμφισβητεί την αλήθεια για τον βίο και την πολιτεία του φίλου του.

Niklas Natt och Dag

1793

Μτφρ.: Γρηγόρης Κονδύλης

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 560

Σουηδία, 1793. Έχει περάσει παραπάνω από ένας χρόνος από τον θάνατο του βασιλιά Γουσταύου Γ'. H εμπιστοσύνη πλέον σπανίζει, ενώ η παράνοια και οι συνωμοσίες ευδοκιμούν σε κάθε σκοτεινή γωνιά.

Ένα ακρωτηριασμένο πτώμα που ανακαλύπτεται στα βρομερά νερά μιας λίμνης στο νησί Σέντερμαλμ είναι τόσο φρικτά παραμορφωμένο, που είναι αδύνατο να αναγνωριστεί.

Τη ζοφερή αυτή υπόθεση αναλαμβάνει ο φθισικός αστυνόμος Σέσιλ Βίνγκε που δεν θα αργήσει να βυθιστεί σ' έναν λαβύρινθο σκοτεινών μυστικών και ανείπωτου φόβου.

Ντίνο Μπουτζάτι

Η έρημος των Ταρτάρων

Μτφρ.: Μαρία Οικονομίδου

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 296

Το αριστούργημα του Ντίνο Μπουτζάτι αφηγείται την ιστορία του υπολοχαγού Τζοβάνι Ντρόγκο, ο οποίος περνάει τη ζωή του στο Οχυρό Μπαστιάνι.

Με φόντο την απέραντη, ομοιόμορφη έρημο, ο Μπουτζάτι αφηγείται την αναμονή της μεγάλης ευκαιρίας για τον αξιωματικό, που θα του αλλάξει τη ζωή.

Μόνο που η μεγάλη ευκαιρία τελικά δεν παρουσιάζεται ποτέ και ο αξιωματικός, τριάντα ολόκληρα χρόνια μετά, έρχεται αντιμέτωπος µε το κορυφαίο γεγονός: τον θάνατο.

Tobias George Smollett

Οι περιπέτειες του Ρόντερικ Ράντομ

Μτφρ.: Ρένα Χατχούτ

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 759

Γιος Σκωτσέζου ευγενούς, αλλά άφραγκος, εριστικός, αλλά τρυφερός, ο Ρόντερικ Ράντομ περιπλανιέται σε στεριά και θάλασσα, ζώντας κάθε είδους περιπέτειες.

Αποκηρυγμένος από την πλούσια οικογένεια του πατέρα του, λόγω της ταπεινής οικογένειας της μητέρας του, μπλέκει με απατεώνες, πόρνες, μαστροπούς, κυρίες του «καλού κόσμου».

Αντιμετωπίζει δυναμικά όλες τις κακουχίες και μέσα σε όλα αυτά συναντά και τον έρωτα. Ξεκαρδιστικές περιπέτειες από τον μυθιστοριογράφο που επηρέασε τον Ντίκενς, την Τζορτζ Έλιοτ, τον Θάκερεϊ.

Anna Burns

Ο Γαλατάς

Μτφρ.: Μαρία Αγγελίδου

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 553

Ένα μυθιστόρημα «μοναδικό» και «καθηλωτικό», όπως το χαρακτήρισε η επιτροπή που το επέλεξε πρόσφατα για το επίζηλο βραβείο Booker.

Η ενηλικίωση ενός κοριτσιού σε μια συντηρητική κοινωνία και σε μια εποχή βίαιων πολιτικών ταραχών. Μια ιστορία πολιτικής βίας και άγριας ενηλικίωσης σε μια κοινωνία όπου το κουτσομπολιό είναι καθημερινή πρακτική.

Μια ιστορία που «δονείται με τις αγωνίες της εποχής μας», όπου «η λάθος πίστη ή ακόμα κι ένα ηλιοβασίλεμα μπορούν να αποδειχθούν κάτι ανατρεπτικό». (από τη «Washington Post»)

Madeline Miller

Κίρκη

Μτφρ.: Μαρία-Κλειώ Παπαμιχαήλ

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 544

Η Κίρκη είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες της αρχαιότητας που επιτρέπεται να έχει δύναμη και δεν τιμωρείται γι' αυτό στο τέλος της ιστορίας.

