Η γνωστή άγνωστη Κατερίνα Γώγου

Η γνωστή άγνωστη Κατερίνα Γώγου Facebook Twitter
Ενδεχομένως, αν δεν υπήρχε η Κατερίνα Γώγου, να έπρεπε να την εφεύρουμε για να μπορούμε να λέμε τα δικά μας άγρια, μα τόσο αληθινά παραμύθια.
1

Η τόσο λαμπερή μέσα στο σκοτάδι της φιγούρα της Κατερίνας Γώγου, αυτό το παιδικό πρόσωπο με τους ατιθάσευτους δαίμονες, έχει αφήσει το δικό της ανεξίτηλο αποτύπωμα στην κυρίαρχη μυθολογία: ποιήτρια, ηθοποιός, αυτόνομο πνεύμα, αναρχική, δαιμονισμένη, στρατευμένη και συνάμα ελεύθερη. Γεμάτη λέξεις και βουτηγμένη στη σιωπή. Φορέας ενός λόγου βγαλμένου από την καρδιά της πόλης και διαμορφωμένου στο περιθώριό της.

Όπως και να 'χει, η περσόνα της μοιάζει να υπονομεύει ιδανικά την ποίηση από τα μέσα, ποτίζοντάς την με τα δικά της μαγικά φίλτρα, σαν μια πανκ Μήδεια που επιστρέφει με το άρμα της για να ταρακουνήσει τα θανατερά από ηρεμία νερά της.

Σχεδόν είκοσι έξι χρόνια μετά τον θάνατό της, η Κατερίνα Γώγου ξανασυστήνεται μέσα από ένα άκρως σημαδιακό βιβλίο που την επαναφέρει στην πρώτη γραμμή, εισβάλλοντας στον ξεχασμένο κόσμο της, ψάχνοντας τα αρχεία και τις φωτογραφίες της, ανιχνεύοντας συνεντεύξεις μέσα από ξεχασμένες κασέτες, βγάζοντας στο φως ποιήματα που έμειναν κρυφά στην πρώτη τους γραφή και τώρα αποκαλύπτουν το συναρπαστικό τους βάθος.

Μοιάζει με μια αλλόκοτη Βιρτζίνια Γουλφ, έτοιμη να χώσει κρυφά στις τσέπες της τις πέτρες, αλλά έχοντας δίπλα της τα εξαρτήματα του ποιητικού λόγου. Σαν να θέλει να μας ανακρίνει ή σαν να μας απειλεί, καταστρέφοντας ό,τι δεν είναι αληθινό και μιλώντας με την επιτακτική δυνατότητα του σώματος και του τώρα.

Γιατί αυτό που καταφέρνει η επίσης ποιήτρια Ευτυχία Παναγιώτου ως ιδανική αρχειοδίφης και επιμελήτρια του βιβλίου με τον ακριβή τίτλο Μου μοιάζει ο άνθρωπος μ' έναν ήλιο, που καίγεται από μόνος του είναι να σκύψει με σεβασμό πάνω στον εύθραυστο ψυχισμό της Γώγου και να αναδομήσει το πολυδύναμο και γοητευτικά αντιφατικό προφίλ της, αφήνοντάς το ανοιχτό σε ερμηνείες, όπως θα άρμοζε στην ίδια.

«Ποιος είναι ο λόγος της ποίησης που βγαίνει απ' το ποιώ και που σημαίνει πράττω; Ζητάω την απάντηση απ' τους ακινητοποιημένους» έγραφε εκείνη στον «Μήνα των παγωμένων σταφυλιών» με απόλυτη αγωνία και ενάργεια, όπως τώρα, που στο εξώφυλλο του βιβλίου μάς κοιτάει κατάματα, κρατώντας με αποφασιστικότητα το τσιγάρο.

