Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
Στη ζωή, στα σχεδόν τριάντα τρία χρόνια μου, έχω μάθει κυρίως ένα πράγμα, αυτό που έχει πει κι η Μαντόνα: «Μην παίρνεις τίποτα προσωπικά». Δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Οι Αθηναίοι

Το Jason-Αντιγόνη Dane είναι το Αθηναίο της εβδομάδας

Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ανθρώπων και των ζώων, ηθοποιός. Γεννήθηκε στο Κολωνάκι, ζει στα Εξάρχεια

Το παιδικό μου όνειρο ήταν να γίνω ηθοποιός, γι' αυτό σπούδασα Θεατρολογία. Είμαι αριστούχο απόφοιτο του τμήματος Θεατρικών Σπουδών και της δραματικής σχολής της Ρούλας Πατεράκη.

 

Πιστεύω όμως ότι βαθύτερο όνειρό μου ήταν η σχέση μου με τον κόσμο. Στη φαντασίωσή μου είμαι εγώ απέναντι στον κόσμο, να μιλάω, να αντιτίθεμαι σε κάτι που είναι γενική παραδοχή.

 

Δεν ξέρω αν μιλάω ως ηθοποιός, καλλιτέχνης, ακτιβιστής, δημοσιογράφος ή πολιτικός, αλλά σίγουρα με ενδιαφέρει η σχέση με την κοινωνία. Το όνειρό μου ήταν να δημιουργήσω μια αρμονία, την αρμονία που δεν ένιωθα όταν ήμουν μικρό. Όχι μόνο για μένα, συνολικά.


• Πέρασα τρελό bullying στο σχολείο, πριν καταλάβω το ίδιο τι ήμουν ως οντότητα με είπαν «αδερφή». Σίγουρα ήμουν ένα ευγενικό παιδάκι και πάντα ήμουν πιο κοντά στις γυναίκες μέσα στην οικογένεια.

 

Γενικότερα, όμως, αγαπούσα πάντα τις γυναίκες. Και φίλες είχα γυναίκες και τώρα πια αγαπώ τις γυναίκες πιο πολύ από ποτέ. Είμαι πολύ πιο επιφυλακτικό απέναντι στους άνδρες, σε σημείο που λέω «μακάρι να έπαυαν να μου αρέσουν κιόλας».

 

Θεωρώ ότι πρέπει να μου αποδείξει πολλά πράγματα ένας άνδρας για να τον πάρω στα σοβαρά, να μου αποδείξει ότι δεν χρησιμοποιεί το κοινωνικό του προνόμιο, ότι είναι φεμινιστής, ενώ μια γυναίκα, και να μην είναι φεμινίστρια, τη συμπονώ και νιώθω ότι υφίσταται σαφώς πολύ χειρότερα την καταπίεση της πατριαρχίας. Έτσι, τη νιώθω πολύ πιο αδελφικά δίπλα μου, σαν sister, σαν αδελφή.

 

Όχι ότι δεν καταπιέζονται και οι άνδρες από την πατριαρχία, απλώς δεν το καταλαβαίνουν. Πρέπει να κάνουν την αναπαραγωγή του στερεοτύπου και βασανίζονται μέσα σε αυτό, αλλά δεν διανοούνται καν να μην είναι σκληροί, αρχηγοί και γαμιάδες. Ή να έχουν το προνόμιο να μην πρέπει να είναι πετυχημένοι επαγγελματικά. Και ταλαιπωρούνται κι αυτοί χωρίς καν να το συνειδητοποιούν.

 

Είναι το όνειρο της ζωής μου να μεγαλώσω ένα παιδί και να κάνω οικογένεια. Και το επιχείρημα δεν πρέπει να είναι ότι είναι τόσα παιδιά σε ιδρύματα. Kάθε άνθρωπος θα έπρεπε να έχει αυτό το δικαίωμα, αφού πληρώνει φόρους και αναλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις.


• Γνωρίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα από καταβολής κόσμου είναι οι θρησκείες, δεν μπορώ να μην το θίξω. Είναι το κεντρικό ζήτημα, όπως και η έμφυλη διάκριση ή το θέμα του βιγκανισμού. Τα συνδέω όλα αυτά. Και κάθε φορά που υπάρχει μια αντίδραση και έλλειψη κατανόησης, πόσο μάλλον ρητορική μίσους εναντίον μου, αποδεικνύεται το πόσο πίσω είμαστε ακόμα σε πολλά θέματα.

 

Ακόμα και το ότι γράφτηκαν αυτές τις μέρες άρθρα για το πώς ντύθηκα στη Βουλή –όσα γράφτηκαν ήταν σαν ρεπορτάζ μόδας– δείχνει πόση δουλειά χρειαζόμαστε. Κάτι σημαίνουν όλα αυτά για να ασχολούμαστε τόσο πολύ μαζί τους. Η παρουσία μου καταλήγει πάντα να έχει πολλαπλό συμβολισμό.

 

Μέχρι και τον φεμινισμό βοηθάει, γιατί θεωρούν κατώτερη τη γυναίκα και τα ρούχα της, και όταν τα βλέπουν στο κυρίαρχο φύλο, εμένα δηλαδή, έτσι όπως με αντιλαμβάνονται –τι κι αν έχω δηλώσει άφυλο–, δεν το δέχονται, σιγά-σιγά καταλαβαίνουν ότι δεν είναι κακό να φοράς φόρεμα, άρα φυσικά και δεν είναι κατώτερο να είσαι γυναίκα. Δημιουργεί πολλαπλές σκέψεις, πολυδιάστατες.

 

 
Είμαι παιδί του έρωτα, συνηθίζω να λέω. Τον έχω ήδη ζήσει στο έπακρο. Και συνεχίζω. Τα δίνω όλα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Είμαι παιδί του έρωτα, συνηθίζω να λέω. Τον έχω ήδη ζήσει στο έπακρο. Και συνεχίζω. Τα δίνω όλα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


• Νιώθω ότι η Αθήνα γίνεται πολυπολιτισμική με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο, με τους τόσους τουρίστες, πρόσφυγες και μετανάστες. Νιώθω ασφάλεια και σιγουριά σε μια τέτοια πόλη και βρίσκω πολύ ενδιαφέρον ένα μέρος όπου υπάρχουν όλοι οι άνθρωποι, που είναι πέρασμα.

 

Το κέντρο της Αθήνας το έχει αυτό, μετανάστες, πρόσφυγες και τουρίστες απ' όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Αλλάζει πάρα πολύ το πρόσωπο της πόλης τον τελευταίο καιρό. Με το Airbnb και τον τουρισμό που υπάρχει όλον το χρόνο, τα φθηνά ενοίκια.

 

Ο κόσμος από την Ευρώπη κάνει μια παύση από τη δουλειά του κι έρχεται για έναν-δυο μήνες, μέχρι και τον χειμώνα. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το ότι αυξάνονται τα vegan εστιατόρια στην Αθήνα, το ότι στο κέντρο βλέπεις έντονα το LGΒT στοιχείο πιο απελευθερωμένο, τους τουρίστες, νομίζω ότι είναι κάτι καταπληκτικό, ονειρεύομαι μια τέτοια Αθήνα, που ήδη αρχίζει να γίνεται. Και προσπαθώ να συντελέσω κι εγώ σ' αυτή την αλλαγή.