Δεν είναι ούτε μοχθηρή ούτε αθώα αλλά πολυσύνθετη. Αντιπροσωπεύει τη γυναικεία δύναμη και αυτό προκαλεί και τρομάζει. Η Miller, με ιδιαίτερο λυρισμό και μαεστρία, υφαίνει τον χαρακτήρα της μεταφέροντας τα μυθικά τέρατα και τις περιπέτειές της στο σήμερα και αποδεικνύοντας πόσο επίκαιρη παραμένει η ιστορία της.

Μιχαήλ Άγγελος

Σονέτα

Μτφρ.: Αιμιλία Εμμανουήλ

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 225

«Ιδανική βιογραφία της ψυχής του», όπως τη χαρακτήρισαν μελετητές της, η ποίηση του Μιχαήλ Άγγελου θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αυτοπροσωπογραφία φτιαγμένη με λέξεις, η οποία μας αποκαλύπτει πτυχές της προσωπικότητάς του, τα ενδιαφέροντά του, τον φιλοσοφικό στοχασμό του, τις μεταφυσικές και καλλιτεχνικές του αλήθειες, την αισθητική του, αυτά που αγαπούσε, που αντιμαχόταν, που ονειρευόταν, τις εσωτερικές του συγκρούσεις, την ευαισθησία του, τα πάθη του.

Anthony Horowitz

Η λέξη είναι φόνος

Μτφρ.: Χριστιάννα Σακελλαροπούλου

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 408

Ένα ηλιόλουστο ανοιξιάτικο πρωινό η Νταϊάνα Κάουπερ, πλούσια μητέρα διάσημου ηθοποιού, μπαίνει σε ένα γραφείο τελετών. Βρίσκεται εκεί για να οργανώσει μια κηδεία, τη δική της. Έξι ώρες αργότερα θα βρεθεί νεκρή στο σπίτι της, στραγγαλισμένη με ένα κορδόνι κουρτίνας.

Γνώριζε πως επρόκειτο να πεθάνει; Αναγνώρισε τον δολοφόνο της; Σχετίζονται τα δύο γεγονότα; Κανείς δεν οργανώνει την κηδεία του και να δολοφονείται την ίδια μέρα. Ή μήπως όχι;

Alex Michaelides

Η σιωπηλή ασθενής

Μτφρ.: Μαρία-Κλειώ Παπαμιχαήλ

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 416

Η ζωή της Αλίσια Μπέρενσον είναι φαινομενικά τέλεια. Όταν ένα βράδυ ο σύζυγός της θα γυρίσει αργά από μία φωτογράφιση, η Αλίσια τον πυροβολεί και βυθίζεται στη σιωπή. Η άρνησή της να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση θα μετατρέψει μια οικογενειακή τραγωδία σ' ένα μυστήριο.

Ο Θίο Φέιμπερ είναι ένας εγκληματολόγος-ψυχοθεραπευτής που περίμενε πολύ καιρό την ευκαιρία να δουλέψει με την Αλίσια. Η επαφή τους τον οδηγεί στα βαθύτερα αίτια της σιωπής της...


Cara Hunter

Μπροστά στα μάτια τους

Μτφρ.: Νοέλα Ελιασά

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 368

Η οκτάχρονη Ντέιζι Μέισον εξαφανίστηκε από το καλοκαιρινό πάρτι μασκέ που οργάνωσαν οι γονείς της. Κανείς δεν είδε τίποτα στο ήσυχο προάστιο – ή, τουλάχιστον, έτσι λένε όλοι.

Όμως ο επιθεωρητής Άνταμ Φόλεϊ, που ανέλαβε την υπόθεση, ξέρει ότι εννιά στις δέκα φορές ο δράστης είναι κάποιος γνωστός της οικογένειας. Ο χρόνος του λιγοστεύει, μαζί και οι ελπίδες για να βρεθεί ζωντανή. Πώς μπορεί να εξαφανιστεί ένα παιδί, χωρίς να αφήσει κανένα απολύτως ίχνος;

40 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν Facebook Twitter

Άλισον Μπέλσαμ

Ο κλέφτης των τατουάζ

Μτφρ.: Αύγουστος Κορτώ

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 424

Όταν η Μάρνι Μάλινς, καλλιτέχνις τατουάζ, ανακαλύπτει ένα παραμορφωμένο πτώμα, ο ντετέκτιβ Φράνσις Σάλιβαν θα χρειαστεί τη βοήθειά της. Εκεί έξω τριγυρίζει ένας σίριαλ κίλερ που αφαιρεί τα τατουάζ από το σώμα των θυμάτων του όσο είναι ακόμη ζωντανά.

