13 λόγοι που αγαπάμε το Κολωνάκι τώρα!

13 λόγοι που αγαπάμε το Κολωνάκι τώρα! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

1

Επειδή η περιοχή έχει μερικές από τις πιο σημαντικές αρχιτεκτονικά πολυκατοικίες της Αθήνας

Η πολυκατοικία Μαυρομάτη του 1933, στη γωνία των οδών Πλουτάρχου & Υψηλάντου, έργο του Κωνσταντινουπολίτη αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Κυριακίδη με αρ ντεκό λεπτομέρειες και από τις πιο εντυπωσιακές εφαρμογές ενός πιο ανανεωτικού εκλεκτικισμού, η προπολεμική πολυκατοικία στην οδό Αλωπεκής 25Α που ανήκε στην οικογένεια της Μαρίας Κάλλας, έργο του κατεξοχήν αρχιτέκτονα της αστικής πολυκατοικίας Κώστα Κιτσίκη, η πολυκατοικία Καραπάνου στη γωνία Πατριάρχου Ιωακείμ & Ηροδότου σχεδιασμένη από τον Georges Goldberg, από τις πιο ευανάγνωστες εφαρμογές του γαλλικού μοντέρνου κινήματος στην Αθήνα της δεκαετίας του '30, η μικρή πολυκατοικία Αδαμίδη-Βλαχλίδη στην οδό Καρνεάδου 13, έργο του αρχιτέκτονα Δημήτρη Φωτιάδη, με τα πρώτα διώροφα διαμερίσματα (duplex), δείγμα ενός μετριοπαθούς μοντερνισμού γαλλικής επιρροής με στοιχεία αρ ντεκό, όλες ξεχωριστές και δείγματα αρχιτεκτονικής μιας Αθήνας όμορφης που έχουν αρχίσει να απορροφούν οι κακοτεχνίες.

Δίπλα σε όλες αυτές, η σύγχρονη πολυκατοικία στην οδό Δεινοκράτους, έργο του αρχιτέκτονα Γιώργου Αγγελή, και η κατοικία-επιτομή του design «One Kleomenous» στην οδό Κλεομένους 1, έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Omniview.

13 λόγοι που αγαπάμε το Κολωνάκι τώρα! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

2

Επειδή στο Κολωνάκι γίνεται το πιο μεγάλο φεστιβάλ κόμικς της Ελλάδας, το Comicdom Con Athens

Για τρεις μέρες (φέτος 19-21 Απριλίου) το Κολωνάκι φιλοξενεί το πιο δημιουργικό κομμάτι της νεανικής κουλτούρας. Στο κεντρικό κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην οδό Μασσαλίας (22) και στο κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στη Σίνα (31), σε μια απόσταση μόλις 170 μέτρων, κάθε χρόνο γίνεται η πιο μεγάλη γιορτή κόμικς της Αθήνας, το Comicdom Con Athens, που συγκεντρώνει ένα τεράστιο κοινό κάθε ηλικίας – το οποίο έρχεται να δει από κοντά τη δουλειά διεθνώς καταξιωμένων δημιουργών, εκθέσεις πρωτότυπων έργων, workshops και νέους τίτλους από ελληνικές εκδόσεις, φανζίν, αλλά και να παρακολουθήσει την απονομή των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς και τον Διαγωνισμό Comicdom Cosplay, με ήρωες απ' όλο το φάσμα της πoπ κουλτούρας να ζωντανεύουν επί σκηνής.

3

Επειδή εδώ είναι η γειτονιά μερικών σπουδαίων ελληνικών μουσείων

Το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Ίδρυμα Νικολάου και Ντόλλης Γουλανδρή), το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Παραδοσιακών Ενδυμασιών του Λυκείου Ελληνίδων και το Πολεμικό Μουσείο, εκτός από μερικά από τα πιο σημαντικά μουσεία που έχει η Αθήνα, είναι και αξιοθέατα ως κτίρια, το καθένα με τη δική του ιστορία.

13 λόγοι που αγαπάμε το Κολωνάκι τώρα! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

4

Επειδή ο νεραντζιές επιβίωσαν και εξακολουθούν να σκορπούν μεθυστικό άρωμα, παρόλο που προσπάθησαν να τις αντικαταστήσουν με βραχυχίτωνες

Επί δημαρχίας Κακλαμάνη τα συνεργεία του δήμου επιχείρησαν να κόψουν τις νεραντζιές της οδού Κανάρη, αλλά, ευτυχώς, οι κάτοικοι της περιοχής τις υπερασπίστηκαν κι έτσι γλίτωσαν οι πιο πολλές. Ο λόγος για να τις αντικαταστήσουν με βραχυχίτωνες (τα δέντρα με τον χοντρό κορμό που μοιάζει με πόδι ελέφαντα) ήταν ότι είναι πιο ανθεκτικοί στην ατμοσφαιρική ρύπανση – και δεν «βρομίζουν» με καρπούς τα πεζοδρόμια.