 

Μια πόλη που θα είναι LGΒT friendly, που θα έχουν τα γκέι μαγαζιά τη σημαία απ' έξω και θα σταματήσουν να τη φοβούνται, δεν θα εκμεταλλεύονται το κοινό μόνο ως επιχειρήσεις. Οραματίζομαι επίσης μια πόλη που να είναι ΑμεΑ friendly, γενικότερα να συνυπάρχουμε. Η Αθήνα μπορεί να δώσει ένα μήνυμα για όλη την Ελλάδα.


• Αν δεν υπήρχαν τα στερεότυπα ότι πρέπει να κάνουμε σεξ με άτομα του θεωρούμενου αντίθετου φύλου και ήταν εντελώς οk αυτό κοινωνικά, σίγουρα τα περισσότερα άτομα θα ήταν αμφιφυλόφιλα ή και πανσέξουαλ. Είναι σαφές, εμένα μια ζωή με κοιτούν άνδρες στον δρόμο και πιο πολύ οι άνδρες που αυτοπροσδιορίζονται και καλά ως στρέιτ, όχι οι γυναίκες ούτε οι γκέι άνδρες. Αυτό αποδεικνύει πόσο μεγάλη επιθυμία υπάρχει, αλλά κρύβεται.

 

Μόλις γυρίσω και κοιτάξω αυτόν που με κοιτάει, αμέσως στρέφει αλλού το βλέμμα του. Όταν χάνεις μια ευκαιρία να ζήσεις κάτι καλό, αυτό δεν σε ωφελεί, σε πάει πίσω.

 

Νομίζω ότι δεν διασκεδάζουμε τη ζωή μας όσο θα μπορούσαμε. Το σεξ και το συναίσθημα είναι πολύ σημαντικά για να είμαστε καλά και αυτό το παραβλέπουμε πολλές φορές. Δεν είναι καλά ένας άνθρωπος όταν έχει επιθυμίες που δεν τις εκδηλώνει, και μπορεί αυτό να μην το αντιλαμβάνεται καν.


• Υπάρχει και το μίσος, αλλά εισπράττω πάρα πολλή αγάπη. Αυτοί που τολμούν να μου απευθυνθούν είναι κυρίως αυτοί με την αγάπη. Πίσω από το πληκτρολόγιο γίνεται χαμός, υπάρχει τρομερό bullying, κυρίως από άνδρες με νεοναζί ιδεολογία, που σοκάρονται και λένε «πού πάει η Ελλάδα;». Πού πάει; Σε μια απελευθέρωση και μια αποδοχή; Μήπως και αγαπήσουμε περισσότερο;

 

Και εννοείται πως ένα άτομο σαν κι εμένα μπορεί να μεγαλώσει τέλεια ένα παιδί. Είναι το όνειρο της ζωής μου να μεγαλώσω ένα παιδί και να κάνω οικογένεια. Και το επιχείρημα δεν πρέπει να είναι ότι είναι τόσα παιδιά σε ιδρύματα.

 

Kάθε άνθρωπος θα έπρεπε να έχει αυτό το δικαίωμα, αφού πληρώνει φόρους και αναλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις. Eίναι πολύ απλά αυτά τα πράγματα και όλα τα άτομα τα καταλαβαίνουμε, αλλά κάποια ψάχνουν χιλιάδες επιχειρήματα για να μην πουν τα αυτονόητα.

 

Λυπάμαι που έκανα πρώτη φορά σεξ στα 18 μου, ενώ το ήθελα αρκετά χρόνια πριν. Λυπάμαι που ολοκλήρωσα το coming out μου στα 27 μου, όσο κι αν ο περισσότερος κόσμος με φαντάζεται ως τόσο επαναστατικό, που στα 15 μου θα το είχα πει παντού. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Λυπάμαι που έκανα πρώτη φορά σεξ στα 18 μου, ενώ το ήθελα αρκετά χρόνια πριν. Λυπάμαι που ολοκλήρωσα το coming out μου στα 27 μου, όσο κι αν ο περισσότερος κόσμος με φαντάζεται ως τόσο επαναστατικό, που στα 15 μου θα το είχα πει παντού. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


• Μόνο και μόνο η ύπαρξη των ίντερσεξ ατόμων αποδεικνύει ότι τα φύλα δεν είναι μόνο άρρεν και θήλυ. Αν εξετάσουμε τα εξωτερικά και εσωτερικά βιολογικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων, θα καταλήξουμε ότι δεν υπάρχουν μόνο δύο κατηγορίες φύλων.

 

Κάθε άνθρωπος έχει έναν μοναδικό συνδυασμό βιολογικών χαρακτηριστικών, άρα κάθε άνθρωπος είναι κι ένα «φύλο» βιολογικά. Άρα το φύλο είναι μόνο κοινωνικό, είναι φάσμα, κι ένα κατεξοχήν κοινωνικό κατασκεύασμα.


• Mε τρομάζει το πόσο γυμνοφοβική και σεμνότυφη παραμένει η ελληνική, και όχι μόνο, κοινωνία. Η γυμνοφοβία, όπως άλλωστε και η τρανσφοβία και η ομοφοβία, πάει συνήθως χέρι-χέρι με τον μισογυνισμό και τη φεμφοβία.

 

Στη femme έκφραση φύλου συνηθίζεται να υπάρχει αρκετή ή περισσότερη αποκάλυψη σώματος, σε αντίθεση με τη masc, που «το παίζει» –σοβαρή πατριαρχία γαρ– και τα κρύβει όλα! Όσο το γυμνό σώμα προκαλεί σοκ, τόσο προβληματισμό χρειάζεται να εγείρει σε όλα μας κάτι τέτοιο.


• Αυτό που σίγουρα με κάνει υπερήφανο είναι ότι έχω καταφέρει να εισαγάγω την πολιτική διάσταση στη ζωή μου, με την ευρεία ή τη στενή έννοια. Πίσω από ό,τι έχω κάνει υπάρχει μια πολιτική στάση, μια θεώρηση για τον κόσμο.

 

Είτε πρόκειται για το ότι εξέδωσα βιβλία στα ελληνικά για την εκμάθηση όλων των ευρέως ομιλούμενων γλωσσών του κόσμου επειδή ήθελα να κάνω τα άτομα που έχουν ως πρώτη γλώσσα τα ελληνικά να επικοινωνήσουν πιο αποτελεσματικά με τον υπόλοιπο κόσμο, είτε σχετίζεται με την ακτιβιστική μου δράση για τα δικαιώματα των ανθρώπων και των ζώων, τον φεμινισμό, την αθεΐα, τον βιγκανισμό, τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, τον αντιρατσισμό και τον αντιφασισμό.


• Δεν έχω ακριβώς μετανιώσει, απλώς λυπάμαι που μεγάλο μέρος της ζωής μου ήμουν φοβισμένο, ντροπαλό και πολύ θλιμμένο. Δεν φταίω, βέβαια, γι' αυτό. Και ίσως ήταν το απαραίτητο στάδιο για να είμαι όπως είμαι τώρα.