Η Μάρνι γνωρίζει πολύ καλά τον κόσμο των τατουάζ, αλλά έχει τους δικούς της λόγους να μην εμπιστεύεται την αστυνομία. Έτσι, όταν ανακαλύπτει τον επόμενο στόχο του δολοφόνου, αντιμετωπίζει και το δίλημμα: θα το πει στον Σάλιβαν ή θα κυνηγήσει μόνη της τον Κλέφτη των Τατουάζ;

Σοφία Βόικου

Το κορίτσι της ντροπής

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 440

Ο πόλεμος έχει τελειώσει και οι Έλληνες προσπαθούν να ξεχάσουν τη γερμανική Κατοχή. Η Λένη, όμως, παιδί αγνώστου πατρός, προσβάλλει με την ύπαρξή της τα χρηστά ήθη της εποχής. Γι' αυτό θα αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στο Μόναχο.

Εκεί θα γνωρίσει τον Γιόχαν, που προσπαθεί να αποτινάξει το στίγμα που του κληροδότησε ο πατέρας του. Η Λένη θέλει να βρει τις ρίζες της, ο Γιόχαν θέλει να κάψει τις δικές του.

Τζ.Π. Ντιλέινι

Πίστεψέ με

Μτφρ.: Πηνελόπη Τριάδα

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 432

Η Κλερ, Βρετανίδα ηθοποιός στη Νέα Υόρκη χωρίς πράσινη κάρτα, χρειάζεται δουλειά και λεφτά για να επιβιώσει. Συμφωνεί να χρησιμεύσει ως δόλωμα για λογαριασμό μιας εταιρείας δικηγόρων που αναλαμβάνει διαζύγια. Πρέπει να παγιδεύει συζύγους που απατούν τις γυναίκες τους.

Όταν η γυναίκα ενός από τους στόχους δολοφονείται άγρια, η αστυνομία είναι σίγουρη ότι ο σύζυγος είναι ο θύτης και για να τον πιάσει αναθέτει στην Κλερ να τον κάνει να ομολογήσει. Πόσο δύσκολο είναι να τον παγιδεύσει;

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Οι δύστυχες πουτάνες της ζωής μου

Μτφρ.: Μαρία Παλαιολόγου

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 128

Ένας ηλικιωμένος δημοσιογράφος, όταν γίνεται ενενήντα χρονών, αποφασίζει να κάνει ένα ξεχωριστό δώρο στον εαυτό του: μια νύχτα με μια έφηβη παρθένα.

Η πιο φημισμένη πατρόνα της πόλης τού βρίσκει αυτό που ζητάει. Αλλά, αντί για μια μικρούλα πόρνη που θα τον αναζωογονήσει, ο ήρωάς μας συναντά μια Ωραία Κοιμωμένη που θα του πάρει το μυαλό.

Και συνειδητοποιεί ότι μπορεί κανείς να πεθάνει στ' αλήθεια από βαθύ, βασανιστικό, παράφορο έρωτα, σαν αυτόν που νιώθει τώρα ο ίδιος για πρώτη φορά στη ζωή του...

Γιώργος Χειμωνάς

Άπαντα τα πεζά

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 592

Όλα τα πεζογραφικά έργα του Γιώργου Χειμωνά, του συγγραφέα που –«σημαδεμένος εξαρχής με τη σφραγίδα της ιδιοφυΐας», σύμφωνα με τη διατύπωση του Δ.Ν. Μαρωνίτη– «βρίσκεται ανάμεσα στον μύθο και στην ιστορία, στην τελετουργία και στο τετελεσμένο γεγονός, στην πεζογραφία και στην ποίηση» και «έχει κάτι το αγγελικό αλλά και το δαιμονικό συνάμα. Είναι ένας εξερευνητής της αβύσσου», όπως έχει σημειώσει ο Παναγιώτης Μουλλάς.

Αλεσσάντρο Πιπέρνο

Εκεί που τελειώνει η ιστορία

Μτφρ.: Άννα Παπασταύρου

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 336

Ο Ματέο, που στα πενήντα έξι του χρόνια μπορεί να θεωρείται μάλλον ελεύθερος από υποχρεώσεις, βρίσκεται στην πτήση που από το Λος Άντζελες τον φέρνει πίσω στην Ιταλία, απ' όπου αναγκάστηκε να το σκάσει πολλά χρόνια πριν λόγω χρεών, εγκαταλείποντας από τη μια μέρα στην άλλη την οικογένειά του.