5

Επειδή ο περιφερειακός του Λυκαβηττού και ο λόφος είναι από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης

Το δεύτερο πιο ψηλό σημείο του Λεκανοπεδίου της Αττικής μετά τα Τουρκοβούνια απλώνεται 277 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει θέα 360 μοιρών σε όλη την Αθήνα. Με το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή, το τελεφερίκ και το ανοιχτό θέατρο που κάποτε ήταν ο απόλυτος χώρος για τις καλοκαιρινές συναυλίες –και ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά–, είναι ένα από τα διαχρονικά σημεία ερωτικών ραντεβού στην Αθήνα και ένα από τα πολύ πλούσια σε φυτά και αγριολούλουδα μέρη μέσα στην πόλη. Αριές, χαρουπιές, ορχιδέες και πολλοί θάμνοι και λουλούδια κάνουν τη βόλτα στον λόφο ενδιαφέρουσα κάθε εποχή, ενώ ο περιφερειακός του Λυκαβηττού είναι (και ήταν πάντα) από τις πιο περιζήτητες περιοχές για να ζήσει κάποιος.

13 λόγοι που αγαπάμε το Κολωνάκι τώρα! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

6

Επειδή το καφενείο της Δεξαμενής εξακολουθεί να είναι σημείο αναφοράς, ενώ κάποτε υπήρξε και στέκι του Παπαδιαμάντη και του Βάρναλη

Είναι ένα καφενείο-σύμβολο το στέκι της Δεξαμενής. Στα αντικριστά του πεζοδρόμια βρίσκονται τα χαρακτηριστικά του πράσινα τραπεζάκια όπου βρίσκεις καθισμένους τους πάντες: από ζευγαράκια που δίνουν εδώ το ραντεβού τους μέχρι παππούδες που διαβάζουν την εφημερίδα τους παρέα με έναν ελληνικό καφέ και από παλιοπαρέες που πίνουν μπίρες μέχρι επιχειρηματίες που δίνουν χαλαρά επαγγελματικά ραντεβού για μεζεδάκια και χάζι.

Ακόμη και με καλό καιρό η πλατεία της Δεξαμενής είναι ένα πραγματικό ησυχαστήριο. Σχεδόν ξεχνάς ότι η πλατεία Κολωνακίου και το πολύβουο Σύνταγμα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Η πλατεία πήρε την ονομασία της από τη δεξαμενή που υπάρχει δίπλα ακριβώς από το θερινό σινεμά. Όμως είναι κλειδωμένη όλο τον χρόνο εκτός από τα Θεοφάνια, οπότε στα νερά της ρίχνουν τον σταυρό.

Στη μικρή πλατεία μπροστά από το ουζερί υπάρχει το άγαλμα του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, ενώ είναι και το μέρος όπου ο Παπαδιαμάντης απαθανατίστηκε καθιστός στην πασίγνωστη πόζα όπου γέρνει το κεφάλι. Αλλά και ο Βάρναλης, όπως και άλλοι λόγιοι της εποχής, ξημεροβραδιαζόταν εδώ με τις ώρες.

13 λόγοι που αγαπάμε το Κολωνάκι τώρα! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

7

Επειδή εδώ υπάρχουν μερικά από τα πιο αγαπημένα μας βιβλιοπωλεία

Τα μικρά αλλά και μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία του Κολωνακίου ξέρουν να επιλέγουν τα καλύτερα βιβλία για να μας προτείνουν. Παρουσιάσεις, λογοτεχνικές συναντήσεις και συζητήσεις όχι μόνο για βιβλία αλλά και για θέματα όπως η ελευθερία της έκφρασης, η διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα δίνουν ζωή και ένταση στα βιβλιοπωλεία του Κολωνακίου. Book Loft, Το βιβλιοπωλείο της Ραχήλ, Booktique, Free Thinking Zone και το Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ είναι μερικά από τα πιο ενημερωμένα και όμορφα βιβλιοπωλεία της περιοχής.