Μοιάζει με μια αλλόκοτη Βιρτζίνια Γουλφ, έτοιμη να χώσει κρυφά στις τσέπες της τις πέτρες, αλλά έχοντας δίπλα της τα εξαρτήματα του ποιητικού λόγου. Σαν να θέλει να μας ανακρίνει ή σαν να μας απειλεί, καταστρέφοντας ό,τι δεν είναι αληθινό και μιλώντας με την επιτακτική δυνατότητα του σώματος και του τώρα.


Ίσως γι' αυτό δεν μπορεί κανείς ποτέ να ξεφύγει από την ποίηση της Κατερίνα Γώγου, ακόμα και αν αντιστέκεται σε αυτήν ή την αρνείται, όπως έκανε εκείνη με τις συνεντεύξεις: είναι μια ποίηση βιωμένη και ενσαρκωμένη που βγαίνει από τα στόματα των αδικημένων, τον θάνατο των αθώων και τον λόγο όλων όσοι δεν έχουν φωνή.

Η ίδια φροντίζει, ωστόσο, σε αντίθεση με άλλους ποιητές που βλέπουν τον αιώνα τους από την άκρη, σαν παρατηρητές, να βρίσκεται πάντα στο μέσον ή, μάλλον, στην πρώτη γραμμή του πυρός, στον κάτω κόσμο των απονενοημένων και της βιωμένης κόλασης, σε αυτόν τον «κούφιο άξονα του κόσμου», όπως παραστατικά το αποτύπωνε η ίδια, αντικρίζοντας κατάματα ό,τι την ξεπερνά: την υπερβατική αλήθεια ή την αποκαλυψιακή βία. Τη μεγάλη εικόνα της κόλασης του Ιερώνυμου Μπος και τη μοναχική συνθήκη του Μικρού Πρίγκιπα σε έναν άγνωστο πλανήτη.

Τίποτα ενδιάμεσο και τίποτα λιγότερο από τα δύο άκρα της απόλυτης δύναμης και της άκρας ευαισθησίας, τις οποίες εμπεριείχε σε ισόποσες δόσεις.

Χαρακτηριστική είναι η προσέγγισή της στον Νίτσε, σε κάποια από τις συνεντεύξεις της, όπου επιμένει πως το αγέρωχο προφίλ του Υπερανθρώπου αντισταθμιζόταν από ένα πνεύμα που δεν άντεχε καθόλου την αδικία και πάθαινε νευρικό κλονισμό μπροστά στο θέαμα του αμαξηλάτη που βαρούσε με το καμουτσίκι του ένα άλογο.

Αντίστοιχα κι εκείνη οριζόταν από την εύπλαστη δύναμη που διαμόρφωναν οι αντιθετικοί σε ερμηνείες στίχοι της: σκληροί και βίαιοι, μοιάζοντας με παρανάλωμα κάθε ψεύδους, ευαίσθητοι και ακριβοδίκαιοι, όπως η ίδια, κραυγάζοντας από μοναξιά: «Ήμουν ένα κορίτσι που έτρεχε στις διαδηλώσεις και στο θέατρο και έκανε ταινιάκια. Αυτο ήμουνα. Ε, και ξαφνικά, έγινε αυτό, άρχισα και να γράφω».

Εκεί ήταν που απελευθερώθηκαν οι αλλόκοτες δημιουργικές δυναμεις και διαμορφώθηκε η ποιήτρια: εντύπωση κάνει η αρχική μορφή των στίχων στο τόσο ευαίσθητο και επιβεβαιωτικό του τίτλου του «Το πιο όμορφο ποίημά μου» ‒εντελώς διαφορετικό από την οριστική εκδοχή «Το ποίημα»‒, το οποίο παρατίθεται αυτούσιο στο βιβλίο, συνοδευόμενο από μια ζωγραφιά της κόρης της Γώγου, Μυρτώς Τάσιου, στην οποία και το αφιερώνει, δείχνοντάς μας μια εντελώς διαφορετική εκδοχή της ποιήτριας:

Πάνε όμορφή μου, εκεί όπου χαράζει στις κορυφές, αχνογαλάζιο ροζ
πάμε εκεί όπου κορίτσια γυμνά, απάνω σε άγρια άλογα καλπάζοντας στους ανέμους τα μαλλιά τους ν' ανεμίζουνε
και πάνω τους γαντζώνουνε άνθια ροδακινιάς και κόκκινα αστέρια... Εκεί, στην άκρη του κλαδιού της κερασιάς ο φιλντισένιος Πρίγκιπας αποκοιμήθηκε και βλέπει εσένα στ' όνειρό του...
Εσύ με τον Πήγασο, θα αχνοχαμογελάς 
με διαμαντένιο σταυρό, στον υάκινθο λαιμό σου 
θ' αστράφτεις, θα λαμποκοπάς...
Αχ Παναγιά-Μυρτώ μου, ποτέ πια αχ...
Κανείς δεν σ' έχει αγαπήσει πιο πολύ, όπως μια 
Κατερίνα το παιδί.

Σε άλλο μήκος κύματος ή, μάλλον, στην άλλη πλευρά του καταδικού της κόσμου το αδημοσίευτο ‒τουλάχιστον όπως βρέθηκε στο αρχείο του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη‒ ποίημά της για τον Παζολίνι, που εύλογα θα τον φανταζόταν σήμερα να συνόδευε κάποια φωτογραφία του αδικοχαμένου Ζακ:

Αυτός ήταν ο θάνατος του κομμουνιστή και πούστη ΠΑΖΟΛΙΝΙ 
που κάθε Δευτέρα Τετάρτη και Παρασκευή 
καβάλα σ' ένα πενηνταράκι μηχανάκι έτρεχε μ' 800 χλμ. να προλάβει να παίζουνε τα σινεμά στο Αιγάλεω στη Νεάπολη και προπαντός στην Όστια
με κρατημένες γερά πάνω ταινίες και ρημαδο-γειτονιές
Και το ριγέ σημαιάκι της ποίησης. Αντίο-
Συγχώρα με Παζολίνι 
πονάει όμως πιο πολύ η καρδούλα μου 
για κείνες τις μπατίρες αδελφές 
που δεν τις άγγιζε κανένας.

Στο τέλος του ποιήματος δεσπόζει και η υπογραφή: «Κατερίνα».

Μια αφιερωματική δήλωση, ταυτόσημη των ποιητικών και πολιτικών της πιστεύω, ανιχνευμένων με ακρίβεια σε έναν κόσμο που δεν ήθελε καθαρόαιμες ταυτότητες και δηλώσεις.

Ιχνηλατώντας ένα άστρο που φώτιζε το σκοτεινό αστικό σύμπαν, η Γώγου φαινόταν να ανήκει αποκλειστικά σε αυτό, αλλά ταυτόχρονα διαφοροποιούνταν από τους δικούς μας «Άγιους», όπως τους ήθελε ο Λεωνίδας Χριστάκης, Γώγου, Άσιμο, Σιδηρόπουλο.

«Το όνειρό μου ήτανε, άμα μεγαλώσω, να γίνω θεραπευτής» λέει στη συνέντευξή της στον Άρη Σκιαδόπουλο (στο βιβλίο δημοσιεύονται, επίσης, συνεντευξεις στους Δημήτρη Γκιώνη, Ελένη Σπανοπούλου, Ελένη Γκίκα, Δημήτρη Αργυρόπουλο, Γιώργο Κυριαζίδη, Δημήτρη Νόλλα, Γιώργο Νοταρά, Γιάννη Κολοβό).