Η επιστροφή του επικρέμαται σαν θεομηνία, χειρότερη και από εκείνες που ακολούθησαν την ξαφνική φυγή του.

Stephen Hawking

Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα

Μτφρ.: Ανδρέας Μιχαηλίδης

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 312

Στο βιβλίο αυτό, το τελευταίο του, ο µεγάλος αστροφυσικός και συγγραφέας του Χρονικού του Χρόνου µοιράζεται µαζί µας τις τελευταίες του σκέψεις πάνω στα µεγαλύτερα ερωτήµατα µε τα οποία είναι αντιµέτωπη η ανθρωπότητα. Θα επιβιώσει η ανθρωπότητα; Έχει νόηµα να αποικίσουµε το Διάστηµα; Υπάρχει Θεός;

Αυτές είναι µερικές µόνο από τις ερωτήσεις µε τις οποίες καταπιάνεται σ' αυτό το ευρύ, παθιασµένο έργο μία από τις σπουδαιότερες διάνοιες στην Ιστορία.

Saint-John Perse

Ακτοσημεία (Amers)

Μτφρ.: : Ελένη Κόλλια

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 232

Το κορυφαίο έργο του νομπελίστα ποιητή Saint-John Perse, Ακτοσημεία, κυκλοφορεί στα ελληνικά για πρώτη φορά ολοκληρωμένο.

Στην έκδοση περιλαμβάνεται και η συλλογή Πουλιά, μια σειρά δεκατριών ποιημάτων που αρχικά είχαν γραφτεί για να συνοδεύσουν έργα του ζωγράφου Georges Braque. Ακόμη, περιέχεται η ομιλία του για την αποδοχή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Γιώργος Σεφέρης

Μέρες Θ΄

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 352

Οι Μέρες Θ' εκτείνονται από τον Φεβρουάριο του 1964 ως και τον Μάιο του 1971, διάστημα που περιλαμβάνει και την επιβολή της χούντας στην Ελλάδα. Στον τόμο αυτό εμπεριέχονται αμιγώς ημερολογιακές εγγραφές, σημειώσεις για τα βιβλία που μελετούσε ο Γιώργος Σεφέρης, αποκόμματα εφημερίδων, σχέδια επιστολών, ακόμη και διευθύνσεις.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο «εργαλείο δουλειάς» του νομπελίστα ποιητή που διαμορφώνει μέσα από τις σελίδες του μια ιδιαίτερη τοιχογραφία της εποχής και αποτελεί αδιαμφισβήτητο σημείο αναφοράς για τις σεφερικές σπουδές.

Sara Mesa

Πίσω από τους θάμνους

Μτφρ.: Μαρία Παλαιολόγου

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 144

Η Κάσι είναι μια έφηβη κι αυτός, ο Γέρος, είναι πολύ μεγαλύτερος. Η πρώτη τους τυχαία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σ' ένα πάρκο. Θα ιδωθούν ξανά αρκετές φορές. Η Κάσι δραπετεύει από την πίεση του σχολείου και τη δυσκολία της να αλληλεπιδρά με τον κόσμο της και σ' εκείνον αρέσει να παρατηρεί τα πουλιά και ν' ακούει Νίνα Σιμόν.

Μια παράξενα γοητευτική ιστορία για τη δυσκολία προσαρμογής στις κοινωνικές συμβάσεις. Η μοίρα δύο ιδιαίτερων ανθρώπων διασταυρώνεται σ' ένα πάρκο και η φιλόδοξη λογοτεχνία της Sara Mesa προχωρά πολλά βήματα μπροστά.

40 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν Facebook Twitter

Χρυσούλα Μπεκιάρη – Κωνσταντίνος Ξενάκης

Η μεταφυσική του καμβά

Εκδόσεις Δίαυλος

Σελ.: 132

Καταγραφή και ανάλυση των βιωματικών εμπειριών του Κωνσταντίνου Ξενάκη που έχουν επηρεάσει το έργο του. Οι εμπειρίες αυτές με έναν μυστηριακό και σχεδόν μεταφυσικό τρόπο οδηγούν σε μια διαδικασία νοητικής προσέγγισης μιας σειράς μαθηματικών και φυσικών εννοιών.

Ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα που μας οδηγεί στην πιστοποίηση της μεγάλης αλήθειας: «Τα μαθηματικά δεν είναι μόνο η λογική σκέψη του σύμπαντος αλλά και η ευαισθησία της καρδιάς του».

Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε

Ο Ουσάρος

Μτφρ.: Τιτίνα Σπερελάκη

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 232

Ο Ουσάρος, το πρώτο βιβλίο του Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, γράφτηκε το 1983, «ανάμεσα σε δύο πολεμικά ρεπορτάζ», όπως λέει ο ίδιος. Ο Ρεβέρτε αφηγείται την ιστορία ενός νεαρότατου ουσάρου, του ανθυπίλαρχου του ναπολεόντειου στρατού Φρεντερίκ Γκλιντς.

Σύμφωνα με τον Santos Sanz Villanueva, πρόκειται για ένα «ρωμαλέο και αριστοτεχνικό αφήγημα, που κατατάσσεται σήμερα ανάμεσα στα καλύτερα του συνολικού έργου του. (...) Η ιστορία του έχει ως θέμα την εξέλιξη κάποιων μαχών, αλλά αναφέρεται στο νόημα της ζωής και την ανθρώπινη συμπεριφορά μπροστά σε συνθήκες οριακές».

Δέσποινα Χατζή

Οι Αλεξανδρινές

Εκόσεις Μίνωας

Σελ.: 648

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της «Σμαρώς», που έφτασε τα 7.000 αντίτυπα, η Δέσποινα Χατζή επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα ανάμεσα σε δύο διαδοχικούς παγκόσμιους πολέμους που σκιαγραφεί τη ζωή των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου και στην εμβληματική Αλεξάνδρεια, την πόλη της μπελ επόκ, των αντιθέσεων, των εστέτ, των μποέμ, των εμπόρων, των διανοουμένων, της φτώχειας και των χαμαιτυπείων.

Κέλλυ Κουναλάκη

15 ιστορίες για την απώλεια

Εκδόσεις βακχικόν

Σελ.: 100

Είναι τόσο πολλά αυτά που μπορεί να χάσει κάποιος καθημερινά. Το μυαλό του, στιγμές, αντικείμενα, αναμνήσεις, ανθρώπους από τη ζωή του, ακόμα και την ίδια τη ζωή του όπως την ξέρει, όλα είναι κομμάτια απωλειών που μένουν αμετάκλητες. Και όταν χαθούν όλα αυτά, τελικά πού πάνε;

Δυστυχώς, αυτό το βιβλίο δεν έχει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Έχει όμως τη διάθεση να μιλήσει για την απώλεια ως μέρος της ζωής μας μέσα από δεκαπέντε σύντομες και ευφάνταστες ιστορίες.

Έβαν Όσνος

Η εποχή της φιλοδοξίας

Μτφρ.: Νικηφόρος Σταματάκης

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 488

Μέσα από τις ιστορίες του αποστάτη λοχαγού Λιν, του φανατικού τζογαδόρου Πινγκ, της δυναμικής αρχισυντάκτριας Χου Σουλί, του νομπελίστα Λιου Σιάομπο, της διαδικτυακής προξενήτρας Κονγκ Χαϊνάν, του τυφλού ακτιβιστή Τσεν, του διάσημου εικαστικού Άι Γουέι Γουέι και πολλών άλλων, ο συγγραφέας πιάνει τον σφυγμό και να δώσει μια σύνθετη ακτινογραφία της κινεζικής καθημερινότητας, της κινεζικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής, αλλά και της ασυμμετρίας ανάμεσα στις προσδοκίες, τις πεποιθήσεις και τις υλικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Μπεν Πάστορ

Lumen

Μτφρ.: Χρήστος Καψάλης

Εκόσεις Μίνωας

Σελ.: 464

Κρακοβία, 1939. Την ώρα που ξεσπούν τα πρώτα βίαια επεισόδια του μαζικού εκτοπισμού και της εξόντωσης των Πολωνών Εβραίων, ο Γερμανός λοχαγός Μάρτιν Μπόρα καλείται να διαλευκάνει τη δολοφονία της ηγουμένης Καζιμιέρτζα.

Η μοναχή, η οποία περιβάλλεται από μια αχλή αγιοσύνης και πιστεύεται πως είχε προβλέψει και το ξέσπασμα του πολέμου, βρίσκεται νεκρή από σφαίρα στο προαύλιο της μονής. Mια ιστορία που συνδυάζει το σασπένς και τις ανατροπές ενός αστυνομικού μυθιστορήματος με την ενδελεχή ιστορική έρευνα.