13 λόγοι που αγαπάμε το Κολωνάκι τώρα! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

8

Επειδή η Πινακοθήκη του Χατζηκυριάκου-Γκίκα είναι ένα από τα κρυμμένα αξιοθέατα της πόλης

Το υπέροχο σπίτι του Μεσοπολέμου, όπου έζησε και δημιούργησε ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας είναι ένα μουσείο άγνωστο σε πολλούς. Το αρχικό κτίριο –ισόγειο και πέντε όροφοι– χτίστηκε με εντολή του Αλέξανδρου Χατζηκυριάκου γύρω στο 1932 από τον Κωνσταντίνο Κιτσίκη, αρχιτέκτονα και καθηγητή στο Πολυτεχνείο, και αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής πολυκατοικίας του Μεσοπολέμου.

Οι χώροι όπου έζησε, το εργαστήριό του και ο χώρος όπου συνάντησε μερικές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών του 20ού αιώνα αποκαλύπτουν την ιστορία της ταραγμένης Ελλάδας των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Εμφυλίου και του Διχασμού.

13 λόγοι που αγαπάμε το Κολωνάκι τώρα! Facebook Twitter
Το υπέροχο σπίτι του Μεσοπολέμου, όπου έζησε και δημιούργησε ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας είναι ένα μουσείο άγνωστο σε πολλούς.

9

Επειδή δύο από τα πιο όμορφα θερινά της πόλης βρίσκονται εδώ και λειτουργούν ακόμα με φανατικούς επισκέπτες

Αθηναία και Δεξαμενή. Λίγο μετά το Πάσχα, μόλις ανοίξει ο καιρός, φτιάχνουν τους κήπους τους, εξοπλίζουν τις καντίνες τους και σηματοδοτούν την έναρξη του καλοκαιριού με μια καλή ταινία κάτω από τα αστέρια. Το σημαντικό με τα δύο αυτά θερινά είναι ότι το κύριο κοινό τους είναι ακόμα οι κάτοικοι της περιοχής, που έχουν ό,τι χρειάζονται για να παραμείνουν κυριολεκτικά «μέσα στα τείχη της περιοχής».

10

Επειδή εδώ υπάρχουν τρία συγκλονιστικά μπαρ, μόνο για γνώστες

Ανηφορίζοντας τα άπειρα σκαλιά της Πλουτάρχου, στο δεξί χέρι, σχεδόν κρυμμένο πίσω από τους θάμνους του πεζοδρομίου, βρίσκεται το μπαρ «56», στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας. Από τη δεκαετία του '90, που άνοιξε, έγινε αμέσως στέκι πολιτικών, δημοσιογράφων, μουσικών και παρεών που έρχονται εδώ για να πιουν εκλεκτά ουίσκι από τη μοναδική κάβα του κ. Παναγιώτη και να ακούσουν Tom Waits και Billie Holiday.

Λίγα βήματα πιο κάτω, στη Δεινοκράτους, βρίσκεται το Jazz in Jazz. Θα έλεγε κανείς ότι πέρα από μπαρ αυτός εδώ ο ζεστός χώρος είναι και ένα μικρό μουσείο της τζαζ, αφού στους τοίχους του μπορεί κανείς να χαζέψει αμέτρητα πορτρέτα μουσικών και να ακούσει σπάνιες ηχογραφήσεις από τη συλλογή βινυλίων του πρώτου ιδιοκτήτη του χώρου, του Κώστα Σπανού. Ο ανιψιός του, ο Βαγγέλης Σπανός, που τρέχει πλέον το μπαρ, δεν θα αρνηθεί να σου διηγηθεί την ιστορία που κρύβεται πίσω από κάθε αντικείμενο της συλλογής του θείου του.

Στο ημιυπόγειο της οδού Μασσαλίας το Rue de Marseille λειτουργεί από τη δεκαετία του '60. Στο ξύλινο μπαρ και στις καρέκλες τύπου βιεννέζικου καφενείου έχουν καθίσει, μεταξύ άλλων, ο Καρούζος, η Μελίνα Μερκούρη, ο Ελύτης και ο Ρίτσος. Λέγεται μάλιστα ότι στο τζουκ μποξ που υπήρχε παλιά δίπλα στο μπαρ η Κατερίνα Γώγου έβαζε κέρματα και διάλεγε να ακούσει Joy Division και New York Dolls. Ο σημερινός του ιδιοκτήτης, Αντώνης Χάλαρης, που βρίσκεται σχεδόν καθημερινά καθισμένος στην μπάρα του, μοιάζει να είναι πάντοτε ανοιχτός σε συζητήσεις κοινωνικοπολιτικού ενδιαφέροντος.