«Όχι ψυχίατρος. Όχι χημεία. Ούτε ηθοποιός. Ποιήτρια, ναι. Γιατί πιστεύω πως η ποίηση ήρθε στον κόσμο να προφητεύει, να ενώνει τους ανθρώπους, να φέρνει το μήνυμα από τον ουρανό στη γη, ν' ανοίγει τους καταχωνιασμένους δρόμους. Ερμής. Με φτεράκια στα πόδια. Δεν υπάρχει περίπτωση εδώ μ' εμένα σκανδαλοθηρία. Ο θάνατος είναι θάνατος. Με αίμα θυσίας. Ένας αδελφός μας άνεργος, όπως κι εγώ, όπως ολόκληρη η Ελλάδα, υποσιτιζόμενη, εκτός πάντων των ιδίων γνωστών ολίγων, μια ελληνική σημαία με αίμα θυσίας βαμμένη πάντα εκείνων που την αγαπήσανε πιο πολύ. Όπως κι εγώ. Αδελφός, αθώος, διάττοντας στη ζωή, έγινε άστρο. Στον ουρανό όμως...».

Τη φαντάζεται κανείς να περιπλανιέται σαν ένας οριακός Μαγιακόφσκι της πλατείας, απαγγέλλοντας στίχους και ξεσηκώνοντας τον κόσμο. Ήθελε, άλλωστε, κι αυτή ένα σύμπαν φουτουριστικά πλασμένο, γεμάτο εκρήξεις και χρώμα. Έγραφε σαν αλλοπαρμένη δημιουργός που έγδερνε τις λέξεις με τη σάρκα, ενόσω οι στίχοι της ρουφούσαν τα αστέρια.

Δεν είναι τυχαίο ότι επέστρεφε ποιητικά, είτε στα άστρα είτε βαθιά στη γη, ως ταυτόχρονα χοϊκή και αμετανόητα ονειροπαρμένη. Ενδεχομένως, αν δεν υπήρχε η Κατερίνα Γώγου, να έπρεπε να την εφεύρουμε για να μπορούμε να λέμε τα δικά μας άγρια, μα τόσο αληθινά παραμύθια.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Βιβλίο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα πέθανε η Κατερίνα Γώγου, ένα απρόθυμο είδωλο της σκοτεινής ποίησης

Βιβλίο / Σαν σήμερα πέθανε η Κατερίνα Γώγου, ένα απρόθυμο είδωλο της σκοτεινής ποίησης

Γιατί μετά από τόσα χρόνια η ρηξικέλευθη περίπτωση της Κατερίνας Γώγου, που πέθανε σαν σήμερα το 1993, προκαλεί το ενδιαφέρον; Ήταν ένα ποιητικό σύμβολο της πιο ζόρικης και αθώας εποχής των Εξαρχείων ή μια γυναίκα που χάθηκε μέσα της, καταλήγοντας ηττημένη και μόνη - είδωλο με το στανιό;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντον Ντελίλο: «Άνθρωπος σε πτώση»

Το πίσω ράφι / «Άνθρωπος σε πτώση»: Το ρεαλιστικό έργο ενός από τους σπουδαιότερους εξερευνητές της μοντέρνας εποχής

Ο πολυβραβευμένος Ντον Ντελίλο γράφει για την ανάγκη των ανθρώπων να ανήκουν κάπου και να επικοινωνήσουν, όταν εισπράττουν από την Ιστορία οδύνη, απώλειες και χιλιάδες ερωτηματικά.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Αντώνης Καραμπατζός: Με έλκει ο μυθιστορηματικός κόσμος του Καραγάτση

The Book Lovers / Αντώνης Καραμπατζός: «Με έλκει ο μυθιστορηματικός κόσμος του Καραγάτση»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον καθηγητή Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνη Καραμπατζό για το πώς το έργο του Τζότζεφ Κόνραντ, του Φίλιπ Ρόθ ή η ποίηση του Κ.Π. Καβάφη ανοίγουν δρόμους στο συναίσθημα, στις ανθρώπινες σχέσεις και στην ιστορία.
THE LIFO TEAM
Ο θάνατος τής πήγαινε πολύ