Σπύρος Πετρουλάκης

Σασμός

Εκόσεις Μίνωας

Σελ.: 504

Το έκτο μυθιστόρημα του επιτυχημένου Σπύρου Πετρουλάκη, που καταφέρνει να κεντρίσει τους αναγνώστες από την πρώτη κιόλας σελίδα των βιβλίων του, μας μεταφέρει στην Κρήτη, την πατρίδα του συγγραφέα.

Οι βεντέτες εκεί ανοιγοκλείνουν ακόμα και σήμερα, ολόκληρες γενιές ποτίζονται με μίσος, δημιουργώντας έναν ατέρμονο κύκλο αντεκδίκησης, με θύματα ανθρώπους των οποίων το σφάλμα δεν είναι άλλο από το επώνυμό τους.

Κωνσταντίνος Κέλλης

Άγιοι Τίποτα

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 440

Καλώς ήρθες στους Αγίους Τίποτα. Το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Κέλλη είναι ένα τρομακτικό αλλά και βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα. Είναι μια αινιγματική ιστορία φαντασίας, ένα συναρπαστικό ταξίδι σ' έναν κόσμο δυσοίωνο και τρομακτικό, αλλά, πάνω απ' όλα, είναι μια εξερεύνηση της απώλειας και του τρόπου με την οποία τη διαχειριζόμαστε.

Με όπλα την ασυναγώνιστη φαντασία του, τους ρεαλιστικούς χαρακτήρες και τη μοναδική του γραφή, ο Κέλλης πηγαίνει την ελληνική λογοτεχνία του τρόμου και του φανταστικού ένα βήμα μπροστά.

Nuala Ellwood

H Μέρα του Ατυχήματος

Μτφρ.: Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 376

Εξήντα δευτερόλεπτα αφότου η Μάγκι ξυπνάει από το κώμα στο οποίο ήταν βυθισμένη, όλος ο κόσμος της καταρρέει. Η αστυνομία την ενημερώνει ότι η κόρη της, η Έλσπεθ, είναι νεκρή. Πνίγηκε όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε η Μάγκι έπεσε στο ποτάμι. Όμως η Μάγκι δεν θυμάται απολύτως τίποτα.

Όταν ζητάει να δει τον σύζυγό της, τον Σον, μαθαίνει ότι έχει εξαφανιστεί. Η τελευταία φορά που θεάθηκε ήταν τη μέρα της κηδείας της κόρης τους. Τι συνέβη στην πραγματικότητα εκείνη τη μέρα στο ποτάμι;

Elizabeth Jane Howard

Τα χρόνια του πολέμου

Μτφρ.: Αγορίτσα Μπακοδήμου

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 640

Πρόκειται για ένα πραγματικά υπέροχο μυθιστόρημα, στο οποίο η Χάουαρντ διατηρεί για άλλη μια φορά ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Περιγράφει δυναμικά τις βαθιές ανακατατάξεις της δημόσιας και της οικογενειακής ζωής της Βρετανίας κατά τις δεκαετίες του 1930 και του 1940.

Αποτυπώνει με γλαφυρό και συναρπαστικό τρόπο τους ήρωές της, καθώς εγκαταλείπουν απρόθυμα τον γνώριμο και ασφαλή κόσμο τους με τις άκαμπτες συμπεριφορές, τις τακτοποιημένες περιουσίες και το απάγκιο λιμάνι της ειδυλλιακής εξοχικής κατοικίας στο Σάσεξ.

40 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν Facebook Twitter

Κωνσταντίνα Μόσχου

Σταχτόνερο

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 336

Στο μικρό απομονωμένο χωριό της Ηπείρου, πίσω από τα δαντελωτά κουρτινάκια των κλειστών παραθύρων, κάποιοι παραμονεύουν όμοια με ακρίδες, έτοιμες να χιμήξουν. Η δημοσιογράφος Ξένια Μαρίνη είναι εκείνη που θα χαλάσει τη σιωπηλή συμφωνία τους. Γιατί οι ένοχοι πρέπει να πληρώσουν.

Δεν αρκεί όμως να μάθει ποιος είναι ο φονιάς. Πρέπει να μάθει γιατί το έκανε. Έτσι μόνο θα σταματήσει το μίσος. Η Ξένια είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να φτάσει στην κάθαρση, ακόμα και με κίνδυνο της ίδιας της ζωής της.