13 λόγοι που αγαπάμε το Κολωνάκι τώρα! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

11

Επειδή στην οδό Σουηδίας υπάρχει η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, ένα από τα στολίδια της Αθήνας

Μία από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας ονομάστηκε «Γεννάδειος» προς τιμήν του Γεωργίου Γενναδίου (1786-1854), μεγάλου διδασκάλου του Γένους και πατέρα του ιδρυτή της Βιβλιοθήκης, Ιωάννη Γενναδίου, διπλωμάτη, λογίου και λάτρη των βιβλίων. Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα συγκρότημα κτιρίων στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Λυκαβηττού και οι συλλογές της ξεπερνούν τους 100.000 τόμους, καλύπτοντας θέματα σχετικά με τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, τις τέχνες, την ιστορία, την αρχαιολογία και τη φιλοσοφία. Επιπλέον, διαθέτει τα προσωπικά αρχεία γνωστών πολιτικών. Το αρχικό κτίριο της Βιβλιοθήκης, δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, σχεδιάστηκε από τους Αμερικανούς αρχιτέκτονες Τζον Βαν Πελτ και Στιούαρτ Τόμσον.

12

Επειδή πολλές από τις πρεσβείες και τα προξενεία στην περιοχή φιλοξενούνται σε εμβληματικά κτίρια

Η πρεσβεία της Χιλής και η πρεσβεία της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, οι πρεσβείες του Περού, του Μεξικού, της Γαλλίας, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, της Ελβετίας, της Ιταλίας, της Αϊτής, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Μεγάλης Βρετανίας, της Τουρκίας, του Μαυροβουνίου, της Γερμανίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Πορτογαλίας, το προξενείο της Ακτής Ελεφαντοστού, όλα φιλοξενούνται σε εμβληματικά κτίρια της Αθήνας.

Η νεοκλασική οικία του Ελευθέριου Βενιζέλου, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, φιλοξενεί σήμερα την οικία του Βρετανού πρέσβη, ενώ μέχρι πριν από μερικά χρόνια φιλοξενούσε τη Βρετανική Πρεσβεία, το αρχοντικό Merlin de Douai φιλοξενεί τη Γαλλική Πρεσβεία, στην αρχή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, το Μέγαρο Ψύχα, σχεδιασμένο από τον διάσημο Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ το 1885, φιλοξενεί την Ιταλική...

13 λόγοι που αγαπάμε το Κολωνάκι τώρα! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

13

Επειδή μερικά από τα πιο σούπερ πάρτι στην ιστορία της Αθήνας έχουν γίνει σε κάποιο μαγαζί αυτής της περιοχής

Αν δεν ζεις στο Διάστημα, σίγουρα θα έχεις περάσει κάποια στιγμή από την περιοχή. Αν είσαι και λίγο πιο μεγάλος, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις περάσει από τα θρυλικά μαγαζιά της περιοχής. Από τους καφέδες στο Φίλιον μέχρι τα γλέντια του Sea Satin και τα θρυλικά πάρτι στο Rock n' Roll ή το μυστηριώδες clubbing στο Dragoste, αυτή η περιοχή έχει χαρίσει όμορφες αναμνήσεις σε πολλούς από εμάς. Πολλά από αυτά δεν υπάρχουν πια, μερικά καινούργια έχουν ανοίξει στη θέση τους, ίσως πια να μην είναι τα πράγματα όπως παλιά, όμως η περιοχή τού δίνει και καταλαβαίνει ακόμη από το πρωί μέχρι το βράδυ.

13 λόγοι που αγαπάμε το Κολωνάκι τώρα! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι αγαπάμε στο Κολωνάκι τώρα: 8 γνώστες της περιοχής αποκαλύπτουν τις αδυναμίες τους

Αθήνα / Τι αγαπάμε στο Κολωνάκι τώρα: 8 γνώστες της περιοχής αποκαλύπτουν τις αδυναμίες τους

Ο Χάρης Βλαβιανός, ο Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος, η Ξένια Κουναλάκη, και άλλοι, μιλούν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διάσημης γειτονιάς τους, αλλά και για όσα -λίγα, ευτυχώς- δεν αντέχουν σ' αυτήν
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
6 σημαντικά εκθέματα της Πινακοθήκης Γκίκα και η ιστορία τους

Εικαστικά / 6 σημαντικά εκθέματα της Πινακοθήκης Γκίκα και η ιστορία τους

Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της Πινακοθήκης Κωνσταντίνος Παπαχρίστου μάς ξεναγεί στο ιστορικό κτίριο της Κριεζώτου όπου ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας έζησε και δημιούργησε για σαράντα χρόνια
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