 

Λυπάμαι που έκανα πρώτη φορά σεξ στα 18 μου, ενώ το ήθελα αρκετά χρόνια πριν. Λυπάμαι που ολοκλήρωσα το coming out μου στα 27 μου, όσο κι αν ο περισσότερος κόσμος με φαντάζεται ως τόσο επαναστατικό, που στα 15 μου θα το είχα πει παντού.

 

Κυρίως λυπάμαι που η αυτο-εικόνα μου επηρεάστηκε και καθορίστηκε από το bullying που δέχτηκα. Αλλά σημασία έχει που κατάφερα πλέον να ζω όπως περίπου θέλω και μην υπολογίζω την κακεντρέχεια που μας περιτριγυρίζει.


• Ο πιο μεγάλος μου φόβος θα τολμήσω να πω ότι είναι ο θάνατος, τόσο ο δικός μου όσο και, περισσότερο, των ανθρώπων που αγαπώ. Δεν πιστεύω σε άλλες ζωές, καθότι άθεο. Δεν πιστεύω στο «όλα εδώ πληρώνονται», αλλά σίγουρα όλα εδώ γίνονται ή δεν γίνονται. Ας προλάβουμε να τα κάνουμε, λοιπόν!

 

Δεν το αντιμετωπίζω με τρόμο, με βοηθά να μη στενοχωριέμαι και να σκέφτομαι συνέχεια πως αξίζει να ζω την κάθε στιγμή και να ρουφάω τη ζωή. Είναι εφαλτήριο για ζωή αυτός ο φόβος.

 

Ας κάνουμε αυτό που φοβόμαστε, αυτό που δεν υποψιαζόμασταν ως τώρα, ας βγούμε από το comfort zone μας. Τουλάχιστον, να τείνουμε προς αυτό το τόλμημα. Μόνο τότε τα πράγματα αποκτούν ένα ειδικό φως.


• Τύχη υπάρχει, αυτό αποδεικνύεται συνεχώς. Τύχη και τυχαίο είναι να γεννηθείς σε οικογένεια χωρίς οικονομικά προβλήματα και ατυχία να πνιγείς στο Αιγαίο προσπαθώντας να ξεφύγεις από εμπόλεμη ζώνη.

 

Ας το έχουμε συνεχώς κατά νου αυτό και να μην ξεχνάμε τα κοινωνικά προνόμια που τυχόν έχουμε. Δεν είμαστε όλα μας στην ίδια αφετηρία. Τύχη όμως είναι και να σε αγαπούν. Και το να σε αγαπούν συμβαίνει ακόμα κι αν δεν έχεις κοινωνικά προνόμια.

 

• Η Αθήνα είναι πόλη μαγική, το είπε κι ο Χατζιδάκις σε τραγούδι του. Είναι τόσο αντιφατική, που καταντά, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα. Έχω ακούσει Βορειοευρωπαίες φίλες να παρατηρούν ότι ο τρόπος που παραβιάζουν οι Αθηναίοι τον ΚΟΚ είναι σκανδαλώδης, όπως επίσης και οι κακοτεχνίες στα πεζοδρόμια.

 

Κι εμένα με ενοχλούν όλα αυτά φυσικά. Με ενοχλεί η αγένεια των Ελλήνων συνολικά, ο τρόπος που σπρώχνουν για να μπουν στο μετρό, το ότι παραλείπουν να πουν «παρακαλώ», «ευχαριστώ» και «συγγνώμη». Τα κορναρίσματα, το ότι φωνάζουν συνεχώς και δεν υπολογίζουν γενικά τους συνανθρώπους τους.


• Με εκνευρίζει η «παντελής έλλειψη ευαισθησίας» (φράση του σίριαλ «Απαράδεκτοι» – είμαι «nineties bitch», τι να κάνω;). Αυτό που τόσο με εκνευρίζει, αλλά με κάνει και να γελάω, είναι το πώς οι άνθρωποι –γιατί ο κόσμος μας είναι όπως είναι λόγω ανθρώπινων επιλογών– είναι ικανοί από το να κωφεύουν και να στρουθοκαμηλίζουν μέχρι να βρίσκουν χίλιες δυο δικαιολογίες για να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να μην κάνουν αυτό που πρέπει.

 

Ονειρεύομαι πολίτιδες που επικοινωνούν μεταξύ τους και κοιτούν μαζί μπροστά. Υπάρχουν τέτοιες αρκετές. Σημασία έχει κάπως έτσι να γίνουν όλες ή οι περισσότερες.

 

 Είναι σαφές, εμένα μια ζωή με κοιτούν άνδρες στον δρόμο και πιο πολύ οι άνδρες που αυτοπροσδιορίζονται και καλά ως στρέιτ, όχι οι γυναίκες ούτε οι γκέι άνδρες. Αυτό αποδεικνύει πόσο μεγάλη επιθυμία υπάρχει, αλλά κρύβεται. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Είναι σαφές, εμένα μια ζωή με κοιτούν άνδρες στον δρόμο και πιο πολύ οι άνδρες που αυτοπροσδιορίζονται και καλά ως στρέιτ, όχι οι γυναίκες ούτε οι γκέι άνδρες. Αυτό αποδεικνύει πόσο μεγάλη επιθυμία υπάρχει, αλλά κρύβεται. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


• Αυτό που μου δίνει δύναμη είναι η επαφή με την πραγματικότητα αλλά και η ενδοσκόπηση. Δύναμη μου δίνουν οι άνθρωποι και η φύση αλλά και το να σκέφτομαι και να επικοινωνώ με τον βαθύτερο εαυτό μου – ή και τις εαυτές μου, καθότι δεν έχουμε μόνο έναν εαυτό οι άνθρωποι. Και η ζωή μου τα έχει όλα αυτά, ακόμα και ταυτόχρονα.

 

Είναι κλισέ, αλλά και διαχρονικό: οι άνθρωπες είναι ζώα με τεράστιες δυνάμεις, φοβερά ένστικτα. Μπορούν, ακόμα κι όταν πιάνουν πάτο, να αρχίσουν να ανεβαίνουν ξανά ή και να ανεβούν για πρώτη φορά.

 

Χωρίς περιστροφές, αυτό που μου δίνει δύναμη είναι η αγάπη. Μόνο τότε «ντοπάρομαι», με διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα, το ρεύμα της αγάπης. Είμαι στην τσίτα όταν ζω την αγάπη, την πιο ωραία τσίτα του κόσμου όμως.


• Υπάρχει ευτυχία. Είναι τόσο έξω από εμάς όσο και μέσα μας. Και αν αυτό το μέσα και το έξω είναι σε αγαστή επικοινωνία, τότε σίγουρα υπάρχει ευτυχία. Την ευτυχία την αποφασίζεις και την πραγματοποιείς κατά το μάλλον ή ήττον. Αλλά υπάρχει ούτως ή άλλως εκεί και σε περιμένει.