Michel Foucault

Iστορία της σεξουαλικότητας, τ. 4

Μτφρ.: Θανάσης Λάγιος

Eκδόσεις Πλέθρον

Σελ.: 547

Ο παρών τόµος συµπληρώνει το αρχικό σχέδιο µιας ιστορίας της σεξουαλικότητας ως εµπειρίας, «αν µε τον όρο εµπειρία εννοούµε τη συσχέτιση που υπάρχει στο πλαίσιο ενός πολιτισµού µεταξύ τοµέων γνώσης, τύπων κανονιστικότητας και µορφών υποκειµενικότητας». Με αυτόν τον τρόπο ο Φουκό συνενώνει τη φιλοσοφική και ιστορική θεώρηση µε την ποιητικότητα της κριτικής.

Jean Baudrillard

Η διαφάνεια του κακού

Μτφρ.: Bασίλης Πατσογιάννης

Eκδόσεις Πλέθρον

Σελ.: 173

Όλα προσπαθούν να εξουδετερώσουν την ετερότητα µέσα από τη διάχυση της επικοινωνίας και από την ψευδαίσθηση της συναλλαγής και της επαφής. Η επικοινωνία αναγκάζει την κοινωνία να γίνει αλλεργική απέναντι στον εαυτό της.

Η διαφάνεια απέναντι στο πληροφορικό και κυβερνητικό είναι του σώµατος το κάνει αλλεργικό απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό. Εξοβελίζουµε την ετερότητα, αλλά το φάντασµά της επιστρέφει ως αυτοκαταστροφή. Στη γλώσσα του Ζαν Μποντριγιάρ αυτό είναι η διαφάνεια του Κακού.

Rafel Nadal

Η κατάρα των Παλμιζάνο

Μτφρ.: Βασιλική Κνήτου

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 400

Σε ένα χωριό στον Νότο της Ιταλίας η μοίρα δύο οικογενειών, των Παλμιζάνο και των Κονβερτίνι, ενώνεται για πάντα όταν η Ντονάτα και η Φραντσέσκα, δύο νεαρές χήρες που οι άντρες τους σκοτώθηκαν στον πόλεμο, συνωμοτούν ενάντια στην κατάρα που βαραίνει τους άντρες της οικογένειας Παλμιζάνο.

Τα παιδιά τους, ο Βιταντόνιο και η Τζοβάνα, θα μεγαλώσουν αγνοώντας το μεγάλο οικογενειακό μυστικό που τα ενώνει και θα περάσουν μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία με φόντο τα αμπέλια και τους ελαιώνες της Απουλίας.

Daniel Speck

Μπέλα Γερμάνια

Μτφρ.: Γιάννης Καλιφατίδης

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 736

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Μιλάνο, ένας ηλικιωμένος άντρας πλησιάζει τη Γιούλια, της συστήνεται ως ο Γερμανός παππούς της και της ζητά να παραδώσει μια επιστολή στον πατέρα της. Ο κόσμος της Γιούλια καταρρέει –από μικρή πίστευε ότι ο πατέρας της έχει πεθάνει– και, καθώς αναζητά την αλήθεια, ανακαλύπτει το ημερολόγιο της γιαγιάς της.

Μέσα από τις σελίδες αυτού του ημερολογίου θα αναδυθούν οι ιστορίες τριών γενεών, τα μυστικά, τα πάθη, οι προκαταλήψεις, οι θυσίες και τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή.

Rosella Postorino

Στο τραπέζι του λύκου

Μτφρ.: Στέλλα Πεκιαρίδη

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 382

Το συγκλονιστικό αυτό μυθιστόρημα είναι εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία της Margot Wölk, δοκιμάστριας της τροφής του Χίτλερ στο στρατόπεδο του Κράουζεντορφ. Η γυναίκα αυτή έλυσε τη σιωπή της πριν από λίγα χρόνια, σε ηλικία 96 ετών, και μίλησε για την τρομακτική ιστορία που έζησε. Από τις δοκιμάστριες του Χίτλερ ήταν η μοναδική που επέζησε.

Στις σελίδες του μυθιστορήματος αποκαλύπτεται η συνταρακτική ιστορία μιας γυναίκας που ισορρόπησε στο χείλος του γκρεμού, ανάμεσα στην ανήκουστη σύμπραξη με το Κακό και στην ατσάλινη θέληση για επιβίωση.