Βιβλίο / Κάντι Ντάρλινγκ: Η συγκινητική ιστορία του τρανς ειδώλου και μούσας του Άντι Γουόρχολ

Η Κάντι Ντάρλινγκ προκαλούσε ανέκαθεν συμπάθεια και θαυμασμό, όχι τόσο για τα επιτεύγματά της στη σκηνή και τη μεγάλη οθόνη, όσο για την ομορφιά και την εύθραυστη αύρα της.
THE LIFO TEAM
Η Gen Z αγαπάει τη γιαγιά που πλέκει στο πανηγύρι του χωριού

The Happy Reader / Η Gen Z αγαπάει τη γιαγιά που πλέκει στο πανηγύρι του χωριού

Η Γενιά Ζ γράφει και διαβάζει, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα. Βιογραφίες, ταξιδιωτικοί οδηγοί και υγεία οδηγούν τους Ευρωπαίους στα βιβλιοπωλεία. Οι γιοι του Μάρκες, Ροδρίγκο και Γκονζάλες, απολογούνται για το δικαίωμά τους στο έργο του πατέρα τους. Εκδοτικό γεγονός, η μετάφραση του πρώτου μυθιστορήματος του Τζέιμς Μπόλντουιν.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
«Teatro Grottesco»: Η γοτθική σκηνή της ζοφερής απελπισίας

Βιβλίο / «Teatro Grottesco»: Mια συλλογή σκοτεινών διηγημάτων από έναν μετρ του τρόμου

Κάποιοι ίσως τον γνωρίζουν από την πρώτη (και καλύτερη) σεζόν του «True Detective». Η βουτιά στις πλέον σκοτεινές πτυχές της υπαρξιακής φιλοσοφίας, η άκρως ζοφερή ατμόσφαιρα, η εικονοποιία που φλερτάρει με τη γοτθική αισθητική είναι χαρακτηριστικά του έργου του Τόμας Λιγκότι, η απουσία του οποίου από την ελληνική αγορά είναι τρανταχτή.
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΤΣΑΠΡΑΪ́ΛΗΣ
Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

The Book Lovers / Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση για την αναγνωστική διαδρομή του, που ξεκινάει από τον «Τομ Σόγερ» και τη Θεσσαλονίκη, περνάει από τον ρομαντικό κόσμο της Χαϊδελβέργης και φτάνει στην Αθήνα του θεάτρου και των κειμένων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Βιβλίο / Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Η συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά για την εποχή μας, τον χώρο της εκπαίδευσης και την ταυτότητα του νεοέλληνα.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Βιβλίο / «Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Ο Ντόναλντ Σασούν, ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και άλλοτε στενός φίλος, συνεργάτης και επιμελητής των βιβλίων του Έρικ Χoμπσμπάουμ, μιλά στη LiFO.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Βιβλίο / Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Η συγγραφέας του βιβλίου “Diva”, Ντέζι Γκούντγουιν, τονίζει με άρθρο της στον Guardian ότι το να χαρακτηρίζει κανείς τη ζωή της κορυφαίας τραγουδίστριας τραγική, σημαίνει ότι την αδικεί κατάφωρα.
THE LIFO TEAM
Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Βιβλίο / Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Ο Βρετανός ιστορικός Πολ Κάρτλετζ αποκαθιστά την ιστορική πόλη της αρχαιότητας που αντιμετώπιζαν υπεροπτικά οι Αθηναίοι. Δείχνει πώς τα θηβαϊκά θέματα επιβιώνουν στη σύγχρονη τέχνη, γράφει για τον Επαμεινώνδα που είχε έναν μόνο τραχύ μανδύα, παρουσιάζει την κοινωνία που δημιουργεί τον Ιερό Λόχο, ένα στρατιωτικό σώμα που αποτελείται αποκλειστικά από εραστές και ερώμενους.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

σχόλια

1 σχόλια