 

Είναι τα δέντρα που συναντάς στον δρόμο, η γάτα που τρέχει δίπλα σου, η βροχή και η ηλιοφάνεια, τα χαμόγελα και οι αγκαλιές που θα ανταλλάξεις. Και μόνο το γεγονός ότι «είμαστε ακόμα ζωντανοί» είναι επαρκής λόγος για να γεμίζεις ευτυχία.

 

Επί παραδείγματι, εγώ επέλεξα να ευτυχήσω πρώτη φορά στη ζωή μου με τέτοια αποφασιστικότητα λίγο πριν μπει το 2018. Όσο είσαι ζωντανή, υγιές και ασφαλής, αξίζει να νιώθεις ευτυχισμένο και να παλεύεις για όσες δεν είναι κάτι από τα προηγούμενα ή τίποτε από αυτά.


• Είμαι παιδί του έρωτα, συνηθίζω να λέω. Τον έχω ήδη ζήσει στο έπακρο. Και συνεχίζω. Τα δίνω όλα. Όλα τα άτομα που ερωτεύτηκα ή είχα σχέση ήθελα να τα παντρευτώ και να μεγαλώσουμε παιδιά. Από τις πληγές όμως που έχω από αυτές τις ερωτικές ιστορίες τρέχει ακόμα αίμα. Ή έτσι το βιώνω εγώ.

 

Μου δίνει, άλλωστε, και τρομερή έμπνευση ο τρόπος που βλέπω τον έρωτα. Σε κάνει να πετάς, αλλά μπορεί να σε κάνει και νεκροζώντανο. Έχει πλάκα. Σίγουρα σου επιβεβαιώνει ότι είσαι εκεί και δεν πέθανες ακόμη.

 

Όσο περνά ο καιρός, βέβαια, καταλαβαίνεις ότι είναι ένα παιχνίδι με ειδικούς κανόνες και αυτό συνήθως σε ξενερώνει, σε κάνει να το δεις αλλιώς το πράγμα και να το απομυθοποιήσεις. Αλλά εκεί που νομίζεις ότι δεν σε αφορά πια ο έρωτας, τσουπ, έρχεται κάτι και σε απογειώνει πάλι.

 

Κάπου διάβασα πρόσφατα όμως ότι όταν ερωτευόμαστε, αυτό δεν συμβαίνει τυχαία, αλλά είναι γιατί κατά βάθος εμείς το έχουμε ανάγκη και το προκαλούμε. Με συγκλόνισε αυτή η συνειδητοποίηση.


• Είμαι φύσει αισιόδοξο άτομο αλλά και μελαγχολικό κάποιες στιγμές. Ακόμα όμως κι αυτή η μελαγχολία είναι που καταλήγει να με κάνει ευαίσθητο και μαχητικό. Τα φιλαράκια μου δεν πιστεύουν το πόσο μπορεί να πέφτω στα τάρταρα αλλά και να ανεβαίνω στα ουράνια ακόμη και με κάτι μικρό.

 

Αν με ρωτάς, νιώθω ότι τα πράγματα βελτιώνονται κιόλας. Σε πείσμα των καιρών, ανοίγει όσο ποτέ ο διάλογος για τον φεμινισμό και τον βιγκανισμό και για το πόσο η πατριαρχία μάς καταπιέζει όλα. Κι αυτό εμένα με ικανοποιεί.

 

• Θα ήθελα πολύ να πολιτευτώ και να μπω στη Βουλή, περιμένω την πρόταση. Θέλω να δω ποιο κόμμα θα το τολμήσει. Θα έχει συμβολική πολιτική διάσταση το να μπει ένα ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο στη Βουλή.


• Στη ζωή, στα σχεδόν τριάντα τρία χρόνια μου, έχω μάθει κυρίως ένα πράγμα, αυτό που έχει πει κι η Μαντόνα: «Μην παίρνεις τίποτα προσωπικά». Δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου. Τα πράγματα πάνε συχνά άσχημα. Αν εστιάσεις στο θετικό, σε ό,τι σου δίνει χαρά, θα νιώσεις καλύτερα.

 

Ακόμα κι όταν όλα μοιάζουν αδύνατα, υπάρχει σχεδόν πάντα μια διέξοδος. Ή έτσι αξίζει να το βλέπουμε, να επινοούμε την πολυπόθητη διέξοδο. Η πεποίθηση αυτή είναι ό,τι πιο σπουδαίο έχουν οι άνθρωπες.

O M.Hulot είναι διευθυντής της έντυπης LIFO και δουλεύει σε αυτήν από το πρώτο φύλλο της