Στο νότιο προπύργιο του Ράιχ: Ο απολογιστικός φάκελος του γερμανικού οικονομικού επιτελείου για την Ελλάδα της Κατοχής

Μτφρ.: Μυρτώ Χρονάκη

Επιμέλεια.: Βασίλης Μανουσάκης

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 376

Στο βιβλίο ο αναγνώστης θα βρει πληθώρα στοιχείων για το δάνειο που αναγκάστηκε να χορηγήσει η Ελλάδα στις δυνάμεις κατοχής και τους υπολογισμούς των Γερμανών αξιωματούχων ως προς το συνεπαγόμενο χρέος της χώρας τους, για τη νομισματική πολιτική που εφαρμόστηκε κατά την Κατοχή και ιδιαίτερα για την προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού μέσω των πωλήσεων χρυσού από τους Γερμανούς, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι γερμανικές αρχές τη μεγάλη έλλειψη τροφίμων και αντιμετώπισαν τον λιμό που έπληξε τον πληθυσμό της κατεχόμενης Ελλάδας.
 

Matthew Walker

Τα μυστικά του ύπνου

Μτφρ.: Νέλλα Γιατράκου

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 413

Ο ύπνος υπήρξε ανέκαθεν ένας από τους πιο σημαντικούς αλλά και λιγότερο κατανοητούς παράγοντες της ζωής, της ευζωίας και της μακροζωίας μας.

Τελευταία έχουν πραγματοποιηθεί πολλές σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις που ρίχνουν φως στο θέμα του ύπνου και των ονείρων. Χάρη σε αυτές έγινε κατανοητό ότι ο ύπνος ωφελεί και λειτουργεί σαν φάρμακο.

Όπως τονίζει ο συγγραφέας: «Είμαστε αναγκασμένοι να αναρωτηθούμε αν υπάρχει κάποια βιολογική λειτουργία που να μην ενισχύεται από έναν καλό νυχτερινό ύπνο. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα χιλιάδων ερευνών δείχνουν ότι δεν υπάρχει».

Σβάντε Παΐμπο

Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ

Μτφρ.: Ασπασία Δασκαλοπούλου Μαριλένα Παπαϊωάννου

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 456

Το βιβλίο αυτό του κορυφαίου γενετιστή Σβάντε Παΐμπο είναι το χρονικό ενός προσωπικού στοιχήματος: να καταφέρει ν' αλληλουχήσει το γονιδίωμα του ανθρώπου του Νεάντερταλ, ενός από τους εξελικτικά πλησιέστερους συγγενείς μας.

Ξεκινώντας με τη μελέτη του DNA σε αιγυπτιακές μούμιες στις αρχές της δεκαετίας του 1980, περιγράφει όλη την αλυσίδα από ευχάριστες και δυσάρεστες εκπλήξεις, συνεργασίες, ίντριγκες, αποτυχίες και ερευνητικά επιτεύγματα που οδήγησαν στη δημοσίευση ολόκληρου του νεαντερτάλιου γονιδιώματος το 2010. Το βιβλίο περιγράφει έναν επιστημονικό αγώνα δρόμου, από κάθε άποψη συναρπαστικό!

Martha Hall Kelly

Πασχαλιές στο συρματόπλεγμα

Μτφρ.: Έφη Τσιρώνη

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 688

Η ζωή της Νεοϋορκέζας Κάρολαϊν Φέριντεϊ αλλάζει για πάντα όταν ο στρατός του Χίτλερ εισβάλλει στην Πολωνία το 1939. Έναν ωκεανό μακρύτερα, η Κάσια Κούζμεριτσκ, μια Πολωνή έφηβη, βυθίζεται όλο και περισσότερο στον ρόλο της ως αγγελιαφόρου στην πολωνική Αντίσταση.

Στη Γερμανία, η νεαρή γιατρός Χέρτα Ομπερχόιζερ ξεκινά την καριέρα της γεμάτη φιλοδοξίες, αλλά σύντομα βρίσκεται παγιδευμένη στο ανδροκρατούμενο ναζιστικό καθεστώς.

Οι ζωές των τριών γυναικών διασταυρώνονται όταν η Κάσια οδηγείται στο Ράβενσμπρικ, το διαβόητο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης αποκλειστικά για γυναίκες.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO

Βιβλίο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Μπράβο ρε παιδιά, τι μου θυμίσατε : Il Deserto dei Tartari, καταπληκτική ταινία, την είχα δει προ αμνημονεύτων ετών, με υπέροχη μουσική (Ennio Morricone). Το βιβλίο θα είναι ακόμα καλύτερο, φαντάζομαι...Καλή Ανάσταση σε όλους σας !!!