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Jason- Antigone και άλλα 8 πρόσωπα που κινούνται πέρα από το δίπολο άντρας/γυναίκα, μιλούν στο LIFO.gr
Μια κατατοπιστική συζήτηση με ανθρώπους που κινούνται σε ολόκληρο το (ευρύτατο και ρευστό, όπως αποδεικνύεται) φάσμα της ταυτότητας φύλου για το τι εξυπηρετεί η αυστηρή οριοθέτηση της έννοιας του Φύλου από την κοινωνία
Ρηνιώ, τι σημαίνει να είσαι γονέας intersex παιδιού;
Η Ρηνιώ Συμεωνίδου είναι μία από τις πρώτες μητέρες στην Ελλάδα που αποφάσισε όχι να «κρύψει» το παιδί της αλλά να το υποστηρίξει ανοιχτά και υπερήφανα, φτάνοντας μέχρι τη Βουλή
Στο δικαστήριο σήμερα η πρώτη διαγραφή φύλου από ταυτότητα - Τι ζητά το Jason Αντιγόνη
Ζητά να αναγνωριστεί ως non binary, δηλαδή άτομο που δεν υπάγεται στο δίπολο των φύλων
Η προοπτική αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και ο συντηρητισμός του πολιτικού συστήματος
Σκέψεις σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο αναδοχής για τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με αφορμή την 6η Γιορτή Οικογενειών Ουράνιο Τόξο στην Ακαδημία Πλάτωνος
Βουλή: «Ναι» στην αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια - Εγκρίθηκε το επίμαχο άρθρο
161 βουλευτές υπερψήφισαν το άρθρο 8 του σχετικού νομοσχεδίου
Ο 21χρονος transgender τραγουδιστής Jaimie Wilson λέει πως έχασε συγγενείς και φίλους μετά την μετάβασή του
Στην αρχή τον κατηγορούσαν πως ήταν πολύ «θηλυκός» για άντρας και τώρα πως παραείναι «αρρενωπός»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Snik: «Δεν έχω πει σε κανέναν ούτε "πάρε ναρκωτικά" ούτε "πάρε ένα όπλο στο χέρι"»
Ο πρωτοπόρος της νέας ελληνικής ραπ σκηνής μιλά για την τεράστια επιτυχία που απολαμβάνει, εξηγεί πώς κατάφερε να φτάσει ως εδώ και δίνει τον δικό του ορισμό στην ευτυχία.
Ο ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης αφηγείται τη ζωή του στη LifO
Ζωγράφος. Γεννήθηκε στον Κοσμά Κυνουρίας και ζει στην πλατεία Μαβίλη.
Mad Clip: «Δεν προσπαθώ να γίνω είδωλο, ήρθα να πω τη δική μου ιστορία»
Ράπερ. Γεννήθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, ζει στη Γλυφάδα. Ζει την εκδίκηση του ραπ στην Ελλάδα, που «μπήκε ακόμα και εκεί που το κορόιδευαν».
Βάσω Καμαράτου: «Μιλάτε, γιατί χανόμαστε»
Ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Τρούμπα, ζει στο Πεδίον του Άρεως. Ο πρώτος της αυτοσχεδιασμός ήταν κρίση πανικού.
Βασίλης Κεκάτος: «Είναι ολοφάνερο ότι μας έχουν στο φτύσιμο»
Ο ορμητικός σκηνοθέτης που βραβεύτηκε στις Κάννες μιλά για τη μεθυστική του εμπειρία στις Κάννες, τη μικροψυχία όσων είπαν ότι εκμεταλλεύτηκε τα queer θέματα, το γεγονός ότι δεν έχει φράγκο στα 28 του χρόνια και ότι γράφει το υπουργείο Πολιτισμού στ΄ αρχ... του!
Ο Παναγιώτης Πανταζής (Pan Pan) κατάφερε να «πληρώνει τους λογαριασμούς του» από τα κόμικς που σχεδιάζει
Comic artist, illustrator, μουσικός. Γεννήθηκε και ζει στο Πολύγωνο. Μικρός ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής.
Η Αλκυόνη Παπαδάκη, δημοφιλέστατη λογοτέχνης, αφηγείται τη μυθιστορηματική της ζωή
Η συγγραφέας που γεννήθηκε στο Νιοχωριό Χανίων και ζει στο Μαρούσι δεν έζησε ούτε απλά ούτε εύκολα...
Η μαγείρισσα Feyrouz αφηγείται τη ζωή της στη LiFO
Η Feyrouz-Ελένη Κιλτσικσή γεννήθηκε στην Αντιόχεια και μένει στου Ζωγράφου. Μόλις άνοιξε το δεύτερο μαγαζί της στο Μοναστηράκι, ακριβώς δίπλα στο πρώτο, όπου φτιάχνει υπέροχα ανατολίτικα γλυκά.
Τζούλια Σουγλάκου: «Κάποιος που ζει στα Ζαγοροχώρια ή στη Μάνη δεν χρειάζεται σώνει και καλά να ξέρει τι είναι όπερα»
Υψίφωνος. Γεννήθηκε στο Γύθειο, μένει στους Αμπελόκηπους. Πιστεύει πάρα πολύ στο «ευ» της μεταβολής.
Μαρία Ευθυμίου: Η λέξη «φασίστας» δεν χρησιμοποιήθηκε επί της ουσίας αλλά ως όπλο διάλυσης της κοινωνίας
Η εξέχουσα Ιστορικός και συγγραφέας θεωρεί ότι η μεγαλύτερη επανάσταση είναι αυτή που συμβαίνει μέσα μας.
Κάτια Δανδουλάκη: Αν η ψυχή του Μάριου Πλωρίτη έχει μείνει εδώ, θα ήθελα να βλέπει ότι είμαι χαρούμενη
Ηθοποιός. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ζει στο Κολωνάκι. Κοιμάται με ένα λούτρινο μικρό σκυλάκι που δεν αποχωρίζεται ποτέ.
Ηλίας Μαμαλάκης: «Χαίρομαι που κατάφερα να κάνω πολύ κόσμο να ξεφοβηθεί την κουζίνα»
Σεφ. Γεννήθηκε στην Πεύκη, μένει στον Διόνυσο. Το φαγητό για εκείνον είναι πρωτίστως θρέψη και δευτερευόντως απόλαυση.
Δημήτρης Χρονόπουλος: «Το γλυκό θα έπρεπε να είναι σε καλύτερο επίπεδο στην Ελλάδα»
Consultant Valrhona ambassador. Γεννήθηκε και ζει στο Γαλάτσι. Όταν πήγε για πρώτη φορά στη Γαλλία και του έφεραν να φάει ταρτάρ, έκανε εμετό.
Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα: Η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού αφηγείται τη ζωή της
Δρ. χημικός, οινολόγος, συγγραφέας, αντεπιστέλλον μέλος της Γεωργικής Ακαδημίας της Γαλλίας: αυτή είναι η γυναίκα που αγάπησε το ελληνικό κρασί όσο λίγοι
Μαρία (Cyber) Κατσικαδάκου: «Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά εάν δεν σεβαστούμε το αιδοίο»
Ιδρύτρια/διοργανώτρια του Outview Festival. Γεννήθηκε στον Πειραιά, ζει στην Καλλιθέα. Κάποτε μπήκε σε ένα σουβλατζίδικο με κρίση υπογλυκαιμίας, επειδή είναι διαβητική, και την πέταξαν έξω γιατί νόμιζαν ότι είναι πρεζάκι.
40 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 12 Επόμενα
avatar nego 17.5.2018 | 13:26
Το διάβασα,προφανώς εχω κάποιες αντιρρησεις και περισσότερες απορίες αλλα αυτό αφορά εμενα και μόνο τελικά.Οσο το διαβαζα παντως τοσο ενιωθα το αγχος του συντάκτη και του επιμελητη του κειμένου για το σιγμα το τελικό.
Ωραίο πλάσμα ! και φιλοσοφημένο. Και προσπαθεί.
Είναι σαφές, εμένα μια ζωή με κοιτούν άνδρες στον δρόμο και πιο πολύ οι άνδρες που αυτοπροσδιορίζονται και καλά ως στρέιτ, όχι οι γυναίκες ούτε οι γκέι άνδρες. Αυτό αποδεικνύει πόσο μεγάλη επιθυμία υπάρχει, αλλά κρύβεται Πηγή: www.lifo
"και καλά στρειτ" σε όλη τη συνέντευξη αμφισβητεί ουσιαστικά τους ετεροφυλόφιλους ,μιλάμε για έναν συνεχή αφορισμό,ο οποίος ,εν κατακλείδι θέλει να μας πει ότι ήρθαν οι κακίες κοινωνίες ,οι κακίες θρησκείες, και οι εξωγήινοι(που προφανώς έφτιαξαν τα δυο πρώτα για να καταπιέζουν την ανθρωπότητα)και από εκεί που ήμαστε όλοι μια χαρά ουδέτερα ανθρωπα και αθηναια(sic) μας έκαναν πλύση εγκεφάλου να πρέπει να μας αρέσουν τα κοριτσάκια.Σαν μην έφτανε αυτό μας επέβαλλαν και αυτή τη "ρατσιστική" γλώσσα χωρίς ουδέτερα ,εκεί που τα χρειάζεσαι.Του είναι αδιανόητο ότι 2 χρόνων κατέβαινα κάτω από τα τραπέζια και έψαχνα κάτω από τις φούστες των γυναικών ,χωρίς να έχει προλάβει να με εκμαυλίσει καμιά πατριαρχία,απλά λειτουργώντας με το ένστικτο μου,όπως βέβαια,του είναι αδιανόητο,ότι οι περισσότεροι που τον κοιτάζουν στο δρόμο ΔΕΝ το κάνουν από επιθυμία...
Littlefinger Littlefinger 17.5.2018 | 15:46
Φίλε πάντως οι Σαϊεντολόγοι αυτό πιστεύουν ότι οι εξωγήινοι έφτιαξαν αυτές τις θρησκείες. Και πληρώνουν κιόλας για να φτάσουν σε αυτήν την επίγνωση..
avatar J.Brian 17.5.2018 | 17:25
Συγνώμη αλλά δεν είπε ότι δεν υπάρχουν ετεροφυλόφιλοι. Είπε το αυτονόητο, που κι εγώ ως προσδιοριζόμενη γυναίκα και μάλιστα κλασσική τελείως, μπορώ να επιβεβαιώσω μέσα από την εμπειρία μου. Πως υπάρχει πολλή υποκρισία κυρίως από αυτούς, που νοιώθουν την ανάγκη να μας επιβάλουν τη δήθεν υπερχειλίζουσα σεξουαλικότητα τους. Για άντρες και γυναίκες μιλάω. Κι εγώ είχα ορμές από το νηπιαγωγείο. Ήμουν καψούρα με συμμαθητή στα 5. Τι σημαίνει αυτό; Είμαι γυναικάρα; Κι αν είμαι , αυτό με κάνει κάτι πολύ σπουδαίο; Νομίζω εκεί εστιάζει η άποψη του. Ότι πολύ σημασία δίνουμε σε αυτό που υπάρχει μέσα στο βρακί μας, ενώ στην ουσία κανείς δεν έγινε ευτυχισμένος μέσα από αυτό μόνο. Η ουσία είναι να κάνεις αυτό που θέλεις και η όποια κοινωνία, να κοιτάξει τα μούτρα της. Θέλεις να έχεις 10 γκόμενες; Μπράβο αλλά άσε και τον άλλο, που θέλει να φοράει σουτιέν, να ζήσει. Δεν είναι και σπουδαίο κατόρθωμα το πήδημα. Και οι ουρακοτάγκοι - ουρακοτάγκες το κάνουν. Εγώ πάντως θεωρώ το άτομο αυτό θαρραλέο και του λέω μπράβο. Και ναι οι γκέυ άντρες είναι πολύ περισσότεροι από όσο νομίζετε
mr. pinkeyes mr. pinkeyes 18.5.2018 | 01:00
Πεστα χρυσοστομη!
Έχει τα κενά του, αλλά και ποιος δεν τα έχει;
Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
(επίσης μεταξύ άλλων προβληματίστηκα γιατι να αντιλαμβάνομαι το ουδέτερο άρθρο ως μειωτικό).
@Baraski Μην κρίνετε,εξ ιδίων,τα αλλότρια,γιατί είναι ,τουλάχιστον,φασιστικό(περισσότερο από την πατριαρχία...)
@J.Brian Αγαπητή μου,άλλα λέτε εσείς ,άλλα αυτό(ς). Υπαρχουν τουλάχιστον 10 σημεία που αμφισβητεί ξεκάθαρα ότι υπάρχουν εντελώς ετεροφυλόφιλα άτομα με κυρίαρχο ,αυτό που επισήμανα.Νομίζω ότι τα ελληνικά μου είναι αρκετά καλά για να καταλαβαίνω τι διαβάζω και μάλλον αυτό κατάλαβαν οι περισσότεροι.ΔΕΝ είμαι υποχρεωμένος να υποθέτω τι εννοεί.Διαβάζω μια συνέντευξη και απαντώ πάνω στα λεγόμενα του.Πάμε ,όμως,σ'αυτό που λέτε εσείς."που νοιώθουν την ανάγκη να μας επιβάλουν τη δήθεν υπερχειλίζουσα σεξουαλικότητα τους. Πηγή: www.lifo.gr"
Έχω δώσει ποτέ συνέντευξη εγώ η οποιοσδήποτε άλλος γιατί είμαι άνδρας και ετεροφυλόφιλος;Το άτομο αυτό έχει αναστατώσει την ελληνική δικαιοσύνη και έγινε διάσημος στα ελληνικά Μ.Μ.Ε για να μας πει ότι δεν αισθάνεται ούτε άνδρας,ούτε γυναικά και "ότι έχει πάει με χίλιους άνδρες "(άλλη συνέντευξη). Υποτίθεται ότι είναι συγγραφέας ,ακτιβιστής και δεν ξέρω εγώ τι άλλο και δεν μίλησε ούτε δευτερόλεπτο γι' αυτά.Ποιος λοιπόν μας απασχολεί με τη σεξουαλικότητα του;
"Το σεξ και το συναίσθημα είναι πολύ σημαντικά για να είμαστε καλά"
Πάρτε τον και στα σοβαρά να συνεχίσει το μουντζούρωμα του χώρου και του κινήματος που με το ζόρι κρατιέται πιά απο λίγους ψύχραιμους για να μείνει μέσα στα πλαίσια που πρέπει : της σοβαρότητας, της ευθύνης, του διαλόγου, της πολιτικής. Ναί, πολιτικό είναι στην βάση του το κίνημα και οι κατακτήσεις του γίνονται βάσει τέτοιων κριτηρίων και άν είναι να ξαναγυρίσει στις αποκρουστικές ακρότητες της "απελευθέρωσης της ηδονής" του γαλικού Μάη, όπου αναγκάστηκαν άτομα σάν τον Σάρτρ να υπερασπίζονται αναφανδόν παιδεραστές, τότε καληνύχτα !

Δέν είναι σε καμιά περίπτωση το πρόβλημά του η εμφάνιση ή το φύλο ή τα ανθρώπινα δικαιώματα - ο βλακώδης πανηδονισμός είναι, η άποψη οτι η απενοχοποίηση του σέξ σε όλες τις μορφές του είναι κάποια σημαντική κατάκτηση (κοινωνική και ατομική) και τα επακόλουθα είναι οι σοφίες που φιλοξενείτε : " Δεν είναι καλά ένας άνθρωπος όταν έχει επιθυμίες που δεν τις εκδηλώνει, και μπορεί αυτό να μην το αντιλαμβάνεται καν".
"Η παρουσία μου καταλήγει πάντα να έχει πολλαπλό συμβολισμό".

Όσο περνάει η ώρα πιστεύω οτι πρόκειται για χοντρό τρολλάρισμα. Το ποιός ειναι το τρόλλ ακόμα δέν κατάλαβα - ο Άρης ή ετούτος εδώ :

"Μέχρι και τον φεμινισμό βοηθάει, γιατί θεωρούν κατώτερη τη γυναίκα και τα ρούχα της, και όταν τα βλέπουν στο κυρίαρχο φύλο, εμένα δηλαδή, σιγά-σιγά καταλαβαίνουν ότι δεν είναι κακό να φοράς φόρεμα, άρα φυσικά και δεν είναι κατώτερο να είσαι γυναίκα. Δημιουργεί πολλαπλές σκέψεις, πολυδιάστατες".

avatar sogl 17.5.2018 | 14:34
"Είναι σαφές, εμένα μια ζωή με κοιτούν άνδρες στον δρόμο και πιο πολύ οι άνδρες που αυτοπροσδιορίζονται και καλά ως στρέιτ, όχι οι γυναίκες ούτε οι γκέι άνδρες. Αυτό αποδεικνύει πόσο μεγάλη επιθυμία υπάρχει, αλλά κρύβεται"

αυτή είναι μία από τις πιθανές εξηγήσεις.
TheJuggernaut TheJuggernaut 17.5.2018 | 14:42
Κατ' εμέ το Jason Αντιγόνη κάνει ζημιά στα ζητήματα της LGBT κοινότητας. Σα να μην έχεις στρώσει το παντεσπάνι ακόμη, και να κάνεις χαμό για το πόσα sprinkles θα έχει επάνω η τούρτα.
avatar sogl 17.5.2018 | 16:34
Αφού σημειώσω ότι το Jason Αντιγόνη είναι συμπαθέστατο άτομο και πολύ πιο χαμηλών τόνων όταν μιλάει απ' ό,τι ενδεχομένως προδιαθέτει η ακτιβιστική παρουσία του, θα προσθέσω ότι κατ' εμέ όλοι οι Q+ (στους οποίους περιλαμβάνω και τους transgender που δεν είναι καθόλου το ίδιο με τους transexual) κάνουν ζημιά στα ζητήματα της LGBT κοινότητας γιατί έχουν ριζικά διαφορετική αντίληψη για το πώς λειτουργούν και πώς θα έπρεπε να λειτουργούν όλα αυτά.

LGBTI: μας ελκύει σεξουαλικά (αποκλειστικά ή μερικά) το ίδιο φύλο. Κάποιοι μιμούμαστε το αντίθετο φύλο επειδή έτσι νιώθουμε πιο άνετα (Τ) και κάποιοι άλλοι έχουμε όντως βιολογικά χαρακτηριστικά και των δύο φύλων (Ι). Αγωνιζόμαστε συλλογικά να μην υφιστάμεθα βία και διακρίσεις στην κοινωνική μας ζωή λόγω της σεξουαλικής.

Q+: υπάρχουν 1528 διαφορετικά φύλα, είναι δικαίωμά μου να διαλέξω όποια θέλω από αυτά, να αλλάζω κάθε μέρα την επιλογή μου ή και να επινοήσω εντελώς καινούρια, δικά μου, συμπεριλαμβανομένου του μηδενικού φύλου. Οι υπόλοιποι είστε υποχρεωμένοι να μαντεύετε την επιλογή μου, να παραδέχεστε ότι με γουστάρετε και σκάτε από τη ζήλεια σας, να αλλάξετε χαρτιά που εκδόθηκαν πριν 30 χρόνια, την έννοια του φύλου, ακόμα και τη γραμματική της γλώσσας σας προκειμένου να αισθάνομαι Εγώ, αυτό το τόσο υπέροχο και μοναδικό Εγώ, καλά με τον Εαυτό Μου.
βλαχάκι (το) βλαχάκι (το) 17.5.2018 | 18:37
"Κάποιοι μιμούμαστε το αντίθετο φύλο επειδή έτσι νιώθουμε πιο άνετα (Τ)"

...Μιλάμε καταπληκτικός ορισμός (not), έχω σιγουριά πως όλα τα trans* άτομα, ενθουσιάζονται (not δις).

Όσα για τα κουήρ, τι να λέμε, μια ζωή τα γίδια και τα γίδια. Χασμουρητό.
avatar sogl 17.5.2018 | 23:18
είναι μια χαρά ορισμός.

Σε ευχαριστώ που μου απέδειξες αυτό που λέω για την υποχρέωση όλου του υπόλοιπου Σύμπαντος να περιστρέφεται γύρω από το τι κολακεύει τις αυταπάτες σου :)
βλαχάκι (το) βλαχάκι (το) 18.5.2018 | 08:25
"Μίμηση"; Μια χαρά ορισμός; ...Ω, ναι, φαντάζομαι ότι γνωρίζεις πολλά για το T ζήτημα και αρκετά T άτομα.
Και για το κουήρ, ιστορικά, πολλά φαίνεται να ξέρεις, επίσης. ...Τελοσπάντων, ακόμη κι εν ελλάδι, οι συζητήσεις περί απόκλησης από την έμφυλη δυαδικότητα (gender binary), έχουν κλείσει δεκαετία τουλάχιστον, κάποιοι όμως "ανακαλύπτουν σήμερα την αμερική" και "έχουν όρεξη".

Μικρόνους είσαι, αλλά να μην σου χαλάω κι εγώ τις αυταπάτες. Θα πρότεινα, πάντως, να ξεκολλήσετε, λίγο, από την "λύσσα" που σας πιάνει να θέλετε σαν τον Προκρούστη να "κόβετε" όσους δεν χωρούν στο κουτάκι του μυαλού σας, δεδομένου ότι αυτοί ΟΥΤΕ σας ενοχλούν, ούτε σας βλάπτουν.

Το εικονιζόμενο πρόσωπο, αν και το έχω πετύχει στα πράιντ και σε άλλες lgbtq+ συγκεντρώσεις-πορείες, δεν το γνωρίζω προσωπικά και ούτε είμαι "fan" του, αλλά κάτι άνθρωποι σαν κι εσένα, δεν νομίζω πως είστε και πολύ καλύτεροι από κάποιους ομο/τρανσφοβικούς, εδώ που τα λέμε. Την "διαφορετικότητα" στο κανταράκι του μυαλού σας την ζυγίζετε: "τόσο όσο, παραπάνω δεν έχει".

Άντε γεια!

Υγ. μέχρι στιγμής 1888 share. Πολύ περισσότερα απο Συρίες, Υεμένες, Παλαιστίνες etc. combined. Βρε, κάποιους ο "πωπούλης τους τους τρώει" και δεν φταίει το συνεντευξιαζόμενο.
Χιλια πεντακοσια εικοσιοκτω φυλα; εννοεις τους otherkin; πες μου ότι δεν εννοεις αυτους...γιατί μεχρι το ουδετερο (αν και διαφωνω) μπορω σε επιπεδο νομου να το αποδεχθω αλλα όχι το otherkin σε επιπεδο κοινωνικου προβληματισμου...

Θα ηθελα καποιο Link με αυτα το χιλια πεντακοσια εικοσιοκτω φυλα.
avatar atman 17.5.2018 | 15:51
Ενδιαφέρον οτι το Κολλεγιο Αθηνων εχει τοσο σοβαρο προβλημα bullying.
Τεσπα οποτε διαβαζω οτι "η θρησκεια ειναι το μεγαλυτερο προβλημα" κλπ κλπ ειμαι σιγουρος για το επιπεδο μορφωσης και αντιληψης αυτου που το εκφερει.

Η θρησκεια ειναι ενας ευκολος και πολλες φορες ενοχος στοχος, αλλα οπως απεδειξαν οι μεγαλυτερες σφαγες του 20αι, σε μεγαλο βαθμο πλεον μη σχετικος.
Η ΕΣΣΔ ειχε καταργησει την θρησκεια, η Αλβανια το ιδιο, η Βορεια Κορεα το ιδιο, η Καμποτζη το ιδιο, η ναζιστικη Γερμανια σχεδον το ιδιο - και εκαναν τα μεγαλυτερα εκγληματα της ανθρωποτητας.

Το προβλημα δεν ειναι απλουστευτικα η θρησκεια - αυτο ειναι μια βολικη ρομαντικη ευκολη και λανθασμενη (απλα) αναγνωση.

Τωρα για τα αλλα ο καθενας μπορει να εφευρισκει τον εαυτο του, αλλοι το πανε ενα βημα παραπανω.
avatar beaver 17.5.2018 | 17:53
FYI το έχει πει και ο κάτοχος Νομπελ λογοτεχνίας Μπέρτραντ Ράσελ αυτό που λες για τη θρησκεία. Αμόρφωτος και μειωμένης αντίληψης και αυτός να φανταστώ έτσι;
avatar atman 17.5.2018 | 23:19
O αγαπητος Bernard ηταν αποτελεσμα μιας εποχής ουτοπιων, που αφενος η τραγικη χρεοκοπια ευγενων ιδεων οπως των Ερυθρων Χμερ, του Μαοισμου, του Σταλινισμου, του Κομουνισμου κλπ κλπ δεν ειχε γινει ακομα πληρως συνειδητη αφετερου ηταν πολυ κοντα στην εποχη που οντως η θρησκεια αποτελουσε σημαντικο παραγοντα επιρροης.

Ο Ρασελ ως ορθολογιστης θα συμφωνουσε σημερα οτι οχι η θρησκεια δεν ειναι η πηγη ολων των κακων, οπως αλλωστε πειραματικα και εμπειρικα αποδειχθηκε.

Ο αγαπητος Μπερναρντ γενηθηκε το 1870 και ηταν αποτελεσμα της εποχης του - καιρος θα ειναι οι υπολοιποι να ζουμε το (κοσμικο) 2018 και οχι αυτα που διαβασαν στην παπυρος λαρους μπριτανικα.

Οπως το ειχε πει ο οντως οραματιστης ΝΙτσε ο θεος ειναι νεκρος. τα αλλα ειναι (σημερα) διανοητικη τεμπελια.
LIFO είμαι χαρούμενος που είμαι αναγνώστης σου.
Συνεχίστε να προβάλλετε τέτοια άτομα με απόψεις σαν το συγκεκριμένο άτομο.
Είναι δύσκολο να είσαι ανοιχτόμυαλο άτομο στη σημερινή εποχή, αντιμετωπίζεσαι με χλεύη, ειρωνεία, βρισιές και απειλές.
Αξίζει όμως να μην κάνεις το χατίρι στους άλλους.
Και σίγουρα υπάρχουν άτομα που θα σε κατανοήσουν, θα ταυτιστούν και θα σε αγαπήσουν. Λίγα αλλά υπάρχουν.
avatar Petalidas 17.5.2018 | 17:58
Δεν μπορείς να πεις ανοιχτομυαλο ένα άτομο που λεεί , πως οι στρειτ τον κοιταζουν ερωτικά και πως όλοι κανονικα είμαστε αμφιφυλοφιλοι . Εγώ πιστευώ πως τον κοιτάζουν από περιέργεια για το ασυνηθιστο του ντύσιμο και στυλ . Μονο ως παρωδία και ως μεγαλο ναρκισσιστή μπορείς να τον δεις ( σχετικά με αυτή την άποψη ) . Τέτοιες απόψεις μου θυμιζουν ματσό τύπους , που λένε πως δεν υπάρχουν λεσβίες άλλα μόνο γυναίκες που δεν έχουν βρει ακόμα τον κατάλληλο άντρα . Αα και οσόν αφορά το φύλο από μικρό παιδάκι ήξερα πως υπαρχει cis γυναικα , trans γυναικα , cis άντρας και trans άντρας . Τώρα το να λέει κάποιος πως ειναι ουδέτερο ενώ ειναι cis άντρας , μόνο ως κυνήγι δημοσιότητας μπορώ να το εκλάβω .
Η αλήθεια είναι οτι εγώ οταν τον πρωτοείδα πριν μερικά χρόνια ντυμένο έτσι στον Ηλεκτρικό , το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν "τι είναι ΑΥΤΟ?" Οπότε νομίζω είναι καλή ιδέα η χρήση του ουδέτερου. Κατά τ' άλλα its all about marketing. Πουλάει τον εαυτό του και το κάνει καλά. Αν μη τι άλλο διαθέτει ευφυία και θράσσος άνω του μέσου όρου.
stevie stevie 18.5.2018 | 00:55
Πραγματικά,αυτό εμένα προσωπικά είναι το χειρότερό μου.Το οτι επιμένουν κάποιοι οτι είμαστε όλοι αμφιφυλοφιλοι η γκέι αλλά δεν το ξέρουμε.
mr. pinkeyes mr. pinkeyes 18.5.2018 | 03:44
Λέει ότι " οι περισσότεροι θα ήταν αμφιφυλόφιλοι..." και έχει κάποιο δίκιο, καθώς στην κλίμακα Kinsey, με τόση ομοφοβία και εκείνα τα χρόνια, ικανό ποσοστό ερωτηθέντων είχε δηλώσει ενδιάμεση σεξουαλικότητα, αν δεν απατώμαι μεταξύ 1-6. Οπότε προφανώς αυτό το ποσοστό θα ήταν μεγαλύτερο αν η ομοφυλοφιλία ήταν αποδεκτή.
avatar
Ανώνυμος/η 17.5.2018 | 16:52
Εγώ κύριε Hulot θα τον ρωτούσα για τα βιβλία που λέει ότι εξέδωσε.
avatar johnzik 17.5.2018 | 17:27
"Κάθε άνθρωπος έχει έναν μοναδικό συνδυασμό βιολογικών χαρακτηριστικών, άρα κάθε άνθρωπος είναι κι ένα «φύλο» βιολογικά. Άρα το φύλο είναι μόνο κοινωνικό, είναι φάσμα, κι ένα κατεξοχήν κοινωνικό κατασκεύασμα. Πηγή: www.lifo.gr"

Χμμμμμ......όχι.
Lucretius Lucretius 17.5.2018 | 19:59
Στην αρχή το μπρεδεύει με το βιολογικό (που το εξειδικεύει υπερβολικά για να του αφαιρέσει το νόημα) αλλά στο τέλος μιλά για το gender, την κοινωνική ταυτότητα που δεν ταυτίζεται πάντα με το sex, την βιολογική. Στην ελλάδα έχουμε το επιπλέον πρόβλημα οτι και οι δυο όροι μεταφράζονται ως "φύλο" που μπερδεύει τις καταστάσεις.
avatar atman 17.5.2018 | 23:22
ολη αυτη η μεταμοντερνα φιλολογια κατανταει τελειως αντιεπιστημονικη.
Σε λιγο θα μας πουνε οτι καθε ανθρωπος ειναι ενα ειδος απο μονος του.

Αυτο το αποσπασμα δηλωνει ακραιο ναρκισισμο οπως ο ΓΙανης που το μονο ουσιωδες που διαφοροποιειται απο το συρμο ειναι το ενα ν, θεμελιωδες σημειο της ταυτοτητας του. Απαραδεκτο και αντιεπιστημονικο αυτο το αποσπασμα.
Προηγούμενα 12 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή